Σχόλιο

Η Επιλογή των Ανύπαρκτων

Η Επιλογή των Ανύπαρκτων

Υπάρχει κάποιος Ευρωπαίος, εκτός των Βέλγων, ο οποίος γνώριζε τον Χέρμαν βαν Ρομπάι;, αναρωτήθηκε ο αρθρογράφος του «Spiegel», για να προσθέσει αμέσως ότι καλά καλά δεν τον γνωρίζουν ούτε οι μισοί Βέλγοι, αφού στα φλαμανδικά- που είναι η μητρική γλώσσα του και η γλώσσα του μισού Βελγίου- το όνομά του προφέρεται πολύ διαφορετικά: Γιομά Ρεμπεά. Σημειώνω ότι το σχετικό άρθρο έχει τον εύγλωττο τίτλο «Η Ευρώπη εξέλεξε τους Ανύπαρκτους».

Άτολμος και Αντιαναπτυξιακός ο Νέος Προϋπολογισμός

Άτολμος και Αντιαναπτυξιακός ο Νέος Προϋπολογισμός

Ενώ οι περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες αρχίζουν ήδη να ξεπερνούν την κρίση, η ελληνική θα γνωρίσει την μεγάλη έξαρση περί την άνοιξη ή αρχές του καλοκαιριού αφού θα εντείνεται και από την εγχώρια δημοσιονομική κρίση. Οι προβλέψεις για εκτίναξη της ανεργίας είναι λίαν ανησυχητικές και κάνουν λόγο για 15% (από το σημερινό 9%) και με την ανεργία των νέων να εκτοξεύεται στο 30%, έναντι 24% σήμερα.

Γιατί Τόση Αυστηρότητα;

Γιατί Τόση Αυστηρότητα;

Οι αξιωματούχοι τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και της Ευρωομάδας υπήρξαν τελευταία σε δηλώσεις τους ιδιαίτερα αυστηροί έως προσβλητικοί απέναντι στην Ελλάδα για τις μακροοικονομικές της επιδόσεις. Η δήλωση του προέδρου της Ευρωομάδας J.C. Junker ότι «τα παιχνίδια τελείωσαν» με την Ελλάδα («the game is over»), αλλά και οι πρόσφατες δηλώσεις του επιτρόπου J. Αlmunia είναι πρωτοφανείς.

Δικαίωση και Προβληματισμοί

Δικαίωση και Προβληματισμοί

Από πόσα χρόνια (δεκαετίες ίσως) ομιλώ και γράφω για την ανάγκη μείωσης των κρατικών δαπανών; Φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Η Νέα Δημοκρατία ουσιαστικά με πέταξε έξω από τις γραμμές της για τις απόψεις μου αυτές.

833.000 Υπάλληλοι στο Δημόσιο...

833.000 Υπάλληλοι στο Δημόσιο...

Μόνο σοκ μπορεί να προκαλέσει στην κοινή γνώμη, η γνωστοποίηση του ακριβούς αριθμού των εργαζομένων που απασχολούνται στον δημόσιο τομέα, είτε ως μόνιμο προσωπικό είτε ως συμβασιούχοι.

Η Σημασία της Κοπεγχάγης ως το Πρώτο Βήμα

Η Σημασία της Κοπεγχάγης ως το Πρώτο Βήμα

Ο Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας στη Σιγκαπούρη την Κυριακή, επιβεβαίωσε ότι στην Κοπεγχάγη δεν θα υπάρξει μια δεσμευτική συνθήκη, αλλά μια πολιτικού χαρακτήρα συμφωνία η οποία μπορεί να αποτελέσει το πλαίσιο για μια συνθήκη στη συνέχεια. Πρόκειται για την προσέγγιση της «συμφωνίας των δύο βημάτων», όπως την αποκάλεσε ο Δανός πρωθυπουργός, Λαρς Ρασμούσεν.

Το Περιβάλλον Χρειάζεται Κεφάλαια

Το Περιβάλλον Χρειάζεται Κεφάλαια

«Ενα εκατομμύριο δολάρια;» επανέλαβε με δυσπιστία ο Αντόνιο Βάλντεζ Γκόες, κυβερνήτης του κρατιδίου της Αμάπα στον Αμαζόνιο, όταν του είπα ότι τόσο κοστίζει ένας Αμερικανός στρατιώτης, στο Αφγανιστάν, σε ένα χρόνο. «Αν δεν στέλναμε έναν στρατιώτη στο Αφγανιστάν και σας δίναμε τα χρήματα, τι θα κάνατε μ’ αυτά;» ρώτησα τον κυβερνήτη.

Tο Νέο Εθνικό Ζήτημα

Tο Νέο Εθνικό Ζήτημα

Tο δημόσιο χρέος δεν είναι μια παλιά αμαρτία που πάει, χάθηκε με την αλλαγή φρουράς στη διακυβέρνηση του τόπου ούτε μια οφειλή που μπορεί ανώδυνα να τακτοποιηθεί στο μέλλον. Aποτελεί μια βόμβα ταχείας ανάφλεξης που βάζει σε νέες δοκιμασίες την ήδη αποδιοργανωμένη οικονομία μας.

Αχίλλειος Πτέρνα το Aργό για την Aνάκαμψη

Αχίλλειος Πτέρνα το Aργό για την Aνάκαμψη

Η διολίσθηση του δολαρίου εγκυμονεί τον κίνδυνο δημιουργίας «φούσκας» στην αγορά πετρελαίου, μια εξέλιξη που θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις καταναλωτικές δαπάνες και να προκαλέσει νέα «βουτιά» της οικονομίας.

Αναγκαίο Καλό η Επιτήρησις

Αναγκαίο Καλό η Επιτήρησις

Στην Ελλάδα επικρατεί η αντίληψις ότι η επιτήρησις υπό την οποία μας θέτουν οι Βρυξέλλες είναι αναγκαίο κακό. Είναι τέτοιος ο λαϊκισμός, ώστε μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινής γνώμης έχει δαιμονοποιήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θεωρεί ότι πρέπει να μειώσουμε το έλλειμμα διότι έτσι θέλει ο «κακός» Αλμούνια και οι λοιποί αξιωματούχοι των Βρυξελλών

Η Δουλειά Κάνει τους Έλληνες;

Η Δουλειά Κάνει τους Έλληνες;

Oσοι νομίζουν ότι πρέπει να γίνουμε Δανία του Νότου, είναι για να αποκτήσουμε κοινωνικό κράτος, για να προστατεύσουμε το περιβάλλον, και να μην πατάμε τα σκυλάκια στους δρόμους, πλανώνται. Το καλύτερο επιχείρημα για να γίνουμε Δανοί είναι για να ξεκουραστούμε λίγο! Δεν αστειευόμαστε.

Εθνικό Στοίχημα ο Προϋπολογισμός

Εθνικό Στοίχημα ο Προϋπολογισμός

Ως προϋπολογισμός εκτάκτου ανάγκης, πολλών αβεβαιοτήτων και εύθραυστων ισορροπιών τόσο σε δημοσιονομικό επίπεδο όσο και στο σύνολο της οικονομίας μπορεί να χαρακτηρισθεί ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2010, το προσχέδιο του οποίου παρουσιάσθηκε χθες.

H Σκληρή Πραγματικότητα και η Ανάγκη για Αλλαγές

H Σκληρή Πραγματικότητα και η Ανάγκη για Αλλαγές

Mέρα με τη μέρα, η πραγματική κατάσταση της οικονομίας ξεδιπλώνεται στα μάτια μας. H κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν είναι πλέον σχήμα υπερβολής που χρησιμοποιεί ο πρωθυπουργός για να δραματοποιήσει κάποια από τα δεδομένα. Eίναι πλέον σαφές και στο μεγαλύτερο μέρος της κοινής γνώμης ότι απέχουμε ένα βήμα από τη χρεοκοπία και ότι η αποτροπή του χειρότερου σεναρίου για την οικονομία μας αποτελεί μονόδρομο, σε στενά μάλιστα χρονικά περιθώρια.

Αποτυχία στην Κοπεγχάγη Δεν Σημαίνει και Αδιέξοδο στην Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής

Αποτυχία στην Κοπεγχάγη Δεν Σημαίνει και Αδιέξοδο στην Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής

Όλα δείχνουν πλέον ότι η Διάσκεψη της Κοπεγχάγης δεν πρόκειται να παράγει μια νέα διεθνή συνθήκη για την Κλιματική Αλλαγή, καθώς οι διαπραγματεύσεις καθ’όλη τη φετινή χρονιά βρέθηκαν σε τέλμα κάπου ανάμεσα στις διαφωνίες μεταξύ των αναπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων κρατών. Επίσης, η καθυστέρηση της υιοθέτησης του νομοσχεδίου Μπόξερ-Κέρι στην αμερικανική Γερουσία αποδυναμώνει τον πρόεδρο Ομπάμα

Ενα Όραμα για την Αθήνα

Ενα Όραμα για την Αθήνα

Πρέπει η Αθήνα να γίνει μια ανταγωνιστική πόλη γιατί είναι μια πολύ όμορφη πόλη». Μάλλον υπερέβαλε η Τίνα Μπιρμπίλη στις δηλώσεις της μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη στην έδρα της, στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Ενέργεια και Οικονομική Κρίση

Ενέργεια και Οικονομική Κρίση

Όπως όλα τα πράγματα έτσι και η οικονομική κρίση έφθασε με κάποια καθυστέρηση και στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα μας εκτύπησε 12 μήνες αργότερα απ’ ότι τις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ, και αυτό όχι τόσο γιατί επηρεαστήκαμε αρνητικά από την παγκόσμιο συγκυρία αλλά από δική μας ανέμελη διαχείριση και άρνηση να θωρακίσουμε την οικονομία όσο υπήρχε καιρός.