Άρθρα-Αναλύσεις

Οι στόχοι της Ε.Ε. για το 2020 Εγγυώνται τη Ραγδαία Aνάπτυξη των Φωτοβολταϊκών

Οι στόχοι της Ε.Ε. για το 2020 Εγγυώνται τη Ραγδαία Aνάπτυξη των Φωτοβολταϊκών

Oι φιλόδοξοι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κάλυψη του 20% της παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ μέχρι το 2020, ενισχύουν την προοπτική για μία συνεχιζόμενη ραγδαία ανάπτυξη του κλάδου των Φωτοβολταϊκών κατά τα επόμενα χρόνια.

Η Διόρθωση του Πετρελαίου δεν Εγγυάται Χαμηλές Τιμές στην Αντλία

Η Διόρθωση του Πετρελαίου δεν Εγγυάται Χαμηλές Τιμές στην Αντλία

Η πτώση των διεθνών τιμών πετρελαίου από το υψηλό των 147 δολαρίων στις αρχές Ιουλίου στα 111 και 112 δολάρια το βαρέλι μετά τον 15Αύγουστο, αποτελεί ασφαλώς μία διόρθωση στην ανοδική κατά τα άλλα μακροχρόνια πορεία του. Ήδη την τελευταία εβδομάδα έχει παρατηρηθεί μία σταθερή άνοδος με το Brent να κλείνει πάνω από τα 115 δολάρια το βαρέλι την περασμένη Παρασκευή για παραδόσεις Σεπτεμβρίου.

Δύσκολοι Καιροί για τους Τρεις Μεγάλους του Nτιτρόιτ

Δύσκολοι Καιροί για τους Τρεις Μεγάλους του Nτιτρόιτ

O Mπομπ Nαρντέλι, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Chrysler, έχει προγραμματίσει μια κρίσιμη επίσκεψη στην Iαπωνία τον ερχόμενο μήνα: μια επίσκεψη που θα βοηθήσει να ξεκαθαριστεί εάν η αυτοκινητοβιομηχανία του Nτιτρόιτ θα καταφέρει να βγει σώα από τη χειρότερη κρίση που έχει πλήξει ποτέ τον κλάδο.

Η Αγορά Πετρελαίου Αναζητεί Ισορροπία

Η Αγορά Πετρελαίου Αναζητεί Ισορροπία

Έχει περάσει ελάχιστος καιρός από τότε που οι τιμές του πετρελαίου φαίνονταν να κινούνται προς μια και μόνη κατεύθυνση: ανοδικά. Τις τελευταίες εβδομάδες, η ξέφρενη πορεία που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας εμφανίζει ενδείξεις εκτόνωσης.

Τι Κρύβεται Πίσω από τη Διόρθωση των Εμπορευμάτων;

Τι Κρύβεται Πίσω από τη Διόρθωση των Εμπορευμάτων;

Η είσοδος της Κίνας στον ΠΟΕ το 2001 αποτέλεσε τη γραμμή εκκίνησης για ένα πρωτοφανές ράλι στις τιμές των εμπορευμάτων. Μήπως άραγε οι Ολυμπιακοί του Πεκίνου αποτελούν τη γραμμή του τερματισμού; Από τις αρχές Αυγούστου, οι τιμές των καυσίμων, των τροφίμων και των υπόλοιπων πρώτων υλών έχουν πάρει την κατιούσα υποχωρώντας με ταχύτατο ρυθμό αφήνοντας έκθετους εκείνους τους αναλυτές που μέχρι πρόσφατα προέβλεπαν νέα εκτίναξη των τιμών τους.

Περιβάλλον Ναυτιλία, Ιστορία

Περιβάλλον Ναυτιλία, Ιστορία

Όπως κάθε χρόνο, παραθέρισα στη Τήνο. Τις πιο πολλές μέρες φυσούσε ανελέητα. Οι διακοπές της ΔΕΗ ήταν συχνές και όπως πάντα ενοχλητικές. Στη Τήνο υπάρχει μια μόνο μικρή ανεμογεννήτρια. Το καύσιμό της –ο αέρας- είναι «τζάμπα» και προσφέρεται αφειδώς 365 ημέρες (σχεδόν) το χρόνο. Πολλές φορές αναρωτήθηκα τι είναι εκείνο που εμποδίζει όσους παίρνουν αποφάσεις να κατανοήσουν τι επιβάλλεται να πράξουν

Χωρίς Όραμα για τις ΑΠΕ η Κυβέρνηση

Χωρίς Όραμα για τις ΑΠΕ η Κυβέρνηση

Φέτος το καλοκαίρι αρκετοί ξένοι φίλοι επισκέφθηκαν την Ελλάδα, οι περισσότεροι για διακοπές άλλοι για δουλειές. Στις συζητήσεις γύρω από τα ενεργειακά θέματα και το τι γίνεται σήμερα στην Ελλάδα από πλευράς ενεργειακών υποδομών αναπόφευκτα το ενδιαφέρον μονοπώλησαν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

H Ατμομηχανή της Eυρώπης... Κλατάρει

H Ατμομηχανή της Eυρώπης... Κλατάρει

Σύμφωνα με την έρευνα του ινστιτούτου Ifo που δημοσιοποιήθηκε χθες, οι προβλέψεις των Γερμανών βιομηχάνων είναι οι πλέον απαισιόδοξες από το 1991. O συγκεκριμένος δείκτης έχει λαμπρό ιστορικό ορθής πρόβλεψης της πορείας της βιομηχανικής παραγωγής στη χώρα και οι αναλυτές της βρετανικής Absolute Strategy Research υποστηρίζουν ότι τα τελευταία μεγέθη παραπέμπουν σε ετήσια υποχώρηση της παραγωγής κατά 5%.

Ο αμφιλεγόμενος Θρίαμβος του Πεκίνου

Ο αμφιλεγόμενος Θρίαμβος του Πεκίνου

Οι ελπίδες πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα βελτίωναν και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα αποδείχθηκαν τελικώς «αβάσιμες». Αυτό υποστηρίζει μερίδα του αυστραλιανού τύπου, σχολιάζοντας τις επιδόσεις της Κίνας ως διοργανώτριας χώρας και τις συνέπειες της Ολυμπιάδος για το μέλλον της χώρας.

Η Στρατηγική της Μόσχας για τον Έλεγχο των Ενεργειακών Πηγών της Κεντρικής Ασίας

Η Στρατηγική της Μόσχας για τον Έλεγχο των Ενεργειακών Πηγών της Κεντρικής Ασίας

O πόλεμος που έφερε αντιμέτωπες τη Μόσχα και την Τιφλίδα από τις 8 ως τις 12 Αυγούστου δεν είχε άμεσο ενεργειακό διακύβευμα, ωστόσο είχε μια έντονη μυρωδιά πετρελαίου και γκαζιού. Ο,τι αποσταθεροποιεί τη Γεωργία, διαδρομή σημαντική στον δρόμο των πετρελαίων και του φυσικού αερίου της Κασπίας προς την Ευρώπη, είναι καλό για τους Ρώσους.

Η Επιδότηση στην Κίνα

Η Επιδότηση στην Κίνα

Yπηρετώντας τους πολίτες ή τους μετόχους; Όταν οι Kινέζοι οδηγοί γεμίζουν το ρεζερβουάρ με επιδοτούμενη βενζίνη, το μόνο που μπορούν να κάνουν οι επενδυτές είναι να βλέπουν και να δυσαρεστούνται. H πετρελαϊκή εταιρεία Sinopec, η μεγαλύτερη εταιρεία διύλισης στην Aσία, χάνει 19 δολάρια για κάθε βαρέλι πετρέλαιο που διυλίζει, σύμφωνα με την CLSA -και αυτό μετά τις επιδοτήσεις και τις πρόσφατες αυξήσεις στις τιμές της βενζίνης.

Ανανέωση ή Θάνατος

Ανανέωση ή Θάνατος

Ο Φίλιπ Μέγερ είναι γνωστός δημοσιογράφος. Θεωρείται, μάλιστα, ο πατέρας της ερευνητικής δημοσιογραφίας. Έχει πάρει και Πούλιτζερ. Η πρόβλεψή του έχει λοιπόν κάποια βαρύτητα: το 2043 είναι η χρονιά που θα πεθάνουν οι εφημερίδες.

Επίδειξις Δυνάμεως από την Ρωσία

Επίδειξις Δυνάμεως από την Ρωσία

Την ευκαιρία, η Ρωσία την περίμενε από καιρό. Σχεδίαζε σχολαστικά την αξιοποίησή της και δεν έκρυβε τις προθέσεις της. Τις προθέσεις αυτές, ο πρόεδρος της Γεωργίας τις γνώριζε. Όταν λοιπόν, πριν λίγες εβδομάδες, διαπίστωσε ότι στους κόλπους της επιτροπής η οποία είχε προκύψει από τις συμφωνίες του 1992, ο διάλογος με την Νότια Οσσετία ήταν μονομερής και υπέρ της ρωσικής πλευράς, θέλησε να διεθνοποιήσει το θέμα της αποσχισθείσης από την Γεωργία Οσσετίας.

Η Δύναμις του Δικαίου στο Σκοπιανό

Η Δύναμις του Δικαίου στο Σκοπιανό

Ο υπογράφων είναι επί πολλές δεκαετίες αναγνώστης της «Εστίας» και την τελευταία δεκαετία αρθρογράφος της. Εχει δε εδραία την πεποίθηση, ότι η ιστορική αυτή εφημερίδα πρωτοπορεί πάντοτε στους αγώνες του Έθνους. Και ασφαλώς δεν αναιρούν την πεποίθηση αυτή οι ρεαλιστικές εκτιμήσεις της επί ορισμένων θεμάτων, όπως το Σκοπιανό. Εν τούτοις, στα εθνικά θέματα «χαμένες υποθέσεις» είναι μόνον αυτές που εγκαταλείπονται.

Ρωσικό «Ματ» στην Κασπία

Ρωσικό «Ματ» στην Κασπία

Η Ρωσία είναι γενέτειρα ορισμένων από τους κορυφαίους σκακιστές στον κόσμο και η στρατιωτική εισβολή στη Γεωργία ήταν μια, οδυνηρά αποτελεσματική, στρατηγική κίνηση στη μεγάλη σκακιέρα του ενεργειακού τομέα. Η ρωσική επέμβαση προκάλεσε την ταχύτερη επενδυτική έξοδο της τελευταίας δεκαετίας, ωστόσο, το Κρεμλίνο δεν μοιάζει να το απασχολεί αυτό που συνέβη, αφού έχει πετύχει τους μακροπρόθεσμους στρατηγικούς στόχους του.

Το Αμερικανικό Όνειρο Μετατρέπεται σε Κινεζικό

Το Αμερικανικό Όνειρο Μετατρέπεται σε Κινεζικό

Μέσα στα υπέροχα νέα στάδια του Πεκίνου και μπροστά στους ενθουσιώδεις συμπατριώτες τους οι αθλητές της Κίνας κατατρόπωσαν τους αμερικανούς αντιπάλους τους σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες κατακτώντας 16 χρυσά μετάλλια περισσότερα και θέτοντας τέλος στην αμερικανική κυριαρχία που διαρκούσε από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης.