Σχόλιο

Κρίσιμες Αποφάσεις Καλείται να Πάρει η Κυβέρνηση για ΔΕΗ και Πρίνο Αυτό το Μήνα

Κρίσιμες Αποφάσεις Καλείται να Πάρει η Κυβέρνηση για ΔΕΗ και Πρίνο Αυτό το Μήνα

Κρίσιμες θα αποδειχθούν για την ενεργειακή αγορά οι μέρες που ακολουθούν. Το αρμόδιο υπουργείο καλείται να βάλει το χέρι επί των τύπων των ήλων για κορυφαία θέματα, ακροβατώντας σε σχοινί τεντωμένο, χωρίς δίχτυ ασφαλείας από κάτω. Από την απόφαση για την πρόσβαση ιδιωτών στους λιγνίτες, την αξιοποίηση του Νότιου Πρίνου για την κατασκευή υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου, το λιγνιτωρυχείο της Βεύης, ως το μοντέλο του διαχειριστή των δικτύων.

Σημεία των Καιρών οι Αποκαλύψεις του WikiLeaks

Σημεία των Καιρών οι Αποκαλύψεις του WikiLeaks

Η εντύπωση που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις του WikiLeaks αυτή την εβδομάδα δεν θα έπρεπε να μας προκαλούν έκπληξη, καθώς σε μια εποχή που τα προσωπικά μας δεδομένα αποτελούν φτερό στον άνεμο, δεν μπορεί παρά να ισχύει το ίδιο και για τα κρατικά απόρρητα. Ιδίως από τη στιγμή που χαρακτηρίζονται έτσι τόσα πολλά στρατιωτικά και πολιτικά έγγραφα. Αυτό που θα έπρεπε όμως να μας απασχολεί είναι η στάση που πρέπει να κρατήσουμε απέναντι στο φαινόμενο του WikiLeaks. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα «τι είναι θεμιτό, τι είναι ηθικό και τι είναι νόμιμο» στο νέο, γενναίο κόσμο της πλήρους διασύνδεσης.

Όταν τα Πρωτοπόρα Βήματα Δεν Έχουν Συνέχεια …

Όταν τα Πρωτοπόρα Βήματα Δεν Έχουν Συνέχεια …

Στην πρόσφατη επιχειρηματική συνάντηση «Ενέργεια Β2Β 2010» που διοργάνωσε το ΙΕΝΕ από τις 25 ως τις 27 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της «4ης Εβδομάδας Ενέργειας» (22-27 Νοεμβρίου 2010), παρουσιάστηκαν αρκετά στοιχεία, πολλά από τα οποία είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα για τομείς που θεωρούνται ότι θα έχουν μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης. Μία από τις πιο αισιόδοξες νότες ήταν και η πληροφορία που ακούστηκε στο workshop για τα φωτοβολταϊκά, ότι σχετική ελληνική βιομηχανία εξοπλισμού αποτελεί τον μόνο τομέα με εξαγωγή 95% της παραγωγής του στο εξωτερικό, απασχολώντας 4.500 άτομα περίπου

Ο ... Χρησμός του Πρωθυπουργού για την Απελευθέρωση της Αγοράς Ενέργειας

Ο ... Χρησμός του Πρωθυπουργού για την Απελευθέρωση της Αγοράς Ενέργειας

Όπως γνωρίζουμε από την ελληνική μυθολογία, ο χρησμός της εκάστοτε πρωθιέρειας στο Μαντείο των Δελφών είχε διφορούμενη σημασία. Η χρησμοδότηση της Πυθίας χαρακτηριζόταν από λακωνικότητα, ήταν δυσνόητη και αινιγματική. Επιδεχόταν περισσότερες από μία ερμηνείες. Αν, μάλιστα, δεν μπορούσες να την αποκωδικοποιήσεις σωστά μπορούσες να πάθεις μεγάλο κακό, επιλέγοντας λάθος αποφάσεις

Αγώνας Δρόμου 100 Ημερών

Αγώνας Δρόμου 100 Ημερών

Για μια ακόμη φορά κυβέρνηση και κρατικές υπηρεσίες ευρίσκονται στο στόχαστρο της τρόικας με ζητούμενο την επίσπευση των όποιων διαδικασιών με άμεσο αίτημα την ριζική αναμόρφωση του επιχειρηματικού τοπίου. Καθ’ ότι μόνο με ρηξικέλευθες τομές, όπως αυτές που πρότεινε η τρόικα, είναι δυνατό να ξεπεραστεί η αδράνεια που παρατηρείται και συντελεί στο αρνητικό επιχειρηματικό κλίμα και την εν γένει καθοδική πορεία της οικονομίας.

Η Κρίση Δεν Είναι Μόνο Ελληνική

Η Κρίση Δεν Είναι Μόνο Ελληνική

Η κρίση δανεισμού στις χώρες της Ευρωζώνης ξεκίνησε από την Ελλάδα και σαν επιδημία απλώνεται σε όλη την περιφέρεια: σήμερα Ιρλανδία, αύριο Πορτογαλία, μεθαύριο Ισπανία, αργότερα κανείς δεν ξέρει – ήδη πιέζονται τα ομόλογα του Βελγίου, ενώ άγνωστη στο ευρύ κοινό παραμένει η κατάσταση του χρέους της ευρισκομένης σε σφοδρή κυβερνητική κρίση Ιταλίας. Πόσο θα αντέξουν ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, τα αποθέματα, το σκληρό ευρώ;

Γυμνές οι ΗΠΑ Μπροστά στον Κιμ Τζονγκ Ιλ

Γυμνές οι ΗΠΑ Μπροστά στον Κιμ Τζονγκ Ιλ

Στο περιφερειακό σύστημα ισχύος που συμμετέχουν οι δύο Κορέες, η Κίνα, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ, μεγάλη σημασία έχουν οι εντυπώσεις, αλλά και οι ερμηνείες των γεγονότων. Πως άλλωστε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, όταν μιλάμε για την πιο απομονωμένη και μυστικοπαθή χώρα στον πλανήτη; Στο Τόκιο και τη Σεούλ υπάρχουν ειδικοί «κιμολόγοι», οι οποίοι ειδικεύονται στην αποκρυπτογράφηση των πράξεων του Κιμ Τζονγκ Ιλ, ώστε να βοηθήσουν την πολιτική τους ηγεσία να λάβει τις σωστές αποφάσεις.

Ροκανίζεται Πολύτιμος Χρόνος για τις Μεταρρυθμίσεις στην Αγορά Ενέργειας

Ροκανίζεται Πολύτιμος Χρόνος για τις Μεταρρυθμίσεις στην Αγορά Ενέργειας

Εντάξει, η παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το θέμα των λιγνιτών πήρε παράταση. Είναι λόγος αυτός να εφησυχάζουμε; Συνιστά το γεγονός αυτό πράγματι ότι εξασφαλίσαμε και άλλο πολιτικό χρόνο, προκειμένου να αποφασίσουμε δυσάρεστα μέτρα και αποφάσεις που θα συμβάλουν στον υγιή και ισότιμο ανταγωνισμό με την κυρίαρχη Επιχείρηση; Τι ακριβώς επιδιώκουμε;

Τελευταία Ευκαιρία να Γίνει η Ελλάδα Πόλος Ενεργειακών Επενδύσεων

Τελευταία Ευκαιρία να Γίνει η Ελλάδα Πόλος Ενεργειακών Επενδύσεων

Το συνέδριο «Ενέργεια & Ανάπτυξη» συμπληρώνει φέτος 15 ολόκληρα χρόνια συνεχούς και συνεπούς οργάνωσης και συμμετοχής στα Ελληνικά ενεργειακά δρώμενα και εύλογα μπορεί να υποστηριχθεί ότι το αυτό αποτελεί πλέον ένα θεσμό. Όμως περισσότερο από θεσμό και ετήσιο σημείο αναφοράς το ‘Ενέργεια και Ανάπτυξη’ αποτελεί βήμα προβληματισμού και διαλόγου.

Ο Μεγάλος Απών

Ο Μεγάλος Απών

Την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινά στην Αθήνα το 15ο Εθνικό Συνέδριο «Ενέργεια και Ανάπτυξη» του ΙΕΝΕ, με τη συμμετοχή κορυφαίων εκπροσώπων από όλους τους τομείς της ενέργειας στη χώρα μας, αλλά και με την παρουσία ομιλητών διεθνούς κύρους από το εξωτερικό. Ωστόσο, αίσθηση προκαλεί η πρωτοφανής απουσία της ΔΕΗ, η οποία στο παρελθόν στήριξε τον σημαντικό αυτό θεσμό.

Σε Κρίσιμη Συγκυρία για το Ελληνικό Ενεργειακό Τοπίο Πραγματοποιείται η 4η Εβδομάδα Ενέργειας του ΙΕΝΕ

Σε Κρίσιμη Συγκυρία για το Ελληνικό Ενεργειακό Τοπίο Πραγματοποιείται η 4η Εβδομάδα Ενέργειας του ΙΕΝΕ

Σε μια εξαιρετική συγκυρία για τον ενεργειακό κλάδο ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα το καθιερωμένο, ετήσιο συνέδριο του ΙΕΝΕ. Φιλοδοξεί να αναπτυχθεί ένας γόνιμος διάλογος, έστω και στο παραπέντε, προκειμένου να συμφωνηθούν βιώσιμες λύσεις για την αγορά, μακριά από χειραγωγήσεις, στρεβλώσεις, ατέλειες και παρωχημένες τακτικές. Λύσεις που θα φέρουν πιο κοντά την εγχώρια αγορά σε συνθήκες διεθνούς πρακτικής, που θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, εγχώριων και ξένων, που θα εξαλείψουν φαινόμενα μονομερούς προστασίας, που θα επιτρέψουν εν τέλει στην αγορά αυτή να γίνει ένα δυναμικό όχημα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, με νέες επενδύσεις και θέσεις εργασίας

Η Ενέργεια Μπορεί να Αποτελέσει Σωσίβιο για τα Κρατικά Έσοδα

Η Ενέργεια Μπορεί να Αποτελέσει Σωσίβιο για τα Κρατικά Έσοδα

Το νεότερο επεισόδιο στην αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 το τοποθετεί στο 15,4% επί του ΑΕΠ, προκαλώντας τριγμούς τόσο στον σχεδιασμό της κυβέρνησης, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρόβλημα είναι σοβαρό, ιδίως αν αναλογιστούμε τις πρόσφατες δηλώσεις των Αυστριακών για άρνηση πληρωμής της τρίτης δόσης του δανείου, τη στιγμή που η Ιρλανδία και η Πορτογαλία ακολουθούν την Ελλάδα στον ίδιο δρόμο της κρίσης.

Πολλά τα Μετεκλογικά Ερωτήματα για την Ενέργεια

Πολλά τα Μετεκλογικά Ερωτήματα για την Ενέργεια

Οι κάλπες έκλεισαν. Τα αποτελέσματα μπορεί να προκάλεσαν χαμόγελα ανακούφισης στην κυβέρνηση, αλλά τα δύσκολα ξεκίνησαν από χθες το πρωί. Για να μην πούμε από την Κυριακή το βράδυ, όταν το «βαθύ ΠΑΣΟΚ» έδειξε τα δόντια του στις κυοφορούμενες και αναπόφευκτες αλλαγές στον ενεργειακό τομέα.

Προς Μια Ενεργειακή Νοοτροπία στο Σπίτι Μας

Προς Μια Ενεργειακή Νοοτροπία στο Σπίτι Μας

Οι γιαγιάδες μας, μεγαλωμένες σε μια εποχή τρομερών στερήσεων, μας φώναζαν πάντα να κλείνουμε το φως όταν φεύγουμε από το σπίτι. Φράσεις όπως «τι φωταγωγίες είναι αυτές;» επανέρχονται σήμερα στην επικαιρότητα με το ένδυμα όχι του κατοχικού συνδρόμου, αλλά της ενεργειακής εξοικονόμησης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα δώσει μεγάλη έμφαση στα επόμενα δέκα χρόνια σε αυτή την κατηγορία, ενθαρρύνοντας τα σχετικά προγράμματα και τις δράσεις στα κράτη-μέλη και δεσμεύοντας σημαντικούς πόρους από τον προϋπολογισμό.

Ευκαιρία για το ΥΠΕΚΑ η Επιλογή των Νέων Μελών της ΡΑΕ

Ευκαιρία για το ΥΠΕΚΑ η Επιλογή των Νέων Μελών της ΡΑΕ

Η ενεργειακή αγορά αναμένει με έκδηλο ενδιαφέρον στις επόμενες ημέρες την επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ για τα τέσσερα νέα μέλη που θα αντικαταστήσουν τα ισάριθμα στελέχη της Ολομέλειας της ΡΑΕ, των οποίων η θητεία ολοκληρώνεται. Ήδη, για τα δύο από αυτά (Μ. Ρογδάκης και Ν. Βλάχος) τυπικά η θητεία τους έκλεισε τον κύκλο της χθες, ενώ για τα υπόλοιπα δύο (Θ. Πανάγος και Μ. Θωμαδάκης) ολοκληρώνεται στις 26 Νοεμβρίου.

Πολιτικό Κόστος ή Πραγματική Οικονομία: Η Ώρα της Επιλογής

Πολιτικό Κόστος ή Πραγματική Οικονομία: Η Ώρα της Επιλογής

Οι χθεσινές δηλώσεις Παπακωνσταντίνου από το Λονδίνο ότι το έλλειμμα του 2010 τελικά θα είναι «κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο μέχρι το τέλος του έτους», ουσιαστικά μεταφράζονται σε διάψευση της βασικής παραδοχής του προσχεδίου προϋπολογισμού του 2011 περί ελλείμματος 7,8%. Έτσι, στην πραγματικότητα, το φετινό έλλειμμα θα κινηθεί στο 9,3%, με πιθανό το σενάριο να φτάσουμε τελικά σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα