Άρθρα-Αναλύσεις

Βρισκόμαστε σε μια Πραγματικά Επείγουσα Κατάσταση

Βρισκόμαστε σε μια Πραγματικά Επείγουσα Κατάσταση

Καθώς προχωρά η Διάσκεψη στην Κοπεγχάγη, γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι διακυβεύονται περισσότερα από το περιβάλλον. Η παγκόσμια περιβαλλοντική κρίση βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε πλέον, ανάμεσά τους και η ανάγκη δημιουργίας ενός διεθνούς οικονομικού μοντέλου με βάση το κοινό συμφέρον.

Μικτή Καύση: Απούσα απο το Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό

Μικτή Καύση: Απούσα απο το Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό

Η τεχνολογία μικτής καύσης ή απλά σύγκαυσης (co-firing) στερεών υδρογονανθράκων και βιομάζας σε ατμοηλεκτρικούς σταθμούς (ΑΗΣ) αποτελεί μια ώριμη τεχνολογία που χρησιμοποιείται ευρέως σε διάφορες χώρες (Η.Π.Α , Γερμανία, Η.Β.) πάνω απο δέκα χρονια. Η σύγκαυση λιθάνθρακα/λιγνίτη με βιομάζα ιδιαίτερα σε χώρες με υψηλό μερίδιο στερεών υδρογονανθράκων στην παραγωγή πρωτογενούς ενέργειας, έχει εξαιρετικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες Αναεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), ακόμη και μεμονωμένης καύσης βιομάζας.

Αναζητείται ένα Ταμείο για το Κλίμα

Αναζητείται ένα Ταμείο για το Κλίμα

Είναι υπερβολή ασφαλώς η εκτίμηση του αρμοδίου του ΟΗΕ για το κλίμα Υβο ντε Μπορ πως η Διάσκεψη της Κοπεγχάγης, η οποία ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα, είναι «η σοβαρότερη διάσκεψη που έγινε ποτέ», γεγονός όμως είναι ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Γης το πρόβλημα της διατήρησης και ύπαρξης της ζωής στον πλανήτη μας πρόκειται να συζητηθεί, αξιολογηθεί και αντιμετωπιστεί με πρόγραμμα και σε παγκόσμια βάση.

H Επιστροφή του Oθωμανισμού στην Tουρκία του Eρντογάν

H Επιστροφή του Oθωμανισμού στην Tουρκία του Eρντογάν

Παρά το γεγονός ότι η Tουρκία δεν αντιπροσωπεύει πλέον ένα προπύργιο έναντι των Σοβιετικών, η απειλή του ριζοσπαστικού Iσλάμ της έχει προσδώσει νέο ειδικό βάρος ως εταίρου της Δύσης. Oι κοινωνικές μεταρρυθμίσεις του Kεμάλ Aτατούρκ, ιδρυτή της σύγχρονης τουρκικής δημοκρατίας, παρουσίασαν την ευρωπαϊκή κουλτούρα ως τον καμβά της πολιτισμένης συμπεριφοράς. Kατ' ανάλογο τρόπο, η εξωτερική πολιτική στράφηκε σταθερά προς Δυσμάς, καθώς η Tουρκία αναζητούσε καταφύγιο για να προστατευθεί από τη σοβιετική ισχύ που υπήρχε στα σύνορά της.

Η «Αθόρυβη» Συνταγματική Συνθήκη της ΕΕ

Η «Αθόρυβη» Συνταγματική Συνθήκη της ΕΕ

α ήταν δύσκολο να φαντασθεί κανείς με πόση διακριτικότητα η Ενωμένη Ευρώπη θα αντιμετώπιζε την είσοδο σε ισχύ της περίφημης πια Συνθήκης της Λισαβόνας. Με τόση διακριτικότητα ώστε το γεγονός να περάσει σχεδόν απαρατήρητο από τους πολιτικούς και τα μέσα ενημερώσεως, με μοναδική, ίσως, εξαίρεση άρθρο του πρώην προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί Ζισκάρ ντ΄ Εστέν, που κατέλαβε μια σελίδα της εφημερίδας «Le Figaro».

H Κοπεγχάγη Πρέπει να Είναι μια Στροφή: αν Αποτύχουμε, τα Παιδιά μας δε θα μας το Συγχωρέσουν

H Κοπεγχάγη Πρέπει να Είναι μια Στροφή: αν Αποτύχουμε, τα Παιδιά μας δε θα μας το Συγχωρέσουν

Σε όλη την ανθρώπινη ιστορία, η πρόοδος προήρθε από το όραμα μεγάλων αλλαγών, ακόμα κι αυτές που ο κόσμος τις θεωρούσε ανέφικτες, και από τον αγώνα να υπερβούμε εμπόδια που έμοιαζαν ανυπέρβλητα. Σήμερα αντιμετωπίζουμε μια παγκόσμια πρόκληση που επί πολλές δεκαετίες έως σήμερα η λύση της έμοιαζε απρόσιτη -τεχνικά αδύνατη, οικονομικά ανυπόφορη, πολιτικά ανέφικτη.

Νέες Ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Νέες Ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη πάσχιζαν να βρουν μια διέξοδο στη σύγκρουση Ισραήλ - Παλαιστίνης, καθώς και στα ζητήματα του Αφγανιστάν και του Ιράν, το στρατηγικό έδαφος πάνω στο οποίο βασίζονται οι υποθέσεις τους για την περιοχή άρχισε να αλλάζει δραστικά.

Μια Προσιτή Αλήθεια

Μια Προσιτή Αλήθεια

Ίσως να είμαι αφελής, αλλά νιώθω αισιόδοξος για τις συνομιλίες για το κλίμα που ξεκινούν τη Δευτέρα στην Κοπεγχάγη. Ο πρόεδρος Ομπάμα σκοπεύει τώρα να μιλήσει στη Διάσκεψη την τελευταία ημέρα, το οποίο σημαίνει πως ο Λευκός Οίκος περιμένει αληθινή πρόοδο.Επίσης είναι ενθαρρυντικό ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Κίνα, συμφωνούν έστω σε επίπεδο δηλώσεων ότι πρέπει να αποτελέσουν μέρος της λύσης

Τι να Περιμένουμε από τη Διάσκεψη της Kοπεγχάγης

Τι να Περιμένουμε από τη Διάσκεψη της Kοπεγχάγης

H διάσκεψη της Kοπεγχάγης για τις κλιματικές αλλαγές πρόκειται να αποδειχτεί κατώτερη των προσδοκιών. Θα πρέπει αυτό να μας ενοχλεί; Kαι ναι και όχι: ναι, επειδή η άποψη για την ανάληψη δράσης είναι ισχυρή, και όχι, επειδή μια ενδεχόμενη συμφωνία θα αποδειχτεί ανεπαρκής. H αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών θα είναι πολύ δύσκολο έργο.

Kλιματική Αλλαγή: Ίσως Είναι Αργά για να την Αποτρέψουμε

Kλιματική Αλλαγή: Ίσως Είναι Αργά για να την Αποτρέψουμε

Για λίγο φάνηκε ότι τα πράγματα μπορεί να έφτιαχναν. Στο δρόμο έξω από το σπίτι μου, που είχε μετατραπεί σε χείμαρρο, άρχισε πάλι να φαίνεται η άσφαλτος. Τα νερά που είχαν εισβάλει σε γειτονικά σπίτια, τώρα τραβιούνταν πίσω. Οι δρόμοι ήταν ακόμα κλεισμένοι, οι γέφυρες γκρεμισμένες, οι αγροί ακόμα λίμνες, αλλά φαινόταν ότι το χειρότερο είχε περάσει.

Η Ελληνική Οικονομία, η Ευρώπη και το ΔΝΤ

Η Ελληνική Οικονομία, η Ευρώπη και το ΔΝΤ

Την εβδομάδα που πέρασε υπήρξε καταιγισμός δηλώσεων, συστάσεων και εκθέσεων από Ε.Ε., ΕΚΤ, Τράπεζα Ελλάδος και από αναλυτές αγορών που προειδοποιούν για τις επερχόμενες δυσχέρειες εξωτερικού δανεισμού που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα. Το εύλογο ερώτημα είναι γιατί συμβαίνουν όλα αυτά τώρα που η διεθνής κρίση πέρασε και η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει. Η απάντηση δεν βρίσκεται σε θεωρίες συνωμοσίας, αλλά στη διαπίστωση ότι η υπομονή των αγορών για μέτρα ικανά να αντιστρέψουν την εκρηκτική πορεία του χρέους αρχίζει να εξαντλείται.

Στον Δρόμο για την Κοπεγχάγη

Στον Δρόμο για την Κοπεγχάγη

Τα αμέσως επόμενα χρόνια, αρκετές εκατοντάδες εκατ. ευρώ πρόκειται να εισρεύσουν στα κοινοτικά και τα εθνικά ταμεία από το λεγόμενο «εμπόριο εκπομπών». Πρόκειται για χρήματα που θα προκύψουν από τον πλειστηριασμό των δικαιωμάτων που έχουν παραχωρηθεί στα κράτη-μέλη και από το «αποθεματικό των νεοεισερχομένων μονάδων» στο σύστημα.

Η Υπερθέρμανση του Πλανήτη και ο Βενιαμίν Φραγκλίνος

Η Υπερθέρμανση του Πλανήτη και ο Βενιαμίν Φραγκλίνος

Λίγοι είναι εκείνοι που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι το ζήτημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη προκαλεί έντονα συναισθήματα. Πώς αλλιώς θα μπορούσαμε να ερμηνεύσουμε σχόλια του τύπου «μέσα στα τελευταία 40 με 50 χρόνια σημειώθηκε σημαντική κλιματική αλλαγή» ή «μια μεταβολή του κλίματος που συμβαίνει με λογικό ρυθμό» ή ακόμη «ο άνθρωπος οδηγείται σε σημαντικά σφάλματα όταν εξάγει γενικά συμπεράσματα από μεμονωμένα στοιχεία»;

Έμφαση στην Έρευνα, Όχι στις Εκπομπές

Έμφαση στην Έρευνα, Όχι στις Εκπομπές

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, επιβεβαίωσε τη γενική συναίνεση πριν δύο εβδομάδες, όταν ανακοίνωσε ότι μια συμφωνία με συγκεκριμένες δεσμεύσεις δεν θα γίνει εφικτή στην Κοπεγχάγη. Οι περιβαλλοντολόγοι και οι πολιτικοί σε πολλές χώρες δήλωσαν απογοητευμένοι, αλλά έχουν πλέον μια ευκαιρία να διορθώσουν το πρόβλημα που εμπόδισε την αποτελεσματική συνεργασία ως τώρα.

Αγκυρα: Ο Ορίζοντας του Ρεαλισμού...

Αγκυρα: Ο Ορίζοντας του Ρεαλισμού...

Σε ποιο χρονικό ορίζοντα τοποθετεί η κυβέρνηση Ερντογάν τις προσδοκίες για πλήρη ένταξη στην Ε.Ε; Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Νταβούτογλου σε συνέντευξη του στο Newsweek βλέπει το 2023 σαν μια ρεαλιστική ημερομηνία, επιλογή που προφανώς σχετίζεται και με την εκατοστή επέτειο ανακήρυξης της Δημοκρατίας από τον Κεμάλ

Δεν Είναι Στραβός ο Αιγιαλός

Δεν Είναι Στραβός ο Αιγιαλός

Η πρόσφατη ανακοίνωση από τη Σουηδική εταιρεία Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Svenska Kraftnet (SvK) ότι θα λάβει διορθωτικά μέτρα για τη λειτουργία της αγοράς κατόπιν του σχετικού ελέγχου της Ε.Ε. σε καταγγελία από την Δανική ομοσπονδία Ενεργειακών καταναλωτών «Danski Energii» (προκαταλαμβάνοντας κατ’ αυτόν το τρόπο πιθανόν πρόστιμο), πρέπει να αποτελέσει δείγμα γραφής και γνώμονα για τη νέα Ελληνική Κυβέρνηση να προχωρήσει με θάρρος και τόλμη ώστε επιτέλους να ληφθούν τα απαραίτητα διαρθρωτικά μέτρα για να βγει η Ελληνική «Αγορά» Ενέργειας από τον ανεκδιήγητο δρόμο που ακολουθεί εδώ και 12 χρόνια