Άρθρα-Αναλύσεις

Να Αναθεωρηθεί ο Προϋπολογισμός

Να Αναθεωρηθεί ο Προϋπολογισμός

Η δολοφονία του 15χρονου και οι εκτεταμένες καταστροφές επιχειρήσεων που επακολούθησαν, ήταν ό,τι το χειρότερο μπορούσε να συμβεί για μια οικονομία, όπως η ελληνική, που ήδη θαλασσοδερνόταν από την κρίση. Στην έλλειψη εμπιστοσύνης για το άμεσο μέλλον που αισθάνονταν ήδη καταναλωτές, εργαζόμενοι και επιχειρηματίες, προστίθεται τώρα και η ανασφάλεια για την περιουσία, αλλά και για τη ζωή των πολιτών, καθώς αστυνομία που να προστατεύει, δεν υπάρχει. Μόνο για να δολοφονεί!

Πέντε Προβλήματα και Δέκα Λύσεις Απέναντι στην Οικονομική Κρίση

Πέντε Προβλήματα και Δέκα Λύσεις Απέναντι στην Οικονομική Κρίση

H ελληνική οικονομία είναι αντιμέτωπη σήμερα με πέντε σοβαρά προβλήματα ως απόρροια αδιέξοδων πολιτικών επιλογών της Kυβέρνησης στον χώρο της οικονομίας. Προβλήματα που απαιτούν επειγόντως ένα ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό σχέδιο αντιμετώπισης. Διαφορετικά, η κρίση θα διογκωθεί με απρόβλεπτες συνέπειες για τους πολίτες και τη χώρα.

Μια «Περίεργη» Ληξιαρχική Πράξη Θανάτου...

Μια «Περίεργη» Ληξιαρχική Πράξη Θανάτου...

Αραγε, πρόκειται για μια αθώα απάτη; Τη ληξιαρχική πράξη θανάτου της αμερικανικής οικονομίας οι κορυφαίοι οικονομολόγοι που την επιτηρούν την εξέδωσαν μόλις την περασμένη Δευτέρα. Η επιτροπή, λοιπόν, του National Bureau of Economic Research (NBER) έδωσε στη δημοσιότητα την επίσημη διαπίστωση στην έκθεσή της ότι η αμερικανική οικονομία εισήλθε και επισήμως στον φαύλο κύκλο της ύφεσης από τον Δεκέμβριο του 2007.

Αν πληρώσουν οι Πλούσιοι, ίσως... Επιβιώσουν οι Φτωχοί

Αν πληρώσουν οι Πλούσιοι, ίσως... Επιβιώσουν οι Φτωχοί

Θα μπορέσει η διεθνής διάσκεψη του OHE για το κλίμα που πραγματοποιείται στο Πόζναν της Πολωνίας να οδηγήσει σε παγκόσμια δράση για να αποφευχθούν οι δριμύτατες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής; Tο ερώτημα αυτό θα έπρεπε να απασχολεί ιδιαίτερα εκείνους τους κατοίκους του πλανήτη που μάλλον δεν θα έχουν ακούσει το παραμικρό για τη διάσκεψη, δηλαδή τους φτωχούς.

Η «Πράσινη» Οικονομία Υπόσχεται Εκατομμύρια Θέσεις Απασχόλησης

Η «Πράσινη» Οικονομία Υπόσχεται Εκατομμύρια Θέσεις Απασχόλησης

Η «πράσινη» ανάπτυξη δεν είναι εχθρός της απασχόλησης. Αντίθετα. Το συμπέρασμα αυτό καταγράφεται από τον πλέον ανυποψίαστο διαιτητή- τον ΔΟΕ (Διεθνή Οργανισμό Εργασίας)- και στηρίζεται στην πιο εξαντλητική καταγραφή που έχει γίνει ποτέ των «πράσινων» θέσεων εργασίας στον κόσμο.

Ελβετία: Κρίση; Ποια κρίση;

Ελβετία: Κρίση; Ποια κρίση;

Αν θέλετε το πιστεύετε, αλλά η χρηματοπιστωτική κρίση «εδώ» δεν φοβίζει κανέναν. «Εδώ», δηλαδή στην Ελβετία: στην Μπιλ, στο Καντόνι του Φριμπούρ, με τους 16.000 κατοίκους της και με ό,τι πιο λαμπρό διαθέτει η ελβετική οικονομία, εργαστήρια ωρολογοποιίας και εργοστάσια εργαλειομηχα- νών.

Εξοδος από την Κρίση με ένα Νέο Αναπτυξιακό Πρότυπο

Εξοδος από την Κρίση με ένα Νέο Αναπτυξιακό Πρότυπο

Η ελληνική οικονομία έχει σημαντικό όφελος από τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Αυτή είναι μία βασική διαπίστωση μέσα στη δίνη της διεθνούς κρίσης αν κάποιος αναλογιστεί τι θα είχε συμβεί αν η Ελλάδα βρισκόταν εκτός. Ισχυρές αλλά μικρές οικονομίες, όπως η Σουηδία και η Δανία, σκέπτονται πλέον σοβαρά να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στην ευρωζώνη

Η Συνεργασία με την Κίνα

Η Συνεργασία με την Κίνα

Εάν τις προηγούμενες ημέρες ένας ξένος βρισκόταν στην Ελλάδα και αποφάσιζε να ενημερωθεί για τα σημαντικά γεγονότα που συμβαίνουν στη χώρα μας, θα δοκίμαζε μια μεγάλη έκπληξη. Η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Κίνας Χου Ζιντάο στη χώρα μας έμεινε στα ψιλά των εφημερίδων και στα αζήτητα των τηλεοπτικών σταθμών.

Η Eλληνική Οικονομία Μετά την Κρίση

Η Eλληνική Οικονομία Μετά την Κρίση

Επίκαιροι προβληματισμοί αναπτύχθηκαν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες κατά την διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου με τίτλο «Η Ελληνική Οικονομία μετά την Κρίση, Αναζητώντας ένα νέο Αναπτυξιακό Πρότυπο» στο Μέγαρο Καρατζά της Εθνικής Τραπέζης. Συγγραφείς του βιβλίου είναι ο καθηγητής κ. Ι. Στουρνάρας, Επιστημονικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ και η κα Μαρία Αλμπάνη, Οικονομολόγος της Τραπέζης της Ελλάδος, ενώ διοργανωτές της εκδηλώσεως ήταν το ΙΟΒΕ και ο ΣΕΒ.

Ο Kόσμος Xωρίς «Aτμομηχανή»

Ο Kόσμος Xωρίς «Aτμομηχανή»

Η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, αυτή των ΗΠΑ, αποτελούσε για πολλά χρόνια την «ατμομηχανή» της παγκόσμιας οικονομίας. Καθώς όμως τα τελευταία χρόνια άρχισε να επιβραδύνει, τον ρόλο αυτόν ανέλαβαν τέσσερις οικονομίες (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα) που έγιναν γνωστές απο τα ακρωνύμιά τους ως «ΒRΙC».

«Σκάλωσαν» οι Κεφαλαιαγορές

«Σκάλωσαν» οι Κεφαλαιαγορές

Οι επιθετικές μειώσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη (Ευρωζώνη, Βρετανία, Σουηδία) απέτυχαν να τονώσουν χθες το κλίμα στα χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και των επιχειρήσεων.

Οι «Nικητές της Eπόμενης Hμέρας»

Οι «Nικητές της Eπόμενης Hμέρας»

Πριν από την εμφάνιση της παγκόσμιας πιστωτικής κρίσης, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2007, η Ευρώπη υπερηφανευόταν ότι διέθετε τις οικονομικές συνιστώσες για μια θεαματική ανάπτυξη, ενώ οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις ήταν πολυάριθμες και τα εταιρικά κέρδη εμφάνιζαν ιδιαίτερα έντονη δυναμική. Η εξάπλωση της κρίσης όμως βρήκε την Ευρώπη αρκετά ευάλωτη.

Η Ευρώπη μετά το 2008

Η Ευρώπη μετά το 2008

Στις 27 και 28 Νοεμβρίου, στο Παρίσι, το IFRI (Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων) και το Αυστρο-Γαλλικό Κέντρο για την Προσέγγιση στην Ευρώπη οργάνωσαν από κοινού το συνέδριο «Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπό κατασκευή: νέες προκλήσεις - νέες απαντήσεις». Ο διευθυντής του IFRI Thierry de Montbrial και ο Hubert Vedrine, στενός συνεργάτης του Προέδρου Μitterrand και πρώην Υπουργός Εξωτερικών, έδωσαν και ανέπτυξαν εναργώς το στίγμα του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.

Η Nέα Aνατολική Eταιρική Σχέσις

Η Nέα Aνατολική Eταιρική Σχέσις

Σημαντικό βήμα για την σύσφιξη των σχέσεων της ΕΕ με την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, την Λευκορωσία, την Γεωργία, την Μολδαβία και την Ουκρανία αποτελεί η νέα ανατολική εταιρική σχέσις. Συγκεκριμένα, η φιλόδοξη αυτή εταιρική σχέσις προβλέπει την σημαντική αναβάθμιση του επιπέδου πολιτικής δεσμεύσεως, την προοπτική συνάψεως συμφωνιών συνδέσεων νέας γενεάς, την μεγάλη ενσωμάτωση στην οικονομία της ΕΕ, βελτιωμένες συμφωνίες ενεργειακής ασφάλειας και αυξημένη χρηματοδοτική ενίσχυση. Ακόμα παρέχεται η δυνατότητα στους πολίτες των ανωτέρω χωρών να ταξιδεύουν ευκολότερα στην ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι όροι ασφάλειας.

Roubini: Ο Tρόμος του «Στασιμο-Αποπληθωρισμού»

Roubini: Ο Tρόμος του «Στασιμο-Αποπληθωρισμού»

Η αμερικανική και η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο ενός σοβαρού «στασιμο-αποπληθωρισμού», ενός «θανατηφόρου» συνδυασμού οικονομικής στασιμότητας/ύφεσης και αποπληθωρισμού. Μια σοβαρή παγκόσμια ύφεση θα οδηγήσει σε αποπληθωριστικές πιέσεις.

Οδεύουμε προς Εμπορικό Πόλεμο;

Οδεύουμε προς Εμπορικό Πόλεμο;

Οι αγορές «κινούνται» από τον φόβο και την ελπίδα. Επί χρόνια, ο φόβος περιστρεφόταν γύρω από την αμερικανική οικονομία, και η ελπίδα ήταν επικεντρωμένη στην Κίνα. Αυτό έχει τώρα αρχίσει να αλλάζει. Τις τελευταίες εβδομάδες, ορισμένα στοιχεία έχουν προκαλέσει βαθιές ανησυχίες για την Κίνα.