Βιβλιοπαρουσίαση

Η Οικονομική Κρίση του 2008 και η Σημασία της

Η Οικονομική Κρίση του 2008 και η Σημασία της

«Πρόκειται για τη χειρότερη κρίση από τη Μεγάλη Ύφεση», γράφει ο Τζορτζ Σόρος για το μέγεθος της χρηματοπιστωτικής δυσπραγίας που επεκτείνεται σε όλα τα χρηματοοικονομικά κέντρα του κόσμου. Εν μέσω της εδώ και δεκαετίες πιο σοβαρής χρηματοοικονομικής αναστάτωσης, ο θρυλικός επενδυτής Τζορτζ Σόρος ερευνά τις απαρχές της κρίσης και τις μελλοντικές επιπτώσεις της.

«Ο Κρίσιμος Ρόλος των Μεταφορών στην Ενέργεια»: Μία Νέα Μελέτη του ΙΕΝΕ

«Ο Κρίσιμος Ρόλος των Μεταφορών στην Ενέργεια»: Μία Νέα Μελέτη του ΙΕΝΕ

Την έκδοση μίας νέας μελέτης, με τίτλο «Ο Κρίσιμος Ρόλος των Μεταφορών στην Ενέργεια», ανακοινώνει το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η μελέτη αυτή αποτελεί μία συμβολή του ΙΕΝΕ στον δημόσιο διάλογο για το ενεργειακό μέλλον της χώρας και εκπονήθηκε υπό το φως των νέων περιβαλλοντικών προτεραιοτήτων στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο

Πρόσωπα της Οικονομίας

Πρόσωπα της Οικονομίας

Στις τρεις και πλέον δεκαετίες από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα, η οικονομία της χώρας προόδευσε και το κατά κεφαλήν εισόδημα υπερδιπλασιάστηκε και έφτασε τα 25.000 ευρώ, που έγινε το ισχυρό εθνικό μας νόμισμα μετά την ένταξη στην ΟΝΕ. Η επεκτατική, όμως, αυτή ανάπτυξη δεν άλλαξε τις καθυστερημένες δομές της οικονομίας και δεν έλυσε τα διαρθρωτικά της προβλήματα

«Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή. Ενας Μαθηματικός Υπό την Σκέπη της Εξουσίας»

«Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή. Ενας Μαθηματικός Υπό την Σκέπη της Εξουσίας»

Παρουσιάζομε σήμερα ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο που έφθασε με καθυστέρηση εις χείρας μας. Πρόκειται για την λαμπρή έκδοση των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης της ογκώδους μονογραφίας της κ. Μαρίας Γεωργιάδου υπό τον τίτλο: Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή. Ενας μαθηματικός υπό την σκέπη της εξουσίας (Ηράκλειο 2007, σελ. 1157, ευρώ 45, δεμ.). Το βιβλίο ευρίσκεται στα κεντρικά βιβλιοπωλεία και στο πωλητήριο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης στην οδόν Αμερικής

Η Ελλάδα Μετά την Κρίση

Η Ελλάδα Μετά την Κρίση

Στο νέο του βιβλίο ο Γιώργος Αλογοσκούφης επιχειρεί να εξετάσει τις επιλογές της χώρας μας μετά τη διεθνή κρίση. Πρόκειται με βάση τον ίδιο τον συγγραφέα για ένα βιβλίο πολιτικής οικονομίας που απευθύνεται στους Έλληνες πολίτες που ενδιαφέρονται για το μέλλον της χώρας.

EuroCharity Yearbook 2008: «Πράσσειν Έλλογα - Πράσινη Ανάπτυξη & Αειφορία»

EuroCharity Yearbook 2008: «Πράσσειν Έλλογα - Πράσινη Ανάπτυξη & Αειφορία»

Μετά την επιτυχημένη πρώτη έκδοση η οποία ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή των μεγαλύτερων ελληνικών και πολυεθνικών εταιρειών και την υποστήριξη σημαντικών προσωπικοτήτων, η EuroCharity πραγματοποίησε τη δεύτερη έκδοση της σειράς λευκωμάτων «EuroCharity Yearbook» , η οποία στοχεύει στο να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη στην Ελλάδα. Η εφετινή έκδοση «EuroCharity Yearbook 2008», έχει τίτλο «Πράσσειν Έλλογα - Πράσινη Ανάπτυξη & Αειφορία: Καινοτομία - Επιχειρηματικότητα - Ανταγωνιστικότητα»

«ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ» των Μ. Φυτίκα & Ν. Ανδρίτσου

«ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ» των Μ. Φυτίκα & Ν. Ανδρίτσου

Το βιβλίο «Γεωθερμία» του Μιχάλη Φυτίκα και του Νίκου Ανδρίτσου, γνωστών και αναγνωρισμένων επιστημόνων σε Ελλάδα και εξωτερικό για το επιστημονικό τους έργο στον τομέα της Γεωθερμίας, είναι το απόλυτο σύγγραμμα, ένα κλασικό reference book στα Ελληνικά για την τόσο σημαντική αλλά ελάχιστα γνωστή και μάλλον αδικημένη Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας που είναι η Γεωθερμία

A Blueprint for a Safer Planet

A Blueprint for a Safer Planet

Ως την μεγαλύτερη «αποτυχία της αγοράς» (market failure) όλων των εποχών χαρακτηρίζει την κλιματική αλλαγή ο λόρδος Nicholas Stern, καθώς, όπως επισημαίνει στο νέο του βιβλίο “A Blueprint for a Safer Planet” ( «Ένα Σχέδιο για Έναν Ασφαλέστερο Πλανήτη»), «όταν εκπέμπουμε τα λεγόμενα "αέρια του θερμοκηπίου", καταστρέφουμε τις προοπτικές για τους άλλους κι, αν δεν εφαρμοστεί η κατάλληλη πολιτική, δεν θα αντέξουμε το κόστος της ζημιάς»

Προς Έναν Πολυπολικό Κόσμο

Προς Έναν Πολυπολικό Κόσμο

Το βιβλίο πραγματεύεται το σημερινό μεταβατικό στάδιο του διεθνούς συστήματος και τη μετεξέλιξη των διεθνών σχέσεων από ένα ηγεμονικό διεθνές σύστημα με πρωτοκαθεδρία των Η.Π.Α. προς ένα νέο αναδυόμενο πολυπολικό διεθνές σύστημα. Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως ο κόσμος τόσο σε γεωοικονομικό όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο μεταβάλλεται.

«A Declaration of Energy Independence»

«A Declaration of Energy Independence»

Από το «πακέτο ανόρθωσης» (stimulus package), αλλά και τον πρώτο προϋπολογισμό του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, είναι εμφανής η μέριμνα για εξασφάλιση ενεργειακής ανεξαρτησίας για την αμερικανική οικονομία. Ο Jay Hakes έχει σίγουρα πολλά να πει πάνω σε αυτό το θέμα στο βιβλίο του “A Declaration of Energy Independence” («Μία Διακήρυξη Ενεργειακής Ανεξαρτησίας») από τις εκδόσεις John Wiley & Sons, Inc. (Hoboken, New Jersey, 2008), το οποίο έχει, μάλιστα, ως υπότιτλο «Πώς η Απαλλαγή από το Ξένο Πετρέλαιο μπορεί να βελτιώσει την Εθνική Ασφάλεια, την Οικονομία και το Περιβάλλον» των ΗΠΑ.

O Θρίαμβος Και Η Τραγωδία Του Ρόμπερτ Οπενχάιμερ

O Θρίαμβος Και Η Τραγωδία Του Ρόμπερτ Οπενχάιμερ

Ο Ρόμπερτ Οπενχάιμερ ήταν ένα αίνιγμα. Ένας θεωρητικός φυσικός με τις ιδιότητες ενός χαρισματικού ηγέτη, ένας εστέτ που χαρακτηριζόταν από την έντονη αμφισημία. Ήταν ο Προμηθέας της Αμερικής, ο «πατέρας της ατομικής βόμβας», που σε καιρό πολέμου βρήκε το μυστικό της αστείρευτης ενέργειας του Ήλιου, για χάρη της χώρας του.

Gray’s Anatomy: John Gray’s Selected Writings

Gray’s Anatomy: John Gray’s Selected Writings

Η ανθολογία κειμένων του Τζον Γκρέι με τίτλο «Gray’s Anatomy» καλύπτει τα τελευταία 30 περίπου χρόνια, κάτι που σίγουρα είναι πολύ ενδιαφέρον, γιατί η τριακονταετία αυτή έχει αρχίσει να φαίνεται σαν ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην ανθρώπινη ιστορία, το οποίο τώρα κλείνει. Ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’70, με την άνοδο στην εξουσία της Μάργκαρετ Θάτσερ, και τελείωσε τον περασμένο Σεπτέμβρη, όχι με την κατάρρευση της Lehman Brothers, αλλά με την εθνικοποίηση της Fannie Mae και της Fredie Mac, δύο εταιρειών «κοινωνικής πρόνοιας» που είχαν μετατραπεί σε οχήματα δημοκρατικο-καπιταλιστικών φαντασιώσεων.

Η Δεύτερη Ευκαιρία

Η Δεύτερη Ευκαιρία

«Η αυτοανακήρυξη του προέδρου των ΗΠΑ σε πρώτο παγκόσμιο ηγέτη υπήρξε στιγμή ιδιαίτερης σπουδαιότητας για την Iστορία. Ήταν αποτέλεσμα της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης και του τέλους του Ψυχρού Πολέμου. Ο νέος αιώνας, όπως φαινόταν, ανήκε στην Αμερική, και ήταν δικό της καθήκον να τον διαμορφώσει.

Πετρέλαιο Αλήθειες και Ψέματα

Πετρέλαιο Αλήθειες και Ψέματα

Το βιβλίο ''Πετρέλαιο: αλήθειες και ψέματα'', αποτέλεσμα μιας εκτεταμένης έρευνας του Ερίκ Λοράν, φωτίζει όλες τις παραμέτρους της κρίσης του πετρελαίου και αποκαλύπτει για πρώτη φορά αλήθειες άγνωστες εντελώς στην κοινή γνώμη. Γιατί όλες οι κρίσεις του πετρελαίου, από τη διαβόητη του 1973 και έπειτα, δεν αποτελούν τίποτε άλλο από μια κερδοσκοπική συμπαιγνία ανάμεσα στις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και τις χώρες του ΟΠΕΚ;

Ενέργεια και Πολιτική στη ΝΑ Ευρώπη και τον Κόσμο

Ενέργεια και Πολιτική στη ΝΑ Ευρώπη και τον Κόσμο

Βαθύς γνώστης του αντικειμένου από την εποχή που ήταν αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (1994-2000) ο Παν. Γεννηματάς αποκαλύπτει στο βιβλίο του άγνωστες πτυχές πολιτικών και οικονομικών διαπραγματεύσεων για τη χρηματοδότηση μεγάλων ενεργειακών «ντιλ». Αλλά και φιλοσοφεί για τις διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου και για τις επιπτώσεις που ασκούν τα τελευταία 40 χρόνια στο δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό οικογενειακό προϋπολογισμό.

Φωτιά στη Θάλασσα Ηφαιστειότητα και Φυσική Ιστορία της Σαντορίνης: Ο Μύθος της Ατλαντίδας

Φωτιά στη Θάλασσα Ηφαιστειότητα και Φυσική Ιστορία της Σαντορίνης: Ο Μύθος της Ατλαντίδας

Ο αναγνώστης του βιβλίου θα εντυπωσιασθεί με τις μοναδικές έγχρωμες φωτογραφίες, τις αεροφωτογραφίες και τα κατατοπιστικά σχεδιαγράμματα του συγγραφέα, καθηγητή της Γεωλογίας, γνωστού ειδικού επιστήμονα για τη Σαντορίνη. Παρουσιάζονται η ηφαιστειότητα, η γεωλογία, η αρχαιολογία και η φυσική ιστορία, παράλληλα όμως και η ιστορία και ο πολιτισμός του νησιού.