Άρθρα-Αναλύσεις

Η Αλήθεια Κατάματα

Η Αλήθεια Κατάματα

Η Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου πρέπει να το πάρει απόφαση: Κληρονόμησε την χειρότερη δυνατή κατάσταση σε όλους τους τομείς και, ταυτόχρονα, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο ελιγμών. Για τον επί πλέον λόγο ότι και οι προοπτικές της οικονομίας είναι εξαιρετικά δυσοίωνες. Οι ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι σταθερά κάτω από 1%, η ανεργία σύντομα θα φτάσει το 11%, τα ελλείμματα διογκώνονται και το δημόσιο χρέος σε 2-3 χρόνια θα πλησιάσει τα 350 δις ευρώ.

Η Ελληνική Οικονομία και το Χρέος Της Ε.Ε.

Η Ελληνική Οικονομία και το Χρέος Της Ε.Ε.

Στο Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως (Συνθήκη Ρώμης 29-10-2004) διάχυτη είναι η αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών-μελών της. Εις δε το άρθρο Ι - 41 παρ. 7 αυτής, προβλέπεται, ότι σε περίπτωση κατά την οποίαν κράτος-μέλος δεχθεί επίθεση στο έδαφός του, τα άλλα κράτη-μέλη οφείλουν να του παράσχουν βοήθεια και συνδρομή, με όλα τα μέσα, που έχουν στη διάθεσή τους.

Η Διακυβερνητική Συνεργασία στην Ε.Ε.

Η Διακυβερνητική Συνεργασία στην Ε.Ε.

Είναι δυνατό να κάθεσαι στα πίσω καθίσματα κι από κει να πιστεύεις και να θέλεις να οδηγήσεις το αυτοκίνητο σου; Δεν χρειάζεται πολλή σκέψη, η απάντηση είναι κατηγορηματικά «όχι». Κι όμως σε αυτή τη θέση βρέθηκαν και βρίσκονται πολλοί πρωθυπουργοί όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και πάρα πολλών κοινοτικών χωρών πιστεύοντας ότι κυβερνούν τις χώρες τους ενώ στην πραγματικότητα συμπεριφέρονται με τις πράξεις τους σαν έπαρχοι, υπερνομάρχες μιας μεγάλης χώρας -της Ευρώπης που λειτουργεί με κέντρο τις Βρυξέλλες.

Τρεις Άξονες μιας Νέας Ενεργειακής Πολιτικής

Τρεις Άξονες μιας Νέας Ενεργειακής Πολιτικής

Oι ενεργειακές προκλήσεις και δυσκολίες είναι πολλές και οδηγούν, σχεδόν συνωμοτικά, στην αύξηση της πιθανότητας η Ελλάδα να έχει πραγματικό έλλειμμα ενέργειας μέσα στα επόμενα 25 χρόνια. Ελπίζουμε ότι η διεθνής κρίση που περνάμε θα τελειώσει και οι οικονομίες θα ξαναμπούν σε τροχιά ανάπτυξης. Ηδη τα πρώτα ενθαρρυντικά σημεία από τις δυτικές οικονομίες έχουν εμφανιστεί.

ΗΠΑ-Ασία: Η Δύσκολη Διαχείριση της Ρευστότητας...

ΗΠΑ-Ασία: Η Δύσκολη Διαχείριση της Ρευστότητας...

Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού διατήρησε και μετά τον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου το 1989-91 και εξακολουθεί να διατηρεί κα σήμερα το κυρίαρχο γεωπολιτικό στίγμα που είχε αποκτήσει μετά το 1945: Μιάς περιοχής πρωτοφανούς ρευστότητας , σε αντίθεση με τη στατική αντιπαράθεση στην Ευρώπη όπου οι ρυθμίσεις της Γιάλτας ίσχυσαν για σαρανταπέντε χρόνια.

Η Ευρώπη και η Ελλάδα

Η Ευρώπη και η Ελλάδα

Τις μέρες αυτές κλείνουν 20 χρόνια από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Ορόσημο γεωπολιτικής αναφοράς, ιδεολογικών ανακατατάξεων ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη και για την Ελλάδα. Με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου οι ανιστόρητοι πανηγύριζαν την τελική επικράτησή της δυτικού τύπου δημοκρατίας, του μοντέλου της οικονομίας της αγοράς και τη μονοπώληση της παγκόσμιας κυριαρχίας από τις ΗΠΑ.

Μ. Ανατολή: Από τον Λόρενς στον Ερντογάν

Μ. Ανατολή: Από τον Λόρενς στον Ερντογάν

Το 1915 ο απεσταλμένος των Βρετανικών Υπηρεσιών Πληροφοριών Λόρενς -που καθιερώθηκε αργότερα ως ο Λόρενς της Αραβίας- έπεισε τον Χουσεΐν τοποτηρητή της Μέκκας να ξεκινήσει εξέγερση κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας: Θα ήταν ο βασιλιάς του Ενωμένου Αραβικού Βασιλείου που θα περιελάμβανε το σημερινό Ιράκ, την Συρία, τον Λίβανο, την Παλαιστίνη και μεγάλο μέρος της Αραβικής Χερσονήσου.

Σταυρόλεξο για Δυνατούς Λύτες

Σταυρόλεξο για Δυνατούς Λύτες

Το 1993 η ελληνική οικονομία είχε βρεθεί σε μια παρόμοια κατάσταση με τη σημερινή. Αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης γύρω στο 1%, αλλά και υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα που έφτανε και ξεπερνούσε το 13% του ΑΕΠ. Οι μισθοί είχαν παγώσει και η κοινωνική δυσαρέσκεια ήταν έντονη. Οπως και σήμερα. Πολλοί μάλιστα αυτές τις μέρες τονίζουν την ομοιότητα της σημερινής κατάστασης με την περίοδο 1992-93 για να υποστηρίξουν ότι μπορεί πράγματι η ελληνική οικονομία να βρεθεί σχετικά σύντομα σε αναπτυξιακή τροχιά.

Συνάντηση G20 για Μηχανισμό Εξισορρόπησης

Συνάντηση G20 για Μηχανισμό Εξισορρόπησης

Εξι εβδομάδες αφότου οι παγκόσμιοι ηγέτες δεσμεύθηκαν να εξισορροπήσουν την παγκόσμια οικονομία, οι υπουργοί Οικονομικών του G20 αναμένεται να ασχοληθούν αυτό το Σαββατοκύριακο με την περίπλοκη και πολιτικά ευαίσθητη διαδικασία δημιουργίας του μηχανισμού για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Το Δημόσιο Χρέος και η Περιουσία του Δημοσίου

Το Δημόσιο Χρέος και η Περιουσία του Δημοσίου

H Ελλάδα είναι χώρα με συγκριτικά υψηλό δημόσιο χρέος, το οποίο, μετά τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό των τελευταίων ετών, ανέρχεται σε περίπου 110% του ΑΕΠ. Ουδείς όμως έχει ασχοληθεί με την άλλη πλευρά του ισολογισμού, δηλαδή με την περιουσία του ελληνικού Δημοσίου.

Ο «Νεοοθωμανισμός» του Ερντογάν

Ο «Νεοοθωμανισμός» του Ερντογάν

Η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Αρμενίας και Τουρκίας έχει αναδείξει μια παράμετρο της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής που έχουμε αγνοήσει. Την ανάγκη της Τουρκίας να επιτύχει τον διακανονισμό με ιστορικούς αντιπάλους της μέσω της παροχής απρόσκοπτης πρόσβασης στην κίνηση κεφαλαίων, αγαθών και ατόμων.

ΑΠΕ, Ανάπτυξη με Ενθουσιασμό και Σύνεση, Τώρα!

ΑΠΕ, Ανάπτυξη με Ενθουσιασμό και Σύνεση, Τώρα!

Οι χώρες-μέλη της ΕΕ καλούνται να αναπτύξουν τις αναγκαίες δράσεις την προσεχή δεκαετία για την προώθηση της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και την επίτευξη των δεσμευτικών εθνικών στόχων του 2020, σύμφωνα με την Οδηγία 2009/28/EC. Οι εφαρμογές των ΑΠΕ περιλαμβάνουν την παραγωγή και χρήση θερμότητας/ψύξης, ηλεκτρικής ενέργειας και βιοκαυσίμων για τις μεταφορές.

Το ΔΝΤ Πέρα από την Οικονομική Κρίση

Το ΔΝΤ Πέρα από την Οικονομική Κρίση

Οταν οι παγκόσμιοι ηγέτες συγκεντρώθηκαν στο Πίτσμπουργκ για τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του G20, επιχείρησαν να κάνουν έναν απολογισμό της επίδρασης των πακέτων μέτρων που ελήφθησαν έως σήμερα με στόχο την αναζωογόνηση της οικονομίας.

H Mεγάλη Aναπτυξιακή Aπάτη, 2009 - 2010

H Mεγάλη Aναπτυξιακή Aπάτη, 2009 - 2010

Εκατομμύρια πολίτες ξεγελάστηκαν με την τεχνολογική φούσκα των ετών 1998-99, άλλοι τόσοι με την φούσκα στα ακίνητα το 2005 και το 2006. Και, όπως όλα δείχνουν, πολλοί θα ξεγελαστούν από τη μεγάλη αναπτυξιακή απάτη των ετών 2009-2010.

Η Ευρώπη ως Παγκόσμια Δύναμη Ασφαλείας

Η Ευρώπη ως Παγκόσμια Δύναμη Ασφαλείας

Το 2009 είναι έτος-ορόσημο για τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) στον κόσμο. Σηματοδοτεί 10 χρόνια από τη θέσπιση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφαλείας και Αμυνας (ΕΠΑΑ), κατά τη διάρκεια των οποίων η ΕΕ έγινε παγκόσμιος φορέας ασφαλείας, με ορατές συνέπειες στις ζωές ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η Διαχωριστική Γραμμή στην Ευρώπη

Η Διαχωριστική Γραμμή στην Ευρώπη

Το τελευταίο εμπόδιο για να τεθεί σε ισχύ η συνθήκη της Λισσαβώνας ξεπεράστηκε, αλλά με βαρύ τίμημα. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπέκυψε στον εκβιασμό του προέδρου Βάτσλαβ Κλάους, αποδεχόμενο την απαίτησή του να εξαιρεθεί η Τσεχία από την εφαρμογή της Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Η εκκρεμότητα στο Συνταγματικό Δικαστήριο της ίδιας χώρας δεν αναμένεται να εγείρει νέο εμπόδιο.