Άρθρα-Αναλύσεις

Χρειάζονται Πρωτοβουλίες στην Ένωση

Χρειάζονται Πρωτοβουλίες στην Ένωση

Η Ελλάδα βρίσκεται σε πολλαπλή κρίση. Αλλά και η Ευρώπη όπως και το ευρύτερο διεθνές σύστημα βρίσκονται επίσης σε δεινή οικονομική κρίση. Ωστόσο και μόνο διαβάζοντας τον ευρωπαϊκό Τύπο αντιλαμβάνεται κάποιος ότι η Ελλάδα «προσλαμβάνεται» αυτή τη στιγμή ως ο πλέον αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης, των δεκαέξι δηλαδή κρατώνμελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν υιοθετήσει το ενιαίο νόμισμα, το ευρώ.

Χρυσή Τομή στην Ηλεκτροπαραγωγή

Χρυσή Τομή στην Ηλεκτροπαραγωγή

Το υπουργείο Ανάπτυξης (ΥΠΑΝ), βασιζόμενο αποκλειστικά στην ένταξη ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων φυσικού αερίου και ΑΠΕ, εγκαταλείπει την πολιτική της χρυσής τομής και, προκειμένου να ανταποκριθεί στις επιταγές ορισμένων τοπικών κοινωνιών και περιβαλλοντικών οργανώσεων, αποφάσισε αιφνίδια τον αποκλεισμό του λιθάνθρακα από το ηλεκτροπαραγωγικό μείγμα της χώρας.

Η Δομική Ανεπάρκεια του Ελληνικού Πολιτικού Συστήματος

Η Δομική Ανεπάρκεια του Ελληνικού Πολιτικού Συστήματος

Η ελληνική κοινή γνώμη εμφανίζεται, για μια ακόμη φορά, απογοητευμένη από την αποτυχία της πολιτικής της ηγεσίας να επιλύσει τα προβλήματα της χώρας. Ο ήρωας του χθες φαίνεται να διαψεύδει τις προσδοκίες. Πολλοί Ελληνες –εθισμένοι στις «προσωπικότητες»– διαβλέπουν ως μοναδική λύση την αντικατάσταση του ηγέτη. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά...

Περιβαλλοντική Φυγή προς τα Εμπρός

Περιβαλλοντική Φυγή προς τα Εμπρός

Από τη Μεταπολίτευση και μετά η ελληνική κοινωνία βρέθηκε αντιμέτωπη με μια σειρά από συνεχείς προκλήσεις. Ξεκίνησαν με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, για να ακολουθήσει η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, η ομαλή εναλλαγή κομμάτων στην εξουσία και η λήθη στο παρελθόν, το ευρώ και η ένταξη στην ΟΝΕ, οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας.

Τα Αγκάθια της Ελληνικής Οικονομίας στην Αντιμετώπιση της Κρίσης

Τα Αγκάθια της Ελληνικής Οικονομίας στην Αντιμετώπιση της Κρίσης

Η Ελλάδα, ευρισκόμενη στο μέσον της διεθνούς κρίσης, υφίσταται τις συνέπειές της. Η πρώτη παρατήρηση που μπορεί να κάνει κάποιος είναι ότι η συμμετοχή της στην Ευρωζώνη αποδεικνύεται ευεργετική: όχι μόνο η Ελλάδα πέτυχε τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη τα τελευταία χρόνια, αλλά τώρα, εν μέσω της κρίσης, το ευρώ τής παρέχει σημαντική προστασία. Η συμμετοχή όμως της Ελλάδας στην Ευρωζώνη δεν ήταν αρκετή για να προστατεύσει την ελληνική οικονομία από τη μεγάλη διεύρυνση των επιτοκιακών περιθωρίων δανεισμού (spreads) του Δημοσίου και των τραπεζών.

Η Πιο Λογική Λύση Αυτή τη Στιγμή Είναι η Κρατική Παρέμβαση

Η Πιο Λογική Λύση Αυτή τη Στιγμή Είναι η Κρατική Παρέμβαση

Ο σύντροφος Γκρίνσπαν επιθυμεί κατάσχεση των υψηλότερων κλιμακίων της οικονομίας. Για την ακρίβεια, αυτό που είπε ο Αλαν Γκρίνσπαν, πρώην πρόεδρος της Fed και ένθερμος οπαδός της ελεύθερης αγοράς, ήταν πως «ίσως είναι απαραίτητη μια προσωρινή κρατικοποίηση ορισμένων τραπεζών, ώστε να διευκολυνθεί η ομαλή αναδιάρθρωσή τους». Συμφωνώ.

Η Επόμενη Υπερδύναμις

Η Επόμενη Υπερδύναμις

Παγκοσμιοποίηση και γεωπολιτική είναι δυνάμεις αντιφατικές ή συμπληρωματικά «υπορρεύματα», στην παρούσα φάση της ανθρώπινης ιστορίας; Αν ναι, τότε μπορεί να υποστηριχθεί ότι ο έλεγχος των πηγών ισχύος της παγκοσμιοποιήσεως και της γεωπολιτικής αποτελεί προϋπόθεση, ακόμα και σε περιόδους κρίσεως, για την επίτευξη παγκόσμιας υπεροχής.

Ποιος Έχει Ανάγκη να Αγοράσει Καινούργιο Αυτοκίνητο;

Ποιος Έχει Ανάγκη να Αγοράσει Καινούργιο Αυτοκίνητο;

Ο Λέον Στολτζ, επιχειρηματίας από την Ατλάντα, με τη σύζυγό του Ελίζαμπεθ, έκαναν κάτι που ελάχιστοι κάνουν πια στις μέρες μας: Πήγαν να αγοράσουν ένα καινούργιο αυτοκίνητο. Η μακροενοικίαση, διάρκειας 27 μηνών, του Honda Odys­sey που χρησιμοποιεί το ζευγάρι έληγε και αποφάσισαν να προχωρήσουν στην αγορά ενός πιο σπορ αυτοκινήτου.

Σχέσεις Ρωσίας, Ε.Ε. και ΗΠΑ στον 21ο Αιώνα : Σταυρόλεξο για Δυνατούς Λύτες

Σχέσεις Ρωσίας, Ε.Ε. και ΗΠΑ στον 21ο Αιώνα : Σταυρόλεξο για Δυνατούς Λύτες

Ο χαρακτηρισμός της Ρωσίας ως μίας δυνάμεως που συμπεριφέρεται στην διεθνή σκηνή με όρους του 19ου αιώνα και όχι με άξονα την διεθνή συνεργασία και ολοκλήρωση, που υποτίθεται ότι χαρακτηρίζουν την μεταμοντέρνα εποχή μας, εκτοξεύεται συχνά ως κατηγορία από αρκετούς πολιτικούς και αναλυτές στην Δύση.

Ο Κίνδυνος του «Φαύλου Κύκλου»

Ο Κίνδυνος του «Φαύλου Κύκλου»

Oσο περνάει ο καιρός τόσο περισσότερο γίνεται εμφανές ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη ύφεση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρηματιών στις μεγάλες οικονομίες έχει βυθιστεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ οι πιστωτικοί δίαυλοι έχουν διακοπεί παγκοσμίως, σε μια περίοδο όπου η δανειακή επιβάρυνση βρέθηκε στα ύψη εξαιτίας του «φθηνού» χρήματος που κυριάρχησε από το 2001.

Η Κρίση, η Όπερα και η Μουσική

Η Κρίση, η Όπερα και η Μουσική

Πριν μία δεκαετία, οι οικονομικός αναλυτής Αντρέ Κοστολάνι μού διηγήθηκε την ακόλουθη ιστορία, η οποία σίγουρα είναι εξόχως ενδιαφέρουσα. «Πριν από περίπου 200 χρόνια, έγινε στο παλάτι μιας Γαλλίδας δούκισσας ένας έντονος διάλογος μεταξύ των καλεσμένων για το τί είναι πιο σημαντικό σε μία όπερα: η μουσική ή τα λόγια. Ένας από τους καλεσμένους ήταν ποιητής και ένας άλλος μουσικός. Και οι δύο έκαναν κόρτε στην δούκισσα. Ο ένας έγραψε γι’ αυτήν ένα σονέτο και ο άλλος το επένδυσε με την μουσική του. Η δούκισσα έπρεπε να αποφασίσει ποιο από τα δύο τής άρεσε περισσότερο, η μουσική ή το κείμενο.

Τα Πυρηνικά Όπλα στο Προσκήνιο

Τα Πυρηνικά Όπλα στο Προσκήνιο

Υστερα από δύο ανεκμετάλλευτες δεκαετίες από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ο πυρηνικός αφοπλισμός επανέρχεται στην κορυφή της διεθνούς ατζέντας. Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει υποσχεθεί ότι θα επιδιώξει έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά και ώς ένα πρώτο βήμα θα διαπραγματευθεί περαιτέρω περικοπές στο πυρηνικό οπλοστάσιο με τη Ρωσία. Αυτές οι δυο χώρες κατέχουν συνολικά το 95% του παγκόσμιου πυρηνικού οπλοστασίου.

Είναι η Χώρα μας σε Ύφεση;

Είναι η Χώρα μας σε Ύφεση;

Η ύφεση ορίζεται ως η περίοδος που η οικονομική δραστηριότητα που εκφράζεται από ένα ολόκληρο σύνολο μεταβλητών, και κωδικοποιείται σαν μείωση του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής, αφού αγγίξει το μέγιστο σημείο της ύστερα από μια περίοδο ευημερίας, αρχίζει να συρρικνώνεται μέχρι να αγγίξει το χαμηλότερο σημείο της.

Πολλοί οι Ανασταλτικοί Παράγοντες για την Ανάπτυξη μιας Ανταγωνιστικής  Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας

Πολλοί οι Ανασταλτικοί Παράγοντες για την Ανάπτυξη μιας Ανταγωνιστικής Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας

Μιλώντας στο πλαίσιο της Ημερίδας των ΤΕΕ - CIGRE για την Ηλεκτρική Ενέργεια που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Πανεπιστήμιο Πατρών, ο Αντιπρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της EGL Hellas AE κ. Ηλίας Καρυδογιάννης, αναφέρθηκε στους Ανασταλτικούς Παράγοντες Ανάπτυξης του Τομέα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ελλάδα.

Μια Σκακιέρα Γεμάτη Παράδοξα

Μια Σκακιέρα Γεμάτη Παράδοξα

Η Μέση Ανατολή αποτελεί αναμφίβολα μια περιοχή γεμάτη παράδοξα. Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες το βασικότερο ζήτημα ήταν το Ιράν και η απειλή που προερχόταν από την επιταχυνόμενη κούρσα της ανάπτυξης πυρηνικού οπλοστασίου που στρέφεται εναντίον του Ισραήλ. Αλλωστε ο ιρανός πρόεδρος Αχμαντινετζάντ δεν παραλείπει να διακηρύσσει με κάθε ευκαιρία την επιθυμία του να σβήσει από τον χάρτη το ισραηλινό κράτος

κ. Αλέκος Παπαδόπουλος: «Το Δημοσιονομικό Πρόβλημα της Χώρας δεν είναι ούτε το Έλλειμμα ούτε το Χρέος. Είναι το Ίδιο το Πολιτικό μας Σύστημα!!»

κ. Αλέκος Παπαδόπουλος: «Το Δημοσιονομικό Πρόβλημα της Χώρας δεν είναι ούτε το Έλλειμμα ούτε το Χρέος. Είναι το Ίδιο το Πολιτικό μας Σύστημα!!»

Στα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το πολιτικό μας σύστημα και η εθνική μας οικονομία αναφέρθηκε ο τ. υπουργός κ. Αλέκος Παπαδόπουλος στην ομιλία του κατά την παρουσίαση του βιβλίου του "Τα βήματα του Έστερναχ" στις 11/02/2009, στην Παλαιά Βουλή. Επιπλέον, προχώρησε σε διατύπωση προτάσεων για το «το δέον γενέσθαι» κατά την επόμενη δεκαετία: