Άρθρα-Αναλύσεις

Η Πετρελαιοκηλίδα της ΒΡ, το Περιβάλλον και οι Στρεβλώσεις στην Αγορά Ενέργειας των ΗΠΑ

Η Πετρελαιοκηλίδα της ΒΡ, το Περιβάλλον και οι Στρεβλώσεις στην Αγορά Ενέργειας των ΗΠΑ

Η έκρηξη που κόστισε τη ζωή σε 11 άτομα και έστειλε μια εξέδρα γεωτρήσεων αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στον βυθό του Κόλπου του Μεξικού ήταν από μόνη της καταστροφική. Ωστόσο, για τους κατοίκους των ακτών της περιοχής, για τη ΒΡ, τον βρετανικό κολοσσό στον οποίο ανήκει η πετρελαιοπηγή Μακόντο, αλλά και για την πετρελαϊκή βιομηχανία στο σύνολό της, η καταστροφή εξαπλώνεται εξίσου αδυσώπητα με το πετρέλαιο που διαρρέει από σωλήνες ενάμισι χιλιόμετρο κάτω από τα κύματα

Το Γενναίο «Όχι» της Αστικής Τάξης και του Αντώνη Σαμαρά

Το Γενναίο «Όχι» της Αστικής Τάξης και του Αντώνη Σαμαρά

Η καταρράκωση του βιοτικού επιπέδου του λαού, η καταστροφή της μεσαίας αστικής τάξης σε συνδυασμό και η ολίσθηση της χώρας σε βαθιά ύφεση και η αποτροπή του ενδεχομένου αναδιάρθρωσης του χρέους επηρέασαν την κρίσιμη απόφαση του Αντώνη Σαμαρά. «Σήμερα χρεοκοπεί ένα ολόκληρο σύστημα αναδιανομής δανεικών που εσείς δημιουργήσατε», τόνισε χτες ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση ψάχνει για συνενόχους «και εμείς συνένοχοι δεν γινόμαστε». Ξεκαθάρισε δε ότι το κόμμα του δεν δέχεται καμία σκέψη για αναδιάρθρωση του χρέους και λέει «όχι» στα μέτρα γιατί οδηγούν τη χώρα σε βαθιά ύφεση

Όποιος Μολύνει να Πληρώνει

Όποιος Μολύνει να Πληρώνει

Μέρες που είναι, θυµηθήκαµε την καταστροφή του Εξον Βαλντές, πριν από είκοσι χρόνια. Σήµερα, η πετρελαϊκή εταιρεία παρουσιάζει κέρδη, αλλά οι ψαράδες της Αλάσκας ακόµη περιµένουν τα ψάρια να επιστρέψουν.

Πυρηνικά Οπλα: στο Σημείο Μηδέν

Πυρηνικά Οπλα: στο Σημείο Μηδέν

Πριν από μερικές εβδομάδες ταξίδεψα στο Καζακστάν, όπου είχα τη συγκινητική εμπειρία να σταθώ στο Σημείο Μηδέν. Είναι το περιβόητο πεδίο δοκιμών του Σεμιπαλατίνσκ, όπου η Σοβιετική Ενωση είχε πυροδοτήσει 456 πυρηνικά όπλα μεταξύ του 1947 και του 1989.

Κόκκινες Σημαίες στη Μαύρη Θάλασσα

Κόκκινες Σημαίες στη Μαύρη Θάλασσα

Προαιώνιο σύμβολο επικυριαρχίας αλλά και εργαλείο ελέγχου της Μαύρης Θάλασσας: Ο ρωσικός στόλος στη Σεβαστούπολη, στο νοτιότερο άκρο της χερσονήσου της Κριμαίας, θα παραμείνει στη θέση του για ακόμη 25 χρόνια, βάσει μίας συμφωνίας που εξόργισε πολλούς Ουκρανούς και έφερε ξανά στο φως τη βασική αιτία του εθνικού διχασμού τους, τις σχέσεις με τη Μόσχα.

H Ώρα των Τεχνοκρατών

H Ώρα των Τεχνοκρατών

Οι αναλύσεις που στηρίζονται σε μακρο-οικονομικά στοιχεία χωρίς να λαμβάνουν υπ’ όψη τα πολιτισμικά και πολιτικά δεδομένα είναι συχνά παραπλανητικές. Για την ανίχνευση του μέλλοντος, περισσότερο χρήσιμη είναι η μελέτη του παρελθόντος. Οι κύκλοι παρακμής, κρίσης και παλινόρθωσης στην νεοελληνική Ιστορία οδηγούν ασφαλέστερα από τις συγκρίσεις με μακρυνές χώρες.

Η Κατάρα της Τεχνολογικής Βελτίωσης

Η Κατάρα της Τεχνολογικής Βελτίωσης

Ας υποθέσουμε ότι πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ δύο ειδών λαμπτήρων: - Ο πρώτος είναι λαμπτήρας εξοικονόμησης ενέργειας, διαρκεί για πάντα, στοιχίζει 52 ευρώ και καταναλώνει 2 ευρώ ηλεκτρισμού ανά έτος. - Ο δεύτερος είναι συμβατικός λαμπτήρας, στοιχίζει 2 ευρώ, διαρκεί ένα έτος και καταναλώνει 4 ευρώ ηλεκτρισμού ανά έτος. Ποιόν από τους δύο θα επιλέγατε;

Η Πέμπτη Φάλαγγα στο Σύστημα

Η Πέμπτη Φάλαγγα στο Σύστημα

Στην καμπή της κρίσης, όταν την περασμένη Τρίτη ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s υποβάθμισε με σκοπιμότητα τα ελληνικά ομόλογα στη βαθμίδα των junks, την πιο απλή και ψύχραιμη κουβέντα την είπε ο εκπρόσωπος Τύπου τού Ολι Ρεν: «Και ποια είναι η Standard and Poor’s;». Την πιο ουσιαστική και πολιτική κουβέντα, ωστόσο, την έγραψε ο νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν:

Η Στρατηγική Παράμετρος: Gazprom και Naftogaz

Η Στρατηγική Παράμετρος: Gazprom και Naftogaz

Η πρόταση του Ρώσου πρωθυπουργού, Βλαντιμίρ Πούτιν, για συγχώνευση της Gazprom με τη Naftogaz ήρθε ως έκπληξη προς τους επενδυτές και την ουκρανική κυβέρνηση. Ο πρόεδρος του ρωσικού ομίλου, Αλεξέι Μίλερ, επιβεβαίωσε πως οι δύο εταιρείες θα συναντηθούν τον Μάιο για να συζητήσουν το ενδεχόμενο αυτό.

Η Αποτροπή του Ντόμινο...

Η Αποτροπή του Ντόμινο...

Μια νέα πραγματικότητα διαμορφώθηκε στην Ευρωζώνη την επόμενη μέρα της δραματικής Τρίτης 27 Απριλίου όταν με απίστευτη ελαφρότητα φωνές από όλο το πολιτικό φάσμα στο Βερολίνο έμοιαζαν να προκρίνουν ως πιο συμφέρουσα λύση τη χρεοκοπία της Ελλάδας καθώς μέσα σε λίγες ώρες το Ντόμινο στην Πορτογαλία και στην Ισπανία από σενάριο φαινόταν να παίρνει σάρκα και οστά...

Η Ουκρανία, η Ρωσία και το Αέριο

Η Ουκρανία, η Ρωσία και το Αέριο

Καπνός γέμισε το ουκρανικό κοινοβούλιο την περασμένη Πέμπτη και ο πρόεδρος του Σώματος χρειάστηκε ομπρέλες για να προστατευθεί από τα αβγά που του πετούσαν. Από αυτό το χαοτικό σκηνικό βγήκαν δύο συμπεράσματα. Πρώτον: η Ουκρανία παραμένει μια δημοκρατία, αν και κάποιες φορές κάνει μεγάλο σαματά.

Η Σημασία της Βόρειας Αφρικής στην Αγορά Φυσικού Αερίου της Ευρώπης

Η Σημασία της Βόρειας Αφρικής στην Αγορά Φυσικού Αερίου της Ευρώπης

Η αβεβαιότητα για το μέλλον στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου επισκιάζει την πρόοδο των μεγάλων σχεδίων, τα οποία έχουν ως βασικό τους άξονα την περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αυτό άλλωστε παραδέχεται και ο Ουμπέρτο Κουαντρίνο, διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής Edison, όταν δηλώνει πως «κινούμαστε στην ομίχλη».

Επαχθές Φορτίο η Διάσωση της Ελλάδας

Επαχθές Φορτίο η Διάσωση της Ελλάδας

Την ώρα που η Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ετοιμάζουν ένα πακέτο δανείων για να διασώσουν την Ελλάδα από την οικονομική κρίση στην οποία έχει περιέλθει, το πρόσφατο παρελθόν μάς παρέχει δύο πολύ ενδιαφέροντα μαθήματα.

Παρακμή και Πτώση της Πολιτικής Ευρώπης

Παρακμή και Πτώση της Πολιτικής Ευρώπης

Είχα ήδη εκφράσει την ανησυχία μου για μια σειρά αποφάσεων που λήφθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη: Η πρώτη ήταν η καθιέρωση της ομοφωνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) στη λήψη κάθε απόφασης για την εξωτερική πολιτική ή τη χρήση των ενόπλων δυνάμεων εκτός των ανθρωπιστικών αποστολών. Καμία απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί όταν πρέπει να συμφωνήσουν οι πάντες.

Το Ελληνικό Πακέτο και το Ευρώ

Το Ελληνικό Πακέτο και το Ευρώ

Ρωτήστε έναν έμπειρο αναλυτή νομισμάτων με ποια ισοτιμία εισήλθε το γερμανικό μάρκο στο ευρώ και υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να είναι σε θέση να σας το πει. Τούτο είναι μια ένδειξη για τη σπουδαιότητα που έχει η Γερμανία για το ενιαίο νόμισμα. Κατά πάσα πιθανότητα ο αναλυτής μας δεν θα θυμάται για την ισοτιμία ένταξης του γαλλικού φράγκου στο ενιαίο νόμισμα, πόσο μάλλον της ελληνικής δραχμής.

«Φιλί της Ζωής» με Αέριο

«Φιλί της Ζωής» με Αέριο

Πραγματικά προνομιακές σχέσεις με τη Ρωσία και εκπτώσεις στο φυσικό αέριο μπορούν να διεκδικούν μόνον όσοι είναι «φίλοι και εταίροι μας στην πράξη και όχι στα λόγια», δήλωνε πριν από μερικά 24ωρα στο Χάρκοβο της Ουκρανίας ο Ρώσος πρόεδρος Μεντβιέντεφ.