Άρθρα-Αναλύσεις

Που Αποδίδονται οι Τουρκικές Προκλήσεις

Που Αποδίδονται οι Τουρκικές Προκλήσεις

Οι προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο θέτουν τέλος σε ένα πολυετές μορατόριουμ, το οποίο βασίσθηκε στην προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι λόγοι πίσω από την αλλαγή στάσης ποικίλλουν. Σχετίζονται με το ευρωπαϊκό αδιέξοδο της Τουρκίας, αλλά και με την ενδυνάμωση του περιφερειακού της ρόλου.

Ρωσία - Γεωργία: Ενα χρόνο μετά...

Ρωσία - Γεωργία: Ενα χρόνο μετά...

Η εξεύρεση ενός modus vivendi ανάμεσα στη Γεωργία και τη Ρωσία θα είναι μια από τις δυσκολότερες προκλήσεις στην προσπάθεια σταθεροποίησης του Καυκάσου: Στην χώρα αυτή σε αντίθεση με την Ουκρανία και τη Μολδαβία ή και τη Λευκορωσία δεν υπάρχει φιλορωσική πολιτική παράταξη. Με δύο λόγια δεν αρκεί η αποχώρηση του Σαακασβίλι από την εξουσία για να κλείσουν οι πληγές που άνοιξε η πολεμική σύγκρουση του Αυγούστου του 2008 στη Νότια Οσετία.

Διαχείριση ή Πρόληψη Κινδύνων

Διαχείριση ή Πρόληψη Κινδύνων

«Επενδυτικές τράπεζες όπως η Goldman Sachs και η Barclays Capital επενδύουν ήδη σε νέους τύπους τίτλων με στόχο να μειώσουν το κόστος κεφαλαίου που συνεπάγεται η διακράτηση στοιχείων ενεργητικού υψηλού κινδύνου.» «Το πρόβλημα είναι ότι τόσο οι ρυθμιστικές αρχές όσο και οι τραπεζίτες εξακολουθούν να στηρίζονται σε μαθηματικά μοντέλα, που υπόσχονται περισσότερα απ' όσα μπορούν να καταφέρουν σε επίπεδο διαχείρισης χρηματοοικονομικών κινδύνων».

Πώς θα Είναι οι Πόλεις του Μέλλοντος

Πώς θα Είναι οι Πόλεις του Μέλλοντος

Πώς θα εξελιχθεί ο παγκόσμιος πληθυσμός μέχρι το 2100; Θα επιταχυνθεί περαιτέρω η αστικοποίηση; Πώς θα εξελιχθούν οι σημερινές πόλεις από άποψη μεγέθους και σύνθεσης; Το ένατο άρθρο της σειράς «What Matters» γύρω από τα 10 μεγάλα θέματα που θα καθορίσουν το μέλλον, ερευνά πώς θα γίνει η παγκόσμια αστικοποίηση μέσα στα επόμενα 100 χρόνια.

Η Ελλάδα Τροφοδότης της ΝΑ Ευρώπης με Φυσικό Αέριο

Η Ελλάδα Τροφοδότης της ΝΑ Ευρώπης με Φυσικό Αέριο

Ο ΔΕΣΦΑ δεσμεύθηκε ότι θα τροφοδοτεί την Βουλγαρία με ποσότητες αερίου που μπορεί να φτάσουν και το 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα ετησίως, χρησιμοποιώντας τις εγκαταστάσεις της αναβαθμισμένης Ρεβυθούσας. Η χώρα μας σήμερα βρίσκεται σε ένα ισχυρό γεωπολιτικό σταυροδρόμι. Η ενέργεια αναδεικνύεται σε παράγοντα-κλειδί για τη διαμόρφωση νέων ισορροπιών, για την ανάπτυξη των χωρών, για τη σταθερότητα στον πλανήτη.

Η Τουρκική Στρατηγική Απέναντι στη Χώρα μας

Η Τουρκική Στρατηγική Απέναντι στη Χώρα μας

Kατά τη διάρκεια της θητείας μου ως υπευθύνου των Πολεμικών Σχεδίων του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) 1962-1965, παρακολουθώντας από πολύ κοντά τις κινήσεις του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, διεπίστωσα ότι ηργάζετο πολύ προσεκτικά και μεθοδικά, προκειμένου να αποκτήσει δικαιώματα στο Αιγαίο. Οταν τη διαπίστωσή μου αυτή μετέφερα τόσο προς τους ανωτέρους μου, όσο και προς τους συναδέλφους του επιπέδου μου, με αντιμετώπισαν σαν εξαιρετικά καχύποπτο, με μεγάλη φαντασία, αντιλέγοντας ότι οι «μπουνταλάδες δεν είναι ικανοί για τέτοιους σχεδιασμούς». Δυστυχώς, μια δεκαετία μετά (Νοέμβριος 1973) επιβεβαιώθηκα

Απαιτείται Τολμηρή Εξωτερική Πολιτική

Απαιτείται Τολμηρή Εξωτερική Πολιτική

Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούμε την κλιμάκωση των προκλητικών, παράνομων και επικίνδυνων ενεργειών της γείτονος στη περιοχή του Αιγαίου, οι οποίες προσβάλλουν ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, ως μέλους δε της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσβάλλουν κεκτημένα δικαιώματα και της Ε.Ε. Η πολύπλευρη κλιμάκωση αυτών των εκνόμων ενεργειών εντάσσεται ασφαλέστατα σε προδιαγεγραμμένο σχέδιο

Και Όμως τα Πράγματα Αλλάζουν

Και Όμως τα Πράγματα Αλλάζουν

Oταν είστε απλώς ένα άτομο επάνω σε έναν πλανήτη που θερμαίνεται, όταν βλέπετε οικονομίες να καταρρέουν, πολέμους να μαίνονται, πώς θα έπρεπε να αντιδράσετε; Τι μπορείτε να κάνετε; Το τρέχον σύμπλεγμα κρίσεων έχει προκαλέσει ως αντίδραση διάφορα αισθήματα τα οποία μπορείτε να ακούσετε να εκφράζονται σε κάθε μπαρ και καφετέρια. Αξίζει να τα εξετάσουμε, διότι πέρα από τα δελεαστικά τους μηνύματα υπάρχει ένας δρόμος που οδηγεί στην πραγματική αλλαγή και στον οποίο αποδίδουμε ελάχιστη σημασία.

Το Εκκρεμές του Πετρελαίου

Το Εκκρεμές του Πετρελαίου

O αριθμός είναι εντυπωσιακός και αποτελεί ταυτόχρονα μια ανησυχητική ένδειξη της μεταβλητότητας της αγοράς πετρελαίου: 147 δολάρια. Αυτή την τιμή άγγιξε ο μαύρος χρυσός ανά βαρέλι (158 λίτρα) στις 11 Ιουλίου του 2008 για να κατρακυλήσει στα 33 δολάρια τον περασμένο Φεβρουάριο και να ξαναφτάσει ύστερα από συνεχείς διακυμάνσεις στη σημερινή του τιμή, κοντά στα 71 δολάρια. Ποια θα είναι η μελλοντική πορεία του και πόση αξία έχουν οι προβλέψεις για τα τέλη του 2009;

Στρατηγική Ηγεμονικής Δύναμης

Στρατηγική Ηγεμονικής Δύναμης

Η Τουρκία εδώ και τουλάχιστον 35 χρόνια οικοδομεί, με αφετηρία την εισβολή και κατοχή της Κύπρου, πολιτική ηγεμονικής δύναμης στην ευρύτερη περιοχή. Στις διεθνείς σχέσεις η έννοια αυτή αποκαλείται «ηγεμονικός σταθεροποιητής», που σημαίνει την ικανότητα μιας ισχυρής χώρας να επιβάλλει στα κράτη του εγγύτερου διεθνούς της περίγυρου την υποχρέωση προσαρμογής της συμπεριφοράς τους στην πολιτική βούληση του περιφερειακού ηγεμόνα.

Το Μέλλον της Βιομηχανίας

Το Μέλλον της Βιομηχανίας

Στην εποχή της παγκοσμιοποιήσεως ο χαρακτήρας και ο προσανατολισμός των οικονομικών δραστηριοτήτων πρέπει να τελή υπό συνεχή δυναμική διαφοροποίηση, προκειμένου αυτές να παραμένουν κατ’ αρχήν βιώσιμες και εν συνεχεία ανταγωνιστικές. Διότι την ευημερία εγγυάται μόνον η παραγωγικότης. Ούτε οι συνταγές του παρελθόντος, ούτε τα «κεκτημένα» που διαμορφώνουν το υψηλό κόστος παραγωγής.

Οι Τέσσερις «Άθλοι» του Μπαράκ Ομπάμα

Οι Τέσσερις «Άθλοι» του Μπαράκ Ομπάμα

Πέρασαν έξι μήνες και τι γίνεται άραγε με την εξωτερική πολιτική του Μπαράκ Ομπάμα; Ορισμένοι εμπειρογνώμονες δίνουν τα εύσημα στον πρόεδρο επειδή βελτίωσε τη ζοφερή στο εξωτερικό εικόνα της Αμερικής. Οι ίδιοι όμως προειδοποιούν ότι τα δύσκολα έρχονται.

Έρχονται Σκληροί Συμβιβασμοί στο Αιγαίο

Έρχονται Σκληροί Συμβιβασμοί στο Αιγαίο

Η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν έκρυβε ποτέ ούτε και τώρα κρύβει μυστήρια ή μυστικά. Το τουρκικό καθεστώς ποτέ δεν επιχείρησε να παραπλανήσει την Αθήνα ως προς τις προθέσεις και τους στόχους του. Από τη δεκαετία του ’70 οι κυβερνήσεις της γείτονος ζητούν επιμόνως (και με συχνές στρατιωτικές «υπενθυμίσεις») από την Αθήνα να αποδεχθεί έναν «εφ’ όλης της ύλης» ΠΟΛΙΤΙΚΟ διάλογο στη βάση των όσων η τουρκική πλευρά διεκδικεί από την Ελλάδα στο Aιγαίο.

Το Ιρανικό Σταυρόλεξο του Ομπάμα

Το Ιρανικό Σταυρόλεξο του Ομπάμα

Oι εσωτερικές εξελίξεις στο Iράν έχουν περιπλέξει, αν δεν έχουν βραχυκυκλώσει, την πρόθεση του Oμπάμα να αναζητήσει μια συνολική εξομάλυνση με την Tεχεράνη μέχρι το τέλος του χρόνου, μια εξομάλυνση που θα λειτουργούσε ως σημείο αναφοράς της συνολικής στρατηγικής των HΠA στην Eυρύτερη Mέση Aνατολή. Tα όσα δήλωσε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Xίλαρι Kλίντον λίγο πριν από τη Σύνοδο των χωρών του ASEAN στην Tαϊλάνδη είναι αποκαλυπτικά

Ενέργεια: Μεγάλο Παιχνίδι ή Άσκηση επί χάρτου;

Ενέργεια: Μεγάλο Παιχνίδι ή Άσκηση επί χάρτου;

Τη ματαίωση της κατασκευής του Πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη είναι πολύ πιθανόν να αποφασίσει η νέα υπό τον Μπόικο Μπορισόφ κυβέρνηση της Βουλγαρίας: Η είδηση έρχεται να προστεθεί στην απαισιοδοξία για την κατασκευή του Αγωγού Φυσικού Αερίου Nabucco, απαισιοδοξία που είχε προκαταβολικά σκιάσει τον ουρανό της Αγκυρας την Δευτέρα 20.7 λίγο πριν από την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας από τους ηγέτες των χωρών διέλευσης.

Οπου Φυσάει ο Άνεμος...

Οπου Φυσάει ο Άνεμος...

Η Μέρι Πόπινς δεν είπε ποτέ στα παιδιά που φρόντιζε πότε θα φύγει. Απλά είπε ότι θα έφευγε «όταν θα άλλαζε ο άνεμος». Ο πρόεδρος της Fed, Μπεν Μπερνάνκε, ο οποίος έχει «γλυκάνει» πολύ τις αγορές τελευταία, είναι το ίδιο? σιβυλλικός.