Επιστήμη & Τεχνολογία

«Χτίζουν» Πόλεις Με Μηδέν Άνθρακα

«Χτίζουν» Πόλεις Με Μηδέν Άνθρακα

Σε έναν κόσμο που προετοιμάζεται για τη μεταπετρελαϊκή εποχή, ποια θα είναι η πρώτη πόλη που θα τροφοδοτείται εξ ολοκλήρου από εναλλακτικές πηγές ενέργειας; Ο φρενήρης αγώνας για το τρόπαιο της «πόλης με μηδέν άνθρακα» έχει ήδη αρχίσει. Το θαύμα του Ντόνγκταν, της ιδανικής «οικόπολης» στην Κίνα, κινδυνεύει να επισκιαστεί από το Μασντάρ, την πειραματική πόλη που χτίζεται στην έρημο του Άμπου Ντάμπι

Τα Σημαντικότερα Προγράμματα Σε Εξέλιξη

Τα Σημαντικότερα Προγράμματα Σε Εξέλιξη

Πολλά και ενδιαφέροντα είναι τα προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Καλύπτουν το σύνολο των επιστημονικών τομέων, από την ιατρική μέχρι την εξερεύνηση του Διαστήματος, την ασφάλεια τροφίμων, τα συστήματα ασφάλειας και υπόσχονται ότι το μέλλον θα είναι καλύτερο για όλους. Παρακάτω θα δούμε -πολύ συνοπτικά- ορισμένα από αυτά

Βιβλία σε Ψηφιακή Τροχιά

Βιβλία σε Ψηφιακή Τροχιά

Η εξέλιξη της τεχνολογίας ενθαρρύνει πλέον την ανάγνωση, π.χ. ενός μυθιστορήματος, μέσω μιας ειδικής συσκευής, ενός PC ή ενός κινητού τηλεφώνου smart phone και iPhone. Όπως και να το κάνουμε, τα e-books είναι εδώ για να αντικαταστήσουν τις παραδοσιακές σελίδες χαρτιού και να αλλάξουν για τα καλά την ιστορία των λογοτεχνικών εκδόσεων.

Διαστημόπλοια που Ταξιδεύουν Tαχύτερα Aπό το Φως

Διαστημόπλοια που Ταξιδεύουν Tαχύτερα Aπό το Φως

Μέχρι σήμερα μόνο ένα διαστημόπλοιο έχει καταφέρει να ταξιδέψει στο Διάστημα με την ταχύτητα του φωτός: το θρυλικό «Εντερπράιζ», της γνωστής τηλεοπτικής σειράς επιστημονικής φαντασίας «Σταρ Τρεκ», η οποία έχοντας κλείσει ήδη τέσσερις δεκαετίες ζωής ξαναβγαίνει αυτές τις μέρες στις κινηματογραφικές αίθουσες με τη νέα ενδέκατη ομότιτλη ταινία!

Εργοστάσιο-«Πιλότος» για Αφαλάτωση Νερού στην Καλιφόρνια

Εργοστάσιο-«Πιλότος» για Αφαλάτωση Νερού στην Καλιφόρνια

Η κατασκευή του, κόστους 300 εκατ. δολ., ενεκρίθη αυτή την εβδομάδα έπειτα από έξι χρόνια αναμονής Το γιγάντιο εργοστάσιο αφαλάτωσης, κόστους 300 εκατομμυρίων δολαρίων, η κατασκευή του οποίου ενεκρίθη αυτή την εβδομάδα από την υπηρεσία υδάτων της κομητείας του Σαν Ντιέγκο, αναμένεται να αποτελέσει πείραμα για το κατά πόσον τέτοιες τεράστιες εγκαταστάσεις μπορούν να υπηρετήσουν τις ανάγκες ύδρευσης πυκνοκατοικημένων περιοχών, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον των ακτών του Ειρηνικού.

Νέα Μηχανή Αναζήτησης

Νέα Μηχανή Αναζήτησης

Η πολυαναμενόμενη νέα ισχυρή μηχανή αναζήτησης Wolfram Alpha, που έχει χαρακτηρισθεί εν δυνάμει ανταγωνιστής του Google, άρχισε να λειτουργεί στο Διαδίκτυο και να δέχεται αιτήματα αναζήτησης στη διεύθυνση www.wolframalpha.com, σύμφωνα με το BBC.

Με «Εργαλείο» το Φως, θα Εντοπίζουν Πλέον τους Εξωπλανήτες

Με «Εργαλείο» το Φως, θα Εντοπίζουν Πλέον τους Εξωπλανήτες

Επιστήμονες που παρατήρησαν την αντανάκλαση του φωτός της Γης στη Σελήνη θεωρούν πως ανακάλυψαν παράλληλα και αξιόπιστη μέθοδο για τον εντοπισμό εξωπλανητών που ενδεχομένως να φιλοξενούν ζωή. Το σχετικό πείραμα και τα αποτελέσματά του θα δημοσιευθούν στην επιστημονική επιθεώρηση Astrobiology.

Aνιχνεύοντας την Αρχή του Κόσμου με τα Βαρυτικά Κύματα

Aνιχνεύοντας την Αρχή του Κόσμου με τα Βαρυτικά Κύματα

Η αστρονομική έρευνα μέχρι σήμερα βασίζεται στη συλλογή φωτονίων (φωτός) που εκπέμπονται από κάθε γωνιά του ορατού Σύμπαντος. Τα φωτόνια αποτελούν φορείς της πληροφορίας για τις ιδιότητες των διαφόρων αστρικών σωμάτων, όπως για παράδειγμα την επιφανειακή θερμοκρασία των αστέρων και των πλανητών, την ηλικία των αστρικών σωμάτων, όπως και την απόστασή τους απο τη Γη. Ομως οι νόμοι που περιγράφουν την παραγωγή και τη διάδοση των φωτονίων έχουν ελάχιστη επιρροή στη δυναμική των αστρικών συστημάτων.

Ζούγκλα Μετά τους Παγετώνες

Ζούγκλα Μετά τους Παγετώνες

Απέραντοι παγετώνες, αλλά και πυκνές τροπικές ζούγκλες που εξαπλώνονταν κάτω από τη ζέστη και τις σφοδρές βροχοπτώσεις, φαίνεται πως κυριαρχούσαν στην Ελλάδα πριν από 500.000 χρόνια. Για πρώτη φορά επιστήμονες εξέτασαν τους σταλακτίτες ενός σπηλαίου στο Κιλκίς και «ξεκλείδωσαν» τα φυλαγμένα μυστικά για το κλίμα που επικρατούσε στη χώρα μας εκείνη την αρχέγονη εποχή!

Να πώς Ξεκίνησε η Ζωή στη Γη

Να πώς Ξεκίνησε η Ζωή στη Γη

Από όλα τα επιστημονικά μυστήρια αυτό είναι πιθανότατα το μεγαλύτερο: Πώς ξεκίνησε η ζωή στη Γη; Στο προαιώνιο αυτό ερώτημα πιστεύουν ότι δίνουν τώρα μια απάντηση ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Ο Τζον Σάδερλαντ και οι συνεργάτες του διεξήγαγαν ένα πείραμα με το οποίο απέδειξαν πώς σχηματίστηκαν τα πρώτα μόρια που ήταν ικανά να πολλαπλασιαστούν πριν από περίπου 4 δισεκατομμύρια χρόνια, όταν η Γη ήταν σαν όλους τους άλλους, αφιλόξενους για τη ζωή, πλανήτες.

Διπλή Κοσμική Αποστολή

Διπλή Κοσμική Αποστολή

Αν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο της τελευταίας στιγμής, σήμερα στις 4 το απόγευμα ένας πύραυλος Αriane 5 ΑCΕ θα εκτοξευτεί από το διαστημικό κέντρο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος που βρίσκεται στη Γαλλική Γουιάνα. Η αποστολή είναι ιστορική, αφού για πρώτη φορά θα μεταφερθούν ταυτόχρονα στο διάστημα δύο αντικείμενα.

Διαστημικοί Ηλεκτροστρόβιλοι Προκαλούν το Βόρειο Σέλας

Διαστημικοί Ηλεκτροστρόβιλοι Προκαλούν το Βόρειο Σέλας

Mε τη βοήθεια διαστημικών δορυφόρων επιστημονική ομάδα υποστηρίζει ότι ανακάλυψε τον μηχανισμό που προκαλεί το Βόρειο Σέλας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπεύθυνοι για το Βόρειο Σέλας είναι γιγαντιαίοι ηλεκτροστρόβιλοι που δημιουργούνται στο Διάστημα και η δραστηριότητά τους φωτίζει με έντονα χρώματα τον ουρανό των βόρειων περιοχών του πλανήτη.

Διαστημική Κατρίνα Aπειλεί τη Γη

Διαστημική Κατρίνα Aπειλεί τη Γη

Τον τελευταίο καιρό οι επιστήμονες έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους στην παρατήρηση του Ηλίου εξαιτίας της παρατεταμένης απουσίας των μαύρων κηλίδων από την επιφάνειά του. Οι κηλίδες αυτές είναι ψυχρά, σκοτεινά σημεία που προκαλούνται από διαταραχές του ηλιακού μαγνητικού πεδίου. Ο αριθμός τους αυξομειώνεται (από το ελάχιστο στο μέγιστο και ξανά στο ελάχιστο) κάθε 11 χρόνια περίπου- χρονική περίοδος που μεσολαβεί ανάμεσα στην αντιστροφή των μαγνητικών πόλων του Ηλίου.

Έτοιμος για την Άβυσσο ο «Νηρεύς»

Έτοιμος για την Άβυσσο ο «Νηρεύς»

Oλοκληρώνονται οι προετοιμασίες μιας αποστολής που θα γράψει ιστορία. Ο «Νηρεύς», ένα προηγμένο ρομποτικό υποβρύχιο, σε δύο εβδομάδες θα καταδυθεί στο βαθύτερο σημείο του πλανήτη. Είναι το πρώτο αυτόνομο σκάφος που θα κατέβει σε βάθος 11 χιλιομέτρων στον Ειρηνικό Ωκεανό. Στο παρελθόν έχουν κατέβει σε ανάλογα βάθη άλλα δύο σκάφη, τα οποία όμως χειρίζονταν άνθρωποι.

Αποστολή σωτηρίας στο μάτι της Γης

Αποστολή σωτηρίας στο μάτι της Γης

Δεκαεννιά χρόνια μετά την εκτόξευσή του στο διάστημα, το τηλεσκόπιο Χαμπλ ετοιμάζεται να υποδεχθεί επισκέπτες από τη ΝΑSΑ για τελευταία φορά. Το διασημότερο τηλεσκόπιο στην ιστορία της διαστημικής εξερεύνησης χρειάζεται βοήθεια για να συνεχίσει να φωτογραφίζει τις μακρινές γωνιές του σύμπαντος και να στέλνει στη Γη εντυπωσιακά στιγμιότυπα από το παρελθόν του κόσμου μας.

Ηταν Άλλο Είδος Ανθρώπων οι Χόμπιτ;

Ηταν Άλλο Είδος Ανθρώπων οι Χόμπιτ;

Νέες μελέτες των απολιθωμάτων των μικροσκοπικών ανθρώπων που βρέθηκαν στο νησί Φλόρες της Ινδονησίας το 2003 κάνουν λόγο για ένα νέο ανθρώπινο είδος, και όχι για μια φυλή πυγμαίων με μικρότερους εγκεφάλους ή ανθρώπους που είχαν κάποιο απροσδιόριστο ακόμη γενετικό πρόβλημα. Η ανακάλυψη των Ηomo Floresiensis, που έγιναν ευρύτερα γνωστοί ως Χόμπιτ (το όνομα της μικροκαμωμένης φυλής των ιστοριών του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν), έχει προκαλέσει από την πρώτη στιγμή έντονες διαφωνίες μεταξύ ανθρωπολόγων και επιστημόνων