Σχόλιο

Οι Αλαζόνες του Νταβός

Οι Αλαζόνες του Νταβός

«Πριν εγκαταλείψετε το αεροσκάφος παρακαλώ επανατοποθετήστε τους αεροσυνοδούς σε όρθια θέση». Η σχετική πλακίτσα γινόταν ακόμα και στο Νταβός τού 2007. Λέγαμε ότι η οδηγία ήταν τυπωμένη στο ιδιωτικό τζετ της Citigroup. Τα αφεντικά της μεγαλύτερης τράπεζας παγκοσμίως, οι «κύριοι του σύμπαντος», δεν ζητούσαν αλλά διέταζαν τους αεροσυνοδούς και όλον τον κόσμο.

Οι Ψευδαισθήσεις και το Τίμημά τους

Οι Ψευδαισθήσεις και το Τίμημά τους

Η κακή σχέση του Γ. Παπανδρέου με τον πολιτικό χρόνο φάνηκε καθαρά, όταν εν μέσω της επιδεινούμενης καταιγίδας συγκάλεσε υπό την προεδρία του την Κυβερνητική Επιτροπή για να συζητήσει θέματα μεσογειακής διατροφής και οδικής ασφάλειας. Ενίσχυσε την εντύπωση ότι βρίσκεται «αλλού» και γι’ αυτό η κυβέρνηση τρέχει πίσω από τις εξελίξεις, αντί να τις συνδιαμορφώνει

Ζητούμενο η Ανάπτυξη

Ζητούμενο η Ανάπτυξη

Κατάφερε το οικονομικό επιτελείο με το νέο πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής για τα επόμενα τρία χρόνια να εξευμενίσει τις Βρυξέλλες, αλλά και τους εξαιρετικά αυστηρούς- μέχρι πρότινος- οίκους αξιολόγησης. Τα καλά λόγια όμως δεν αρκούν για να κλείσουν τα ανοιχτά μέτωπα της ελληνικής οικονομίας, όπως υπαινίχθηκαν οι ίδιοι οι εκφραστές τους.

Διαστημικά Ενεργειακά Όνειρα

Διαστημικά Ενεργειακά Όνειρα

Διάβαζα πρόσφατα για τα σχέδια Αμερικανών και Ιαπώνων επιστημόνων για την εφαρμογή μιας νέας μεθόδου - που στην πραγματικότητα είναι παλιά - για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο διάστημα από τεράστιες φωτοβολταϊκές συστοιχίες που θα είναι τοποθετημένες σε δορυφόρους.

Η Ελληνική Ομερτά...

Η Ελληνική Ομερτά...

Σε 20 δισεκατομμύρια ευρώ αποτιμά ο καθηγητής Μανόλης Δρεττάκης την ετήσια φοροδιαφυγή και φοροκλοπή από τους επιχειρηματίες του αφορολόγητου χρήματος. Και καθώς επιβεβαιώνει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Δημ. Γεωργακόπουλος, οι κύριοι αυτοί διαφεντεύουν το 40% του τζίρου της ελληνικής αγοράς!

Η Μόνη Εξήγηση

Η Μόνη Εξήγηση

Μία μόνον εξήγηση για το πολυήμερο κύμα κακοκαιρίας που σαρώνει την Ευρώπη (όχι όμως την Ελλάδα) και μεγάλο μέρος του βορείου ημισφαιρίου έχει ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO). Σύμφωνα με αυτή την εξήγηση, το κύμα ψύχους οφείλεται στο σπάνιο – αλλά γνωστό στους μετεωρολόγους – φαινόμενο της «εμπλοκής» της κυκλοφορίας του αέρα.

«In China We Trust»

«In China We Trust»

Σε παραφθορά του εθνικού μότο των ΗΠΑ «in God we trust», ο αναλυτής των FT Τζον Όδερς ξεκινά το άρθρο του με την πρόταση «in China we trust». Γιατί -όπως εξηγεί- η όρεξη των Κινέζων για τα αγαθά των άλλων χωρών είναι αυτό που κρυβόταν πίσω από την ανάκαμψη των αγορών πέρσι. Σε αυτό οφείλεται εξάλλου και η οικονομική ανάκαμψη που απήλαυσαν και άλλες χώρες

Η Υπερθέρμανση Δεν Σημαίνει Καλό Καιρό

Η Υπερθέρμανση Δεν Σημαίνει Καλό Καιρό

Tα αστεία του τύπου «αν η θερμοκρασία του πλανήτη αυξάνεται, τότε από πού έρχεται όλο αυτό το χιόνι;» πρέπει να σταματήσουν. Τα κάνουν κυρίως αρθρογράφοι, σκιτσογράφοι και κωμικοί. Σταματήστε να προσποιείστε ότι εκπλήσσεστε επειδή σήμερα το πρωί χρειάστηκε να φορέσετε κασκόλ και γάντια, ενώ υποτίθεται ότι ο κόσμος υπερθερμαίνεται.

Επιτέλους, να Σοβαρευτούμε...

Επιτέλους, να Σοβαρευτούμε...

Aνάκριση από Kομισάριους; Iερά Eξέταση; Kυνισμός κοινοτικών υπαλλήλων; Tι συμβαίνει τέλος πάντων στα υπουργεία, τα οποία επισκέπτονται οι εκπρόσωποι της Kομισιόν για να ελέγξουν τα δεδομένα και τους τρόπους μείωσης του ελλείμματος; H αλήθεια είναι πως δεν είναι και ό,τι καλύτερο για τη χώρα μας να φτάνουμε στο σημείο εξονυχιστικών ελέγχων.

Μάννα εκ Βρυξελλών, ο Έλεγχος της Οικονομίας

Μάννα εκ Βρυξελλών, ο Έλεγχος της Οικονομίας

Τα μηνύματα που καθημερινά στέλνονται προς την Eλλάδα είναι σαφέστατα: H δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα, μικρότερο από αυτό που η κυβέρνηση θα ήθελε, και ως εκ τούτου πρέπει να αποφασισθούν και να εφαρμοστούν άμεσα δραστικά μέτρα μόνιμης απόδοσης.

ΔΕΗ: Επιστροφή στο Σήμερα

ΔΕΗ: Επιστροφή στο Σήμερα

Η επιτυχημένη, από ότι αποδείχθηκε, επίσκεψη του νέου Πρόεδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ, Καθηγητή Αρθούρου Ζερβού στην καρδιά της λιγνιτοπαραγωγής στην Κοζάνη, παραμονή Πρωτοχρονιάς, σηματοδότησε την μεγάλη στροφή της κυβέρνησης από την οπτασία της Πράσινης Ανάπτυξης στην πεζή πραγματικότητα των στερεών καυσίμων.

Η Ενεργειακή Ασφάλεια και πάλι στο Προσκήνιο

Η Ενεργειακή Ασφάλεια και πάλι στο Προσκήνιο

Η διακοπή της παροχής πετρελαίου από τη Ρωσία προς τη Λευκορωσία υπογραμμίζει για μια ακόμη φορά τη σημασία και τους κινδύνους της ενεργειακής εξάρτησης από έναν ή ορισμένους προμηθευτές, κάτι που οι χώρες της Ε.Ε. και ιδίως της Κεντρικής Ευρώπης βίωσαν με τον πιο επώδυνο τρόπο ένα χρόνο πριν στη διάρκεια της κρίσης του φυσικού αερίου.

2010, Η Μεγάλη Ευκαιρία για την Ενέργεια

2010, Η Μεγάλη Ευκαιρία για την Ενέργεια

Χωρίς αμφιβολία, η χρονιά που πέρασε ήτο περίοδος σκληρής δοκιμασίας για τη χώρα μας, η οποία τώρα αρχίζει να βιώνει την οικονομική κρίση. Πάντα μεταχρονολογημένη και ασθμαίνουσα, η Ελλάδα εισέρχεται στη δίνη των αρνητικών οικονομικών εξελίξεων τη στιγμή που στις άλλες χώρες ξεκινά η ανάκαμψη.

Ιράν: Από την Κρίση στην Κατάρρευση;

Ιράν: Από την Κρίση στην Κατάρρευση;

Οι πρόσφατες αιματηρές συγκρούσεις στην Τεχεράνη αναδεικνύουν την εξέγερση που ξέσπασε μετά τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές του Ιουνίου ως ορόσημο στην ιστορία του καθεστώτος της Ισλαμικής Δημοκρατίας

Σε Αναζήτηση Αποστολής

Σε Αναζήτηση Αποστολής

Θα πρέπει να υπάρχει μία άλλη Ελλάς. Πέρα από τον ζόφο της οικονομικής κρίσεως. Πέρα από την παθητικότητα ενός πολιτικού συστήματος, που διασύρεται από όσους μετέχουν σε αυτό. Πέρα από την εξαχρείωση των πολιτών, που αισθάνονται ως καθήκον να καταργήσουν κάθε σύμβαση και να επιβεβαιώσουν την ατομικότητά τους με τρόπο βάναυσο ενίοτε.

Ένα Διαφορετικό Μέλλον στο Φυσικό Αέριο

Ένα Διαφορετικό Μέλλον στο Φυσικό Αέριο

Ένα χρόνο πριν, εντατικοποιούταν η διαμάχη της Ρωσίας με την Ουκρανία για το φυσικό αέριο, με όμηρο την Ευρώπη. Ακολούθησε η κρίση του Ιανουαρίου, στη διάρκεια ενός ιδιαίτερα ψυχρού χειμώνα για τη Γηραιά Ήπειρο. Αυτή τη φορά, οι διάφοροι παίκτες νιώθουν πιο άνετα, τουλάχιστον μέχρι τις προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας, στις 17 Ιανουαρίου.