Άρθρα-Αναλύσεις

Οι Επιπτώσεις από τις Στρεβλώσεις στην Αγορά Πετρελαίου της Κίνας

Οι Επιπτώσεις από τις Στρεβλώσεις στην Αγορά Πετρελαίου της Κίνας

H απόφαση του Πεκίνου να αυξήσει τις τιμές των καυσίμων κατά, σχεδόν 20% ερμηνεύτηκε ως μια κίνηση για να συμπορευτεί η κινέζικη αγορά ενέργειας με τις παγκόσμιες τάσεις. Αυτή η πεποίθηση, όμως, δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια ψευδαίσθηση, επισημαίνουν οι αναλυτές. Η προς τα άνω αναπροσαρμογή των τιμών δεν σημαδοτεί μια ριζική αλλαγή στην πολιτική της χώρας με τη δεύτερη μεγαλύτερη κατανάλωση. Η αύξηση των τιμών κατά 17% με 18% προ δέκα και πλέον ημερών αιφνιδίασε, καθώς αναμενόταν μήνες αργότερα. Ηταν, μάλιστα, διπλάσια σε σχέση με τη μεγαλύτερη αναπροσαρμογή που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια. Υποκινήθηκε, όμως, από βραχυπρόθεσμους και όχι μακροπρόθεσμους στόχους.

Οι τέσσερις στόχοι του Πεκίνου

Οι τέσσερις στόχοι του Πεκίνου

Το ενδιαφέρον της Κίνας για τις σχέσεις της με την Ελλάδα έχει εκδηλωθεί επανειλημμένα στο παρελθόν – κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού πριν από δύο χρόνια και της υπουργού Εξωτερικών πέρυσι. Είναι όμως η πρώτη φορά που το Πεκίνο, κατά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια με τον κινέζο ομόλογό του Χου Τζιντάο την περασμένη εβδομάδα, συγκεκριμενοποίησε το πλαίσιο και τους στόχους της εξέλιξης αυτών των σχέσεων.

Κλιματικές αλλαγές και Ενεργειακή Πολιτική

Κλιματικές αλλαγές και Ενεργειακή Πολιτική

Τα τελευταία λίγα χρόνια οι αλλαγές που συντελούνται γύρω μας, απαιτούν να αναπροσαρμόσουμε την οπτική μας για πολλά πράγματα, τα οποία κατά τις προηγούμενες δεκαετίες θεωρούνταν δεδομένα και ξεκάθαρα. Ανάγκη να αναπροσαρμόσουμε την οπτική μας και να αντιληφθούμε τις ραγδαίες αλλαγές που συμβαίνουν γύρω μας, αλλά και ανάγκη να αναπροσαρμόσουμε τη φιλοσοφία μας, τις δραστηριότητες, τις συνήθειες μας, την ίδια τη στάση ζωής μας.

Στο Στόχαστρο οι Κερδοσκόποι

Στο Στόχαστρο οι Κερδοσκόποι

Η ανησυχία για ενδεχόμενη ανάμειξη κερδοσκόπων στην εκτίναξη της τιμής του αργού πετρελαίου σε επίπεδα-ρεκόρ, οδήγησε την επιτροπή Οικονομικών της Βουλής των Κοινοτήτων στην απόφαση να πραγματοποιήσει την πρώτη της ακροαματική διαδικασία με θέμα την επιτήρηση της πετρελαϊκής αγοράς του Λονδίνου, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής, Τζον Μακ Φολ.

Πετρέλαιο και Κερδοσκοπία

Πετρέλαιο και Κερδοσκοπία

Η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, με μικρές αυξομειώσεις ανεβαίνει διαρκώς τους τελευταίους μήνες. Χθες εσημείωσε ρεκόρ όλων των εποχών στα $145 το βαρέλι ενώ εδώ και ένα μήνα κινείται σταθερά πάνω από τα $130.

O «Aμερικανός» των Aγιατολάχ

O «Aμερικανός» των Aγιατολάχ

Tι έχουν πετύχει μέχρι στιγμής οι HΠA με την κλιμάκωση όχι μόνον των απειλών για προληπτικά πλήγματα αλλά και της στήριξης των αποσχιστικών εθνικιστικών κινημάτων εντός του Iράν; Πολύ απλά τη στερέωση της θρησκευτικής ηγεσίας και την περαιτέρω μεταβολή επί το συντηρητικότερο των πολιτικών συσχετισμών στη χώρα.

ΙΕΑ: Προβληματική η Αύξηση της Παραγωγής Πετρελαίου σε Μεσοπρόθεσμη Βάση

ΙΕΑ: Προβληματική η Αύξηση της Παραγωγής Πετρελαίου σε Μεσοπρόθεσμη Βάση

Δυσοίωνες φαίνεται ότι είναι οι προβλέψεις για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου για τα επόμενα 5 χρόνια σύμφωνα με τον κ Nobuo Tanaka, τον εκτελεστικό διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) ο οποίος κατά την έναρξη εχθές (01/07) των εργασιών του 19ου παγκοσμίου συνεδρίου πετρελαίου στην Μαδρίτη παρουσίασε την Μεσοπρόθεσμη Έκθεση για την Αγορά Πετρελαίου (Medium-Term Oil Market Report).

Αέναος Διαπλοκή

Αέναος Διαπλοκή

Tο σκάνδαλο της Siemens έπληξε τόσο καίρια το ΠΑΣΟΚ, που η ανάκαμψή του καθίσταται εξαιρετικά δυσχερής. Ο πρόεδρος του κ. Γιώργος Παπανδρέου διαχειρίζεται τα «έργα και τις ημέρες» των κυβερνήσεων του κ. Κώστα Σημίτη, που τόσο εσυγκίνησε και ενέπνευσε το εκσυχρονιστικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας.

Δομική η Κρίση της Διεθνούς Οικονομίας

Δομική η Κρίση της Διεθνούς Οικονομίας

Η αδυναμία του προχθεσινού Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανακοινώσει ένα κάποιο πρόγραμμα καταπολέμησης της ακρίβειας και να στείλει ένα μήνυμα ελπίδας στους αγωνιώντες για το αύριο Ευρωπαίους πολίτες, είναι ίσως εντυπωσιακή.

Καλοήθης Ηλεκτρική Ενέργεια

Καλοήθης Ηλεκτρική Ενέργεια

Η Ελλάδα, όπως όλες οι ανεπτυγμένες χώρες, αντιμετωπίζει διττό πρόβλημα: την ανάγκη να αυξηθεί το ηλεκτροπαραγωγικό δυναμικό της, αλλά συγχρόνως να μειωθεί η έκλυση διοξειδίου του άνθρακα (CΟ2) που- όπως είναι εν γένει παραδεκτό- επιτείνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου που απειλεί την ανθρωπότητα.

Η Ώρα της Κίνας

Η Ώρα της Κίνας

Σε λίγες εβδομάδες ξεκινούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Πεκίνο και οι σχετικές προετοιμασίες έχουν κορυφωθεί. Η κυκλοφορία στην πρωτεύουσα πόλη της Κίνας έχει αρχίσει να μειώνεται αισθητά βάσει ενός καλά μελετημένου επιτελικού σχεδίου ενώ καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες για την μείωση της ρύπανσης στην ευρύτερη περιοχή.

Εθισμένοι στο Πετρέλαιο

Εθισμένοι στο Πετρέλαιο

Πριν από δύο χρόνια, ο Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι η Αμερική είναι «εθισμένη στο πετρέλαιο» και εμφανίστηκε αποφασισμένος να κάνει κάτι γι’ αυτή την κατάσταση. Εντέλει, τα λεγόμενά του αποδείχθηκαν πομφόλυγες. Ζήτησε μάλιστα πρόσφατα από τη Σαουδική Αραβία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου παγκοσμίως, να αυξήσει κατά τι την ημερήσια παραγωγή της, ίσα ίσα ώστε να αποτρέψει μια ενδεχόμενη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Διατροφική Κρίσις προ 35 ετών

Διατροφική Κρίσις προ 35 ετών

Ήταν 28 Αυγούστου 1973. Ο γενικός διευθυντής της Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) κάλεσε σε επείγουσα σύσκεψη τις μεγαλύτερες χώρες εξαγωγής σιτηρών –Αργεντινή, Αυστραλία, Καναδά, Γαλλία, ΗΠΑ– για την αντιμετώπιση «της ανησυχητικής ελλείψεως δημητριακών, η οποία απειλεί δια νέων δεινών την ανθρωπότητα».

Είχαν Προβλέψει την Οικονομική Κρίση

Είχαν Προβλέψει την Οικονομική Κρίση

Με περισσή περί την πολιτική οικονομία άγνοια, πολλοί σπεύδουν να γράψουν ότι, με αφορμή την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, επιστρέφει στην οικονομική πρακτική ο κεϋνσιανισμός –ως ο τελευταίος να είχε ποτέ εκλείψει. Ταυτοχρόνως, κατακεραυνώνουν τον «νεοφιλελευθερισμό», στον οποίο και χρεώνουν την παρούσα κρίση, ως να ήταν πραγματικότητα.

Η Πολυνομία Ευνοεί την Διαφθορά

Η Πολυνομία Ευνοεί την Διαφθορά

Νομίζω πως όλοι θα συμφωνήσουμε, ότι μπορούμε χονδρικά να διακρίνουμε δύο είδη διαφθοράς στο δημόσιο: Τη «μεγάλη» διαφθορά, η οποία συνδέεται με βαριά οικονομικά εγκλήματα και την προώθηση μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων· και τη «μικρή», που συνδέεται με τακτικές των χαμηλότερων κοινωνικών τάξεων και αποσκοπεί σε κάποιο μικρό, αντικειμενικά, οικονομικό όφελος

Η Διπλωματία των Εξοπλισμών

Η Διπλωματία των Εξοπλισμών

Παρ’ ότι στην Ελλάδα εφαρμόζουμε κατά καιρούς τεράστια εξοπλιστικά προγράμματα, δεν έχουμε μάθει ούτε να κάνουμε σωστές επιλογές, ούτε να τα αξιοποιούμε, προκειμένου να αποκομίσουμε ευρύτερα οφέλη στην διεθνή σκηνή. Η διπλωματία είναι παιχνίδι ισορροπιών, όπου ο παίκτης ποτέ δεν είναι ένας.