Άρθρα-Αναλύσεις

OPEC: Η Πειθαρχία Οδηγεί στην Σταθεροποίηση των Τιμών

OPEC: Η Πειθαρχία Οδηγεί στην Σταθεροποίηση των Τιμών

Η συνάντηση του OPEC που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη (09/09) στη Βιέννη έδωσε την ευκαιρία στα κράτη-μέλη του να εμφανίσουν ένα υπεύθυνο πρόσωπο απέναντι στα προβλήματα που προκαλεί η οικονομική κρίση και οι δηλώσεις των εκπροσώπων τους είχε αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Πέρα όμως από τις εντυπώσεις, το καρτέλ φρόντισε να μεταδώσει τις πάγιες θέσεις του σχετικά με την τιμή και τα αποθέματα του αργού

Αν ο Σερ Τζον Τέμπλετον Έχει Δίκιο...

Αν ο Σερ Τζον Τέμπλετον Έχει Δίκιο...

O πρώην πρόεδρος της Fed Αλαν Γκρίνσπαν, ένας από τους ανθρώπους που κατηγορήθηκαν ότι συνέβαλαν με την πολιτική των επιτοκίων στη δημιουργία της τελευταίας κρίσης των αγορών και των οικονομιών, εξήγησε μιλώντας στο ΒΒC ότι κάθε κρίση είναι διαφορετική, αλλά όλες έχουν μία θεμελιώδη αιτία.

Ποιος θα Μιλήσει σε ΔΕΗ - ΔΕΣΜΗΕ για Ανταγωνισμό;

Ποιος θα Μιλήσει σε ΔΕΗ - ΔΕΣΜΗΕ για Ανταγωνισμό;

Εικόνα προ της απελευθέρωσης εμφανίζει σήμερα η ελληνική αγορά ενέργειας, με τη ΔΕΗ να παραμένει ο μοναδικός κυρίαρχος και να υπαγορεύει ως εκ τούτου κανόνες τόσο για τη λειτουργία της χονδρεμπορικής αγοράς, όσο και της λιανικής. Εδώ και αρκετούς μήνες παραμένει εκτός αγοράς, λόγω τεχνικών προβλημάτων, η μονάδα της Ενεργειακής Θεσσαλονίκης ενώ βρίσκεται σε αναγκαστική δοκιμαστική λειτουργία η μονάδα της Αλουμίνιον της Ελλάδος

Αντιμετωπίζοντας τα Κίνητρα των Πυρκαϊών

Αντιμετωπίζοντας τα Κίνητρα των Πυρκαϊών

Η δασική πανωλεθρία που σημειώθηκε στην Αττική τις προηγούμενες ημέρες αναζωπύρωσε τις αέναες- αλλά σπανίως διαφωτιστικές- διαμάχες για το πώς ξεκίνησαν οι πυρκαϊές, ποιο κόμμα ευθύνεται περισσότερο για τις αιτίες και ποιο είναι ικανότερο να προστατεύσει το περιβάλλον.

Τι Κρύβει η Πτώση του Δολαρίου

Τι Κρύβει η Πτώση του Δολαρίου

Οι ειδήσεις από την αγορά συναλλάγματος έκλεψαν την παράσταση χθες. Η Κίνα προχώρησε ένα βήμα παραπέρα στα σχέδιά της να διεθνοποιήσει το γιουάν, ενώ μια υπηρεσία του ΟΗΕ (UNCTAD) πρότεινε να μην υπάρχει ένα μόνο διεθνές αποθεματικό νόμισμα.

Τρεις Προτεραιότητες για τη Χώρα

Τρεις Προτεραιότητες για τη Χώρα

Πριν από λίγο καιρό ομάδα οικονομικών εμπειρογνωμόνων από διεθνείς οργανισμούς και υπουργεία με κάλεσαν να μιλήσουμε για τα οικονομικά της Ελλάδος. Οπως ήταν επόμενο στη συζήτηση ήρθε το θέμα των προτεραιοτήτων. Δεδομένου ότι οι πόροι ενός κράτους δεν φτάνουν ποτέ για όλα, δουλειά κάθε κυβέρνησης είναι να ιεραρχεί τις δαπάνες.

Μια «Φωτεινή» Ιδέα που Πρέπει να Προωθηθεί

Μια «Φωτεινή» Ιδέα που Πρέπει να Προωθηθεί

Σε μία εποχή που παρέχονται κίνητρα για την εξοικονόμηση ενέργειας λόγω της κλιματικής αλλαγής αντηχεί παράδοξο να χρησιμοποιούμε ακόμη συμβατικούς λαμπτήρες οι οποίοι μετατρέπουν μόνο το 10% της ενέργειάς τους σε φως, ενώ το υπόλοιπο χάνεται υπό μορφή θερμότητας. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει αναγνωρίσει επίσης τα πλεονεκτήματα που συνεπάγεται η μετάβαση στη χρήση ενεργειακά αποδοτικότερου φωτισμού.

Οδεύουμε προς την Άβυσσο με το Πόδι Κολλημένο στο Γκάζι

Οδεύουμε προς την Άβυσσο με το Πόδι Κολλημένο στο Γκάζι

Η συνάντηση της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή απέχει λιγότερο από τρεις μήνες. Στην πραγματικότητα, απέχει πολύ λιγότερο. Μένουν μόνο δεκαπέντε ημέρες διαπραγμάτευσης έως ότου συναντηθούμε στην Κοπεγχάγη. Μέσα σε δεκαπέντε ημέρες οφείλουμε να επιλύσουμε ορισμένα από τα πλέον σύνθετα ζητήματα. Μέσα σε δεκαπέντε ημέρες καλούμαστε να βρούμε όσα μας ενώνουν. Μέσα σε δεκαπέντε ημέρες πρέπει να «κλειδώσουμε» τη συμφωνία μας. Μια συμφωνία που να είναι φιλόδοξη, περιεκτική και δίκαιη. Μια συμφωνία που θα πυροδοτήσει ουσιαστικές πολιτικές παρεμβάσεις

Η Ιστορική Ευκαιρία των Αγιατολάχ

Η Ιστορική Ευκαιρία των Αγιατολάχ

Το Ιράν βρίσκεται στη διαδικασία να πετάξει τη μεγαλύτερη ιστορική ευκαιρία που είχε η χώρα από την Επανάσταση του 1979, ενδεχομένως και τα τελευταία 100 χρόνια. Αυτή η ευκαιρία ονομάζεται Μπαράκ Ομπάμα. Και είναι η πολιτική προσέγγισης του Ιράν από τον Ομπάμα η οποία προσφέρει στη χώρα αυτή τη μοναδική ευκαιρία- αν, και υπάρχει ένα μεγάλο «αν», η ιρανική ηγεσία το εκμεταλλευθεί αυτό.

Φωτιές στην Ελλάδα: η Καταστροφή της Δημόσιας Σφαίρας

Φωτιές στην Ελλάδα: η Καταστροφή της Δημόσιας Σφαίρας

Η τραγωδία μοιάζει να επαναλαμβάνεται στην Ελλάδα, ευτυχώς με λιγότερα θύματα από ότι το καλοκαίρι του 2007, όταν δεκάδες νεκροί προστίθεντο στα αμέτρητα πυρπολημένα σπίτια και στα δεκάδες χιλιάδες στρέμματα των καταστραμμένων δασών, των καλλιεργειών, των ελαιώνων, των αμπελώνων, στις φωτιές που έφτασαν στο σημείο να απειλήσουν έως και τον ιερό χώρο της Ολυμπίας

Το Μαρτύριο του Σίσυφου και η Τιμή του Πετρελαίου

Το Μαρτύριο του Σίσυφου και η Τιμή του Πετρελαίου

«Εάν ήμουν παραγωγός πετρελαίου και προσπαθούσα να προγραμματίσω τις εξαγωγές μου θα είχα τρελαθεί με την μεταβλητότητα των τιμών τους τελευταίους μήνες», δήλωσε πρόσφατα στο energia.gr στέλεχος διεθνούς δικηγορικής εταιρείας με πελάτες στον Περσικό Κόλπο κατά την πρόσφατη διέλευση του από την Αθήνα.

Το Δολάριο Δεν Μπορεί Πια Να Είναι Αυτό Που Ήταν

Το Δολάριο Δεν Μπορεί Πια Να Είναι Αυτό Που Ήταν

Πριν λίγες μέρες μάθαμε πως το εθνικό μας χρέος πιθανότατα θα ξεπεράσει τα 9 τρις δολάρια (6.3 τρις ευρώ). Αυτό είναι ήδη ένα αρκετά δυσάρεστο νέο - σε κανένα δεν αρέσουν ιδιαίτερα τα χρέη - αλλά ο πρόεδρος Ομπάμα (Obama) κληρονόμησε από την κυβέρνηση Μπους (Bush) μία καταρρέουσα οικονομία που η αναστήλωσή της θα είναι εξ ανάγκης δαπανηρή. Αυτό είναι το τίμημα που καταβάλουμε σήμερα

Η Μόνη Διέξοδος για την Οικονομία

Η Μόνη Διέξοδος για την Οικονομία

Έχουμε κατ’ επανάληψιν τονίσει από τις στήλες αυτές ότι η ελληνική οικονομία μπήκε στον αστερισμό της υφέσεως, παρά τα δειλά αισιόδοξα μηνύματα που έρχονται από την διεθνή οικονομία. Ωστόσο, ίσως η ύφεση να ήταν το μικρότερο κακό, αν οι δομές της οικονομίας μας ήσαν τέτοιες ώστε, σε κάποια φάση, να μπορούσε να ξεκινήσει η ανάκαμψη. Αυτό, όμως, δεν συμβαίνει.

Αντιμετωπίζοντας τους Kινδύνους της Eπόμενης Hμέρας

Αντιμετωπίζοντας τους Kινδύνους της Eπόμενης Hμέρας

Μία μεγάλη δασική πυρκαϊά, όπως αυτή της Βορειοανατολικής Αττικής των τελευταίων ημερών, δημιουργεί συνθήκες για πολλές άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις στο περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής. Εστιάζοντας στη δίαιτα και στην ποιότητα των επιφανειακών νερών, έχουν προκύψει αλλαγές που πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα.

Λιβύη του Καντάφι: 40 Χρόνια Μετά

Λιβύη του Καντάφι: 40 Χρόνια Μετά

Σήμερα (1/9/09) η Λιβύη εορτάζει σαράντα χρόνια από τότε που ανήλθε στην εξουσία μέσω πραξικοπήματος, μία ομάδα νεαρών αξιωματικών του στρατού με επικεφαλής τον άγνωστο έως τότε συνταγματάρχη (προήχθη εκ των υστέρων) Μοαμάρ Καντάφι. Το πραξικόπημα του Καντάφι και των οπαδών του, το οποίο προηγήθηκε κατά λίγες ημέρες άλλου που προετοίμαζαν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί

Ποιος Κέρδισε Τελικά στη Λιβύη του Καντάφι;

Ποιος Κέρδισε Τελικά στη Λιβύη του Καντάφι;

Η λέξη «ξεβρακώνομαι» δεν χρησιμοποιείται ποτέ στη διπλωματική γλώσσα, ούτε καν στις καθωσπρέπει συζητήσεις ή τις σοβαρές αναλύσεις. Ομως, τον τελευταίο καιρό, η στάση μιας σειράς ηγετών δυτικών χωρών απέναντι στη Λιβύη του Καντάφι και στον ίδιο τον Μουαμάρ Καντάφι προσωπικά, έχει δώσει λαβή σε κατηγορίες ότι «ξεβρακώθηκαν».