Άρθρα-Αναλύσεις

Η Λιβυκή Περιπλοκή

Η Λιβυκή Περιπλοκή

Ο Μουαμάρ Καντάφι υπήρξε πάντα πολιτικά «ανορθολογικός» και εκ παραλλήλου «φίλος» πολλών Ευρωπαίων σοσιαλιστών, από τον πρώην καγκελάριο της Αυστρίας Μπρούνο Κράισκι έως τους Παπανδρέου, Ανδρέα και Γιώργο. Αιφνιδίως διεπιστώθη ότι είναι ένας στυγνός δικτάτωρ -πράγμα που ίσχυε εδώ και δεκαετίες- και για λόγους «καθαρά ανθρωπιστικούς» κάποιες από τις χώρες του ΝΑΤΟ ενεπλάκησαν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Λιβύης.

Περιχαράκωση και Διεμβολισμός

Περιχαράκωση και Διεμβολισμός

Πώς αντιμετωπίζεις έναν αντίπαλο που αλιεύει στην ίδια εκλογική βάση; Tο ερώτημα αυτό έχει τεθεί κατ' επανάληψη στην πολιτική ζωή της Γαλλίας με δύο εναλλακτικές επιλογές ως απαντήσεις: Tην περιχαράκωση και το διεμβολισμό με καθοριστική σημασία τη χρονική στιγμή που επιλέγεται η μια ή η άλλη τακτική

Ο Ομπάμα, η Λιβύη, η Τουρκία και η Ελλάδα

Ο Ομπάμα, η Λιβύη, η Τουρκία και η Ελλάδα

Τον Μπαράκ Ομπάμα δεν τον «παίρνει» να χαρακτηρίσει ως πόλεμο την επέμβαση στη Λιβύη, έστω και αν οι ΗΠΑ είναι που εκτοξεύουν μέχρι στιγμής την πλειοψηφία των πυραύλων ενάντια στις δυνάμεις του Καντάφι. Ο λόγος είναι διπλός: Από τη μια, η Αμερική είναι αναμεμιγμένη σε ακόμη δύο πολέμους, οπότε δεν υπάρχουν χρήματα, ούτε θέληση για άλλον μισό. Από την άλλη, ο ίδιος ο Ομπάμα είχε δηλώσει πριν εκλεγεί, επί εποχής Μπους, ότι ο πρόεδρος δεν νομιμοποιείται να εξουσιοδοτήσει την έναρξη ενός πολέμου από μόνος του, εκτός αν υπάρχει κάποιος ξεκάθαρος και άμεσος κίνδυνος για την ακεραιότητα των ΗΠΑ.

Ενισχύεται το Ενεργειακό Προφίλ της Ρωσίας Λόγω της Ιαπωνικής Κρίσης

Ενισχύεται το Ενεργειακό Προφίλ της Ρωσίας Λόγω της Ιαπωνικής Κρίσης

Η Ρωσία αποφάσισε να δείξει στην Ιαπωνία ένα πιο φιλικό πρόσωπο μετά τον σεισμό, σε αντίθεση με την ψυχρή σχέση που είχαν οι δύο χώρες μέχρι πρότινος. Το σαββατοκύριακο που πέρασε, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι θα αυξηθούν οι προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ώστε να αποδεσμευτούν φορτία LNG και να κατευθυνθούν προς την Ιαπωνία, η οποία τα έχει ανάγκη, λόγω της απώλειας παραγωγής ηλεκτρισμού στα πυρηνικά της εργοστάσια.

ΗΠΑ, Κίνα, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία

ΗΠΑ, Κίνα, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία

Στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης η Γερμανία κατάφερε να επιβάλει το μοντέλο και την αντίληψη που έχει για το περιεχόμενο και τον τρόπο λειτουργίας της Ε.Ε. Προάσπισε τα κέρδη που αποκόμισε μέσα στην κρίση. Διασφάλισε τα περιουσιακά της στοιχεία στο εξωτερικό, η αξία των οποίων έχει δεκαπλασιαστεί από 100 δισεκατομμύρια το 2001, σε ένα τρισεκατομμύριο σήμερα. Με το μνημόνιο και το «Σύμφωνο για το ευρώ» απέκτησε εγγυήσεις για τα δάνειά της που προηγούμενα ήταν ακάλυπτα

Σκληρός Επεκτατισμός Πίσω από την Καθησυχαστική Διπλωματία

Σκληρός Επεκτατισμός Πίσω από την Καθησυχαστική Διπλωματία

Σπάνια επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών προσλαμβάνει τέτοιες πολιτικές διαστάσεις. Ο Νταβούτογλου, όμως, δεν ήλθε στην Ελλάδα μόνο για συνομιλίες. Η επίσκεψή του ήταν μία επιχείρηση αλλαγής της εικόνας που έχει ο μέσος Ελληνας για τις προθέσεις της Τουρκίας. Ο θεωρητικός του νεοοθωμανισμού δεν μπερδεύει την εξωτερική πολιτική με τις δημόσιες σχέσεις, όπως πολλοί Ελληνες ομόλογοί του. Χρησιμοποιεί, όμως, τη δημόσια διπλωματία, τα ρητορικά ανοίγματα και τακτικές ήπιας ισχύος για να υπηρετήσει τη στρατηγική του

Μέρκελ: Πολιτική «Επιμήκυνση»

Μέρκελ: Πολιτική «Επιμήκυνση»

Θα αντέξει ο σημερινός κυβερνητικός συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών-Φιλε-λευθέρων μέχρι τη λήξη της θητείας της παρούσας Βουλής που εκπνέει το Σεπτέμβριο του 2013; Το ερώτημα είναι κρίσιμο για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις συνολικά, καθώς η παρατεταμένη πολιτική και εκλογική καχεξία της σημερινής γερμανικής κυβέρνησης είναι σε μεγάλο βαθμό η σημαντικότερη τροχοπέδη για την αναγκαία κατεπείγουσα μετάβαση της Ευρωζώνης στην οικονομική διακυβέρνηση

Ο Σεισμός και ο Διαφωτισμός

Ο Σεισμός και ο Διαφωτισμός

Την 1η Νοεμβρίου του 1755, η Λισσαβώνα γιόρταζε την ημέρα των Αγίων Πάντων. Η πόλη, παρότι οι συνθήκες ζωής ήταν άθλιες, εξέφραζε την ισχύ και την αίγλη της πορτογαλικής αυτοκρατορίας και ειδικά το λιμάνι της ήταν ένα από τα πλέον ανθηρά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Κατά τις εννέα και μισή το πρωί όμως, τρεις ισχυρότατες σεισμικές δονήσεις σκόρπισαν την καταστροφή. Τα πλήθη, πανικόβλητα, αναζήτησαν καταφύγιο στο λιμάνι. Εκεί ωστόσο αντίκρισαν ένα αλλόκοτο θέαμα: η θάλασσα είχε τραβηχτεί πολλές δεκάδες μέτρα προς τα μέσα, αποκαλύπτοντας τον βυθό του λιμανιού. Ψάρια σπαρταρούσαν και πλοία «κάθησαν» πάνω στην καρίνα τους κι έγειραν στο πλάι.

Προς Περιφερειακή Ανάφλεξη

Προς Περιφερειακή Ανάφλεξη

Δυναμική ανεξέλεγκτων περιφερειακών κρίσεων έχει ήδη προσλάβει το κύμα εξεγέρσεων στον αραβικό κόσμο: Η είσοδος -νομότυπη μετά από σχετική αίτηση στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου- των στρατιωτικών δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας στο Μπαχρέιν δεν είναι μόνον η πρώτη ανάμειξη αραβικής χώρας στα εσωτερικά μιας άλλης: Εχει δυναμική θρησκευτικοκοινοτικής σύγκρουσης, καθώς η σουνιτική Σαουδική Αραβία βοηθά τη μειοψηφούσα σουνιτική ηγεσία του Μπαχρέιν να εμποδίσει τη σιιτική πλειοψηφία να έχει τη δυνατότητα να επιλέξει το καθεστώς της αρεσκείας της, διακινδυνεύοντας έτσι και την εξέγερση της ισχυρής σιιτικής μειοψηφίας του βασιλείου αλλά και την ανάμειξη του Ιράν.

Φάροι Ελπίδας

Φάροι Ελπίδας

Το ότι οι αντιδράσεις των θιγόμενων προνομιούχων και των συνδικαλιστών τους, ιδιαίτερα του ευρύτερου δημόσιου τομέα, θα ήταν λυσσαλέες αναμενόταν. Το ότι θα δοκιμαζόταν η αντοχή της κυβερνήσεως ήταν επίσης αναπόφευκτο αφού η αφετηρία της σημερινής κατάντιας ανάγεται στη δεκαετία του ΄80, όπως με ασυνήθιστη για έλληνες πολιτικούς παρρησία αναγνώρισε ο υπουργός Α. Λοβέρδος, δηλαδή ευθύς μόλις ανέλαβε την εξουσία το ΠαΣοΚ.

Η Λιβύη και η Παγκόσμια Αριστερά

Η Λιβύη και η Παγκόσμια Αριστερά

Η υποκρισία περισσεύει, όπως και οι μπερδεμένες αναλύσεις για το τι συμβαίνει στη Λιβύη και κανείς δεν ξέρει από πού να αρχίσει. Μια από τις πιο αγνοημένες πτυχές της κατάστασης είναι η βαθιά ρήξη στην ευρύτερη αριστερά. Αρκετά αριστερίζοντα λατινοαμερικανικά κράτη και κυρίως η Βενεζουέλα, υποστηρίζουν πλήρως τον συνταγματάρχη Καντάφι. Αλλά οι εκπρόσωποι της αριστεράς στη Μέση Ανατολή, την Ασία, την Αφρική, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική δεν συμφωνούν καθόλου.

Tora! Tora! Tora!

Tora! Tora! Tora!

Οι Iάπωνες επενδυτές πάντα προσελκύονταν από τις διεθνείς αξίες. Από το 2005 μέχρι το τέλος του 2010 αγόρασαν διεθνείς αξίες σε μετοχές, ομόλογα και σύνθετα χρηματοοικονομικά προϊόντα, συνολικού ύψους 1,25 τρισ. δολαρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών της Ιαπωνίας. Σχεδόν οι μισές από τις αξίες είναι επενδύσεις σε αμερικανικά ομόλογα και μετοχές.

Ο Κουροσάβα Θυμάται…

Ο Κουροσάβα Θυμάται…

Στη χθεσινή ηλεκτρονική έκδοση των New York Times υπάρχει μια ακόμη ανάγνωση της βιβλικής καταστροφής στην Ιαπωνία, μέσα από τα μάτια του σκηνοθέτη Ακίρα Κουροσάβα. Το παράδοξο είναι ότι ο Κουροσάβα πέθανε το 1998. Ομως, ο μέγας αυτός δημιουργός («Ραν», «Ρασομόν», «Ο θρόνος του αίματος», «Επτά σαμουράι»...) πρόλαβε να ζήσει έναν άλλον εφιάλτη σε ηλικία 13 ετών. Τον σεισμό του Κάντο, το 1923. Οι φωτιές κατέστρεψαν τη Γιοκοχάμα και το μεγαλύτερο μέρος του Τόκιο. Οι νεκροί ήταν πάνω από 150.000.

Οι Δέκα πιο Εξαρτημένες Χώρες από την Πυρηνική Ενέργεια

Οι Δέκα πιο Εξαρτημένες Χώρες από την Πυρηνική Ενέργεια

Ο σεισμός και το τσουνάμι της Ιαπωνίας έθεσαν εκτός λειτουργίας 11 από τους 52 πυρηνικούς αντιδραστήρες της χώρας. Αν δεν επαναλειτουργήσουν σύντομα, η Ιαπωνία δύσκολα θα κατορθώσει να συνεχίσει την ηλεκτροδότηση του λαού της, καθώς το 30% της ηλεκτρικής της ενέργειας παράγεται από πυρηνικούς σταθμούς. Όσο όμως εξαρτημένη κι αν είναι η Ιαπωνία από την πυρηνική ενέργεια, υπάρχουν 12 χώρες που είναι ακόμα περισσότερο, σύμφωνα με την «παγκόσμια οργάνωση πυρηνικής ενέργειας» (WNA)

Η Τουρκία Ενδυναμώνεται

Η Τουρκία Ενδυναμώνεται

Μέσα στην περιδίνηση που βρίσκεται η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια, αλλά στη γενικότερη αβεβαιότητα που παρατηρείται στη διεθνή οικονομία λόγω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και της κρίσης χρέους που απειλεί κυρίως χώρες της Ευρωπαϊκής Eνωσης, δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί η αξιοσημείωτη, σε χαλεπούς καιρούς, οικονομική ενδυνάμωση της γειτονικής Τουρκίας, η οποία ήδη συγκαταλέγεται στις 20 μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη (ομάδα του G20). Συγκεκριμένα, αποτελεί τη 16η μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως

Δελτίο Έκτακτων Κοσμικών Φαινομένων

Δελτίο Έκτακτων Κοσμικών Φαινομένων

Ο καιρός βρίσκεται συχνά στα πρωτοσέλιδα, αλλά αυτό που πέρασε απαρατήρητο τον τελευταίο μήνα ήταν το είδος του καιρού που ανάγκασε τις αεροπορικές εταιρείες να παρακάμψουν τον Βόρειο Πόλο και να ακολουθήσουν πορεία γύρω-γύρω μέσω της Αλάσκας. Η απόφαση αυτή ήταν το αποτέλεσμα ενός φαινομένου του «διαστημικού καιρού»: Μιας τεράστιας έκρηξης ιονισμένου αερίου από τον Ήλιο, ικανή να κάνει ζημιά στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό εδώ στη Γη.