Άρθρα-Αναλύσεις

Γιατί Δεν θα Υπάρξει Ανάκαμψη: Η Κορύφωση της Ζήτησης του Πετρελαίου σε Σχέση με την Ύφεση

Γιατί Δεν θα Υπάρξει Ανάκαμψη: Η Κορύφωση της Ζήτησης του Πετρελαίου σε Σχέση με την Ύφεση

Όταν το πετρέλαιο ξεπέρασε τα 120 δολάρια για πρώτη φορά τον Μάιο του 2008, ακολούθησε μια ξέφρενη πορεία με την τιμή να τετραπλασιάζεται εντός πέντε ετών. Παρόλα αυτά, οι υψηλές τιμές δεν οδήγησαν τελικά σε αύξηση της παραγωγής, η οποία έχει παραμείνει στα 74 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα.

Προς Έναν «Εμπαθητικό» Πολιτισμό

Προς Έναν «Εμπαθητικό» Πολιτισμό

Η παγκόσμια οικονομία έχει διαλυθεί. Τα ορυκτά καύσιμα που έδωσαν ώθηση στη βιομηχανική επανάσταση εξαντλούνται και η υποδομή που κατασκευάστηκε με βάση αυτά διατηρείται μετά βίας. Ακόμα χειρότερα, δύο αιώνες εκπομπών διοξειδίου μας απειλούν με μια καταστροφική Κλιματική Αλλαγή.

Η Κίνα «Στηρίζει» τα Αμερικανικά Ομόλογα

Η Κίνα «Στηρίζει» τα Αμερικανικά Ομόλογα

Οι κινεζικές επενδύσεις σε αμερικανικά ομόλογα «αποτελούν επενδυτική συμπεριφορά την οποία δεν επιθυμούμε να πολιτικοποιήσουμε», υποστηρίζει ο Γι Γκανγκ, διευθυντής του κρατικού φορέα διαχείρισης των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Κίνας (SAFE).

Νέες Επιβαρύνσεις για τους Καταναλωτές στην Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας

Νέες Επιβαρύνσεις για τους Καταναλωτές στην Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας

Ανοίγει ο δρόμος για την αύξηση του τέλους των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), το οποίο επιβαρύνονται οι καταναλωτές μέσω των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας. Η ΡΑΕ γνωμοδότησε θετικά υπέρ της αύξησης του τέλους των ΑΠΕ, το οποίο προτείνεται να διαμορφωθεί στα 4,5 ευρώ/MW από 0,3 ευρώ/MW που είναι σήμερα.

Κίνα: «Έκρηξη» στο Φυσικό Αέριο

Κίνα: «Έκρηξη» στο Φυσικό Αέριο

Η αυξανόμενη ζήτηση της Κίνας για φυσικό αέριο αποτελεί βασικό παράγοντα, ο οποίος δίνει μορφή στα σχέδια της κυβέρνησης στο εξής. Σταδιακά, το αέριο καταλαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερο χώρο στη ζωή των Κινέζων, παραγκωνίζοντας το πετρέλαιο και τον λιθάνθρακα ως καύσιμο.

Η Αντιδυτική Στροφή του Πεκίνου

Η Αντιδυτική Στροφή του Πεκίνου

Η κινεζική κυβέρνηση έχει υιοθετήσει έναν έντονα αντιδυτικό τόνο τους τελευταίους μήνες, καθώς εξέρχεται ισχυρότερη από την οικονομική κρίση και βλέπει το εθνικιστικό της κίνημα να κερδίζει έδαφος. Η εξέλιξη αυτή διαψεύδει τους δυτικούς και τους κινέζους επιχειρηματίες, όπως και τους διανοούμενους και τους κυβερνητικούς αξιωματούχους

ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ : Πέρα από τα Πυρηνικά...

ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ : Πέρα από τα Πυρηνικά...

Καλώς εχόντων των πραγμάτων η συμφωνία Ουάσιγκτον-Μόσχας για τη μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων θα έπρεπε να είχε υπογραφεί από τα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου. Σήμερα στα μέσα Μαρτίου οι δύο πλευρές ύστερα από την τηλεφωνική επικοινωνία των Ομπάμα-Μεντβεντεφ ανακοινώνουν την προσεχή υπογραφή της, σε ένα έμμεσο αλλά σαφές μήνυμα για την διαμόρφωση μιας συνολικής προσέγγισης ανάμεσα στις δύο πλευρές

Η «Κινεζική» Στρατηγική των Δυτικών Πετρελαϊκών

Η «Κινεζική» Στρατηγική των Δυτικών Πετρελαϊκών

Η συμφωνία της κινεζικής CNOOC με την Bridas της Αργεντινής καθιστά την πρώτη με έναν έμμεσο τρόπο συνέταιρο της ΒΡ. Οι δύο όμιλοι αποκτούν έτσι συμμετοχή στην Pan American Energy σε ποσοστό 40-60 αντίστοιχα. Πρόκειται για το νεότερο κεφάλαιο στην επέκταση των κινεζικών κρατικών εταιρειών στη διεθνή αγορά ενέργειας.

Από τη Μεταρρύθμιση στη Μεταπολίτευση...

Από τη Μεταρρύθμιση στη Μεταπολίτευση...

Εντός δέκα ημερών θα κατατεθούν από την κυβέρνηση Ερντογάν στη Βουλή οι Συνταγματικές Τροπολογίες -με σημαντικότερες τον περιορισμό διάλυσης κομμάτων από το Συνταγματικό Δικαστήριο, την κατάργηση του ποσοστού 10% που απαιτείται για είσοδο ενός κόμματος στην Βουλή, και την χειραφέτηση της Δικαιοσύνης και της Εκπαίδευσης από το Κεμαλικό Κατεστημένο- και με δεδομένη την μη ύπαρξη της απαιτούμενης πλειοψηφίας των δύο τρίτων η διεξαγωγή σχετικού δημοψηφίσματος θεωρείται βεβαία

Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη με Απλά Μέτρα

Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη με Απλά Μέτρα

Η ελληνική κρίση αποκάλυψε ένα σοβαρό πρόβλημα της ευρωπαϊκής οικονομικής και νομισματικής ένωσης: την ανισορροπία μεταξύ της ισχυρής νομισματικής και της ασθενούς οικονομικής της πτέρυγας. Ενώ η διαχείριση της νομισματικής πολιτικής εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΚΤ, οι οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές εμπίπτουν στην εθνική αρμοδιότητα. Χρειάζεται να ενισχυθούν οι μηχανισμοί συντονισμού της οικονομικής, ιδίως της δημοσιονομικής, πολιτικής για να αποφεύγονται κρίσεις όπως η ελληνική

Το Τελευταίο Οχυρό στον Δρόμο του Ερντογάν

Το Τελευταίο Οχυρό στον Δρόμο του Ερντογάν

Υπό άλλες συνθήκες, τα γυμνάσια της Τρίτης Στρατιάς στην Τουρκία θα περνούσαν απαρατήρητα από τα πρακτορεία ειδήσεων. Οι συνθήκες, όμως, μόνο ομαλές δεν ήταν. Το γενικό πρόσταγμα των γυμνασίων είχε ο στρατηγός Σαλντιράι Μπερκ, ο οποίος, εδώ και 4 ημέρες, αντιμετωπίζει προοπτική... 15ετούς κάθειρξης!

Ούριος Άνεμος από το 2011

Ούριος Άνεμος από το 2011

Αν και από το κλείσιμο του καναλιού του Σουέζ το 1967 η ναυτιλιακή βιομηχανία της χώρας μας συνεχίζει να παίζει κεντρικό ρόλο στην παγκόσμια ναυτιλιακή σκακιέρα, η οικονομική κρίση ωστόσο φαίνεται ότι έτριξε τα θεμέλια ενός εκ των βασικών πυλώνων της ελληνικής οικονομίας. Η απότομη πτώση των ναύλων, ο περιορισμός των χρηματοδοτικών πόρων, η αναντιστοιχία ανάμεσα στη ζήτηση και στην προσφορά χωρητικότητας, οι ζημιές και οι απομειώσεις καθώς και οι παραβιάσεις στις ρήτρες των δανείων αποτέλεσαν μια νέα πραγματικότητα

«Κεντρικές» Ερωτήσεις

«Κεντρικές» Ερωτήσεις

Υπάρχει η «Κεντρική Ευρώπη»; Εξαρτάται από το πολιτικό κλίμα. Εν διαμέσω ανησυχιών ότι η Γαλλία και η Γερμανία ρυθμίζουν τις αποφάσεις στην Ε.Ε., η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβακία ανανεώνουν τους δεσμούς τους και προωθούν τις κοινές ιδέες για την ενεργειακή ασφάλεια και τις σχέσεις με την ανατολή.

Η Ελλάδα δεν Είναι Νησί

Η Ελλάδα δεν Είναι Νησί

Η δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας μου έχει απασχολήσει όλα τα πρωτοσέλιδα για μήνες. Οι περισσότεροι έχετε επικεντρωθεί στα προβλήματα της Ελλάδος και δίνετε λιγότερη προσοχή στις αποφασιστικές προσπάθειες της κυβέρνησής μου για την αντιμετώπισή αυτών των προβλημάτων αλλά και τα ευρύτερα παγκόσμια προβλήματα που εμποδίζουν σήμερα την ικανότητά μας για οικονομική ανάκαμψη.

«Σε Δέκα Χρόνια η Βενζίνη του Αυτοκινήτου σας θα Προέρχεται από το Διοξείδιο του Άνθρακα»

«Σε Δέκα Χρόνια η Βενζίνη του Αυτοκινήτου σας θα Προέρχεται από το Διοξείδιο του Άνθρακα»

Ο γνωστός γενετιστής Κρεγκ Βέντερ, ο οποίος υπήρξε στο παρελθόν από τους πρωτεργάτες στην αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος, έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα Wall Street Journal για τις συναρπαστικές προοπτικές που ανοίγει η επιστήμη του στην ενέργεια και σε άλλες βιομηχανίες.

Να Αντιμετωπίσουμε Όλοι Μαζί την Κρίση

Να Αντιμετωπίσουμε Όλοι Μαζί την Κρίση

Η συζήτηση περιστρέφεται ως σήμερα γύρω από την έξοδο από την κρίση. Θα ήταν ακόμη πιο σωστό να μιλάμε για τη «διαχείριση της κρίσης». Διότι η κρίση δεν έχει τελειώσει ακόμη, απλώς έχει σημειωθεί μια μεταβολή - όπως ήταν αναμενόμενο- με τη διαδοχική εμφάνιση των ολοένα πιο δυνατών «τεράτων». Αρκεί να παρατηρήσει κανείς τον γεωοικονομικό χάρτη της Ευρώπης για να το αντιληφθεί