Άρθρα-Αναλύσεις

Αποχαιρετισμός στην Ελλάδα

Αποχαιρετισμός στην Ελλάδα

Γράψε αν μπορείς στο τελευταίο σου όστρακο τη μέρα τ’ όνομα τον τόπο και ρίξε το στη θάλασσα για να βουλιάξει. Γιώργος Σεφέρης Γυμνοπαιδία – Σαντορίνη Σε λίγες μέρες η γυναίκα μου κι εγώ αφήνουμε την Αθήνα ύστερα από οκτώ ευτυχισμένα χρόνια στη χώρα σας – πρώτα στη δεκαετία του ’80 και για δεύτερη φορά αυτά τα τελευταία χρόνια. H Ελλάδα ήταν καλή μαζί μας.

Ο Πόλεμος στην Γάζα και η Ρώσο – Ουκρανική Κρίση Οδηγούν την Πρώτη Ενεργειακή Κρίση του 2009

Ο Πόλεμος στην Γάζα και η Ρώσο – Ουκρανική Κρίση Οδηγούν την Πρώτη Ενεργειακή Κρίση του 2009

Η επέλαση στη λωρίδα της Γάζας των Ισραηλινών χερσαίων στρατευμάτων το περασμένο Σάββατο και οι συνεχιζόμενοι από αέρος και θαλάσσης ανήλεοι βομβαρδισμοί των Παλαιστινιακών θέσεων, έχουν οξύνει την έτσι και αλλιώς τεταμένη ατμόσφαιρα στην οποία για μία ακόμη φορά έχει εισέλθει η Μέση Ανατολή.

Το Σχέδιο της Τουρκίας για το Αιγαίο

Το Σχέδιο της Τουρκίας για το Αιγαίο

Παρά το γεγονός ότι η θερμοκρασία στο μέτωπο του Αιγαίου κινείται τα τελευταία χρόνια σε συγκριτικά χαμηλότερα επίπεδα, η Αγκυρα φροντίζει πάντα να υπενθυμίζει εμπράκτως ότι όλες οι διεκδικήσεις της είναι ενεργές και πάνω στο τραπέζι. Και όχι μόνο αυτό. Κάθε τόσο προσθέτει και ένα νέο κρίκο στην αλυσίδα της αμφισβήτησης ελληνικών κυριαρχικών και διοικητικών δικαιωμάτων.

150 Χρόνια Πετρέλαιο, Μύθοι και Πραγματικότητα

150 Χρόνια Πετρέλαιο, Μύθοι και Πραγματικότητα

Ολα ξεκίνησαν πριν από ακριβώς 150 χρόνια, το 1859, τότε που ένας ονειροπόλος μηχανοδηγός ο Εντουιν Ντρέικ, εγκατέστησε σε ένα μικρό χωριό της Πενσυλβάνια την πρώτη πετρελαιοπηγή. Από τα 20 μέτρα μέσα στη γη ανέβλυσε το μέχρι τότε γνωστό ως «Λάδι του Σενέκα» το οποίο οι Αμερικανοί χρησιμοποιούσαν περισσότερο ως γιατρικό. Χρειάστηκαν περίπου 150 εκατομμύρια χρόνια για να δημιουργηθεί το πετρέλαιο, αλλά το 2009 είναι ίσως ο επίλογος που λείπει σε ένα από τα ωραιότερα παραμύθια.

«Καταφύγιο» οι μακροπρόθεσμες αποτελεσματικές στρατηγικές

«Καταφύγιο» οι μακροπρόθεσμες αποτελεσματικές στρατηγικές

Σε εποχές μεγάλης αβεβαιότητας, η κατανόηση των μακροπρόθεσμων τάσεων της βιομηχανίας μπορεί να βοηθήσει τα στελέχη των επιχειρήσεων να σχεδιάσουν αποτελεσματικές στρατηγικές. Σχετική έκθεση της McKinsey επιχειρεί μια εκτενή ανάλυση ζητημάτων διαρθρωτικής φύσης που μπορούν να επηρεάσουν το μέλλον τεσσάρων βιομηχανικών κλάδων και συγκεκριμένα εκείνων του χάλυβα, της υψηλής τεχνολογίας, της χημικής βιομηχανίας (πετροχημικά) και των καταναλωτικών αγαθών.

Έτος Aνατάξεως το 2009

Έτος Aνατάξεως το 2009

Το 2008 ξεκίνησε μάλλον ομαλά, αλλά κατέληξε με τον χειρότερο τρόπο. Οχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό που στιγμάτισε το 2008 ήταν η παγκόσμια οικονομική κρίσις και η ραγδαία εξέλιξίς της. Κάποιοι την συγκρίνουν με το Κράχ του 1929, κάποιοι άλλοι την θεωρούν χειρότερη.

Η Κρυστάλλινη Σφαίρα του 2009

Η Κρυστάλλινη Σφαίρα του 2009

Καθώς μια άκρως αρνητική χρονιά για τις αγορές μάς αποχαιρετά, οι ειδικοί, ως είθισται τέτοιες ημέρες, παίρνουν στα χέρια τους μια κρυστάλλινη σφαίρα για να προβλέψουν καλύτερα το μέλλον. Ωστόσο, σε μια περίοδο όπου τα ρίσκα και οι αβεβαιότητες παραμένουν στα ύψη, αυτό αποτελεί μάλλον μια επικίνδυνη ενασχόληση.

Παράπλευρες Απώλειες του Δημοσίου Χρέους

Παράπλευρες Απώλειες του Δημοσίου Χρέους

Μια σειρά παραγόντων και συνθηκών συμβάλλουν στη διόγκωση του δημοσίου χρέους, ενεργώντας μάλιστα πολλαπλασιαστικά προς την κατεύθυνση αρνητικών οικονομικών επιδόσεων. 1 Η ανεπίσημη, μαύρη οικονομία: Συνεχίζει να υπάρχει ένα τεράστιο μέρος του εθνικού εισοδήματος που δεν καταγράφεται, ανήκει στην παραοικονομία και πάνω σε αυτό ούτε επιβάλλονται ούτε εισπράττονται φόροι...

Η Δική μας Kοντινή Αργεντινή

Η Δική μας Kοντινή Αργεντινή

Είναι πραγματικά θλιβερό, μία παράταξη που ήρθε στην εξουσία με σημαία της τη δημοσιονομική εξυγίανση και την επανίδρυση του κράτους, να οδηγεί έπειτα από τεσσεράμισι μόλις χρόνια διακυβέρνησης την εθνική οικονομία προς τη χρεοκοπία και την πτώχευση. Η ίδια κυβέρνηση που οδήγησε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές πριν από ένα μόλις χρόνο για να εξασφαλίσει μια νωπή και ισχυρή εντολή ώστε να καταρτίσει τον πρώτο «σωστό προϋπολογισμό», όπως ισχυριζόταν τότε ο υπουργός Οικονομικών της, σήμερα έχει καταστήσει την ελληνική οικονομία τον «αποσυνάγωγο» της Ε.Ε.

«Μοναδικό Αντίδοτο στην Κρίση οι Επενδύσεις»

«Μοναδικό Αντίδοτο στην Κρίση οι Επενδύσεις»

Η διεθνής ύφεση, η οποία επηρεάζει πλέον με έντονο τρόπο και την Ελλάδα, προκαλεί πτώση της παραγωγής, μείωση του τζίρου, κάμψη σε χιλιάδες επιχειρήσεις και- το χειρότερο- φέρνει απολύσεις σε μεγάλη κλίμακα στην Αμερική και στην Ευρώπη και σε μικρότερη κλίμακα στη χώρα μας μέχρι στιγμής.

Από το Τείχος του Βερολίνου στη Γουόλ Στριτ

Από το Τείχος του Βερολίνου στη Γουόλ Στριτ

Πέρυσι τέτοιο καιρό, ο Ντάνιελ Φράνκλιν υπέγραφε το κύριο άρθρο της καθιερωμένης, ειδικής έκδοσης του Economist με τις προβλέψεις για την καινούργια χρονιά. Μεταξύ άλλων, ο αρθρογράφος εκτιμούσε ότι στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές θα νικούσε η Χίλαρι Κλίντον, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες -και πολύ περισσότερο ο υπόλοιπος κόσμος- θα απέφευγαν την οικονομική ύφεση και ότι οι δύο ισχυρότεροι κίνδυνοι γεωπολιτικών αναφλέξεων εντοπίζονταν στα μέτωπα ΗΠΑ - Ιράν και Κίνας - Ταϊβάν.

Ο Ομπάμα κι η Νέα Παρακμή των ΗΠΑ

Ο Ομπάμα κι η Νέα Παρακμή των ΗΠΑ

Όταν στις 20 του ερχόμενου Ιανουαρίου, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, θα αναλάβει τα καθήκοντά του στο Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον, θα αναλογιστεί, ίσως, ότι το επιβλητικό αυτό κτίριο κατασκευάστηκε ολόκληρο από μαύρους σκλάβους. Και όταν μερικές ώρες αργότερα θα εγκατασταθεί μαζί με την οικογένειά του στο Λευκό Οίκο, θα θυμηθεί, χωρίς αμφιβολία, ότι και αυτή η έπαυλη επίσης χτίστηκε από σκλάβους.

Οι Όροι Δημιουργίας ενός G3 Φυσικού Αερίου

Οι Όροι Δημιουργίας ενός G3 Φυσικού Αερίου

Η ανακοίνωση, στις 21 Οκτωβρίου, για τη σχεδιαζόμενη δημιουργία ενός οργανισμού χωρών-παραγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, το Ιράν και το Κατάρ, προκάλεσε κάποιες βεβιασμένες αντιδράσεις οι οποίες σκόπιμα διέσπειραν φόβους περί δημιουργίας ενός νέου καρτέλ, κατά το πρότυπο του ΟΠΕΚ

Τέλος Εποχής με την Ελλάδα Βυθισμένη στην Κρίση

Τέλος Εποχής με την Ελλάδα Βυθισμένη στην Κρίση

Η συζήτηση του προϋπολογισμού που κλείνει σήμερα το βράδυ ήταν περισσότερο από ποτέ άλλοτε μια υποχρεωτική παράσταση ενός έργου, που όλοι συμπεριλαμβανομένων των κυβερνητικών πρωταγωνιστών τη θεωρούν χωρίς σημασία. Οι προϋποθέσεις πάνω στις οποίες στηρίζεται ο προϋπολογισμός είναι, κατά κοινή παραδοχή, εκτός πραγματικότητας. Για παράδειγμα, ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι πολύ κατώτερος του προβλεπόμενου 2,7%.

Ποιός Σαμποτάρει τον Αίολο;

Ποιός Σαμποτάρει τον Αίολο;

Aυτές τις μέρες στο Πόζναν της Πολωνίας εκπρόσωποι από 192 κράτη μέλη στη συνδιάσκεψη του OHE για την κλιματική αλλαγή, πήραν μια απόφαση για το μέλλον της ανθρωπότητας. Aυτή η απόφαση είναι ο οδικός χάρτης που θα καταλήξει - ελπίζουμε- στην παγκόσμια συμφωνία η οποία θα ληφθεί σε ένα χρόνο από τώρα στην Kοπεγχάγη, για τον απαιτούμενο -και χωρίς εκπτώσεις- περιορισμό των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου

Συρρίκνωση - H Ρωσία επαναπροσδιορίζει τον ορισμό της «ανώμαλης προσγείωσης».

Συρρίκνωση - H Ρωσία επαναπροσδιορίζει τον ορισμό της «ανώμαλης προσγείωσης».

Με τη μέση ετήσια ανάπτυξη στο 7% την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τις ενδείξεις η οικονομία της θα συρρικνωθεί το τρέχον τρίμηνο και το επόμενο - η πρώτη ύφεση από το 1998. Ο υφυπουργός Οικονομικών της χώρας, Αντρέι Κλέπατς, ήταν ο πρώτος ανώτατος αξιωματούχος ο οποίος, πριν από λίγες ημέρες, άφησε να εννοηθεί ότι η οικονομία συρρικνώνεται - παρόλο που ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Βλαδιμίρ Πούτιν, αμφισβήτησε τα σχόλιά του.