Άρθρα-Αναλύσεις

Μπορεί η Κίνα να Κάνει Ένα Μεγάλο Πράσινο Άλμα;

Μπορεί η Κίνα να Κάνει Ένα Μεγάλο Πράσινο Άλμα;

Oι Κινέζοι πρέπει να επιστρέψουν στα ποδήλατά τους. Όχι να πάνε πίσω σ΄ ένα ζοφερό παρελθόν αγροτικής φτώχειας, αλλά να κάνουν ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός. Πρέπει να μεταβούν από έναν νεοβικτωριανό κόσμο βαριάς βιομηχανίας σ΄ έναν κόσμο χαμηλής ενεργειακής έντασης, χαμηλής κατανάλωσης άνθρακα, σ΄ έναν κόσμο με ηλεκτρικά οχήματα, ελαφρά βιομηχανία, οργανική γεωργία και ποδήλατα.

Προς Πυρηνικό Ειδύλλιο ΗΠΑ - Ρωσίας;

Προς Πυρηνικό Ειδύλλιο ΗΠΑ - Ρωσίας;

Ουάσιγκτον και Μόσχα έχουν έναν διευρυμένο κοινό παρονομαστή ζωτικών συμφερόντων ως προς την διαχείριση των πυρηνικών οπλοστασίων και τη μη περαιτέρω διασπορά των πυρηνικών όπλων. Σε μια εποχή που δεν υφίσταται πλέον η μεταψυχροπολεμική παντοδυναμία των ΗΠΑ η αμερικανική στρατιωτική ισχύς παραμένει ασυζητητί πλεονέκτημα πρώτου μεγέθους για τις ΗΠΑ.

«Ja» στον Φόρο Τόμπιν

«Ja» στον Φόρο Τόμπιν

Τι πήγε λάθος στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές; Με δυο λόγια, η κατάρρευση της σύγχρονης οικονομίας του ανεπτυγμένου κόσμου και η οικονομική κρίση που ακολούθησε είχαν τη ρίζα τους στην ιδέα ότι οι ελεύθερες αγορές κεφαλαίων είναι ό,τι χρειάζεται στην πορεία για οικονομική ευημερία.

G20: Ανάγκη για Συνεργασία

G20: Ανάγκη για Συνεργασία

H κρίση οδήγησε το χρηματοοικονομικό σύστημα κοντά στην άβυσσο, για να πειστούν οι ηγέτες του κόσμου πως υπάρχει ανάγκη να συσκεφθούν, έχοντας όμως αρχικά αρνηθεί το πόσο σοβαρό ήταν το πρόβλημα. Αλλά στη σύνοδό τους, τον προηγούμενο Νοέμβριο στην Ουάσιγκτον, ύστερα από την κατάρρευση της Lehman και τον πανικό που αυτή προκάλεσε, οι χώρες της G20 δεσμεύθηκαν να συνεργαστούν για να αποτραπεί μια δεύτερη μεγάλη ύφεση-δέσμευση που ανανέωσαν στο Λονδίνο τον Απρίλιο.

Ο Ρωσικός Συνδυασμός Πούτιν - Μεντβέντεφ

Ο Ρωσικός Συνδυασμός Πούτιν - Μεντβέντεφ

H οικονομική κρίση δεν φαίνεται να σε ταλαιπώρησε πολύ», μου λέει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς ετοιμαζόμαστε να καθίσουμε στο τραπέζι για το γεύμα, που αρχίζει με πηχτή από μοσχάρι. «Μοιάζεις καλοταϊσμένος, είσαι καλά ντυμένος», παρατηρεί στη συνέχεια.

Η Νέα Αντιπυραυλική Ασπίδα των ΗΠΑ

Η Νέα Αντιπυραυλική Ασπίδα των ΗΠΑ

Την περασμένη Τετάρτη, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενέκρινε τις συστάσεις της επιτροπής εθνικής ασφάλειας για την ανάπτυξη μιας ισχυρότερης και πιο ολοκληρωμένης αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη.

Πώς θα Αντιμετωπίσουμε την Κλιματική Αλλαγή

Πώς θα Αντιμετωπίσουμε την Κλιματική Αλλαγή

Σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να μιλήσει σε ηγέτες κρατών για τις κλιματικές αλλαγές στο πλαίσιο μιας έκτακτης συνόδου του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη την παραμονή της 64ης Γενικής Συνόδου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Στο Χείλος της Αβύσσου

Στο Χείλος της Αβύσσου

Η αλλαγή του κλίματος προχωρεί πολύ ταχύτερα από ό,τι πιστεύαμε πριν από μόλις δύο χρόνια. Αν δεν αλλάξουμε τακτική είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξει επικίνδυνη, ίσως καταστροφική, αλλαγή του κλίματος μέσα στον αιώνα που διανύουμε. Πρόκειται για τη σημαντικότερη πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσει η παρούσα γενιά πολιτικών ιθυνόντων.

Η ΔΕΗ ως Εργαλείο για τη Βελτίωση της Ανταγωνιστικότητας της Χώρας

Η ΔΕΗ ως Εργαλείο για τη Βελτίωση της Ανταγωνιστικότητας της Χώρας

Βαθύ προβληματισμό και αρνητικά συναισθήματα προκάλεσαν τα πρόσφατα δημοσιευμένα αποτελέσματα της έρευνας του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ (WEF) σχετικά με τις πιο ανταγωνιστικές οικονομίες του πλανήτη για το 2009-2010, καθώς παρουσιάζουν τη χώρα μας στην 71η θέση από τις 133 χώρες που συμμετείχαν.

Οι Ελπίδες της Επόμενης Μέρας

Οι Ελπίδες της Επόμενης Μέρας

Τα αδιέξοδα της χώρας είναι ορατά. Τα βλέπουμε, δίπλα μας στα πεζοδρόμια με τα βουνά των σκουπιδιών. Στο κέντρο της πόλης, όπου δεν μπορούμε να κυκλοφορήσουμε, είτε έχει πορεία είτε όχι. Στη Βουλή, που έγινε η ισχυρότερη συντεχνία του τόπου. Στην αδιέξοδη συζήτηση που έχει ως θέμα «τι είν’ η πατρίδα μας; Μην είναι η σημαία;». Στην οικονομία, όπου τα ελλείμματα διογκώνονται. Στην Παιδεία. Παντού...

G20: H Ανάπτυξη Τύπου ΗΠΑ και η «Αβέβαιη» Κίνα

G20: H Ανάπτυξη Τύπου ΗΠΑ και η «Αβέβαιη» Κίνα

Η κυβέρνηση Obama -με τη στήριξη της Ευρώπης- επιζητά την επίτευξη συμφωνίας για ένα νέο πλαίσιο προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παγκόσμιες οικονομικές ανισορροπίες στη σύνοδο του G20 που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στο Pittsburgh.

Το Δολάριο Είναι το Νέο Γεν

Το Δολάριο Είναι το Νέο Γεν

Επί χρόνια ολόκληρα το γεν ήταν το νόμισμα που προτιμούσαν οι επενδυτές για να χρηματοδοτήσουν διεθνείς κινήσεις carry trade. Μήπως, όμως, το δολάριο τείνει να πάρει τη θέση του; Οι αναλυτές υποστηρίζουν πως τα ιστορικά χαμηλά αμερικανικά επιτόκια, τα μέτρα ποσοτικής νομισματικής χαλάρωσης στις ΗΠΑ και οι ενδείξεις πως δεν επίκειται άμεσα έξοδος από τις υπερχαλαρές νομισματικές πολιτικές φέρνουν τις ΗΠΑ στην ίδια θέση με αυτή στην οποία βρισκόταν η Ιαπωνία στις αρχές της δεκαετίας.

Η Τουρκία Αντίβαρο στο Ιράν...

Η Τουρκία Αντίβαρο στο Ιράν...

Το Ιράν προειδοποιείται ότι ο χρόνος δεν δουλεύει προς όφελος του αλλά αντίθετα έχει κάθε λόγο να εξομαλύνει τις σχέσεις του με την Διεθνή Κοινότητα. Αν η πολιτική είναι κατά κύριο λόγο η διαχείριση των συμβόλων, όπως είχε πει ο Μιτεράν, τότε η χθεσινή δήλωση Σολάνα για την πιθανή διεξαγωγή των επικείμενων συνομιλιών ανάμεσα στην Ομάδα των Έξi (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας συν η Γερμανία) στην Τουρκία είναι μια σαφέστατη περίπτωση συμβολικής επιλογής και σαφούς μηνύματος προς την Τεχεράνη.

Η Διαμάχη δεν Έφερε την Πτώση

Η Διαμάχη δεν Έφερε την Πτώση

Ηταν οι φόβοι για εμπορικό πόλεμο που επηρέασαν χθες την αγορά ή η πτώση οφείλεται σε τεχνική διόρθωση; Τα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο οδηγήθηκαν σε απώλειες που ξεκίνησαν από τις ασιατικές αγορές. Τούτο συνέβη ύστερα από τις απειλές της Κίνας πως θα προχωρήσει σε αντίποινα για την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν επιπλέον δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών ελαστικών.

Η Κληρονομιά της Lehman

Η Κληρονομιά της Lehman

Πριν από έναν χρόνο, οι αμερικανικές αρχές επέτρεψαν στην Lehman Brothers να καταρρεύσει, προκαλώντας το χάος. Στόχος της πολιτικής είναι τώρα να διασφαλίσει πως την επόμενη φορά που θα πτωχεύσει κάποια τράπεζα, δεν θα χρειαστεί να μεσολαβήσουν κυβερνήσεις για να σωθούν άλλες τράπεζες - όπως συνέβη ύστερα από την κατάρρευση της Lehman.

5 Χρόνια Απραξίας στον Τομέα της Ενέργειας

5 Χρόνια Απραξίας στον Τομέα της Ενέργειας

Ο ενεργειακός τομέας αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αναποτελεσματικότητας και έλλειψης πολιτικής της κυβέρνησης της Ν.Δ. Εχουν περάσει λίγο περισσότερο από πέντε χρόνια από τότε που η προηγούμενη κυβέρνηση, μέσω ΥΠΑΝ και ΡΑΕ, παρέδωσε στη νέα κυβέρνηση του 2004 ένα πλήρες σύνολο νομοθετημάτων και κανονιστικών πράξεων, που αποτέλεσαν, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, μια μεγάλη μεταρρύθμιση του ενεργειακού τομέα της χώρας.