Άρθρα-Αναλύσεις

Ποιοι Φοβούνται την Πτώση του Αργού

Ποιοι Φοβούνται την Πτώση του Αργού

Πριν από δύο μήνες η ξέφρενη κούρσα των τιμών του πετρελαίου πλούτιζε πολιτικά αντιπαρατιθέμενους με τις ΗΠΑ παραγωγούς όπως η Βενεζουέλα, η Ρωσία και το Ιράν, φούντωνε τους πληθωριστικούς φόβους της κεντρικής τράπεζας, δημιουργούσε προσδοκίες για τους αμερικανούς παραγωγούς βιοκαυσίμων και στρίμωχνε τους ισολογισμούς των αεροπορικών εταιρειών και τα οικονομικά των νοικοκυριών.

Μοχλός Πιέσεως τα Ελληνοτουρκικά

Μοχλός Πιέσεως τα Ελληνοτουρκικά

Τα πρόσφατα επεισόδια στα θαλάσσια σύνορα της χώρας, όπου σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής ευρέθησαν να μετέχουν ή να καλύπτουν την μεταφορά λαθρομεταναστών, αποτελούν μικρή μόνον ένδειξη του γεγονότος ότι η εξ ανατολών γείτων αποτελεί την διαρκή απειλή, την οποία δεν πρέπει να ξεχνούμε κατά τον οιονδήποτε σχεδιασμό της εξωτερικής μας πολιτικής.

Ιστορίες Κρίσεων

Ιστορίες Κρίσεων

Την τελευταία 20ετία υπάρχουν πολλά παραδείγματα «διάσωσης» στον κόσμο των αγορών, ενώ τα τελευταία 30 χρόνια 117 συστημικές τραπεζικές κρίσεις έλαβαν χώρα, σαφώς περισσότερες από αυτές που φαντάζεται κανείς σήμερα. Με κοινό παρονομαστή την κατάρρευση των ακινήτων, τέσσερις τραπεζικές κρίσεις δείχνουν να έχουν αρκετά κοινά στοιχεία με τη σημερινή.

Ενα Χρηματοοικονομικό Σχέδιο για την Ευρώπη

Ενα Χρηματοοικονομικό Σχέδιο για την Ευρώπη

Από 1ης Ιουλίου και ως το τέλος του έτους η Γαλλία προεδρεύει του πεπρωμένου της Ευρώπης. Η χώρα μας έχει την τιμή αλλά και την ευθύνη να αντιπροσωπεύει τα 495 εκατομμύρια ανδρών και γυναικών που κατοικούν την ήπειρο αυτή και προσδοκούν από τους ηγέτες της θάρρος και καινοτομία.

Από πού θα Βρει Φυσικό Αέριο η Ελλάδα;

Από πού θα Βρει Φυσικό Αέριο η Ελλάδα;

Η πρόσφατη μονοήμερη επίσκεψη του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Χρήστου Φώλια στο Μπακού (9/9) και οι εκεί συναντήσεις του με την Αζέρικη ηγεσία επαναφέρουν στο προσκήνιο την αγωνιώδη προσπάθεια της Ελληνικής κυβέρνησης, που έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια, να εξασφαλίσει φυσικό αέριο για τις ανάγκες της χώρας την ερχόμενη 15ετία.

Eνθαρρυντικά Μηνύματα από το Πετρέλαιο

Eνθαρρυντικά Μηνύματα από το Πετρέλαιο

Tο ράλι στα διεθνή χρηματιστήρια που ακολούθησε την απόφαση της κυβέρνησης των HΠA για απόκτηση των Freddie Mac και Fannie Mae, ενέτεινε τους φόβους ότι επίκειται μια παγκόσμια ύφεση, ενώ η τελευταία απώλεια της Wall Street ήταν η Lehman Brothers.

Επενδύοντας στο Μέλλον

Επενδύοντας στο Μέλλον

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 δύο μεγάλες αλλαγές άρχισαν να μεταμορφώνουν τις οικονομίες και την καθημερινή ζωή ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Eυρώπης. H μία ήταν η εμφάνιση της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, καθώς αυξανόταν αισθητά η αλληλεπίδραση των απανταχού οικονομιών.

Και Όμως... η Ελλάδα «Συνορεύει» με τον Καύκασο

Και Όμως... η Ελλάδα «Συνορεύει» με τον Καύκασο

Η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της Ρωσίας στην πρόσφατη σύγκρουσή της με τη Γεωργία, διαισθανόμενη σωστά ότι η επίθεση των Γεωργιανών στη Νότια Οσετία υπηρετούσε πολύ ευρύτερα αμερικανικά σχέδια, εντελώς άσχετα με την απόπειρα κατάληψης διά της βίας περιοχών που έχουν αμετάκλητα αποσχιστεί από το κράτος της Γεωργίας.

Πώς μια Ύφεση Μπορεί να Μετατραπεί σε Καταστροφή

Πώς μια Ύφεση Μπορεί να Μετατραπεί σε Καταστροφή

H επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης που παρατηρούμε στις HΠA και στην Eυρωζώνη δεν είναι ούτε ακραία, ούτε εντελώς αναπάντεχη. Aπό τεχνικής πλευράς, οι HΠA μπορεί να έχουν εισέλθει, ενδεχομένως, σε φάση ύφεσης, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι Aμερικανοί οικονομολόγοι.

Η «Κατάρα» των Φυσικών Πόρων

Η «Κατάρα» των Φυσικών Πόρων

Οι χώρες οι οποίες είναι πλούσιες σε πετρέλαιο και σε μεταλλεύματα αναπτύσσονται συνήθως ταχύτερα από εκείνες οι οποίες δεν τα διαθέτουν. Τα έσοδα από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, δαπανώνται πολύ γρήγορα ή επενδύονται εις βάρος άλλων τομέων της οικονομίας. Οι κυβερνήσεις έχουν την τάση να αυξάνουν τις δαπάνες τους σε καιρούς οικονομικής ακμής και να τις μειώνουν σε εποχές οικονομικής δυσπραγίας. Οι στρατηγικές αυτές, επιβαρύνουν τον οικονομικό κύκλο και ευνοούν την «κατάρα» που έχει κάποιος του να διαθέτει φυσικούς πόρους.

Ανάβουν Φωτιές τα Βιοκαύσιμα

Ανάβουν Φωτιές τα Βιοκαύσιμα

Κλιμακώνεται η διαμάχη Eυρωπαίων και Aμερικανών αναφορικά με τα βιοκαύσιμα, καθώς η αμερικανική βιομηχανία βιοντίζελ κατηγόρησε τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις για υποκρισία. H Eυρωπαϊκή Eπιτροπή ξεκίνησε φέτος ειδική έρευνα, ύστερα από τις διαμαρτυρίες παραγωγών των χωρών-μελών της Eυρωπαϊκής Eνωσης για άδικη μεταχείριση από την αμερικανική κυβέρνηση.

Ανθρακες ο Θησαυρός...

Ανθρακες ο Θησαυρός...

Φαίνεται πως τα Xριστούγεννα ήρθαν νωρίτερα για τους μετόχους στις αμερικανικές εταιρείες παραγωγής άνθρακα. Mέχρι τα μέσα του καλοκαιριού, η τιμή σε ορισμένες ποικιλίες άνθρακα είχε τριπλασιαστεί. Στο μεταξύ, οι τιμές των μετοχών των τεσσάρων μεγαλύτερων εταιρειών παραγωγής άνθρακα, Consol Energy, Massey Energy, Arch Coal, και Peabody Energy, είχαν κάνει ράλι από 44% έως 168%.

Καθυστερούν τα Μέτρα για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων

Καθυστερούν τα Μέτρα για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων

Όπως μας πληροφορεί το τελευταίο δελτίο του ΤΕΕ με χρονική υστέρηση μεγαλύτερη των δύο ετών ψηφίστηκε ο νόμος 3661/08 (ΦΕΚ 89 ΑΙ 19.05.08) που εναρμονίζει την ελληνική νομοθεσία με την Οδηγία 2002/9 1 ΙΕΚ! 1 6.12.2002 (ΕΕ 11 / 4.1.2003) «Για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων». Τουλάχιστον άλλοι έξι μήνες από τη δημοσίευση του νόμου θα απαιτηθούν Προκειμένου να αρχίσει η υλοποίησή του, αφού στο μεταξύ θα πρέπει να εκδοθούν μια σειρά από υπουργικές αποφάσεις και ένα Προεδρικό Διάταγμα.

Η Νέα Στρατηγική Πραγματικότητα

Η Νέα Στρατηγική Πραγματικότητα

Μια διαμάχη κεφαλαιώδους σημασίας προκύπτει μεταξύ Αμερικής και Ευρώπης. Υπέρτατο στρατηγικό συμφέρον της Ευρώπης θα γίνει σταδιακά ο ορισμός και η σταθεροποίηση των συνόρων της με τη Ρωσία. Αυτό θα είναι σημαντικό θέμα και για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά δεν θα ειναι απολύτως σημαντικό. Κατά συνέπεια, οι Αμερικανοί θα είναι πρόθυμοι να ανταλλάξουν το υπέρτατο ευρωπαϊκό συμφέρον με αμερικανικές επιδιώξεις σε άλλα μέρη του κόσμου.

Η Δύση Χάνει τον Ψυχρό Πόλεμο της Ενέργειας

Η Δύση Χάνει τον Ψυχρό Πόλεμο της Ενέργειας

Φανταστείτε πως είστε ο δεσποτικός ηγέτης μιας μικρής πρώην σοβιετικής δημοκρατίας, γεμάτης πετρέλαιο και φυσικό αέριο τα οποία θέλετε να πουλήσετε. Σε ποιον όμως; Ο ένας δρόμος είναι παλιός, φτηνός και εύκολος. Οδηγεί βόρεια, στη Ρωσία. Οι μνήμες της ιμπεριαλιστικής αγκάλης του Κρεμλίνου, όμως, είναι ακόμα νωπές. Ο άλλος δρόμος είναι νέος, δαπανηρός και παρακινδυνευμένος. Οδηγεί δυτικά και με τις δύο έννοιεςμέσω του γείτονά σας, της Γεωργίας, προς τη Δύση.