Άρθρα-Αναλύσεις

Το Τέλος της Ευρώπης Όπως την Ξέραμε

Το Τέλος της Ευρώπης Όπως την Ξέραμε

«Η Ευρώπη αυταπατάται ότι διανύει τα δικά της Επιφάνεια», έγραφε το 2007 ο Βρετανός ιστορικός Πέρι Αντερσον, επεξηγώντας: «Αντί να αποσύρεται στην ιστορική ασημαντότητα, ο Παλαιός Κόσμος αισθάνεται έτοιμος να αναλάβει έναν οικουμενικό ρόλο που δεν έπαιζε ούτε στο ζενίθ της παλιάς του δόξας». Την πνευματική αυτοϊκανοποίηση των ελίτ απηχούσε το πρόσφατο έργο ενός άλλου Βρετανού ιστορικού, του Τόνι Τζουντ, με τίτλο «Μεταπολεμικά: Μια ιστορία της Ευρώπης από το 1945», το οποίο εξυμνούσε «την ανάδυση της Ευρώπης, στην αυγή του 21ου αιώνα, ως υποδείγματος των διεθνιστικών αρετών»

Το Κόστος της Γραφεικρατίας και το Μνημόνιο

Το Κόστος της Γραφεικρατίας και το Μνημόνιο

Για τα δέκα τελευταία χρόνια, το κόστος της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα και η διαφθορά που αυτή παράγει υπολογίζονται στα 170 δισεκατ. ευρώ και αντιπροσωπεύουν το 50% του συνολικού μας δημοσίου χρέους.

Εν Μεγάλη Ελληνική Αποικία, 200 π.Χ.

Εν Μεγάλη Ελληνική Αποικία, 200 π.Χ.

«Οτι τα πράγματα δεν βαίνουν κατ’ ευχήν στην Aποικία / δεν μέν’ η ελαχίστη αμφιβολία, / και μ’ όλο που οπωσούν τραβούμ’ εμπρός, / ίσως, καθώς νομίζουν ουκ ολίγοι, να έφθασε ο καιρός / να φέρουμε Πολιτικό Aναμορφωτή.

Η Ρωσία Διδάσκει την Ελλάδα για τη Χρεοκοπία

Η Ρωσία Διδάσκει την Ελλάδα για τη Χρεοκοπία

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες φοβούνται την καταστροφή αν αφήσουν την ελληνική κυβέρνηση να μην αποπληρώσει το χρέος της και να εγκαταλείψει το ευρώ. Το αποτέλεσμα αυτό όμως ίσως να μην είναι τόσο κακό όσο φαίνεται. Η εμπειρία της Ρωσίας δείχνει ότι αυτό που μοιάζει με καταστροφή αρχικά, μπορεί να αποδειχτεί κάτι διαφορετικό στη συνέχεια.

ΝΑΤΟϊκά Σφάλματα στη Λιβύη

ΝΑΤΟϊκά Σφάλματα στη Λιβύη

Η αποτυχημένη αυτομόληση του Λίβυου υπουργού Εξωτερικών Μούσα Κούσα πριν από λίγους μήνες αποκαλύπτει την αβέβαιη στρατηγική που χαρακτηρίζει την εκστρατεία του ΝΑΤΟ κατά του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι. Ακόμη κι έτσι, όμως, το καθεστώς Καντάφι υφίσταται τέτοια πίεση, που αναγκάστηκε να στείλει εκπρόσωπό του αυτή την εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης.

Σοφή η Επιλογή του Ομπάμα να Μην Αντλήσει Πετρέλαιο από τα Στρατηγικά Αποθέματα των ΗΠΑ

Σοφή η Επιλογή του Ομπάμα να Μην Αντλήσει Πετρέλαιο από τα Στρατηγικά Αποθέματα των ΗΠΑ

Από όλους τους πειρασμούς που αντιμετωπίζουν οι Αμερικανοί πρόεδροι, τα στρατηγική αποθέματα πετρελαίου πρέπει να είναι ένας από τους πιο μεγάλους. Θαμμένα βαθιά μέσα σε εγκαταλειμμένα ορυχεία στο Τέξας και τη Λουιζιάνα, βρίσκονται 727 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. Με την βενζίνη στα 3,70 δολάρια ανά γαλόνι, η πρόταση για να χρησιμοποιηθεί μέρος της ποσότητας αυτής, ώστε να περιοριστεί η τιμή, μοιάζει δελεαστική.

Η Eρημοποίηση Χτυπά την Ελλάδα

Η Eρημοποίηση Χτυπά την Ελλάδα

Ως ερημοποίηση, ορίζεται η υποβάθμιση, η μείωση του βάθους και της γονιμότητας του εδάφους και της βλάστησης. Αυτό πρακτικά μεταφράζεται σε μείωση ή ακόμα και απώλεια της παραγωγικότητας των γεωργικών και δασικών εκτάσεων, κυρίως λόγω της διάβρωσης. «Η διαδικασία της ερημοποίησης έχει ξεκινήσει για τα καλά στη χώρα μας και η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την καταπολέμησή της», υποστηρίζει ο καθηγητής εδαφολογίας στο «γεωπονικό πανεπιστήμιο Αθηνών», Κωνσταντίνος Κοσμάς μιλώντας στη «natura nrg»

Ευρωπαϊκό Βραχυκύκλωμα

Ευρωπαϊκό Βραχυκύκλωμα

Στις αρχές του 2010 η πλειονότητα της κοινής γνώμης αλλά και των πολιτικών ελίτ στην Ευρωζώνη παρέμειναν προσκολλημένοι για ένα τετράμηνο στην ψευδαίσθηση ότι η κρίση δανεισμού της Αθήνας ήταν ένα κατά κύριο λόγο ελληνικό πρόβλημα. Σήμερα η συζήτηση - διαπραγμάτευση για το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα μόνον για βραχύ χρονικό διάστημα κυριάρχησε στην επικαιρότητα ως ελληνική κρίση

Παλινδρόμηση-Ανεπάρκεια

Παλινδρόμηση-Ανεπάρκεια

Κάθε φορά που υπάρχει η αίσθηση ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού ή απειλείται γενικευμένο ντόμινο στην Ευρωζώνη οι Μέρκελ - Σόιμπλε γίνονται εποικοδομητικοί και ρεαλιστές. Μόλις ο κίνδυνος απομακρυνθεί σημειώνεται άμεση παλινδρόμηση προς την προηγούμενη αδιαλλαξία, με σημείο αναφοράς τη «συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα», που έχει πλέον αποκτήσει ιδεολογική-συμβολική αξία όπως ακριβώς είχε η «δικτατορία του προλεταριάτου» για την Τρίτη Διεθνή μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση

Τι Σημαίνει η Μεγάλη Νίκη Ερντογάν

Τι Σημαίνει η Μεγάλη Νίκη Ερντογάν

Οταν ένα κόμμα έρχεται στην εξουσία με 34% των ψήφων και σε δύο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις κατορθώνει να αντιπαρέλθει τη φθορά της εξουσίας και να αυξήσει την εκλογική του δύναμη στο 46% και το 50%, τότε πρόκειται περί εκλογικού φαινομένου. Η επίδοση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Αναπτύξεως (ΑΚΡ) στις τουρκικές βουλευτικές εκλογές της 12ης Ιουνίου αποτελεί προσωπικό πολιτικό θρίαμβο του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και παγιώνει την ηγεμονική παρουσία του ιδίου και του κόμματός του στην τουρκική πολιτική σκηνή

Εκτός Πολιτικών Ορίων

Εκτός Πολιτικών Ορίων

Ζήσαμε χθες ένα πολιτικό τραγέλαφο της πιο ακραίας και οδυνηρής μορφής. Εκπληκτη η κοινή γνώμη –ελληνική και διεθνής– πληροφορήθηκε αρχικώς ότι ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, συντετριμμένος προφανώς από το αδιέξοδο που δημιούργησε η πολιτική του, δέχθηκε να αποσυρθεί από την πρωθυπουργία και να στηρίξει με τον πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Αντώνη Σαμαρά κυβέρνηση με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής

Αδοξο Τέλος στην Ντοβίλ...

Αδοξο Τέλος στην Ντοβίλ...

Για ακόμη μια φορά η στήριξη της Ελλάδας με νέο πακέτο βοήθειας έχει γίνει το πεδίο προβολής των συνολικών αντιπαραθέσεων στην Ευρωζώνη. Είναι φανερό ότι οι διαφορετικές ερμηνείες και εκδοχές που προβάλλουν το Βερολίνο και το Παρίσι ως προς τη «Συμμετοχή του Ιδιωτικού Τομέα» σε εθελοντική βάση δηλώνουν το τέλος της συμφωνίας της Ντοβίλ που είχαν συνάψει στις 18.10.2010 οι Μέρκελ-Σαρκοζί προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων

Η Χώρα Βυθίζεται... Διαπιστώνει (!) η Τρόικα

Η Χώρα Βυθίζεται... Διαπιστώνει (!) η Τρόικα

Η ύφεση εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 3,8% του ΑΕΠ το 2011, ενώ το 2012 προβλέπεται πενιχρή ανάπτυξη 0,6%, αναφέρει στη «μαύρη» έκθεσή της η τρόικα, επισημαίνοντας ότι «η δημοσιονομική στρατηγική θα πρέπει να αναθεωρηθεί». Και συμπεραίνει: «Δεδομένης της διατήρησης της Ελλάδας εκτός αγορών μέχρι το 2012 το πρόγραμμα της εξυγίανσης υπολείπεται σε πόρους. Και, ως εκ τούτου, η 5η δόση δεν μπορεί να δοθεί πριν διορθωθεί αυτό το πρόβλημα»

Η Γοητεία της Μοναξιάς

Η Γοητεία της Μοναξιάς

Tην ώρα που οι Ελληνες βρίσκονται στο κέντρο του παγκόσμιου προβληματισμού για το μέλλον της διεθνούς οικονομίας, τη στιγμή που είμαστε πράγματι ο «ομφαλός της Γης», δεν θέλουμε τίποτα άλλο από το να μας αφήσουν ήσυχους. Θέλουμε να αγνοήσουμε ότι όλοι -εταίροι, φίλοι, ενδεχομένως και εχθροί- ασχολούνται μαζί μας είτε επειδή φοβούνται ότι δεν θα τους επιστρέψουμε τα δανεικά, είτε επειδή τρέμουν τη μετάδοση της δικής μας νόσου σε άλλες χώρες, στην παγκόσμια οικονομία.

Ο Ερντογάν παίρνει «Eντολή» Eπανίδρυσης της Τουρκίας

Ο Ερντογάν παίρνει «Eντολή» Eπανίδρυσης της Τουρκίας

Δεν είναι ακριβώς η στιγμή του θριάμβου: Για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όμως, είναι σίγουρα η μεγάλη στιγμή. Στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στην Τουρκία, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης θα εισπράξει μεν ένα ποσοστό πολιτικής φθοράς, όχι ικανό, όμως, να εμποδίσει την επιστροφή του στην εξουσία για τρίτη συνεχή θητεία. Οι δημοσκοπήσεις βεβαιώνουν ότι οι ψηφοφόροι θα επιβραβεύσουν την τόλμη του Ερντογάν, χαρίζοντας στο κόμμα του μία εύκολη νίκη και, ταυτόχρονα, την εντολή να αλλάξει το πρόσωπο της σύγχρονης ΤουρκίαςT

10 Λόγοι για τους Οποίους η Κίνα Αναπτύσσεται και Είναι Διαφορετική

10 Λόγοι για τους Οποίους η Κίνα Αναπτύσσεται και Είναι Διαφορετική

Οι αμφισβητίες της Κίνας επέστρεψαν. Μοιάζουν να έρχονται κατά κύματα, κάθε λίγα χρόνια. Και όμως, η Κίνα τους διαψεύδει με το πιο εντυπωσιακό αναπτυξιακό θαύμα στη σύγχρονη εποχή. Επιφανείς ειδικοί προειδοποιούν: η Κίνα, λένε, μπορεί να πέσει θύμα της "παγίδας του μέσου εισοδήματος", η οποία έχει εκτροχιάσει πολλά αναπτυσσόμενα κράτη. Υπάρχει κάποια αλήθεια σε ορισμένες από τις ανησυχίες, ιδίως για τον πληθωρισμό. Αλλά προέρχονται κυρίως από λανθασμένες γενικεύσεις.