Άρθρα-Αναλύσεις

Ηθική και Αξιακή Επανεκκίνηση

Ηθική και Αξιακή Επανεκκίνηση

Η Αγορά παράγει τον πλούτο, χωρίς τον οποίο δεν υφίσταται κρατική οντότητα. Παράλληλα, οι ιδιωτικές οικονομικές δραστηριότητες χρειάζονται ένα γενικό πλαίσιο το οποίο ρυθμίζει τον δυναμικό, αλλά ταυτοχρόνως χαοτικό χαρακτήρα τους, προσφέρει υποδομές, εξασφαλίζει σταθερότητα, ασφάλεια και κοινωνική συνοχή, προετοιμάζει το μέλλον. Αυτός είναι ο ρόλος του Κράτους.

Νέο Οθωμανικοί Παροξυσμοί

Νέο Οθωμανικοί Παροξυσμοί

Η Τουρκία παραβαίνει πάντοτε το Διεθνές Δίκαιο και δεν σέβεται τις συμφωνίες που υπογράφει, ενώ έχει εξοντώσει σε βαθμό γενοκτονίας κατά το πρόσφατο παρελθόν και βάσει σχεδίου, τους Έλληνες της Μ. Ασίας, τους Έλληνες του Πόντου, τους Αρμένιους, τους Εβραίους, τους Ασσυρίους που κατοικούσαν στα εδάφη της, και τώρα επιδιώκει την εξόντωση ή τουλάχιστον την καθυπόταξη των 20 εκατομμυρίων Κούρδων που ζητούν την ανεξαρτησία τους.

Η Βλάβη της Γαλλογερμανικής «Ατμομηχανής»

Η Βλάβη της Γαλλογερμανικής «Ατμομηχανής»

Μια σοβαρή κρίση πλήττει την Ευρώπη: σε αυτή τη διαπίστωση συναινούν όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) κι είναι ένα από τα λίγα πράγματα στα οποία συμφωνούν. Όσον αφορά τους ενδεδειγμένους τρόπους αντιμετώπισής της, κυριαρχεί η διστακτικότητα. Κι όμως, τώρα είναι η ώρα, περισσότερο από ποτέ, να αναλάβουν οι πολιτικοί τα ηνία από τις αγορές

Μια Παγκόσμια Ατζέντα για Επτά Δισεκατομμύρια Ανθρώπους

Μια Παγκόσμια Ατζέντα για Επτά Δισεκατομμύρια Ανθρώπους

Στα τέλη του επόμενου μήνα, θα γεννηθεί ένα παιδί - ο έβδομος δισεκατομμυριοστός κάτοικος του πλανήτη Γη. Δεν θα μάθουμε ποτέ τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα γεννηθεί αυτό το αγόρι ή το κορίτσι. Γνωρίζουμε όμως ότι το μωρό θα έρθει σε έναν κόσμο τεράστιων και απρόβλεπτων αλλαγών - περιβαλλοντικών, οικονομικών, γεωπολιτικών, τεχνολογικών, και δημογραφικών.

Ήρθε η Ώρα να Τυπώσουμε Χρήμα

Ήρθε η Ώρα να Τυπώσουμε Χρήμα

Είναι η πολιτική που δεν τολμάμε να κατονομάσουμε: η πολιτική της εκτυπωτικής μηχανής. Ήρθε η ώρα για αυτή την"πυρηνική" επιλογή και μάλιστα σε μαζική κλίμακα. Η εναλλακτική είναι μία χαμένη δεκαετία. Η φθορά δεν είναι μόνο ανεπιθύμητη… είναι βάναυση. Οι σαδιστές φαίνεται πως οργιάζουν με αυτή την αγριότητα. Οι λογικοί άνθρωποι θα πρέπει να την απορρίψουν. Είναι εσφαλμένη, τόσο πνευματικά όσο και ηθικά.

Οχι και  Τόσο Ρόδινα...

Οχι και Τόσο Ρόδινα...

Εδώ ακούγεται μόνον ο ήχος της ερήμου. Κάπου - κάπου και το Καλάσνικοφ κάποιου ακροβολισμένου. Τίποτε άλλο. Κανένα ίχνος ζωής πέρα από τα λίγα ζώα, μόνη απόδειξη ότι κάποτε εδώ υπήρξε ζωή, υπήρξε πολιτισμός, υπήρξαν άνθρωποι. Σήμερα, τίποτα. Ούτε καν οι ταμπέλες στο δρόμο. «Πρώην Ταουάργκα», «Ταουάργκα, σκύλοι, 3.000 μίλια νότια» «Νέα Μισουράτα», είναι τα μηνύματα γραμμένα με γκράφιτι πάνω από τις ταμπέλες. Το μίσος είναι γραμμένο και αλλού, στους τοίχους των κτιρίων: «Προδότες - στην κόλαση»

Ελληνοτουρκικά: Επιστρέφουμε στο Παρελθόν;

Ελληνοτουρκικά: Επιστρέφουμε στο Παρελθόν;

Μετά την επανεκλογή του Ταγίπ Ερντογάν και την προφανή επικράτησή του απέναντι στις δυνάμεις του παλαιοκεμαλικού κατεστημένου, αρκετοί σχολιαστές προβλέπαμε το άνοιγμα ενός παράθυρου ευκαιρίας για την ιστορική επίλυση του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών προβλημάτων στο Αιγαίο. Δυστυχώς, οι τρέχουσες εξελίξεις μας διαψεύδουν.

Ο Πούτιν Χρειάζεται Ένα Νέο Οικονομικό Μοντέλο

Ο Πούτιν Χρειάζεται Ένα Νέο Οικονομικό Μοντέλο

Στα δυτικά ΜΜΕ επικρατεί αναβρασμός μετά την ανακοίνωση της νέας υποψηφιότητας Πούτιν για την προεδρία της Ρωσίας. Πάμπολλα άρθρα βρίσκει κανείς στις σελίδες της Financial Times, της Wall Street Journal και των άλλων μεγάλων εφημερίδων, τα οποία έχουν ένα κοινό στοιχείο: Υπερασπίζονται τα πολιτικά δικαιώματα των Ρώσων απέναντι στον «δικτάτορα» Πούτιν. Πέρα όμως από τον εκνευρισμό αυτό, ορισμένοι δυτικοί αναλυτές ασχολούνται με πιο ουσιαστικά θέματα και έχουν δίκιο όταν προτρέπουν τον Ρώσο ηγέτη να προβεί σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις κατά τη διάρκεια της νέας θητείας του.

Μια Κοινωνία Χωρίς Μέλλον

Μια Κοινωνία Χωρίς Μέλλον

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, που αντιμετωπίζει η κοινωνία σήμερα, δεν είναι αυτά τα οποία συμβαίνουν. Οσο παράδοξο και αν ακούγεται, δεν είναι οι δραματικές μειώσεις μισθών, συντάξεων, η ανεργία, η μείωση του βιοτικού επιπέδου τα χειρότερα που μας συμβαίνουν.

Το Τρίο Στούτζες και το Αχρησιμοποίητο Ελληνικό Πυρηνικό Όπλο

Το Τρίο Στούτζες και το Αχρησιμοποίητο Ελληνικό Πυρηνικό Όπλο

«Οταν δεν μπορείς να πάρεις ό,τι θέλεις, πάρε ό,τι μπορείς». Οσο ισχύει αυτή η φράση του Μπέρναρ Σο για τους δανειστές μας, δεν βλέπω για ποιο λόγο δεν πρέπει να ισχύει και για εμάς τους ιθαγενείς, κατοίκους της Ελλάδας.

Η Τουρκία Δεν Μπορεί να Διακόψει τις Εισαγωγές Πετρελαίου του Ισραήλ

Η Τουρκία Δεν Μπορεί να Διακόψει τις Εισαγωγές Πετρελαίου του Ισραήλ

Η λεγόμενη «υπόγεια εγκατάσταση» είναι αυτό που αποκαλούν οι Ισραηλινοί μια στρατηγική βάση. Οι ακριβείς λεπτομέρειες και η θέση της δεν δημοσιεύονται. Μπορεί να πει κάποιος μονάχα ότι βρίσκεται στα νότια της χώρας, βαθιά μέσα στο έδαφος και προστατεύεται από συμβατικά και μη συμβατικά (ακόμα και πυρηνικά) όπλα. Δημιουργήθηκε στη δεκαετία του 1990 για να παρέχει ένα στρατηγικό απόθεμα καυσίμων στο Ισραήλ, σε περίπτωση που γίνουν αδύνατες οι εισαγωγές πετρελαίου λόγω ενός εμπάργκο.

Προαναγγελθείς Θάνατος: Άρχισε η «Συντεταγμένη» Πτώχευση της Χώρας

Προαναγγελθείς Θάνατος: Άρχισε η «Συντεταγμένη» Πτώχευση της Χώρας

Ο στόχος της Μέρκελ που είχε δρομολογηθεί με τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου άρχισε να υλοποιείται, όπως αποκάλυψε σε συνέντευξή του σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αρχικώς, με μια συντεταγμένη και πλήρως ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, αλλά με παραμονή στην Ευρωζώνη. Το σενάριο αυτό προβλέπει σε έκθεσή του και ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch

Το Διακύβευμα των Ερευνών Υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ

Το Διακύβευμα των Ερευνών Υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ

Οι ευρύτερες οικονομικές, γεωπολιτικές και άλλες διαστάσεις των ερευνών υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελούν το θέμα του πολύ σημαντικού άρθρου του Δρος Κωνσταντίνου Νικολάου, Γεωλόγου Πετρελαίων- Ενεργειακού Οικονομολόγου και Εταίρου του ΙΕΝΕ, με τίτλο: «Γεώτρηση Υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ - Τι Παίζεται και τι Διακυβεύεται στην Ανατολική Μεσόγειο;»

Ο Πλούταρχος και η Tρόικα

Ο Πλούταρχος και η Tρόικα

«Τι θεραπεύεις τον τραπεζίτην ή πραγματευτήν; από της ιδίας δάνεισαι τραπέζης». Μετάφραση: «Γιατί καλοπιάνεις τον τραπεζίτη ή τον μεσάζοντα; Δανείσου από το δικό σου τραπέζι». Ο Πλούταρχος ακούγεται ανησυχητικά σύγχρονος στο «Περί του μη δειν δανείζεσθαι». Ενα σύντομο κείμενο του αρχαίου βιογράφου και συγγραφέα που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Νεφέλη ως «Οι συμφορές του δανεισμού», σε μετάφραση και σημειώσεις της Πολυξένης Παπαπάνου

Κλιμακώνονται οι Τουρκικές Απειλές

Κλιμακώνονται οι Τουρκικές Απειλές

Σύννεφα ανησυχίας σωρεύονται στην ανατολική Μεσόγειο, όπου όπως έχει ανακοινωθή, αναμένεται να αρχίσουν οι έρευνες για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην κυπριακή και ισραηλινή ΑΟΖ. Η Τουρκία εμφανίζεται συνεχώς πιο επιθετική με δηλώσεις του πρωθυπουργού της και άλλων παραγόντων. Έχει δημιουργήσει την εντύπωση πως δεν θα διστάση να αναλάβη στρατιωτική δράση για να αποτρέψη την έναρξη των ερευνητικών δραστηριοτήτων. Παραλλήλως επιμένει στην προσπάθεια να αναδειχθή περιφερειακή δύναμις με δεσπόζουσα θέση στον μουσουλμανικό κόσμο

Ερχεται το Τέλος της Αμερικανικής Αυτοκρατορίας;

Ερχεται το Τέλος της Αμερικανικής Αυτοκρατορίας;

Σύμφωνα με τον Βολταίρο, η ρωμαϊκή αυτοκρατορία έπεσε «επειδή όλα τα πράγματα πέφτουν». Είναι δύσκολο να αμφισβητήσουμε την αλήθεια αυτής της γενικής δήλωσης περί παρακμής: τίποτε δεν διαρκεί για πάντα. Αλλά δεν είναι και πολύ χρήσιμη. Σκεπτόμενοι, λόγου χάρη, για την αμερικανική ηγεμονία στον κόσμο σήμερα, θα ήταν ωραίο να ξέρουμε πότε θα παρακμάσει, και αν οι ΗΠΑ μπορούν να κάνουν κάτι για να αναβάλουν το αναπόφευκτο.