Άρθρα-Αναλύσεις

Γεω-απαντήσεις στην Άγκυρα

Γεω-απαντήσεις στην Άγκυρα

Η Τουρκία, όπως συνηθίζει πολύ συχνά, αγνοεί ή και δεν αποδέχεται το διεθνές δίκαιο και ιδιαίτερα το νέο δίκαιο για τη θάλασσα. Η κλιμάκωση το τελευταίο χρονικό διάστημα των προκλήσεων στο Αιγαίο δικαιώνει απόλυτα την όχι και πολύ μακρινή πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου ότι η χώρα μας οφείλει να ασκήσει το δικαίωμα που της δίδεται από το δίκαιο της θάλασσας για επέκταση των χωρικών μας υδάτων, επισημαίνοντας μάλιστα ότι το εύρος τους επηρεάζει καθοριστικά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Στα πλαίσια αυτά αναφέρθηκε, και πολύ σωστά, σε επέκταση όχι σε 12, αλλά «έως δώδεκα μίλια».

Συναίνεση Εδώ και Τώρα για την Ενέργεια

Συναίνεση Εδώ και Τώρα για την Ενέργεια

Aπό το πρόσφατο συνέδριο του Economist για την ενέργεια προέκυψαν ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα. Κατ’ αρχάς, από τις τοποθετήσεις των πολιτικών προσώπων, που εκπροσώπησαν τις δύο μεγαλύτερες πολιτικές δυνάμεις του τόπου, διαφάνηκε η πρόθεση συναίνεσης για την αντιμετώπιση των ζητημάτων του ενεργειακού τομέα της χώρας.

Στην Kαρδιά της Oικονομίας Ρέει .. Πετρέλαιο και στις Φλέβες της .. Ρευστότητα

Στην Kαρδιά της Oικονομίας Ρέει .. Πετρέλαιο και στις Φλέβες της .. Ρευστότητα

Στη σύγχρονη οικονομία η λίστα με τις μεγαλύτερες εταιρίες του κόσμου δεν καταρτίζεται με κριτήριο το τζίρο ή τα κέρδη τους αλλά την κεφαλαιοποίησή τους. Και επειδή η κεφαλαιοποίηση εξαρτάται και από την τιμή της μετοχής τους και η τελευταία επηρεάζεται τόσο από τους οικονομικούς όσο και τους χρηματιστηριακούς κύκλους, είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς διαμορφώνεται η λίστα με τις μεγαλύτερες εταιρίες του κόσμου εν μέσω του κραχ και μετά το πρόσφατο ανοδικό ράλι.

Η Επαναβεβαίωση της Ευρώπης

Η Επαναβεβαίωση της Ευρώπης

Η εν εξελίξει, παγκόσμια οικονομική κρίση έρχεται να κλονίσει πεποιθήσεις και προσεγγίσεις που, επί μακρόν, είχαν κυριαρχήσει απόλυτα στις ευρωπαϊκές πολιτικές. Στην πραγματικότητα, η κρίση θέτει υπό αμφισβήτηση ακόμη κι αυτά καθ' αυτά τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ως εκ τούτου, είναι επιτακτική η ανάγκη να αποκατασταθεί η βασική μορφή και ταυτότητα της Ευρώπης.

Το Aπαισιόδοξο ΔΝΤ

Το Aπαισιόδοξο ΔΝΤ

Τι συμβαίνει με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο; Το άστρο του λάμπει ψηλά από τότε που η G20 τριπλασίασε τα κεφάλαιά του νωρίτερα αυτό τον μήνα. Κι όμως το ΔΝΤ αρνείται να «ανάψει τον φάρο της ελπίδας» για την παγκόσμια οικονομία. Οσο περισσότερο μιλάνε οι πολιτικοί για ελπίδες ανάκαμψης της οικονομίας, τόσο περισσότερο απαισιόδοξο γίνεται το ΔΝΤ.

Σε «Κινούμενη Άμμο» οι Αγωγοί

Σε «Κινούμενη Άμμο» οι Αγωγοί

Είναι καιρός να σταματήσει το πόκερ με τους αγωγούς και να ληφθούν αποφάσεις. Οι Βρυξέλλες και η Τουρκία πρέπει επιτέλους να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Οι καταναλώτριες χώρες και οι επενδυτές δεν θα περιμένουν για πάντα. Τα παραπάνω είναι δηλώσεις του Jeremy Ellis, υπεύθυνου επενδυτικών δραστηριοτήτων της γερμανικής RWE, εταιρείας που εμπλέκεται στον στηριζόμενο από ΗΠΑ και Ε.Ε. αγωγό Nabucco.

Το Μέλλον του Καπιταλισμού

Το Μέλλον του Καπιταλισμού

Με μια σειρά από ενδιαφέροντα άρθρα και τηλεοπτικές συζητήσεις οι Financial Times προσπάθησαν να ρίξουν φώς στο κρίσιμο ζήτημα των μελλοντικών εξελίξεων. Ιδιαίτερα μάλιστα στην πορεία των γνωστών οικονομικών συστημάτων και στις αυριανές προοπτικές του καπιταλισμού. Η παγκοσμίου κύρους οικονομική εφημερίδα δεν έκρυψε ποτέ τις πολιτικές της προτιμήσεις για τις ελεύθερες αγορές.

Προς Ανατροπή των Παγιωμένων Πρακτικών Τιμολόγησης του Σιδηρομεταλλεύματος

Προς Ανατροπή των Παγιωμένων Πρακτικών Τιμολόγησης του Σιδηρομεταλλεύματος

Το παρόν ετήσιο σύστημα καθορισμού των διεθνών τιμών σιδηρομεταλλεύματος (iron ore) φαίνεται ότι οδεύει στο τέλος του, καθώς εφέτος σε αντίθεση με ότι είθισται να συμβαίνει από την δεκαετία του ’60, ως την 1η Απριλίου δεν είχε επιτευχθεί ακόμη συμφωνία ανάμεσα στους εκπροσώπους του κλάδου της εξόρυξης και τους αντίστοιχους του κλάδου της χαλυβουργίας. Αντίθετα, η πρακτική της αγοράς του διαθεσίμου (spot market), η οποία ως τώρα είχε οριακό ρόλο στην αγορά, εμφανίζεται να αποκτά πλέον όλο και μεγαλύτερη σημασία.

Το «Φονικό» Δίδυμο της Οικονομίας

Το «Φονικό» Δίδυμο της Οικονομίας

Η περίοδος της πλαστής ευημερίας που περάσαμε μέσα από μια αλόγιστη υπερκατανάλωση που χρηματοδότησαν τα 15 τελευταία χρόνια οι τράπεζες, η μαύρη οικονομία καθώς και οι υψηλοί και δυσβάστακτοι δανεισμοί του Δημοσίου, τέλειωσε για τη χώρα μας. Ιδιαίτερα για μας, η κρίση είναι περισσότερο συστημική απ' ό,τι στον άλλο κόσμο. Δεν έχει θίξει απλά το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα, αλλά κυρίως τον πυρήνα του οικονομικού μας συστήματος.

Η Περίοδος Χάριτος Τελείωσε

Η Περίοδος Χάριτος Τελείωσε

Πολύ περισσότερο όταν, όπως φαίνεται, η γειτονική Τουρκία, παρά τα οικονομικά της προβλήματα, αρχίζει να διαδραματίζει εντονότερο ρόλο στην περιοχή. Αντιθέτως, η χώρα μας φαίνεται να αστοχεί στη διατύπωση μιας συγκροτημένης εθνικής στρατηγικής και στόχων. Είναι σφάλμα να νομίζει κανείς ότι πρόκειται απλώς για λάθη και ανεπάρκειες που αφορούν συγκυριακά την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής. Το βάρος της χώρας φαίνεται τους τελευταίους μήνες υποχωρεί και είναι φανερό ότι οι αιτίες είναι μακροχρόνιες και εσωτερικές.

Νέα Εποχή στα Εργασιακά Καταρρέει το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο

Νέα Εποχή στα Εργασιακά Καταρρέει το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο

Όταν προ τετραετίας ο προεδρεύων τότε του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Βρεταννός Πρωθυπουργός Τόνυ Μπλαίρ προσπάθησε να προωθήση την ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, προσέκρουσε σε έντονες αντιδράσεις. Ο τότε Πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ υπεραμύνθηκε του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου και εδήλωσε με υπεροπτικό ύφος ότι στην Γαλλία θα ήταν αδιανόητη η υιοθέτησις των προτάσεων Μπλαίρ.

O Ομπάμα, η Τουρκία και Eμείς

O Ομπάμα, η Τουρκία και Eμείς

Ώστε λοιπόν ο Ομπάμα για να αποσπάσει από την Άγκυρα υπόσχεση για τη Χάλκη ζήτησε από τον Πατριάρχη ανταλλάγματα στη Θράκη. Και ο μεν προκάτοχός του λόγω εγγενούς ιδιωτείας θα μπορούσε να διαπράξει αυτήν την ασχημία, αλλά και ο θεωρούμενος υψηλής συναισθηματικής ευφυΐας Αφροαμερικανός, αν είναι δυνατόν…

Τι Κρύβεται Πίσω από την Εικόνα του Ομπάμα

Τι Κρύβεται Πίσω από την Εικόνα του Ομπάμα

Ενίοτε η εικόνα δεν ταυτίζεται με την πραγματικότητα. Ο Πιραντέλο ανήγαγε το στοιχείο αυτό σε κεντρικό μοτίβο των θεατρικών του έργων. Στην πολιτική το χάσμα μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερο, λαμβανομένων υπόψη των διαστάσεων της σύγχρονης πολιτικής προπαγάνδας. Η πρόσφατη επίσκεψη του Ομπάμα στην Ευρώπη ήταν ένα υπέρλαμπρο σόου, αντάξιο των μεγαλύτερων ειδώλων της ποπ μουσικής.

H Μεγάλη Ευκαιρία της Ελλάδος

H Μεγάλη Ευκαιρία της Ελλάδος

Mία μοναδική και απροσδόκητη ευκαιρία μεγάλων διαστάσεων περιμένει την ελληνική οικονομία. Η επιτυχής εκμετάλλευση θα είχε εξαιρετική σημασία για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας, θα ενίσχυε τη γεωπολιτική της σημασία - ιδιαίτερα σε σχέση με τους γείτονές της - θα είχε άμεση ευεργετική επίπτωση στο περιβάλλον, και θα βοηθούσε την σημαντική επέκταση της ελληνικής ναυτιλιακής δραστηριότητας. Πρόκειται για την δυνατότητα της Ελλάδας να αναδυθεί ως κομβικός διακομιστής φυσικού αερίου πολύ μεγαλύτερης εμβέλειας απ' ό,τι υπαγορεύουν οι ενεργειακές ανάγκες της.

«Οι Καλές Προθέσεις δεν Αρκούν»

«Οι Καλές Προθέσεις δεν Αρκούν»

Ανεπαρκή χαρακτηρίζει τα μέτρα που ελήφθησαν στην τελευταία Σύνοδο του G20 για την αναθέρμανση της παγκόσμιας οικονομίας ο νομπελίστας οικονομολόγοςΤζόζεφ Στίγκλιτζ . Σε συνέντευξη που έδωσε στη γαλλική εφημερίδα «Les Εchos» δήλωσε ότι καμία πλευρά δεν βγήκε πραγματικά κερδισμένη από αυτή τη συνάντηση.

Τα Βήματα του Ιησού

Τα Βήματα του Ιησού

Επ' ευκαιρία του Θείου Πάσχα δημοσιεύουμε άρθρο του κ. Aντώνη Kαρκαγιάννη που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (16/04/2009), το οποίο πιστεύουμε ότι θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους αναγνώστες του energia.gr. «Ο Ρενάν έγραφε ότι για τον Ιησού με βεβαιότητα γνωρίζουμε μόνο δύο γεγονότα: ότι γεννήθηκε στη Ναζαρέτ και ότι πέθανε σταυρωμένος στον Γολγοθά της Ιερουσαλήμ.