Άρθρα-Αναλύσεις

Δανία ή Αργεντινή

Δανία ή Αργεντινή

Ο μεν πρωθυπουργός μας κ. Γεώργιος Παπανδρέου ονειρεύτηκε να μας κάνει Δανία. Οι δε εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μας βλέπουν σαν Αργεντινή. Και εμείς κινούμεθα σαν εκκρεμές ανάμεσα σε Δανία και Αργεντινή με το ερώτημα αν θα επιβιώσουμε απλά σαν Ελλάδα.

Θεμέλιο Συνοχής η Εθνική Ταυτότητα

Θεμέλιο Συνοχής η Εθνική Ταυτότητα

Οι επικρίσεις κατά της ειδικής γραμματέως του Υπουργείου Παιδείας κ. Θάλειας Δραγώνα για τις εκπεφρασμένες απόψεις της περί ελληνικής εθνικής ταυτότητας επανέφεραν ζητήματα, ήδη πολυσυζητημένα επί υπουργίας Μαριέττας Γιαννάκου, με αφορμή το σχολικό εγχειρίδιο Ιστορίας.

Γιατί Διασύρουν την Ελλάδα

Γιατί Διασύρουν την Ελλάδα

Η τελευταία σχεδόν ενορχηστρωμένη επίθεση μερίδος του διεθνούς Τύπου κατά της Ελλάδας και της Οικονομίας της, αποτελεί μία ακόμη ένδειξη της προσπάθειας διαβρώσεως της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Ίσως δε και της δυσφημήσεως της χώρας μας και της καταπτοήσεως του λαού και της ηγεσίας του.

Aποκλεισμός και Δημοκρατία

Aποκλεισμός και Δημοκρατία

H νομοθετική πρωτοβουλία για την απόδοση της ιθαγένειας σε αλλοδαπούς είναι αντικειμενικά αναγκαία. H κυβέρνηση διευθετεί ένα πρόβλημα που εκκρεμεί πολλά χρόνια, εναρμονίζει ήδη καθυστερημένα τη χώρα με αντίστοιχες ρυθμίσεις που προβλέπονται σε άλλα κράτη της Eυρώπης και έρχεται να διορθώσει ένα δημοκρατικό έλλειμμα.

Τζον Πόλσον, ο Κερδοσκόπος που μας Αγάπησε

Τζον Πόλσον, ο Κερδοσκόπος που μας Αγάπησε

Εκτός από τα δημοσιονομικά προβλήματα και το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει και τις κερδοσκοπικές επιθέσεις που έχει εξαπολύσει μερίδα επενδυτών, οι οποίοι ποντάρουν όχι μόνο στην πτώχευση της ελληνικής οικονομίας αλλά ακόμη και στην κατάρρευση του ευρώ.

Βρετανία: Απομόνωση Αλλά όχι Λαμπρά...

Βρετανία: Απομόνωση Αλλά όχι Λαμπρά...

«Λαμπρά Απομόνωση» (Splendid Isolation) αποκαλείται η περίοδος της βρετανικής διπλωματικής ιστορίας τον 19ο αιώνα, όταν το Λονδίνο συμπέρανε ότι οι ανταγωνισμοί και οι συγκρούσεις των μεγάλων δυνάμεων στην Ηπειρωτική Ευρώπη επιτρέπουν την αποδέσμευση από συμμαχίες και συμπλεύσεις

Η Λύση του «Διπλού Νομίσματος»

Η Λύση του «Διπλού Νομίσματος»

Η Ελλάδα και η Πορτογαλία έχουν δύο σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Πρώτον, τη δημοσιονομική τους κατάσταση, με έλλειμμα και χρέος να βρίσκονται σε δυσθεώρητα επίπεδα, και δεύτερον, το γεγονός ότι η ανταγωνιστικότητά τους έχει υποχωρήσει κάθετα. Η Ισπανία και η Ιταλία αντιμετωπίζουν, επίσης, σοβαρά προβλήματα.

Η Φορολογία των Τραπεζών στην Ε.Ε.

Η Φορολογία των Τραπεζών στην Ε.Ε.

Με αργά αλλά σταθερά βήματα προχωρεί μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση η ιδέα φορολόγησης των τραπεζών που επωφελήθηκαν από τις κρατικές ενισχύσεις -με χρήματα των φορολογουμένων- για να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση. Είναι αλήθεια ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τους πρόλαβε όλους ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να επιβάλει ένα μικρό φόρο στις τράπεζες της χώρας του της τάξης του 0,15% για τα δέκα επόμενα χρόνια που θα προσφέρει στον προϋπολογισμό ένα ποσό ύψους, ανάλογα με τους υπολογισμούς, μεταξύ 63 και 82,5 δισ. ευρώ

Στην Τελική Ευθεία της Ρήξης

Στην Τελική Ευθεία της Ρήξης

Στην τελική ευθεία της ρήξης με το Κεμαλικό Κατεστημένο Βρίσκεται ο Ερντογάν σύμφωνα με δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής Ζαμάν της περασμένης Παρασκευής: Δημοψήφισμα για Νέο Σύνταγμα τον Απρίλιο και πρόωρες εκλογές την άνοιξη του 2011, Συρρίκνωση της δυνατότητας του Συνταγματικού δικαστηρίου να διαλύει πολιτικά κόμματα, κατάργηση του ορίου του 10% των ψήφων για είσοδο πολιτικού κόμματος στη Βουλή, χειραφέτηση της Δικαιοσύνης από τον έλεγχο της κυβέρνησης, καθιέρωση του θεσμού του επιτρόπου του Πολίτη στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές

Η Παλαιά Ελλάδα Χρεοκόπησε

Η Παλαιά Ελλάδα Χρεοκόπησε

Τα μηνύματα από το διεθνές περιβάλλον δεν είναι πια δυσοίωνα, είναι αγγελτήρια καταστροφής. Ο καθείς για τους σκοπούς του, φανερούς ή υπόδηλους, Ευρωπαίοι εταίροι, γραφειοκρατία των Βρυξελών, τράπεζες, hedge funds, οίκοι αξιολόγησης, διεθνής τύπος, επιτίθενται στην Ελλάδα, ανακοινώνουν ότι ήδη επτώχευσε.

Τα Τέσσερα Γουρουνάκια

Τα Τέσσερα Γουρουνάκια

Τα τρία γουρουνάκια της γνωστής σε όλους μας παιδικής ιστορίας πρόσφατα έγιναν τέσσερα. Με σκωπτική διάθεση οι Αγγλοσάξονες ονομάζουν «γουρούνια» (Ρ.Ι.G.S.), από τα αρχικά της ονομασίας των χωρών τους, τους τέσσερις κακούς μαθητές της ευρωζώνης (Ρortugal, Ιreland, Greece, Spain) με πρωταγωνιστή τη χώρα μας.

Η Συγχώνευση Κράτους και Παρακράτους

Η Συγχώνευση Κράτους και Παρακράτους

Σε όλες τις χώρες του κόσμου, ακόμη και στις πιο διαφανείς και δημοκρατικές, η πολιτική ασφάλειας στη διπλωματική και στρατιωτική της πτυχή περιλαμβάνει και βρόμικες δουλειές τις οποίες συνήθως επιφορτίζονται τα επιχειρησιακά τμήματα των υπηρεσιών πληροφοριών ή ακόμη και παράλληλες δομές εκτός του θεσμικού κρατικού μηχανισμού. Στην Τουρκία των στρατηγών ο διαχωρισμός αυτός δεν υπήρχε και πιθανόν να μην υπάρχει ακόμη εντός του Γενικού Επιτελείου

Η Kοινή Mοίρα των Xωρών της ΕΕ

Η Kοινή Mοίρα των Xωρών της ΕΕ

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) που υπέβαλε η κυβέρνηση έγινε καταρχήν δεκτό από το Eco/Fin, στο οποίο ο αρμόδιος Επίτροπος κος Αλμούνια δήλωσε ότι «η μοίρα μιας χώρας στη Νομισματική Ένωση αποτελεί μοίρα και των υπολοίπων χωρών». Είναι γεγονός ότι η οικονομική και κοινωνική σύγκλιση αποτελεί το βασικό στόχο της ΕΕ σύμφωνα με τις συνθήκες ίδρυσης. Όμως στην πράξη ο βασικός αυτός στόχος διαψεύδεται και απομακρύνεται καθημερινά

Οι Ελληνικοί Φόροι και το Παράδειγμα του Χότζα

Οι Ελληνικοί Φόροι και το Παράδειγμα του Χότζα

Τα κρούσματα είναι πολλά και υπάρχει κίνδυνος να εξελιχθούν σε επιδημία. Το τελευταίο διάστημα κάθε υπουργείο που έχει ένα πρόβλημα ρευστότητας, το πρώτο πράγμα που προτείνει για να το λύσει είναι η επιβολή ενός… φόρου. Ωραία ιδέα, πρωτότυπη και εμπνευσμένη. Χαρακτηριστικά παραδείγματα: για τα τέλη κυκλοφορίας σκέφτονται να εισαγάγουν ένα επιπλέον μικρό τέλος στα καύσιμα.

Ο Εφιάλτης του «Ντόμινο» Αποσταθεροποίησης

Ο Εφιάλτης του «Ντόμινο» Αποσταθεροποίησης

Ποια μπορεί να είναι η απάντηση των Ταλιμπάν, του σκληρού πυρήνα του φονταμενταλιστικού Ισλάμ στο Αφγανιστάν - Πακιστάν, στην πρόσφατη απόφαση του Ομπάμα να κλιμακώσει την εκεί αμερικανική εμπλοκή με την αποστολή τριάντα χιλιάδων επιπλέον στρατιωτών;

Οι ΗΠΑ Έχουν να Διδαχθούν από την Ευρώπη

Οι ΗΠΑ Έχουν να Διδαχθούν από την Ευρώπη

Καθώς η μεταρρύθμιση του αμερικανικού Συστήματος Υγείας εισέρχεται στην τελική ευθεία, αυξάνονται οι διαμαρτυρίες στις τάξεις των Συντηρητικών. Ακόμη και οι πιο μετριοπαθείς Συντηρητικοί προειδοποιούν ευθέως ότι η μεταρρύθμιση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα θα μετατρέψει τη χώρα σε μια ευρωπαϊκού τύπου Σοσιαλδημοκρατία. Και όλοι γνωρίζουν ότι η Ευρώπη έχει χάσει εντελώς την οικονομική της ισχύ.