Πρόσωπα στην Επικαιρότητα

Δημήτρης Κοπελούζος

Δημήτρης Κοπελούζος

Σημαντικές επενδύσεις σε χώρες της Ν.Α Ευρώπης προωθεί αυτήν την χρονική περίοδο ο γνωστός επιχειρηματίας Δημήτρης Κοπελούζος με πολύ πρόσφατο παράδειγμα αιολικό πάρκο 308 MW, αξίας 400 εκ. ευρώ που πρόκειται να κατασκευαστεί στη Νότιο Βουλγαρία. (βλέπε www.energia.gr/article.asp?art_id=25365, 23/2).Ταυτόχρονα επιδιώκει την κατασκευή μεγάλης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στην Αλβανία ενώ δραστηριοποιείται επίσης στο εμπόριο ηλεκτρικού ρεύματος σε όλα τα Βαλκάνια.

Πωλ Κρούγκμαν

Πωλ Κρούγκμαν

Ο διακεκριμένος οικονομολόγος και συγγραφέας Πωλ Κρούγκμαν πρόκειται να έρθει στην Αθήνα στις 18 Μαρτίου στα πλαίσια της Ημερίδας με τίτλο: «The Financial Crisis: Managing in Challenging Times». Διορατικός και ευθύς αρθρογράφος διαθέτει την ικανότητα να συνδέει τα παγκόσμια οικονομικά γεγονότα απευθυνόμενος με ευθύτητα στο ευρύτερο κοινό του λέγοντας την αλήθεια όπως τη βλέπει με τον πλέον πειστικό τρόπο.

κ. Κωστής Χατζηδάκης : Υπουργός Ανάπτυξης

κ. Κωστής Χατζηδάκης : Υπουργός Ανάπτυξης

Σε πρωταγωνιστή των ημερών στα θέματα της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος έχει αναδειχθεί ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης. Την περασμένη εβδομάδα, σε Συνέντευξη Τύπου, ανακοίνωσε την πλήρη ανατροπή της μέχρι σήμερα ακολουθούμενης ενεργειακής πολιτικής, βάσει της οποίας τόσο η ΔΕΗ, όσο και οι ανεξάρτητοι παραγωγοί είχαν προγραμματίσει την κατασκευή δύο μονάδων λιθάνθρακα. Ο κ. Χατζηδάκης, με μία μονοκοντυλιά, έσβησε από τον πίνακα την λέξη «λιθάνθρακας» και την αντικατέστησε με την λέξη «ΑΠΕ», χωρίς, βέβαια, να έχει πείσει τους επενδυτές τόσο των μεγάλων θερμικών σταθμών, όσο και των ΑΠΕ, για το πώς θα υλοποιήσει την πολιτική του.

κ. Γιάννης Αληγιζάκης - Διευθύνων Σύμβουλος & Γενικός Διευθυντής ΕΛΙΝΟΙΛ

κ. Γιάννης Αληγιζάκης - Διευθύνων Σύμβουλος & Γενικός Διευθυντής ΕΛΙΝΟΙΛ

Επέκταση δραστηριοτήτων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό προγραμματίζει για το το 2009 η εταιρεία εμπορίας πετρελαιοειδών Ελινόιλ, μετά την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.Όσον αφορά την Ελλάδα, 50 νέα σημεία αναμένεται να προστεθούν στο δίκτυο πρατηρίων της, ενώ πιθανούς στόχους για εξαγορά εξετάζει και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και συγκεκριμένα σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Κροατία. Επιτυχημένη κρίνεται, εξάλλου, η φετινή πορεία της εταιρείας, Διευθύνων Σύμβουλος & Γενικός Διευθυντής της οποίας είναι ο κ. Γιάννης Αληγιζάκης. Συγκεκριμένα, στο εννεάμηνο του 2008, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε σε 560,4 εκατ. ευρώ έναντι 416,4 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2007 ενώ τα αποτελέσματα μετά φόρων κινήθηκαν σε θετικό έδαφος καταγράφοντας κέρδη ύψους 871 χιλ. ευρώ έναντι ζημιών 358 χιλ. ευρώ το εννεάμηνο του 2007.

Ραφαήλ  Μωυσής

Ραφαήλ Μωυσής

Στο πρόσφατο Συνέδριο που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Ενέργειας Ν.Α Ευρώπης (ΙΕΝΕ) στις 15/1 για την «Ελληνο–Αλβανική Συνεργασία στην Ενέργεια» ο κ. Ραφαήλ Μωυσής, Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ενεργειακής Στρατηγικής (ΕΣΕΣ) εκπροσώπησε τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη και επιβεβαίωσε τη βούληση της Ελληνικής κυβέρνησης να επεκτείνει τη συνεργασία της στον ενεργειακό τομέα με την Αλβανία

Αλεξάντρ Μεντβέντεφ, Αντιπρόεδρος της Gazprom

Αλεξάντρ Μεντβέντεφ, Αντιπρόεδρος της Gazprom

Σε έναν από τους πρωταγωνιστές των ημερών ανεδείχθη ο Αλεξάντρ Ιβάνοβιτς Μεντβέντεφ, ο αντιπρόεδρος της Gazprom και ένας από τους βασικούς μοχλούς της ρωσικής βιομηχανίας φυσικού αερίου. Σημαντικός από κάθε άποψη θεωρείται ο ρόλος που έπαιξε ο Αλεξάντρ Μεντβέντεφ για την προσέγγιση μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας με στόχο την επανέναρξη των ρωσικών εξαγωγών προς την Ευρώπη μετά την πρόσφατη Ρωσο-ουκρανική κρίση.

Γεώργιος Περιστέρης: Πρόεδρος ΓΕΚ Α.Ε. Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ Α.Ε

Γεώργιος Περιστέρης: Πρόεδρος ΓΕΚ Α.Ε. Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ Α.Ε

Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε μια σημαντική συμφωνία για την εκχώρηση του 50% των δύο πρώτων θερμικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού του ομίλου ΓΕΚ/Τέρνα και του Γαλλο – Βελγικού Ενεργειακού Ομίλου GDF Suez. Οι επιτυχημένες και εντυπωσιακές αυτές κινήσεις είναι αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας στρατηγικής που έχει χαράξει εδώ και αρκετό καιρό ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ Α.Ε κ. Γιώργος Περιστέρης, ο οποίος θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους επιχειρηματίες στην Ελλάδα στον χώρο της ιδιωτικής παραγωγής ενέργειας τόσο των ΑΠΕ όσο και της συμβατικής μορφής.

Αλέξανδρος Βραχνός

Αλέξανδρος Βραχνός

Στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ενέργειας που διοργάνωσε φέτος το ΙΕΝΕ για δεύτερη συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε μία ειδική Ημερίδα με θέμα «Πράσινες Μεταφορές» στην οποία έλαβαν μέρος διακεκριμένοι εισηγητές από την Ελλάδα και την Ευρώπη. Ο κύριος συντονιστής της Ημερίδας ήτο ο κ. Αλέξανδρος Βραχνός ο οποίος προΐσταται σήμερα της Μόνιμης Επιτροπής «Πράσινων Μεταφορών» του Υπουργείου Μεταφορών & Επικοινωνιών.

Δρ. Νίκος Βασιλάκος

Δρ. Νίκος Βασιλάκος

«Πριν προστρέξουμε σε άσκοπους πειραματισμούς, σε πρόωρες γενικεύσεις και σε άλματα στο πουθενά, αυτό που προέχει είναι η αποτελεσματική θεσμική στήριξη των Κρατών-Μελών, έτσι ώστε αφ’ ενός να διατηρήσουν τον έλεγχο, αφ’ ετέρου να βελτιώσουν τη δομή, τη λειτουργικότητα και την αποδοτικότητα των εθνικών υποστηρικτικών τους μηχανισμών για τις ΑΠΕ, μέσα όμως από ένα Ευρωπαϊκό πλαίσιο κοινών κανόνων και υποστηρικτικών δράσεων».

Καθηγητής Παντελής Κάπρος

Καθηγητής Παντελής Κάπρος

Κεντρικό ρόλο στην οργάνωση του φετινού ετήσιου Εθνικού Συνεδρίου του ΙΕΝΕ για την ενέργεια, το γνωστό «Ενέργεια & Ανάπτυξη» είχε ο καθηγητής Παντελής Κάπρος ο οποίος και ήτο ο επιστημονικός συντονιστής του Συνεδρίου. Ο καθηγητής Κάπρος επί σειρά ετών συμμετέχει ενεργά στην οργάνωση του εν λόγω συνεδρίου όπου χάρη στις δικές του προσπάθειες και διεθνείς επαφές επιτυγχάνεται η συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων και στελεχών από το εξωτερικό

κ. Αναστάσιος Γκαρής: Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.

κ. Αναστάσιος Γκαρής: Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) ευρέθηκαν για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο με την εξαιρετικά επιτυχημένη συνέντευξη Τύπου την περασμένη εβδομάδα (7/11) της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε, την θυγατρική της ΔΕΗ, η οποία έχει την ευθύνη της ανάπτυξης και προώθησης των ΑΠΕ ως μία αυτοτελή δραστηριότητα της Επιχείρησης.

κ. Σταύρος Δήμας: Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος

κ. Σταύρος Δήμας: Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος

Τα τελευταία δύο χρόνια ο Έλληνας Επίτροπος για θέματα περιβάλλοντος κος Σταύρος Δήμας έχει γίνει γνωστός σε παγκόσμιο επίπεδο για τις ρηξικέλευθες θέσεις του σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και τα φιλόδοξα σχέδιά του για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Στο τελευταίο της τεύχος, η βρεττανική εφημερίδα "Economist" δημοσίευσε ένα ολόκληρο προφίλ για τον Έλληνα Επίτροπο.

κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου: Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ

κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου: Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε εχθές ο εορτασμός των 20 χρόνων λειτουργίας της ΔΕΠΑ με θέμα "Η Ανατολική Μεσόγειος: γέφυρα για την ασφάλεια τροφοδοσίας της Ευρώπης" σε ξενοδοχείο της Βουλιαγμένης. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας, κύριος Μάκης Παπαγεωργίου παρουσίασε τη δημιουργική πορεία της ΔΕΠΑ τα τελευταία είκοσι χρόνια, καθώς και τους μελλοντικούς της στόχους.

κ. Παναγιώτης Aθανασόπουλος: Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ

κ. Παναγιώτης Aθανασόπουλος: Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ

Τις τελευταίες εβδομάδες η ΔΕΗ ευρίσκεται συνέχεια στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Από τη μία πλευρά η απότομη μείωση της κερδοφορίας της και από την άλλη οι νέες συνθήκες ανταγωνισμού που δημιουργούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στην Ελληνική αγορά έχουν φέρει την Επιχείρηση αντιμέτωπη με μία σειρά σοβαρών προκλήσεων. Προκλήσεις που εμφανίζονται πλέον και ως απειλές λόγω μιας σειράς ατυχών χειρισμών και λαθεμένων αποφάσεων πριν από 8 – 10 χρόνια όταν διαμορφώνοντο οι νέες συνθήκες. Σήμερα στο τιμόνι της ΔΕΗ, ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος είναι ο καθηγητής κ. Τάκης Αθανασόπουλος ένας πεπειραμένος μάνατζερ ο οποίος καλείται να οδηγήσει την Επιχείρηση μέσα από τις Συμπληγάδες της οικονομικής δυσπραγίας και του ανταγωνισμού.

Γ. Ανεμοδουράς: Δυναμική Αξιοποίηση στον χώρο των ΑΠΕ

Γ. Ανεμοδουράς: Δυναμική Αξιοποίηση στον χώρο των ΑΠΕ

Η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα τεταμένη μετά τον τεράστιο όγκο αιτήσεων που έχει συγκεντρώσει η ΡΑΕ αλλά και τα σχέδια του Υπουργείου Ανάπτυξης για τροποποίηση του καθεστώτος τιμών (feed in tariffs).

Πάνος Ξυνής, Πρόεδρος των Εταιρειών Shell στην Ελλάδα

Πάνος Ξυνής, Πρόεδρος των Εταιρειών Shell στην Ελλάδα

Η Shell και οι δραστηριότητές της στην Ελλάδα βρέθηκαν πρόσφατα στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας με αφορμή την ευρύτατη φημολογία που είχε ξεσπάσει στις αρχές Σεπτεμβρίου περί πιθανής αποχώρησης της από την Ελλάδα. Τελικά κάτι τέτοιο απεφεύχθη γιατί στην ουσία ουδέποτε υπήρξε ένας τέτοιος προβληματισμός μέσα στην εταιρεία, αφού η Shell Hellas, την οποία διευθύνει ο Χημικός Μηχανικός κ. Πάνος Ξυνής, αποτελεί μια από τις πλέον επιτυχημένες και κερδοφόρες εταιρείες του Ομίλου Shell παγκοσμίως.