Άρθρα-Αναλύσεις

Πολλαπλά Eμπόδια στις Eπενδύσεις ΑΠΕ

Πολλαπλά Eμπόδια στις Eπενδύσεις ΑΠΕ

Η υψηλή τιμή του πετρελαίου καθιστά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) την πλέον συμφέρουσα επιλογή για την παραγωγή ενέργειας. Στην Ελλάδα όμως, η γραφειοκρατία θέτει εμπόδια στην εγκατάσταση τους και αποθαρρύνει φερέγγυους επενδυτές που διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία να αναπτύξουν τις νέες αυτές τεχνολογίες.

Η Πετρελαϊκή Κρίση και η Ευρώπη

Η Πετρελαϊκή Κρίση και η Ευρώπη

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η παγκόσμια οικονομία βιώνει την τρίτη πετρελαϊκή κρίση. Η πρώτη συνέβη μετά τον πόλεμο του Γιομ-Κιπούρ τον Οκτώβριο 1973 και η δεύτερη το 1980-1981 μετά την Ισλαμική επανάσταση του Χομεϊνί στο Ιράν. Οι σημερινές τιμές πετρελαίου σε σταθερά δολάρια έχουν υπερβεί κατά 45% το ιστορικό μέγιστο που σημειώθηκε το 1980-81.

Ερντογάν: Το Μήνυμα μιας Επίσκεψης…

Ερντογάν: Το Μήνυμα μιας Επίσκεψης…

Πέντε χρόνια μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ και την ανατροπή του καθεστώτος Σαντάμ, η Τουρκία αναγνωρίζει τη νέα πραγματικότητα με την επίσκεψη στη Βαγδάτη του πρωθυπουργού Ερντογάν.

Eύθραυστη Kίνα

Eύθραυστη Kίνα

Tο εάν τα στοιχεία δείχνουν πως το κινεζικό AEΠ αυξήθηκε κατά 10,1% ή κατά 10,4% σε ετήσια βάση το β΄ 3μηνο είναι επουσιώδες. H οικονομία επιβραδύνεται και το μόνο ερώτημα είναι σε ποιο βαθμό τα επίσημα μεγέθη το καταγράφουν.

Η Παγκόσμια Οικονομική Κρίσις

Η Παγκόσμια Οικονομική Κρίσις

Πίσω από τις διεθνείς οικονομικές κρίσεις κρύβεται συνήθως κάποια ανακατάταξις πόρων, εισοδημάτων και πλούτου. Αυτό συνέβη στην μεγάλη πετρελαϊκή κρίση του 1973. Λόγω της ραγδαίας τότε οικονομικής αναπτύξεως και της αλματώδους αυξήσεως της ζητήσεως πετρελαίου –σε συνδυασμό και με την σύμπηξη καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών- η τιμή του μαύρου χρυσού εκτινάχθηκε στα ύψη.

Τα Βάρη του Πετρελαίου

Τα Βάρη του Πετρελαίου

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες αποταμίευσαν το ήμισυ των εσόδων τους. Σήμερα αποταμιεύουν μόνο το 30%, ενώ δαπανούν το υπόλοιπο 70% σε επενδύσεις και κατανάλωση, το οποίο μας επιτρέπει να εξάγουμε και περισσότερα σε αυτές τις χώρες.

Οι Τιμές - Ρεκόρ του Αργού Απειλούν την Παγκόσμια Οικονομία

Οι Τιμές - Ρεκόρ του Αργού Απειλούν την Παγκόσμια Οικονομία

Η G8 εξέφρασε την «έντονη ανησυχία της» για την κατακόρυφη άνοδο των τιμών του αργού πετρελαίου η οποία, τόνισε, «κρύβει σοβαρούς κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία». Ωστόσο, οι ηγέτες των οκτώ περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών στον πλανήτη, δεν προχώρησαν στη λήψη ουσιαστικών μέτρων για να αμβλύνουν, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, τις τιμές του «μαύρου χρυσού».

Το Ευρωπαϊκό Όραμα

Το Ευρωπαϊκό Όραμα

Οι 25 χώρες που συγκροτούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, μοιράζονται ένα όραμα κοινού μέλλοντος, το οποίο ελπίζουν ότι θα διαμορφωθή μέσα από τους θεσμούς συνεργασίας που έχουν δημιουργηθή. Το ζήτημα όμως είναι, ότι αυτό το όραμα δεν είναι ενιαίο. Ίσως θα ήταν υπερβολή να υποστηρίξουμε ότι κάθε χώρα έχει το δικό της όραμα.

Ανταλλαγή Πυρηνικών Αντιδραστήρων με Πετρέλαιο

Ανταλλαγή Πυρηνικών Αντιδραστήρων με Πετρέλαιο

Οι Total και Eni, δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρώπη, σχεδιάζουν, η κάθε μια από την πλευρά της, να μεταφέρουν την πυρηνική ενέργεια σε χώρες στη Μέση Ανατολή. Η κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο μιας μεταστροφής που προκαλεί έντονες διαμάχες, για έναν τομέα που αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

G8: Ασχοληθείτε Μαζί μας Ακόμα και Βρίζοντας

G8: Ασχοληθείτε Μαζί μας Ακόμα και Βρίζοντας

Οι καλές εποχές του Σιάτλ και της Γένοβας πέρασαν ανεπιστρεπτί. Οι συμμετέχοντες στις συναντήσεις κορυφής της ομάδας των περισσότερο αναπτυγμένων βιομηχανικά κρατών (G8) πρέπει να έφυγαν από την τελευταία, στην Ιαπωνία, με τα απομεινάρια κάποιας πικρής γεύσης στο στόμα, που σίγουρα δεν οφειλόταν στην εξαιρετικά φροντισμένη ιαπωνική κουζίνα που γεύτηκαν.

Οι Γεωπολιτικές Εξελίξεις Οδηγούν την Τιμή του Αργού σε Νέα Ύψη

Οι Γεωπολιτικές Εξελίξεις Οδηγούν την Τιμή του Αργού σε Νέα Ύψη

Εντυπωσιακή αύξηση εσημείωσε την Παρασκευή (11/7) η τιμή του αργού στις διεθνείς αγορές εξαιτίας των γεωπολιτικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και τις αντιφατικές προβλέψεις για την ζήτηση από τον ΟΠΕΚ και τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ).

Υψηλότερη Ζήτηση Πετρελαίου Προβλέπει ο ΙΕΑ

Υψηλότερη Ζήτηση Πετρελαίου Προβλέπει ο ΙΕΑ

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της μηνιαίας Έκθεσης Πετρελαίου του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) βρίσκονται για μια ακόμα φορά οι υψηλές τιμές του πετρελαίου οι οποίες αν και έπεσαν στις αρχές Ιουλίου από τα 145 δολάρια το βαρέλι εντούτοις συνεχίζουν να βρίσκονται ακόμα σε πολύ υψηλά επίπεδα λόγω κυρίως της μείωσης που παρατηρήθηκε το δεύτερο τέταρτο του 2008 στα παγκόσμια αποθέματα, της σφιχτής αγοράς όπως και εξαιτίας διαφόρων γεωπολιτικών καταστάσεων και κρίσεων.

Οταν η Κίνα Συναντά την Αφρική

Οταν η Κίνα Συναντά την Αφρική

Το βρεταννικό περιοδικό «The Economist», είχε βάλει τίτλο σε αφιέρωμά του «Οι νέοι αποικιοκράτες». Τρεις συγγραφείς –ο Γάλλος Σερζ Μισέλ και οι Αμερικανοί Πάολο Γουντς και Μάϊκλ Μπιούρι– έγραψαν ένα θαυμάσιο και αποκαλυπτικό βιβλίο με τίτλο «Η Κινο-Αφρική, ή πώς το Πεκίνο κατακτά την Μαύρη Ήπειρο» (εκδόσεις Grasset, Παρίσι). Η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» αφιέρωσε προσφάτως τέσσερις σελίδες στο ίδιο θέμα, με τίτλο «Κίνα, το νέο αφεντικό της Αφρικής». Τέλος, ο Σερζ Μισέλ, ανταποκριτής της γαλλικής εφημερίδας στην δυτική Αφρική, αναλύει το –πολύ σημαντικό, κατά την γνώμη μας– θέμα των αφρο-κινεζικών σχέσεων στο γνωστό αμερικανικό περιοδικό «Foreign Policy».

Ενεργειακό «ματ» Μεντβέντεφ στη Δύση, Μέσω Κεντρικής Ασίας

Ενεργειακό «ματ» Μεντβέντεφ στη Δύση, Μέσω Κεντρικής Ασίας

Ο νέος πρόεδρος της Ρωσίας επιχείρησε να εδραιώσει τον προταγωνιστικό ρόλο της Μόσχα και της Gazprom για την προμήθεια της Ευρώπης σε φυσικό αέριο, θέτοντας σε δεύτερη μοίρα τον Nabucco. O Ντιμίτρι Μεντβέντεφ φαίνεται ότι έχει πάρει εντατικά μαθήματα διπλωματίας από τον προκάτοχό του.

Δεν Φαίνεται να Τρομάζουν οι Τιμές του Πετρελαίου

Δεν Φαίνεται να Τρομάζουν οι Τιμές του Πετρελαίου

Σκληρή αντιπαράθεση, χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα, λαμβάνει χώρα αυτήν την περίοδο μεταξύ ειδικών, πολιτικών και πάνω απ' όλα οικονομικών συμφερόντων για τον ρόλο των κερδοσκόπων στη διαμόρφωση των τιμών του πετρελαίου.

Προς μια Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση

Προς μια Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού, το αίτημα για τη διαμόρφωση μιας περιβαλλοντικής διακυβέρνησης εγγράφηκε, υπό διάφορες εκδοχές, στην πολιτική ατζέντα ως ζήτημα προτεραιότητας. Στη συζήτηση αυτή ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη ήταν η συμβολή δύο ΜΚΟ με σημαντική δράση και προσφορά στην προστασία του περιβάλλοντος, της WWF Ελλάς και της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, οι οποίες υπέβαλαν σχετικά προτάσεις.