Σχόλιο

Κρίσιμο Δίμηνο στην ΝΑ Μεσόγειο

Κρίσιμο Δίμηνο στην ΝΑ Μεσόγειο

Σαφής προειδοποίηση για το τι θα επακολουθήσει το αμέσως επόμενο διάστημα αποτελεί η χθεσινή δήλωση Ερντογάν στο Al Jazeera, ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στο Ισραήλ να εκμεταλλευτεί μονομερώς τους πόρους της περιοχής και ότι η Άγκυρα έχει πάρει μέτρα για να σταματήσει την ισραηλινή δραστηριότητα στην ΑΟΖ. Οι προειδοποιητικές βολές δεν εκτοξεύονται μόνο ενάντια στο Ισραήλ, αλλά και κατά της Λευκωσίας, καθώς στα τέλη του μήνα ή στις αρχές Οκτωβρίου ξεκινούν οι έρευνες στο «Οικόπεδο 12», στα όρια των ΑΟΖ Ισραήλ-Κύπρου

Ο Αμερικάνος Κερνάει, ο Κινέζος Πίνει

Ο Αμερικάνος Κερνάει, ο Κινέζος Πίνει

Οι εξελίξεις των τελευταίων ετών στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας φανερώνουν ότι οι πόλεμοι που πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ σε Αφγανιστάν και Ιράκ, δεν έφεραν τελικά τα προσδοκώμενα οφέλη. Μάλιστα, η Ουάσιγκτον δεν εξασφάλισε ούτε τα κέρδη εκείνα που όλοι θεωρούσαν δεδομένα, όπως τον έλεγχο του πετρελαίου στις χώρες αυτές, στις οποίες η Αμερική διατηρεί ακόμα και τώρα στρατιωτική παρουσία. Σχεδόν 10 χρόνια μετά την εισβολή στο Αφγανιστάν, μια κινεζική πετρελαϊκή, η CNPC, έσπευσε να κερδίσει τον έλεγχο κοιτάσματος πετρελαίου στον μοναδικό διαγωνισμό που διεξήγαγε η κυβέρνηση όλα αυτά τα χρόνια. Αντίστοιχα, στο Ιράκ, οι αμερικανικές πετρελαϊκές δεν εξασφάλισαν παρά ελάχιστα συμβόλαια εκμετάλλευσης.

Ισραήλ και Τουρκία Προετοιμάζονται για Ναυμαχίες με Φόντο τις Κυπριακές Έρευνες Υδρογονανθράκων

Ισραήλ και Τουρκία Προετοιμάζονται για Ναυμαχίες με Φόντο τις Κυπριακές Έρευνες Υδρογονανθράκων

Ως γνωστόν, έχει αυξηθεί πολύ τελευταία η ένταση στις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας, μετά την απέλαση του ισραηλινού πρέσβη από την Άγκυρα. Οι επιπτώσεις όμως της κόντρας αυτής μπορούν να επηρεάσουν και τις έρευνες υδρογονανθράκων της Κύπρου με τρόπους που δεν προβλέπονται άμεσα. Χαρακτηριστικές είναι οι πρόσφατες δηλώσεις διπλωματικών κύκλων στην Χουριέτ, ότι η Τουρκία θα αυξήσει την στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ στο εξής, με την αποστολή πολεμικών πλοίων.

Πόκερ με την Τρόικα και ... Γαία Πυρί Μιχθήτω

Πόκερ με την Τρόικα και ... Γαία Πυρί Μιχθήτω

Το πόκερ είναι ένα παιχνίδι κυριαρχίας. Απαιτεί γερά νεύρα, πειθαρχία, στρατηγική και, φυσικά, πολλή μπλόφα. Όλο το μυστικό του παιχνιδιού κρύβεται στο ποντάρισμα. Δηλαδή, να έχεις τις μικρότερες απώλειες στην περίπτωση που υπάρχει ένα κακό χέρι και, αντίστοιχα, τα μεγαλύτερα κέρδη, με ένα ισχυρό χέρι. Καλά, εδώ ο κόσμος χάνεται και εμείς ασχολούμαστε με παίγνια; Καθόλου τυχαία. Τις τελευταίες ημέρες, μετά τη διακοπή των συνομιλιών του υπουργείου Οικονομικών με την τρόϊκα, υπήρξε κατακλυσμός ρεπορτάζ και ευφάνταστων σεναρίων που επιχείρησαν να ερμηνεύσουν τι μέλλει γενέσθαι από δω και μπρος

Όχι στην Ανάπτυξη των ΑΠΕ με Αποικιοκρατικούς Όρους

Όχι στην Ανάπτυξη των ΑΠΕ με Αποικιοκρατικούς Όρους

Η πραγματοποίηση των επενδύσεων στις ελληνικές ΑΠΕ είναι ένας τρόπος για να καταφέρει η χώρα μας να επιτύχει τους κλιματικούς και ενεργειακούς στόχους του 2020. Αυτό είναι άκρως σημαντικό, αλλά παραμένει μονάχα η μισή εικόνα και το μισό κέρδος που μπορούμε να αποκομίσουμε. Το άλλο μισό είναι τα οικονομικά οφέλη που θα έχει η ανάπτυξη της καθαρής ενέργειας για την οικονομία της χώρας μας κατά τη διάρκεια της υλοποίησης των επενδύσεων και όχι μετά την ολοκλήρωσή τους. Η Ελλάδα έχει ανάγκη δύο πολύ βασικά πράγματα: Θέσεις εργασίας και πραγματική παραγωγή αγαθών. Οι ΑΠΕ μπορούν υπό προϋποθέσεις να τα προσφέρουν, αλλά χρειάζεται σοβαρός προγραμματισμός από την κυβέρνηση.

Ευρωομόλογο: Ναι, Αλλά Με Τι Όρους;

Ευρωομόλογο: Ναι, Αλλά Με Τι Όρους;

Πολύς λόγος γίνεται από ένα ευρύ φάσμα αναλυτών, αλλά και πολιτικές δυνάμεις σε Ελλάδα και Ευρώπη για το περίφημο «ευρώ-ομόλογο», ως τη λύση η οποία θα μπορούσε να αποτρέψει την εκδήλωση μίας νέας κρίσης στην ευρωζώνη, χωρίς, ταυτόχρονα, να οδηγεί σε «ασφυξία» τις αδύναμες χώρες-μέλη της, τις οποίες και θα κληθεί να «καλύψει». Η ιδέα συναντά τη σθεναρή αντίδραση της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία αντιτάσσει το επιχείρημα ότι το ευρω-ομόλογο θα αποτελέσει μία καλή δικαιολογία για την συνέχιση της δημοσιονομικής «απειθαρχίας» των χωρών που το ζητούν, ενώ, ταυτόχρονα, θα επιβαρύνει με τα χρέη τους την οικονομία της Γερμανίας και των λοιπών χωρών της Ευρωζώνης

Τι Πρέπει να Προσέξει η Κυβέρνηση Όσον Αφορά την Ελληνογερμανική Συνεργασία στις ΑΠΕ

Τι Πρέπει να Προσέξει η Κυβέρνηση Όσον Αφορά την Ελληνογερμανική Συνεργασία στις ΑΠΕ

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να δώσει η κυβέρνηση στον τρόπο υλοποίησης και στη συγκεκριμένη μορφή που θα λάβει η συνεργασία με τους Γερμανούς για επενδύσεις στον τομέα της ηλιακής ενέργειας. Αφενός πρέπει να διασφαλιστεί ότι η είσοδος των Γερμανών δεν θα γίνει δίχως επαρκή ανταλλάγματα για την ελληνική πλευρά και αφετέρου καλό θα είναι το όλο εγχείρημα να μην έχει την τύχη του πολυδιαφημισμένου fast-track, το οποίο μέχρι στιγμής έχει αποτύχει να υλοποιήσει μεγάλες επενδύσεις.

Ο Κίνδυνος του να Συμβεί στο Ιράν ότι Συμβαίνει στη Λιβύη

Ο Κίνδυνος του να Συμβεί στο Ιράν ότι Συμβαίνει στη Λιβύη

Όσα συμβαίνουν τους τελευταίους έξι μήνες στη Λιβύη και όσα θα ακολουθήσουν στη συνέχεια έχουν σημασία όχι μόνο για την πορεία της Αραβικής Άνοιξης και του εκδημοκρατισμού των χωρών αυτών, αλλά και για τον δρόμο που θα ακολουθήσει η αμερικανική και ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική στο μέλλον. Παρά την ανατροπή των αυταρχικών καθεστώτων που συντελείται στον αραβικό κόσμο, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει ακόμη ένα από αυτά που παραμένει κραταιό, αν και κάποια μέρα θα έρθει η ώρα της κρίσης: Φανταστείτε μια εμφύλια σύγκρουση αντίστοιχη με της Λιβύης να συνέβαινε στο μέλλον σε ένα πυρηνικό Ιράν και έχετε στα χέρια σας την «τέλεια καταιγίδα».

Ποια Παγίδα Κρύβουν οι Απειλές της Άγκυρας για τις Έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ

Ποια Παγίδα Κρύβουν οι Απειλές της Άγκυρας για τις Έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ

Προβληματισμό και ανησυχία προκάλεσε το χθεσινό (21/08) δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» της Κύπρου, σύμφωνα με το οποίο ο ΟΗΕ, μετά από έντονες πιέσεις, διαβήματα και απειλές της Άγκυρας, εξετάζει το ενδεχόμενο να εισηγηθεί προς την Κυπριακή Δημοκρατία να καθυστερήσει την έναρξη γεώτρησης. Οι Τούρκοι και το ψευδοκράτος αξιώνουν να μην πραγματοποιηθεί την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου η γεώτρηση στο οικόπεδο «Αφροδίτη» της κυπριακής ΑΟΖ, όπως είναι προγραμματισμένο και, σε αντίθετη περίπτωση, απειλούν ακόμη και με κατάρρευση τις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού, οι οποίες την περίοδο εκείνη θα εισέρχονται σε μία πολύ κρίσιμη φάση

Η Ύφεση Θα Συνεχιστεί

Η Ύφεση Θα Συνεχιστεί

Ξένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η ύφεσις θα συνεχισθή στην Ελλάδα και κατά την διάρκεια του 2012. Διαφωνούν με τις προβλέψεις της ελληνικής κυβερνήσεως η οποία θεωρεί ότι κατά το έτος αυτό θα υποχωρήση η ύφεσις και θα έχουμε ανάπτυξη. Και εκφράζουν φόβους ότι το πρόγραμμα στηρίξεως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ενώσεως κινδυνεύει να τιναχθή στον αέρα, ακριβώς επειδή στηρίζεται στην παραδοχή ότι κατά το 2012 η ελληνική οικονομία θα επανέλθη σε ανάπτυξη. Σχετικό άρθρο εδημοσίευσε προχθές η έγκυρη αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal

Επεκτείνεται στα Φωτοβολταϊκά η Μεγαλομανία της Κίνας

Επεκτείνεται στα Φωτοβολταϊκά η Μεγαλομανία της Κίνας

Ίλιγγο προκαλούν τα σχέδια της Κίνας στην ηλιακή ενέργεια: Το Πεκίνο ανακοίνωσε πρόσφατα ότι διπλασιάζει τον στόχο του για την εγκατεστημένη ισχύ με άξονα το 2025, από τα 5 GW στα 10 GW, έτσι απλά! Επίσης, η κυβέρνηση έθεσε σε ισχύ φέτος σύστημα επιδοτούμενων τιμών για τα φωτοβολταϊκά, ανάλογο με αυτό που ισχύει στην Ελλάδα, σκοπεύοντας να φτάσουν στα 2 GW μέχρι το τέλος του έτους (πέρυσι ήταν 900 MW). Πρόκειται για εξελίξεις που ασφαλώς υπογραμμίζουν την έμφαση που δίνει στις ΑΠΕ η κινεζική ηγεσία, παρά τις κατηγορίες που δέχεται σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και την ευρεία χρήση λιγνίτη στην παραγωγή ηλεκτρισμού.

Εντελώς Άσκοπη η Κατάργηση του ΙΓΜΕ

Εντελώς Άσκοπη η Κατάργηση του ΙΓΜΕ

Η κυβέρνηση ορθώς προχωρά μετά από πολλά χρόνια καθυστέρησης στην κατάργηση αρκετών «φανταστικών» φορέων, ΜΚΟ και λοιπών οργανώσεων, οι οποίες λάμβαναν επιδοτήσεις δίχως να παράγουν πραγματικό έργο. Αρνητική εντύπωση όμως έχει προκαλέσει η δρομολογούμενη κατάργηση του ΙΓΜΕ, ενός ινστιτούτου το οποίο έχει προσφέρει πολλά στη μελέτη της γεωλογίας στη χώρα μας. Μάλιστα, είναι οξύμωρο από τη μια να μιλάμε για εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας ώστε να βγούμε από την κρίση και από την άλλη να διαγράφουμε τον μοναδικό φορέα που διαθέτουμε για τις έρευνες αυτού του είδους.

Τιμωρούν τους Αγαθούς, Επιβραβεύουν τους Δόλιους

Τιμωρούν τους Αγαθούς, Επιβραβεύουν τους Δόλιους

Ένα από τα μεγαλύτερα αμαρτήματα των ελληνικών κυβερνήσεων είναι ότι έχουν ξεχάσει (αν ποτέ γνώριζαν) ένα πολύ σημαντικό εργαλείο άσκησης πολιτικής: Το πώς να ηγείσαι μέσω του παραδείγματος, είτε αυτό είναι αρνητικό, είτε θετικό. Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα έχει καταντήσει ο τόπος όπου κανείς δεν τιμωρείται ποτέ και ο τόπος όπου οι καλοί και αγαθοί δεν επιβραβεύονται ποτέ.

Οι Τουρκικές Απειλές

Οι Τουρκικές Απειλές

Τα όσα δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, την περασμένη εβδομάδα αναφορικά με τις ερευνητικές γεωτρήσεις που προτίθεται να ξεκινήσει η Κύπρος, εντός της δικής της AOZ, το ερχόμενο φθινόπωρο στο πλαίσιο προσπαθειών της για τον εντοπισμό και εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, δεν πρέπει να μας εκπλήσσουν ούτε να μας φοβίζουν.

Διευρύνεται Διαρκώς η Ανισοκατανομή του Πλούτου σε Ευρώπη και Αμερική

Διευρύνεται Διαρκώς η Ανισοκατανομή του Πλούτου σε Ευρώπη και Αμερική

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο αστείο από το διαχρονικό επιχείρημα των ρεπουμπλικάνων ότι οι φοροελαφρύνσεις προς τους πλούσιους και οι επιδοτήσεις προς το κεφάλαιο οδηγούν σε αύξηση του εισοδήματος των εργατών και σε ενίσχυση της απασχόλησης. Ακόμα και αν ίσχυε κάτι τέτοιο στην εποχή του Ρίγκαν, σίγουρα δεν ισχύει πλέον, διότι πολύ απλά οι σημερινοί πλουτοκράτες είναι εντελώς αποκομμένοι από την υπόλοιπη κοινωνία. Συνεπώς, τα όποια δώρα τους δίνει μια κυβέρνηση δεν μπορούν πια να «στάξουν» μέχρι τη μικρομεσαία τάξη, αναζωογονώντας την ευρύτερη οικονομία.

Το Αμερικανικό Ενδιαφέρον

Το Αμερικανικό Ενδιαφέρον

Η πρόσφατη επίσκεψη της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών κας Χίλαρι Κλίντον στην χώρα μας, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης περιοδείας της στην Ανατολική Μεσόγειο, έδωσε όπως ανεμένετο τροφή για κάθε είδους σχόλια και ενίσχυση των συνηθισμένων συνωμοσιολογιακών θεωριών. Εάν μάλιστα αναλογιστούμε και την άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ –και δη της κυβέρνησης Ομπάμα- στην διαχείριση της Ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, των απευθείας τηλεφωνικών επαφών του προέδρου των ΗΠΑ με τον Έλληνα πρωθυπουργό το τελευταίο διάστημα