Άρθρα-Αναλύσεις

Εθνική Aυτογνωσία και Oικονομική Kρίση

Εθνική Aυτογνωσία και Oικονομική Kρίση

Εκτιμώ ότι η ελληνική κοινή γνώμημέχρις αυτήν τη στιγμή δεν γνωρίζει το βάθος και την έκταση της οικονομικής κρίσης. Συστηματικά καλλιεργείται η εντύπωση ότι η χώρα διέρχεται μια δύσκολη περίοδο, την οποία κάποια στιγμή θα ξεπεράσει και θα επανέλθει στην προτέρα κατάσταση. Αυτό φυσικά δεν πρόκειται να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι διάφοροι μηχανισμοί διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, είτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση είτε από το «διεθνές νομισματικό ταμείο» (ΔΝΤ), εκλαμβάνονται ως δυσάρεστες λύσεις, αλλά λύσεις, κι όμως, ο ουσιαστικός μηχανισμός διάσωσης της χώρας είναι πρωτίστως η εθνική αυτογνωσία. Αυτή επιβάλλει μια πλήρη και ακριβή περιγραφή του προβλήματος, η οποία δεν έχει γίνει ακόμη

Η Ημισέληνος Επελαύνει στα Βαλκάνια

Η Ημισέληνος Επελαύνει στα Βαλκάνια

Εναν αιώνα μετά τη διάλυση της οθωμανικής αυτοκρατορίας, η Τουρκία επιστρέφει στην κεντρική πολιτική και οικονομική σκηνή των Βαλκανίων, εκτοπίζοντας την αναιμική, ούτως ή άλλως, τα τελευταία χρόνια ελληνική παρουσία και επιρροή. Δραστηριοποιείται με επιτυχία σε ρόλο μεσολαβητή σε «καυτές ζώνες», όπως η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κόσοβο και το Σαντζάκ, όπου εμφανίζεται ως «κηδεμόνας» στους μουσουλμανικούς πληθυσμούς και ταυτόχρονα επελαύνει επιχειρηματικά, διεκδικώντας αποτελεσματικά την κατασκευή μεγάλων έργων υποδομής ακόμη και σε χώρες όχι ιδιαίτερα φιλικές μέχρι πρότινος, όπως η Σερβία

ΔΕΣΜΗΕ: Οχι σε Αιχμιακές Μονάδες Τώρα

ΔΕΣΜΗΕ: Οχι σε Αιχμιακές Μονάδες Τώρα

"Όχι μόνον δεν χρειάζονται άμεσα αιχμιακές μονάδες, καθώς η διείσδυση των ΑΠΕ θα παραμείνει περιορισμένη τουλάχιστον στα επόμενα δύο-τρία χρόνια, αλλά απαιτείται να περάσουμε μελλοντικά και σε ένα νέο μοντέλο κατασκευής των συγκεκριμένων μονάδων". Την κατηγορηματική αυτή άποψη αναπτύσσει ο πρόεδρος του ΔΕΣΜΗΕ Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Το «Μπαντούγκ» του 21ου Αιώνα;

Το «Μπαντούγκ» του 21ου Αιώνα;

Το 1955 στο Μπαντούγκ της Ινδονησίας με πρωταγωνιστές το οικοδεσπότη Σοεκάρνο, τον πρωθυπουργό της Κίνας Τσου Εν Λάι , και τον ηγέτη της Αιγύπτου Νάσερ και τον Τίτο της Γιουγκοσλαβίας ιδρύθηκε το Κίνημα των Αδέσμευτων που για τρεις δεκαετίες αμφισβήτησε το διπολικό μονοπώλιο ΗΠΑ-ΕΣΣΔ στη διαμόρφωση των παγκόσμιων ισορροπιών.

Στο Παρά Πέντε ο Αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη

Στο Παρά Πέντε ο Αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη

Η Ρωσία όπως φαίνεται, έχει πάρει απόφαση ότι το σχέδιο του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη δεν έχει μέλλον και εξετάζει πλέον θετικά τον αγωγό Σαμψούντα-Τσεϊχάν, ο οποίος θα μεταφέρει πετρέλαιο από τον Εύξεινο Πόντο μέχρι τα παράλια της Μεσογείου.

Οι Οικολόγοι Δεν Μπορούν να Αγνοήσουν τον Καπιταλισμό

Οι Οικολόγοι Δεν Μπορούν να Αγνοήσουν τον Καπιταλισμό

Oι υποστηρικτές της ανάπτυξης ισχυρίζονται ότι μόνο οι πλούσιες χώρες διαθέτουν τα αναγκαία κεφάλαια για να προστατεύσουν το περιβάλλον. Επομένως, όσο μεγεθύνεται μια οικονομία, τόσο πιθανότερο είναι να λαμβάνει μέτρα κατά της μόλυνσης, να επενδύει σε νέες τεχνολογίες και να προστατεύει την άγρια πανίδα και χλωρίδα.

Η Κρίση Πέρασε Προσωρινά

Η Κρίση Πέρασε Προσωρινά

Θα ήταν δικαιολογημένος όποιος σκεφτόταν ότι το πακέτο διάσωσης των 750 δισ. ευρώ, που συμφωνήθηκε μεταξύ της Ε.Ε. και του ΔΝΤ μπορεί να αποδειχτεί αρκετό για να διαλυθούν οι φόβοι για στάση πληρωμών στην Ευρωζώνη. Αλλά θα έκανε λάθος. Πράγματι υπάρχει λιγότερη αγωνία στα επίσημα σχόλια που διατυπώνουν οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών, όταν αρνούνται το ενδεχόμενο να κηρύξει στάση πληρωμών η Ελλάδα, πόσο μάλλον η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, ή οποιαδήποτε άλλη χώρα-μέλος

Η Πατρίδα Καταρρέει Εμείς Αρμενίζουμε

Η Πατρίδα Καταρρέει Εμείς Αρμενίζουμε

Το πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα, οφείλεται αποκλειστικά σε μας τους ίδιους. Επομένως, μόνον από εμάς εξαρτάται και η επιτυχής έξοδος από αυτήν την άνευ προηγουμένου κρίση.

«Θεία Δίκη» η Δεινή Ήττα της Μέρκελ...

«Θεία Δίκη» η Δεινή Ήττα της Μέρκελ...

Αδιαμφισβήτητο το δικαίωμα της Γερμανίας να ενεργήσει κατά το εθνικό της συμφέρον. Κατά την άσκηση, ωστόσο, αυτού του δικαιώματος, η Γερμανία υπονομεύει την ηγετική της θέση στο ευρωπαϊκό σύστημα, διότι η ηγεσία σε οποιοδήποτε επίπεδο προϋποθέτει ευελιξία, και ίσως θυσίες. Τα επιχειρήματα των Γερμανών είναι, βεβαίως, βάσιμα σχετικά με την Ελλάδα, καθώς η οικτρή οικονομική κατάσταση της χώρας μας δεν οφείλεται, αλλά απλώς επιδεινώθηκε από τη διεθνή δημοσιονομική κρίση

Η Πετρελαϊκή Εμμονή της Κίνας στη Μέση Ανατολή

Η Πετρελαϊκή Εμμονή της Κίνας στη Μέση Ανατολή

Η Κίνα αγωνίζεται για να εξασφαλίσει ενεργειακές συμφωνίες στη Μέση Ανατολή, σε μια τροχιά σύγκρουσης με τις ΗΠΑ για τον έλεγχο της πιο ευαίσθητης περιοχής του πλανήτη. Η Κίνα είναι πλέον ο πρώτος εισαγωγέας σαουδικού πετρελαίου και δεύτερος μεγαλύτερος του ιρανικού, ενώ διαθέτει και σημαντική παρουσία στο Ιράκ.

Η Οδύσσεια της Ελλάδας

Η Οδύσσεια της Ελλάδας

Η ηρεμία και το πνεύμα του ζεν που αποπνέει ο Γιώργος Παπανδρέου παραπέμπει στον Μπαράκ Ομπάμα. Το χαρακτηριστικό αυτό είναι εντυπωσιακό για έναν ηγέτη η χώρα του οποίου έχει αναστατώσει ολόκληρο τον πλανήτη, λόγω της οικονομικής της αστάθειας.

Η Προϊστορία μιας Πετρελαιοκηλίδας

Η Προϊστορία μιας Πετρελαιοκηλίδας

«Η Κατρίνα του Ομπάμα»: αυτό είπαν κάποιοι ειδήμονες και μέσα ενημέρωσης καθώς προσπαθούσαν να κατηγορήσουν την αμερικανική κυβέρνηση για τη διαρροή του πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού. Φυσικά ήταν ανοησίες. Ενας απολογισμός του Αssociated Ρress για τις ενέργειες και τις δηλώσεις της κυβέρνησης Ομπάμα καθώς εκτυλισσόταν η καταστροφή κατέληξε ότι οι ομοιότητες με τη χαοτική αντίδραση στον Κατρίνα είναι λίγεςκαι τίποτε δεν θυμίζει εκείνες τις φρικτές ημέρες, όταν όλος ο κόσμος είχε συνειδητοποιήσει την ανθρώπινη καταστροφή εκτός από τον Τζορτζ Μπους και την ομάδα του

Kαταναλώσαμε Όλα τα Αποθέματα

Kαταναλώσαμε Όλα τα Αποθέματα

Η Καλή Νεράιδα πέθανε χθες βράδυ από επιπλοκές, που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου 1946 και ο θάνατός της συνέπεσε με τις βρετανικές εκλογές του 2010 και τις ταραχές στην Ελλάδα.

Τρεις Τρόποι Σωτηρίας για την Ελλάδα

Τρεις Τρόποι Σωτηρίας για την Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι άραγε η επόμενη Lehman Brothers; Οχι. Η ελληνική οικονομία δεν είναι αρκετά μεγάλη και δεν συνδέεται σε τέτοιο βαθμό με τις υπόλοιπες του κόσμου ώστε να μπορέσει να προκαλέσει πάγωμα των αγορών, όπως οι ίδιες εφάρμοσαν το 2008. Ο,τι κι αν προκάλεσε την απότομη πτώση του Dow την Πέμπτη είναι ανεξάρτητο από τα γεγονότα στην Ευρώπη.

Κόκκινη Κίνα, Πράσινη Κίνα

Κόκκινη Κίνα, Πράσινη Κίνα

Η συζήτηση διεθνώς εστιάζεται και πάλι στις πράσινες πηγές ενέργειας, μετά το ατύχημα στον Κόλπο του Μεξικού. Αυτό που λίγοι εκτιμούν είναι ότι η ζήτηση για τα προϊόντα αυτά ήδη ανθίζει. Παγκοσμίως, 162 δις δολάρια δαπανήθηκαν το 2009 στην καθαρή ενέργεια.

Η Παγίδα του Ευρώ

Η Παγίδα του Ευρώ

Oχι και τόσο παλαιά οι ευρωπαίοι οικονομολόγοι κορόιδευαν τους αμερικανούς συναδέλφους τους επειδή αμφισβητούσαν τη σκοπιμότητα της πορείας της Ευρώπης προς τη νομισματική ένωση. «Γενικά» ανέφερε άρθρο που δημοσιεύτηκε μόλις τον περασμένο Ιανουάριο «το ευρώ τα έχει πάει μέχρι στιγμής πολύ καλύτερα απ΄ όσο είχαν προβλέψει πολλοί αμερικανοί οικονομολόγοι». Ουπς.