Άρθρα-Αναλύσεις

Κιβωτός Μνήμης του Ελληνισμού

Κιβωτός Μνήμης του Ελληνισμού

Από την εποχή του Εμφυλίου, ουδέποτε το ηθικό των Ελλήνων έφθασε σε χειρότερο σημείο από σήμερα. Ακόμη και επί Δικτατορίας, υπήρχε η προοπτική για την αποκατάσταση της Ομαλότητας. Σήμερα μοιάζει να έχη χαθεί κάθε ελπίδα για εθνική πρόοδο, κάθε απαντοχή για εθνική αξιοπρέπεια, κάθε λόγος για εθνική υπερηφάνεια

Υδροηλεκτρικά Έργα και Αειφόρος Ανάπτυξη - Μύθοι και Πραγματικότητα

Υδροηλεκτρικά Έργα και Αειφόρος Ανάπτυξη - Μύθοι και Πραγματικότητα

Η υδροηλεκτρική παραγωγή είναι πολύ στενά συνδεδεμένη αφενός με τη διαχείριση υδάτων και αφετέρου με την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας. Έτσι έχει έναν μοναδικό ρόλο να συμβάλλει σε αειφόρο ανάπτυξη μέσα σε έναν πλανήτη όπου 1,6 δισ. ανθρώπων δεν έχουν δυνατότητα ηλεκτροδότησης και 1,1 δισ. ανθρώπων δεν έχουν επαρκή ποσότητα πόσιμου ύδατος. Πώς μπορεί να συγκεράσει η ανθρωπότητα την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη, χωρίς να προκαλέσει πρόσθετες περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις;

Σε Δοκιμασία η Κυβέρνηση Ομπάμα

Σε Δοκιμασία η Κυβέρνηση Ομπάμα

Ποτέ άλλοτε στο πρόσφατο παρελθόν -τουλάχιστον- από την εποχή του Tζορτζ Mπους πατρός- μια κυβέρνηση των HΠA δεν έχει βρεθεί σε τόσο δύσκολη θέση στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό από τη σημερινή κυβέρνηση του Mπαράκ Oμπάμα. O κ. Oμπάμα θέλοντας να υλοποιήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις του είναι τώρα αναγκασμένος να προχωρήσει σε τεράστιες αλλαγές τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική πολιτική του. Mε άλλα λόγια σε μεγάλες αλλαγές των μέχρι σήμερα πάγιων αμερικανικών προσανατολισμών

Ανοίγει Νέες Αγορές η Εξάντληση των Αποθεμάτων

Ανοίγει Νέες Αγορές η Εξάντληση των Αποθεμάτων

Σήμερα, 1 δισεκατομύριο άνθρωποι στον κόσμο (οι κάτοικοι του G7) χρησιμοποιούν τα 2/3 των πρώτων υλών του πλανήτη. Πάνω από 5 δισ. άνθρωποι στον υπόλοιπο κόσμο χρησιμοποιούν μόλις το 1/3. Στο μεταξύ, Ευρώπη και Αμερική έχουν σε μεγάλο βαθμό εξαντλήσει τα αποθέματα φυσικών πόρων που διαθέτουν, ενώ ο γήινος πληθυσμός αυξάνει και μαζί του οι απαιτήσεις για κατανάλωση πρώτων υλών. Πώς, λοιπόν, θα συντηρηθούν με φυσικούς πόρους παρόμοιοι ρυθμοί ανάπτυξης;

Νικητές και Χαμένοι από την Πράσινη Οικονομία

Νικητές και Χαμένοι από την "Πράσινη" Οικονομία

Οι αλλαγές στις κλιματολογικές συνθήκες αλλάζουν και τη στρατηγική αρκετών κλάδων. Αυτό αναφέρουν όλοι οι κορυφαίοι χρηματοοικονομικοί όμιλοι, τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο γεγονός θα επηρεάσει και τη στρατηγική των επενδυτών, θεσμικών ή μη. Ειδικότερα, σε έκθεσή της η UBS σημειώνει ότι επίκεντρο της νέας στρατηγικής των επιχειρηματικών κλάδων είναι η στροφή των κρατών προς την «πράσινη» οικονομία, η οποία ευνοεί ορισμένους κλάδους και επηρεάζει αρνητικά κάποιους άλλους

Οι Συνέπειες της Ενεργειακής Συνεργασίας Ρωσίας - Τουρκίας

Οι Συνέπειες της Ενεργειακής Συνεργασίας Ρωσίας - Τουρκίας

Αν δεν αιφνιδίασε την Αθήνα η πρόσφατη υπογραφή πακέτου συμφωνιών ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, σίγουρα προκάλεσε έντονο προβληματισμό. Η ελληνική πλευρά αισθάνεται πιθανόν «προδομένη» από τη διαφαινόμενη αναβάθμιση του ενεργειακού ρόλου της Τουρκίας. Είναι δικαιολογημένη αυτή η ενόχληση; Τι ακριβώς συνέβη και ποιες θα είναι οι γεωπολιτικές συνέπειες;

Ταλανίζουν την Ε.Ε. Κρίση, Πρόσωπα και Ιρλανδία

Ταλανίζουν την Ε.Ε. Κρίση, Πρόσωπα και Ιρλανδία

H πρώτη μεγάλη ευρωπαϊκή πρόκληση του Σεπτεμβρίου είναι η δυνατότητα και η βούληση της Ευρωπαϊκής Ενωσης των «27» και κυρίως των Mεγάλων Δυνάμεων να διαμορφώσουν μια κοινή θέση για την αντιμετώπιση της κρίσης και της ύφεσης εν όψει της Συνόδου Kορυφής της Oμάδας των «20» που θα συνέλθει στα τέλη του ίδιου μήνα στις HΠA.

Κοινή Γραμμή στο G-20 Αναζητά η Ε.Ε.

Κοινή Γραμμή στο G-20 Αναζητά η Ε.Ε.

Η Σουηδία, που ασκεί την εξάμηνη προεδρία στην Ε. Ένωση, ετοιμάζεται να συγκαλέσει ένα έκτακτο, άτυπο ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής στα μέσα Σεπτεμβρίου. Στόχος της σουηδικής προεδρίας είναι σε αυτό το έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής οι 27 κοινοτικοί ηγέτες να συμφωνήσουν στις κοινές θέσεις που θα παρουσιάσει η ίδια εκ μέρους της Κοινότητας στο G 20 που θα γίνει στις 24-25 Σεπτεμβρίου στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ.

Μπορούμε να Επιβιώσουμε στην «Ανθρωπόκαινο Εποχή»;

Μπορούμε να Επιβιώσουμε στην «Ανθρωπόκαινο Εποχή»;

Στη σημερινή γεωλογική περίοδο, στην οποία κυριαρχεί ο άνθρωπος, θα μπορούσαμε να δώσουμε το χαρακτηρισμό «Ανθρωπόκαινος», παραφράζοντας τον όρο «Ολόκαινος περίοδος»- τη θερμή περίοδο των τελευταίων 10-12 χιλιετιών. Τους τρεις τελευταίους αιώνες οι επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στο περιβάλλον έχουν κλιμακωθεί. Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μπορούν να οδηγήσουν τις παγκόσμιες κλιματικές τάσεις να απομακρυνθούν από τη φυσική πορεία τους για πολλές χιλιετίες.

Η Βραδυπορία Ενός Αγωγού

Η Βραδυπορία Ενός Αγωγού

Όταν τον Μάρτιο του 2007 στην Αθήνα υπεγράφετο η διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδος, Βουλγαρίας και Ρωσίας για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος παρίστατο στην τελετή, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε παρατήρησε ότι αδυνατεί να καταλάβει πως για ένα μικρό σχετικά έργο με έναν αγωγό μόλις 280 χλμ, χρειάστηκαν 15 χρόνια για να δρομολογηθεί η κατασκευή του την στιγμή που στην χώρα του κατασκευάζονται χιλιάδες χιλιόμετρα αγωγών μέσα σε έναν χρόνο.

Επιστροφή της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή

Επιστροφή της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή

Tο τέλος του Ψυχρού Πολέμου το 1989-91 αποσταθεροποίησε την Tουρκία, που από το 1947 είχε κατοχυρώσει ρόλο προκεχωρημένου φυλακίου των HΠA στις νότιες παρυφές της EΣΣΔ, αλλά και ρόλο ανάσχεσης του ριζοσπαστικού Iσλάμ του Iράν μετά την ανατροπή του Σάχη το 1979. H πρώτη αντίδραση της Aγκυρας ήταν προς την κατεύθυνση του άλλοτε αντίπαλου δέους.

Αποφεύγοντας τα Χειρότερα

Αποφεύγοντας τα Χειρότερα

Φαίνεται ότι θα αποφύγουμε μια δεύτερη Μεγάλη Ύφεση τελικά. Ποιος μας έσωσε; Η απάντηση βασικά είναι η Μεγάλη Κυβέρνηση.

Τα Κοινά Συμφέροντα ΗΠΑ και Ρωσίας Πολλαπλή συνεργασία στο Αφγανιστάν

Τα Κοινά Συμφέροντα ΗΠΑ και Ρωσίας Πολλαπλή συνεργασία στο Αφγανιστάν

Η συμφωνία που επιτρέπει τις υπερπτήσεις αμερικανικών αεροσκαφών που μεταφέρουν οπλισμό για το Αφγανιστάν από τον ρωσικό εναέριο χώρο ήταν μία από τις βασικές επιτυχίες της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, στη Μόσχα.

Επιστροφή στο Ακριβό Πετρέλαιο;

Επιστροφή στο Ακριβό Πετρέλαιο;

Τρεις εβδομάδες συμπλήρωσε το νέο «μίνι» ράλι του αργού την περασμένη Παρασκευή (7/8) με τις τιμές για την ποικιλία Brent, για παραδόσεις Σεπτεμβρίου, να έχουν κτυπήσει τα 75+ δολάρια το βαρέλι σε intra day trading στο ICE του Λονδίνου με τις τιμές να υποχωρούν σήμερα (10/8) στα $74 το βαρέλι για το Brent και στα $71 για το WTI στη Νέα Υόρκη.

Τα Όρια της Καινοτομίας στην Ενέργεια

Τα Όρια της Καινοτομίας στην Ενέργεια

«Οποιαδήποτε μετάβαση σε νέους πρωτότυπους μετατροπείς ενέργειας αποτελεί μια εσωτερική διαδικασία, που απαιτεί δεκαετίες για να ολοκληρωθεί. Για παράδειγμα, ακόμα και σήμερα υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι οι ατμοστρόβιλοι δεν θα εξακολουθήσουν για δεκαετίες να παράγουν τον κύριο όγκο ηλεκτρικής ενέργειας».

Μόνη Διέξοδος η Ιδιωτική Πρωτοβουλία

Μόνη Διέξοδος η Ιδιωτική Πρωτοβουλία

Το ελληνικό κράτος βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεωκοπίας. Τα τελευταία 28 χρόνια δανείστηκε περί τα 400 δισεκατ. δολλάρια, εδέχθη 160 δισεκατ. ευρώ από τα κοινοτικά Ταμεία, δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει δύο σταθεροποιητικά δάνεια και, βεβαίως, κατασπατάλησε πολύτιμα κεφάλαια, μέσω των οποίων σήμερα θα ζούσαμε σε μιαν άλλη Ελλάδα.