Άρθρα-Αναλύσεις

Νέα Οικονομική Αρχιτεκτονική

Νέα Οικονομική Αρχιτεκτονική

Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η ανθρωπότητα γνώρισε μια περίοδο πολύ μεγάλης νομισματικής αστάθειας που περιλάμβανε υπερπληθωριστικές τάσεις. Αυτό οδήγησε, τον Ιούλιο του 1944, 730 συμμετέχοντες από 45 χώρες να υπογράψουν στο Βretton Woods του Νιου Χαμσάιρ τη δημιουργία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), της Παγκόσμιας Τράπεζας, της GΑΤΤ καθώς και την υιοθέτηση του συστήματος σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών που έγινε γνωστό ως το σύστημα του Βretton Woods.

Τα Δύσκολα Μόλις Τώρα Αρχίζουν

Τα Δύσκολα Μόλις Τώρα Αρχίζουν

Κανείς πρόεδρος των ΗΠΑ δεν ανέλαβε την εξουσία, φορτωμένος με τέτοιο όγκο δυσεπίλυτων προκλήσεων, όπως ο Μπαράκ Ομπάμα. Οι ιστορικοί, στην προσπάθειά τους να βρουν ιστορική αναλογία, παραλληλίζουν τη στιγμή, με την ανάληψη της προεδρίας από τον Αβραάμ Λίνκολν, στις παραμονές του Εμφυλίου ή με την άφιξη του Φράνκλιν Ρούζβελτ στην Ουάσιγκτον, υπό τη σκιά της Μεγάλης Οικονομικής Κρίσης.

Ενεργειακή Κρίση της Καλιφόρνια το 2001:  Τι Συνέβη, Ποιος Φταίει και Χρήσιμα Συμπεράσματα

Ενεργειακή Κρίση της Καλιφόρνια το 2001: Τι Συνέβη, Ποιος Φταίει και Χρήσιμα Συμπεράσματα

«Συνταγή για καταστροφή» είναι η έλλειψη σύνδεσης ανάμεσα στη χονδρεμπορική και στη λιανεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό υποστήριξε ο δρ Αλέξης Παπαλεξόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ECCO International, σε ημερίδα που διοργάνωσε η ΔΕΗ με θέμα «Ενεργειακή κρίση της Καλιφόρνια το 2001: Τι συνέβη, ποιος φταίει και χρήσιμα συμπεράσματα».

Δύσκολες Αποφάσεις

Δύσκολες Αποφάσεις

Η χρηματοοικονομική κρίση εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο. Tο Iράν προχωρά με αποφασιστικότητα το πυρηνικό του πρόγραμμα. Oι σχέσεις με τη Pωσία θυμίζουν την περίοδο του ψυχρού πολέμου, με τη Mόσχα να ανακοινώνει μόλις χθες τα σχέδιά της για ανάπτυξη νέων πυραυλικών συστημάτων.

Τελικά, Ήταν η Οικονομία

Τελικά, Ήταν η Οικονομία

Tελικά απεδείχθη και στην πράξη ότι η οικονομία ήταν αυτή που έδωσε την προεδρία στον Μπαράκ Ομπάμα, καταρρίπτοντας έτσι τον μύθο ότι τα συντηρητικά κόμματα είναι περισσότερο αποτελεσματικά στη διαχείριση των οικονομικών σε σχέση με τα κεντροαριστερά, τα οποία θεωρητικά επικεντρώνονται στη διασφάλιση κοινωνικής δικαιοσύνης, με αποτέλεσμα να αυξάνουν τις δαπάνες και να δημιουργούν ελλείμματα και χρέη.

Τα Ενεργειακά Αποθέματα Πηγή Ανάπτυξης και Ισχύος για τις Χώρες της Κεντρικής Ασίας

Τα Ενεργειακά Αποθέματα Πηγή Ανάπτυξης και Ισχύος για τις Χώρες της Κεντρικής Ασίας

Τα μεγάλα ενεργειακά αποθέματα στο υπέδαφός τους έχουν οδηγήσει τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας στην χειραφέτησή τους από την Ρωσία και στην σταδιακή ανάδειξή τους σε μελλοντικούς προμηθευτές πετρελαίου για ολόκληρο τον κόσμο.

Και Τώρα τι Κάνουμε;

Και Τώρα τι Κάνουμε;

Η πρωτοφανής πιστωτική κρίση αργά ή γρήγορα θα χτυπήσει την πόρτα μας. Η παγκόσμια ύφεση καραδοκεί και πολλοί πιστεύουν ότι ο παγκόσμιος τουρισμός θα είναι από τα πρώτα θύματα από το τσουνάμι που έρχεται. Και όμως, φέτος φαινόταν μια καλή χρόνια για τον τουρισμό παγκοσμίως, που κατέγραφε αύξηση σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού της τάξης του 5%.

Ευκαιρίες

Ευκαιρίες

Το πετρέλαιο δεν προκαλεί πλέον δέος, μετά από τον χειρότερο μήνα στην ιστορία όσον αφορά την τιμή του. Ωστόσο, δεν κυριαρχεί φόβος στις αίθουσες συσκέψεων των μεγάλων πετρελαϊκών ομίλων, όπως της Chevron. Όταν ο όμιλος ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι υπερδιπλασιάστηκαν τα κέρδη του το γ΄ τρίμηνο, δημιούργησε την εντύπωση ενός ασφαλούς καταφυγίου σε δύσκολους καιρούς για τις τιμές των εμπορευμάτων.

Sir Bασίλειος Μαρκεζίνης : Συν και Πλην της Εξωτερικής Πολιτικής του Ομπάμα

Sir Bασίλειος Μαρκεζίνης : Συν και Πλην της Εξωτερικής Πολιτικής του Ομπάμα

Καθώς ο Μπαράκ Ομπάμα είναι στα πρόθυρα μιας ιστορικής νίκης, είναι δύσκολο να αμφισβητήσει κανείς ότι η κυβέρνηση, την οποία θα διαδεχθεί, υπήρξε η χειρότερη της αμερικανικής ιστορίας. Γιατί; Διότι, κατά τη διάρκεια των τελευταίων οκτώ ετών, αυτή υπήρξε η δεξιά κυβέρνηση, που: α. Μυθοποίησε τον άκρατο καπιταλισμό, με μόνο αποτέλεσμα να υποστεί τον μέγιστο εξευτελισμό: να τον δει να καταρρέει στην διάρκεια της θητείας της...

Να Σώσουμε την Πραγματική Οκονομία

Να Σώσουμε την Πραγματική Οκονομία

Η κρίση που διανύουμε έχει επιφέρει ισχυρό πλήγμα στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Ποιες όμως θα είναι οι συνέπειες για την πραγματική οικονομία και τους ανθρώπους; Ο κόσμος έχει ανάγκη ένα σχέδιο διάσωσης όλων εκείνων, ανδρών και γυναικών, που εργάζονται, επενδύουν και διασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία της πραγματικής οικονομίας.

Θάρρος ή Aλήθεια Xρειάζονται οι Aγορές;

Θάρρος ή Aλήθεια Xρειάζονται οι Aγορές;

Τα πιτσιρίκια που θα μασκαρευτούν για το Hallowe’en την Παρασκευή μπορεί να τρομάξουν ακόμη περισσότερο αυτούς που θα επισκεφθούν εάν…ντυθούν επενδυτές. Σήμερα είναι η επέτειος της ημέρας όπου οι διεθνείς αγορές άγγιξαν το υψηλότερο επίπεδό τους.

Η Απελπισία των Επιχειρήσεων για την Έλλειψη Ρευστότητας

Η Απελπισία των Επιχειρήσεων για την Έλλειψη Ρευστότητας

Τώρα που κάθεται η σκόνη από το σκάνδαλο του Βατοπεδίου (που το πλήρωσε ακριβά η κυβέρνηση μια και η κοινή γνώμη δεν της συγχωρεί την καθυστέρηση στην εκκαθάρισή του) υπάρχει η ελπίδα ο πολιτικός μας κόσμος να καθίσει να συζητήσει σοβαρά την οικονομική κρίση, που επεκτάθηκε ήδη και στη χώρα μας, και να αναζητήσει από κοινού εφικτές λύσεις;

Εγγενείς Αδυναμίες στην Παγκόσμια Οικονομία

Εγγενείς Αδυναμίες στην Παγκόσμια Οικονομία

Την 28.3.07 από της αυτής θέσης επισημαίνετο: «Η πιστωτική επέκταση έλαβε διαστάσεις υπερβολικές. Περίπου τα πάντα, αγαθά κεφαλαιουχικά όπως π.χ. ακίνητα, αλλά και απολύτως αναλωτά όπως π.χ. ταξίδια αναψυχής, επιχειρούνται με πιστώσεις εξοφλητέες μελλοντικώς. Οι πιστώσεις διευρύνουν την αγοραστική δύναμη, παράγουν αίσθημα ευμάρειας προϋποθέτουν –όμως– πραγματοποίηση εισοδήματος στο μέλλον. Αν το εισόδημα δεν πραγματοποιηθεί, μοιραία η παγκόσμια συναλλαγή θα αντιμετωπίσει κρίση…».

Σε Κρίσιμο Σταυροδρόμι οι Αγορές: Το Χρονικό και τα Μυστικά της Χειρότερης Κρίσης από το 1929

Σε Κρίσιμο Σταυροδρόμι οι Αγορές: Το Χρονικό και τα Μυστικά της Χειρότερης Κρίσης από το 1929

Αντιμέτωπες με περισσότερες από τριάντα κρίσεις, που διήρκεσαν από ένα μόλις 24ωρο μέχρι και 25 χρόνια, ήρθαν οι κεφαλαιαγορές τον 20ο αιώνα. Αλλεπάλληλα σοκ δέχτηκαν οι επενδυτές και στο κατώφλι του 21ου αιώνα. Όπως για παράδειγμα, με την κάθετη πτώση των δεικτών μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Το «Μυστικό» των Ισλαμικών Τραπεζών

Το «Μυστικό» των Ισλαμικών Τραπεζών

Ενώ η κρίση μαστίζει όλες τις τράπεζες σε Aνατολή και Δύση αλώβητες φαίνεται να βγαίνουν από αυτή όλες οι ισλαμικές τράπεζες. Ποιο είναι το μυστικό τους; Tο αποκαλύπτει ο Γιουσέφ Aλ Kαραντάουι ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους μουσουλμάνους «θεολόγους»: «H κατάρρευση του καπιταλιστικού συστήματος που βασίζεται στον Tόκο και στο Xαρτί και όχι στην ανταλλαγή αγαθών και προϊόντων, δείχνει ότι η ισλαμική οικονομική φιλοσοφία έχει το δίκιο με το μέρος της».

Ακριβή µου Αµόλυβδη

Ακριβή µου Αµόλυβδη

Ακριβότερη κατά 6-7 λεπτά του ευρώ απ’ όσο θα έπρεπε θεωρούν παράγοντες της αγοράς πως είναι η τιµή της αµόλυβδης. Δυσλειτουργίες, ιδιοµορφίες και σειρά προβληµάτων κρατούν ψηλά τις τιµές παρά την πτώση στην τιµή του πετρελαίου. Το νέο ΙΝΚΑ κατέθεσε σχετική µήνυση.