Άρθρα-Αναλύσεις

Η Χρησιμότητα του ΔΝΤ

Η Χρησιμότητα του ΔΝΤ

Σε λίγες μέρες η αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που ερευνά αυτόν τον καιρό την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας συζητώντας με όλους τους αρμοδίους, θα εκδώσει την έκθεσή της. Οι υποδείξεις της είναι λίγο-πολύ αναμενόμενες. Χρειαζόμαστε, θα μας πει, ένα συνεκτικό πακέτο μεταρρυθμίσεων

Η Aυτοκρατορία του Άνθρακα

Η Aυτοκρατορία του Άνθρακα

Όπως καθένας που επισκέπτεται την Κίνα, θαύμασα την περασμένη εβδομάδα την κλίμακα της ανάπτυξης και της οικονομικής επιτυχίας της χώρας. Όμως η Κίνα δεν μπορεί να συνεχίσει τον δρόμο που ακολουθεί σήμερα επειδή ο πλανήτης δεν μπορεί να αντέξει την πίεση. Οι επιστημονικές προβλέψεις για τις προοπτικές της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια πολύ πιο απαισιόδοξες. Και ο ρυθμός των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου από την Κίνα είναι ο κύριος λόγος γι΄ αυτή την απαισιοδοξία.

Όχι Άλλες Επεκτάσεις

Όχι Άλλες Επεκτάσεις

Βέβαια, εκτός από τα «μεγάλα γράμματα» περί αειφορίας, διαφύλαξης του φυσικού χώρου, ενίσχυσης των μέσων μαζικών μεταφορών (ΜΜΜ) κ.λπ., βρίσκουμε και πιο «πρακτικές» εξαγγελίες για νέες εντάξεις της τάξης των 250.000 στρεμμάτων, δημιουργία αποθεμάτων γης, δυναμικό ρόλο της πρωτεύουσας κ.ο.κ.

Επενδύσεις για ένα Ασφαλές Μέλλον

Επενδύσεις για ένα Ασφαλές Μέλλον

Τόσο η παγκόσμια χρηματοοικονομική αστάθεια όσο και ο κίνδυνος καταστροφών εμφανίζονται με πολλά πρόσωπα, αλλά έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Είτε πρόκειται για μια καταστροφή ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος είτε για έναν τροπικό κυκλώνα πέμπτης κατηγορίας, αυτοί που στερούνται τα αναγκαία προς το ζην πλήττονται περισσότερο.

Να Επενδύεις ή να μην Επενδύεις;

Να Επενδύεις ή να μην Επενδύεις;

«Αν τα πας καλά στην εταιρεία, αυτή προοδεύει, ή, εσύ αμείβεσαι περισσότερο», λέει ο κ. Βαν ντερ Βιρ. «Πιστεύω, πως αν παρατηρήσει κανείς το τι έχει συμβεί σε ορισμένους άλλους τομείς, το τελευταίο έτος, θα καταλάβει πως είμαστε πρωτοπόροι σε αυτό» συνεχίζειο ίδιος. Οταν ο Τζερόεν βαν ντερ Βιρ ανατρέχει στα όσα έχουν συμβεί την πενταετία που είναι διευθύνων σύμβουλος της Royal Dutch Shell καταλήγει σε μια φράση του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι.

Που Οδηγεί η Ανάκαμψη των Τιμών του Πετρελαίου;

Που Οδηγεί η Ανάκαμψη των Τιμών του Πετρελαίου;

Στις αρχές της εβδομάδας οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου άγγιζαν τα $60 το βαρέλι, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών. Την προηγούμενη Τρίτη (11/05) οι τιμές των προθεσμιακών τιμών του αργού στο ΝΥΜΕΧ της Ν. Υόρκης και στο ICE στο Λονδίνο ξεπέρασαν πρόσκαιρα τα 60 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας συνολική άνοδο 80% από τα χαμηλά του Ιανουαρίου (είχε πέσει ενδοσυνεδριακά κοντά στα 32 δολάρια) και 20% από τις αρχές του μήνα.

Ο Pόλος της Ελλάδας στην Ευρύτερη Περιοχή

Ο Pόλος της Ελλάδας στην Ευρύτερη Περιοχή

Ενοχληθήκαμε από την επίσκεψη Ομπάμα στην Τουρκία, χωρίς αντίστοιχο σταθμό στην Αθήνα (λησμονώντας, προφανώς, ότι μετά την υποδοχή που επιφυλάξαμε στον πρόεδρο Κλίντον, επόμενοι Αμερικανοί πρόεδροι δεν θα δείξουν ιδιαίτερη προθυμία να επισκεφθούν την Ελλάδα). Εξεπλάγημεν -δυσάρεστα- από τη στρατηγική αναβάθμιση της Τουρκίας στους σχεδιασμούς της Ουάσιγκτον.

Ο Κίνδυνος των Συναλλαγματικών Ανισορροπιών

Ο Κίνδυνος των Συναλλαγματικών Ανισορροπιών

Η συνάντηση των ηγετών των είκοσι μεγάλων οικονομιών, γνωστών ως G-20, είχε τρία τουλάχιστον θετικά αποτελέσματα. Πρώτον, φαίνεται ότι απεφεύχθη το ενδεχόμενο λήψης μέτρων προστασίας εμπορικού χαρακτήρα που θα σήμαινε επάνοδο στον προστατευτισμό με αρνητικές συνέπειες για όλες τις χώρες. Δεύτερον, αποφασίστηκε η ενίσχυση χωρών που βρίσκονται σε κίνδυνο συναλλαγματικής κατάρρευσης, μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο Ιστός της Μαφίας Επεκτείνεται και στην «Πράσινη» Ενέργεια

Ο Ιστός της Μαφίας Επεκτείνεται και στην «Πράσινη» Ενέργεια

Κρυμμένο πίσω από το πιο γενναιόδωρο σύστημα παροχής κινήτρων, στην Ευρώπη, που υποστηρίζεται από την παροχή «πράσινων πιστώσεων» που οι βιομηχανικοί ρυπαντές είναι υποχρεωμένοι να αγοράσουν, υπάρχει ένα πλέγμα διαφθοράς και σκοτεινών συμφωνιών.

Τα Λάθη του ΔΝΤ και η Επιστροφή Εμπιστοσύνης στις Τράπεζες

Τα Λάθη του ΔΝΤ και η Επιστροφή Εμπιστοσύνης στις Τράπεζες

Οι ξένες επενδύσεις στη Βουλγαρία είχαν φτάσει, το 2008, στο εντυπωσιακό 33,5% του εγχώριου προϊόντος της γείτονος. Το 2009, όμως, σύμφωνα με την πριν από λίγες μέρες, δημοσιευθείσα έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η εισροή κεφαλαίων θα είναι μόλις 9,25% του ΑΕΠ. Οι εξαγωγές της ίδιας χώρας θα μειωθούν κατά 12% και οι εισαγωγές κατά 25%.

Συναγερμός στην ΕΕ για τις Mικρές Eπιχειρήσεις

Συναγερμός στην ΕΕ για τις Mικρές Eπιχειρήσεις

Στην τρέχουσα οικονομική κρίση, όλοι μιλάνε για απώλεια θέσεων εργασίας σε μεγάλες βιομηχανίες και μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ οι κυβερνήσεις αναζητούν τρόπους δράσης και μέτρα για να τις στηρίξουν. Αλλά υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος: Ποιος νοιάζεται για τα εκατομμύρια μικρές επιχειρήσεις που αγωνίζονται να επιβιώσουν;

Ένας Νέος Ρόλος Για Την Αμερική Τον 21ο Αιώνα

Ένας Νέος Ρόλος Για Την Αμερική Τον 21ο Αιώνα

Εδώ κι εκατό ημέρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες γιόρταζαν την ανάληψη της εξουσίας από τον 44ο πρόεδρό τους. Πολυάριθμοι ήταν εκείνοι που σε ολόκληρο τον κόσμο πανηγύρισαν μαζί μας, εκείνη την ιστορική ημέρα -για τον αμερικανικό λαό και όλους όσοι ελπίζουν σε ένα καλύτερο μέλλον.

Ο Κόσμος του Μαύρου Κύκνου

Ο Κόσμος του Μαύρου Κύκνου

Στη σημερινή παγκόσμια οικονομική κρίση η εικόνα ενός μαύρου κύκνου έχει γίνει σύμβολο για κάτι που μοιάζει αδύνατο αλλά κατά κάποιο τρόπο συμβαίνει και φέρνει τον κόσμο τα πάνω κάτω. Εφέτος θα διαπιστώσουμε αν οι μαύροι κύκνοι βρίσκονται ήδη μεταξύ μας και θα προετοιμαστούμε για την άφιξη και άλλων.

Νέα Πολιτική Καθορισμού Τιμών με Στόχο την Ανανέωση της Σταθερότητας

Νέα Πολιτική Καθορισμού Τιμών με Στόχο την Ανανέωση της Σταθερότητας

Όταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντηθούν στην Πράγα αυτή την Παρασκευή για τη «Συνάντηση Κορυφής για τον Nabucco», θα πρέπει να έχουν υπ’ όψιν τους ότι διακυβεύονται πολύ περισσότερα θέματα από τα νέα έργα υποδομής. Αυτό που διακυβεύεται είναι η δημιουργία μιας πραγματικά παγκόσμιας ενεργειακής κοινότητας. Η ενέργεια αποτελεί ζωτικό στοιχείο της παγκόσμιας οικονομίας.

Η Πτώση του Αμερικανικού Αετού

Η Πτώση του Αμερικανικού Αετού

Οι περιπέτειες της αυτοκινητοβιομηχανίας Chrysler και του ευρωπαϊκού κλάδου της General Motors -στον οποίο ανήκει, μεταξύ των άλλων, και η γερμανική Opel- συμβολίζουν την οικονομική πτώση των ΗΠΑ. Εάν τελικά επιτευχθεί η διάσωση των αμερικανικών γιγάντων της αυτοκινητοβιομηχανίας μέσω της συγκριτικά ταπεινής ιταλικής Fiat, θα έχουμε μια επιχειρηματική ανατροπή σε ένα στρατηγικής σημασίας κλάδο της βιομηχανίας, που πριν από μερικά χρόνια έμοιαζε αδιανόητη.

Οι Κληρονόμοι του Φόρτουιν

Οι Κληρονόμοι του Φόρτουιν

Όταν εμφανίστηκε η «νέα αριστερά», τη δεκαετία του '60, συνέβη κάτι ακόμα, που θα σημάδευε τις αμερικανικές ελίτ τις επόμενες δεκαετίες: κυριάρχησε η αντίληψη πως η σοσιαλδημοκρατική δυτική Ευρώπη υπερείχε κατά πολύ των καπιταλιστικών Ηνωμένων Πολιτειών. Στα κοκτέιλ πάρτι που γίνονταν στα περιθώρια των επιστημονικών συνεδρίων στην Ευρώπη, οι καημένοι οι Αμερικάνοι καθηγητές ήταν καταδικασμένοι να μετατρέπονται σε «σάκο του μποξ», απολογούμενοι για το τελευταίο όνειδος της χώρας τους: το Βιετνάμ, το Ουοτεργκέιτ, το Ιράκ, το ρατσισμό, τη θανατική καταδίκη, την υγειονομική περίθαλψη. Για ένα μεγάλο μέρος της αμερικανικής αριστεράς, η δυτική Ευρώπη μετατράπηκε -ούτε λίγο, ούτε πολύ- σε σύγχρονη ουτοπία.