Άρθρα-Αναλύσεις

Kρίση: H Πρόκληση της Eπικοινωνιακής Διαχείρισης

Kρίση: H Πρόκληση της Eπικοινωνιακής Διαχείρισης

H διατήρηση της εμπιστοσύνης της Kοινής Γνώμης ήταν και εξακολουθεί να είναι βαρύνων αν όχι ο πιο σημαντικός παράγων στην διαχείριση των Xρηματοπιστωτικών Kρίσεων. Eτσι εκτός από τη λήψη ουσιαστικών μέτρων η επίδειξη αποφασιστικότητας έστω και σε επίπεδο διακηρύξεων επιτρέπει στην Eπικοινωνιακή Διαχείριση να περιφρουρήσει την εμπιστοσύνη.

Η  Γοητεία του «Μοιραίου»

Η Γοητεία του «Μοιραίου»

Όλοι συμφωνούμε ότι η κρίση είναι μπροστά μας. Στις αρχές της εβδομάδας, ο κ. Ντομινίκ Στρος Καν, διοικητής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, συμπεριέλαβε την Ελλάδα (πλάι στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία…) στις είκοσι χώρες υψηλού κινδύνου, που εξαιτίας των μεγάλων ελλειμμάτων στα ισοζύγια εξωτερικών συναλλαγών τους, κινδυνεύουν να «στεγνώσουν» από ξένα κεφάλαια.

Σε Περιοχές Αχαρτογράφητες

Σε Περιοχές Αχαρτογράφητες

Τα πράγματα δεν πάνε καλά στον κόσμο, καθώς η χρηματοπιστωτική κρίση οδηγεί σε μια αποκλιμάκωση του παγκόσμιου ρυθμού ανάπτυξης, με τους πρόδρομους δείκτες να υποδεικνύουν περαιτέρω υποχώρηση της παγκόσμιας βιομηχανικής παραγωγής.

Παγκοσμιοποίηση του Πληθωρισμού

Παγκοσμιοποίηση του Πληθωρισμού

Δεν χωρεί καμία αμφιβολία ότι η παγκοσμιοποίηση δημιούργησε για ολόκληρο τον πλανήτη πρωτόγνωρες, στην ιστορία του ανθρώπου, συνθήκες οικονομικής αναπτύξεως. Από το 2002 και μετά, το παγκόσμιο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) αυξανόταν με ετήσιο ρυθμό 5%, ενώ ο πληθωρισμός δεν ξεπερνούσε το 3,5%.

Διχάζει την Ευρώπη η Kρίση

Διχάζει την Ευρώπη η Kρίση

πρόεδρος της ΕΚΤ τάχθηκε δημοσίως υπέρ της έγκρισης του πακέτου Πόλσον στις ΗΠΑ. Kατάσταση νευρικότητας επικρατούσε χθες στις διεθνείς αγορές εν αναμονή της ψηφοφορίας από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του τροποποιημένου νομοσχεδίου για τη σωτηρία των αμερικανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων - πάντως, οι οιωνοί είναι πολύ καλύτεροι από ό, τι κατά την αρχική διαδικασία, ενώ η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι, προέβλεψε ότι θα εγκριθεί.

Έχει Διαταραχθεί ο Κύκλος Ζήτησης-Προσφοράς στην Ηλιακή Ενέργεια

Έχει Διαταραχθεί ο Κύκλος Ζήτησης-Προσφοράς στην Ηλιακή Ενέργεια

Καθώς το μέλλον της ηλιακής ενέργειας μοιάζει να διαφαίνεται λαμπρό, οι προοπτικές για ορισμένους κατασκευαστές ηλιακών συσσωρευτών είναι δυσοίωνες. Ο λόγος; Η υπερβάλλουσα προσφορά στην κατασκευή εξαρτημάτων μοιάζει να προκαλεί αιφνίδιες αναταράξεις για μια βιομηχανία που συνήθισε η ζήτηση για προϊόντα της να υπερβαίνει την προσφορά.

HΠA - Iνδία: Συμμαχία α λα Καρτ

HΠA - Iνδία: Συμμαχία α λα Καρτ

H έγκριση του Kογκρέσου στη στήριξη της πυρηνικής τεχνολογίας και τεχνογνωσίας της Iνδίας αποτελεί μια σοβαρή επένδυση της Oυάσιγκτον με στόχο, κατά κύριο λόγο, την εξισορρόπηση της ισχύος της Kίνας. Aν στην αμερικανική πρωτεύουσα υπάρχουν προσδοκίες για συνολικότερη σύμπλευση με το Nέο Δελχί στη διαχείριση των περιφερειακών προβλημάτων, τότε η προσγείωση στην πραγματικότητα θα είναι και σύντομη και απότομη.

Διδάγματα από τη Σουηδία για την Αντιμετώπιση της Κρίσης

Διδάγματα από τη Σουηδία για την Αντιμετώπιση της Κρίσης

Αποτελεί οπωσδήποτε ξεχωριστή εμπειρία να επισκέπτεται κανείς τα Ηνωμένα Εθνη κατά τη διάρκεια αυτών των ιστορικών ημερών που διανύει η παγκόσμια οικονομία. Παρ΄ όλο που θα φανταζόταν κανείς ότι το αντικείμενο των συζητήσεων θα ήταν η παγκόσμια πολιτική κατάσταση, δεν θα πρέπει να εκπλήσσει κανέναν το γεγονός ότι το κλίμα μέσα στο τεράστιο κτίριο του ΟΗΕ επηρεάζεται και από την ένταση που προκαλεί η διαδικασία που αφορά τόσο την Ουάσιγκτον όσο και τη Γουόλ Στριτ.

Το Πεκίνο... Φταρνίστηκε

Το Πεκίνο... Φταρνίστηκε

Οι Iνδοί εξαγωγείς σιδηρομεταλλεύματος προειδοποίησαν, τη Δευτέρα, πως η ζήτηση από τα χαλυβουργεία της Kίνας έχει μειωθεί κατακόρυφα τον τελευταίο μήνα και πως οι Kινέζοι αγοραστές της πρώτης ύλης αδυνατούν να εκπληρώσουν τους οικονομικούς όρους των συμβολαίων που έχουν υπογράψει με τους προμηθευτές τους.

Ρωσικές Αγορές

Ρωσικές Αγορές

O ισχυρισμός της Pωσίας, πριν από λίγους μήνες, ότι αποτελεί όαση ηρεμίας στην παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, αποδεικνύεται τόσο απατηλός, όσο και οι υποσχέσεις της εποχής του Σοβιέτ, για τη δημιουργία ενός παράδεισου στη Γη.

Κρίσιμη Έλλειψη: το Έναυσμα

Κρίσιμη Έλλειψη: το Έναυσμα

Η παραγωγικότητα μιας κοινωνίας, επομένως ο πλούτος και ο οικονομικός δυναμισμός της· η κατά κεφαλήν καλλιέργεια των μελών της, επομένως η ποιότητα της ζωής τους· το διεθνές κύρος της, επομένως η ασφάλεια και αξιοπρέπεια που εξασφαλίζει στα μέλη της· αυτά τα πρώτιστα και ουσιώδη είναι συνάρτηση αντανακλαστικών: Πόσο έγκαιρα μια κοινωνία αποπέμπει (στέλνει στο σπίτι του) έναν ανίκανο ή διεφθαρμένο ηγέτη.

Ανεπαρκείς Eπενδύσεις από την ΔΕΗ

Ανεπαρκείς Eπενδύσεις από την ΔΕΗ

Ο κίνδυνος κατάρρευσης του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα είναι πλέον υπαρκτός. Η χρόνια απουσία επενδύσεων έχει καταστήσει το δίκτυο ανεπαρκές να ανταποκριθεί στην διαρκώς αυξημένη ζήτηση. Την ίδια στιγμή οι αντιδράσεις στις προσπάθειες εκσυγχρονισμού της ΔΕΗ και η καθυστέρηση στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας επιδεινώνουν την κατάσταση.

Τρία Σενάρια για τη Διεθνή Κρίση

Τρία Σενάρια για τη Διεθνή Κρίση

Σε τεντωμένο σκοινί εξακολουθεί να βαδίζει το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα και το γεγονός ότι η κυβέρνηση του κ. Τζορτζ Μπους κάνει αγώνα δρόμου, προκειμένου, μετά τις αποκρατικοποιήσεις, να καλύψει τις «τρύπες» των τραπεζών με κρατικό χρήμα δείχνει την κρισιμότητα της κατάστασης. Σε ένα τέτοιο κλίμα λογικό είναι οι επενδυτές να δίνουν πολύ μικρή σημασία στους χρηματιστηριακούς δείκτες των εισηγμένων εταιρειών, όπως το P/E, το P/BV, η μερισματική απόδοση κ.λπ.

Η κατάρρευση των αγορών

Η κατάρρευση των αγορών

Ακόμη και πριν το Κογκρέσο καταψηφίσει το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών, οι αγορές βίωναν μία ιδιαίτερα δύσκολη ημέρα. Η διάσωση της Fortis και η εθνικοποίηση της Bradford & Bingley υπέδειξαν ότι η κρίση εμπιστοσύνης στις τράπεζες πέρασε τον Ατλαντικό και έφτασε στην Ευρώπη, όπου οι τράπεζες διαθέτουν υψηλότερη μόχλευση και είναι δυσκολότερο για τους πολιτικούς να συμφωνήσουν σε σχέδια διάσωσης.

Ο Απολυθείς Iδιωτικός Υπάλληλος

Ο Απολυθείς Iδιωτικός Υπάλληλος

Ιδιωτική εταιρεία ανακοινώνει την απόλυση στελέχους της, που πρόσφατα έκλεισε τα 40, καταβάλλοντας του απλά την από το νόμο προβλεπόμενη αποζημίωση. Ο αιφνιδιασμός του στελέχους είναι τεράστιος, αφού δεν μπορούσε σε καμμία περίπτωση να είχε προβλέψει αυτήν την εξέλιξη, ύστερα από 2 χρόνια που εργαζόταν στην εταιρία.