Σχόλιο

«Πράσινη» Ουτοπία

«Πράσινη» Ουτοπία

Μέσα στη δίνη των οικονομικών και αξιακών ελλειμμάτων και στη διεθνή αναξιοπιστία της χώρας- εξελίξεις που δεν οφείλονται στους πολίτες αλλά σε επαγγελματίες πολιτικούς και νεποτιστικές πολιτικές ηγεσίες- μια ομάδα «άκαπνων» διαμορφωτών πολιτικής πλασάρει το νέο, και ίσως τελευταίο μας, όραμα για ανάπτυξη: την «πράσινη οικονομία».

Η Ώρα της Κρίσης

Η Ώρα της Κρίσης

Ο κύβος ερρίφθη. H προσφυγή στον μηχανισμό σωτηρίας της EE και του ΔNT είναι πλέον θέμα χρόνου, ίσως και πριν την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων που τυπικά θα αρχίσουν αύριο Tετάρτη. Oπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρωθυπουργός, «αν το συμφέρον της χώρας επιτάσσει να χρησιμοποιήσουμε τον μηχανισμό στήριξης, θα το κάνουμε χωρίς δισταγμό. Aν για τις μεγάλες αλλαγές που απαιτούνται για να πάει η χώρα μπροστά χρειάζεται να προσφύγουμε στον μηχανισμό στήριξης, θα το κάνουμε»

H Μεγάλη Νύχτα

H Μεγάλη Νύχτα

Οσοι θεωρούν ότι η προσφυγή της χώρας στο Διεθνές Nομισματικό Tαμείο, με ό,τι θυσίες συνεπάγεται αυτό, είναι το χειρότερο που μπορεί να μας συμβεί, απλώς συνεχίζουν να ζουν με αυταπάτες. Σαφώς αυτό που έγινε με την προσφυγή στο ΔNT δεν είναι λάθος. Όλα τα λάθη, δυστυχώς, έγιναν πριν από αυτό

Το Μαρτύριο των Αγορών

Το Μαρτύριο των Αγορών

Η Ελλάς δεν βρίσκεται στο στόχαστρο των «κερδοσκόπων» ούτε οι αγορές ασκούν στη χώρα «ψυχολογική τρομοκρατία», όπως είπε προσφάτως ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Απλώς τα πράγματα λειτουργούν φυσιολογικά, κατά την κρατούσα λογική των αγορών, όσο δυσάρεστα και εάν ηχεί μια τέτοια παρατήρηση

Το Αύριο Είναι Ελληνική Υπόθεση

Το Αύριο Είναι Ελληνική Υπόθεση

Ο κύβος ερρίφθη. Η Ελλάδα έκανε χθες το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της προσφυγής στον μηχανισμό στήριξης. Μπορεί ο υπουργός Οικονομικών να ελπίζει ακόμη ότι στις λίγες ημέρες που θα διαρκέσουν οι διαβουλεύσεις με το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Κομισιόν, οι αγορές θα επαναξιολογήσουν το γεμάτο όπλο πάνω το τραπέζι και θα υποχωρήσουν τα spreads, ώστε η χώρα μας να μπορέσει να δανειστεί μόνη της.

Η Κατάρρευση της Ελληνικής «Πυραμίδας»

Η Κατάρρευση της Ελληνικής «Πυραμίδας»

Χθες, ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Ντομινίκ Στρος Καν είπε ευθέως αυτό που από άλλους αποκρύβεται, ψιθυρίζεται ή ξορκίζεται: η προοπτική για την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια είναι η μείωση των μισθών και των τιμών, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Η προοπτική αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει έστω κι αν τις επόμενες ημέρες αποκλιμακωθούν τα spreads ή εάν εξασφαλίσουμε «φθηνό» δανεισμό μέσω της ενεργοποίησης του μηχανισμού που συμφωνήθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης

Το Μαρτύριο των Αγορών

Το Μαρτύριο των Αγορών

Η Ελλάς δεν βρίσκεται στο στόχαστρο των «κερδοσκόπων» ούτε οι αγορές ασκούν στη χώρα «ψυχολογική τρομοκρατία», όπως είπε προσφάτως ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Απλώς τα πράγματα λειτουργούν φυσιολογικά, κατά την κρατούσα λογική των αγορών, όσο δυσάρεστα και εάν ηχεί μια τέτοια παρατήρηση.

Ένοχοι Οίκοι

Ένοχοι Οίκοι

Οι αγορές αντιμετώπισαν με πρωτοφανή κακοπιστία τις ελληνικές προσπάθειες ελέγχου των δημοσίων οικονομικών. Δεν αναγνώρισαν ούτε μία φορά το τελευταίο εξάμηνο τις ελληνικές δυνατότητες και τα πολλά δημοσιονομικά μέτρα. Τα μέτρα άλλοτε δεν ήταν αρκετά και άλλοτε προσέκρουσαν σε έναν τοίχο αμφισβητήσεων ως προς την αποτελεσματικότητά τους.

Η Ταβέρνα του Μπαρμπα-Γιάννη

Η Ταβέρνα του Μπαρμπα-Γιάννη

Με τον φίλο από τη Δανία μόλις έχουμε επισκεφθεί τη Λήμνο. Ηταν μια συνάντηση για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα που πολύ θα θέλαμε να τα δούμε και στη χώρα μας. Τον ρωτάμε πώς το κάνουν στον Βορρά. Είναι απλό, μας λέει. Φτιάχνουμε μια εταιρεία Ειδικού Σκοπού και καταστρώνουμε ένα σχέδιο.

Υπάρχει το Ευρώ ή Όχι;

Υπάρχει το Ευρώ ή Όχι;

Ο βασικός λόγος ύπαρξης του μηχανισμού στήριξης για την Ελλάδα δεν είναι μόνο η αποφυγή της γενικευμένης αστάθειας στο ευρωσύστημα. Είναι ότι πρέπει να αποδειχθεί η ίδια η... ύπαρξη της ευρωζώνης. Τι είδους νομισματική ένωση είναι εκείνη που σφυρίζει αδιάφορα όταν ένα μέλος της βρίσκεται στριμωγμένο από τις διεθνείς αγορές και αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο αδυναμίας δανεισμού;

Η Δεύτερη Ενεργειακή Ουτοπία

Η Δεύτερη Ενεργειακή Ουτοπία

Στο παρελθόν, σε συγκεκριμένους τόπους και χρόνους, αν όχι σε παγκόσμιο επίπεδο, η ανθρωπότητα πίστεψε προς στιγμήν ότι θα μπορούσε να αποδεσμευθεί οριστικά από το «ζύγι» της διαρκούς αναζήτησης ενεργειακών πόρων.

Ώρα για Πολεοδομική «Επανάσταση»

Ώρα για Πολεοδομική «Επανάσταση»

Η νέα ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους και τις λοιπές παρανομίες σε περισσότερα από 1,5 εκατ. κτίσματα σε όλη την Eλλάδα, έχει πολλά θετικά στοιχεία, αλλά και αρκετές «γκρίζες» ζώνες. Tο πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι επιχειρείται για ακόμη μια φορά να δοθεί λύση σε ένα πρόβλημα που απασχολεί εκατομμύρια Eλληνες, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης.

Στο Έλεος των Αγορών

Στο Έλεος των Αγορών

Οι εξελίξεις των τριών τελευταίων ημερών με τα spreads των Ελληνικών ομολόγων είναι αποκαλυπτικές για τις λεπτές ισορροπίες που επικρατούν στις διεθνείς αγορές, για την αρνητική εικόνα που έχει σχηματιστεί για την χώρα μας αλλά και τις έντονες πιέσεις που ασκούν αυτές στην οικονομία μας.

Η Απάντηση στον Τρόμο του Spread Βρίσκεται στην Αθήνα

Η Απάντηση στον Τρόμο του Spread Βρίσκεται στην Αθήνα

Όταν γράφαμε πως το ύψος του spreadκαθορίζεται στην Αθήνα και όχι στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, δεν εννοούσαμε την εκτόξευσή του στις 408 μονάδες, αλλά την αποκλιμάκωση χάρη στην εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Ο Νέο-Γερμανικός Εθνικισμός

Ο Νέο-Γερμανικός Εθνικισμός

Το μυαλό της Γερμανίας φαίνεται ότι είναι κομμένο στα δύο και ένα μεγάλο δίλημμα ξεδιπλώνεται εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας και της γερμανικής άρχουσας τάξης: Να θέσει προτεραιότητα την ενότητα και τα γενικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου έτσι κι αλλιώς κατέχει τον κεντρικό ρόλο ή να προτάξει πλέον τα δικά της πάνω από όλα στενά οικονομικά συμφέροντα

Λιτότητα: Η Γερμανική Παγίδα

Λιτότητα: Η Γερμανική Παγίδα

Οι Γερμανοί πλουτίζουν σε βάρος των εταίρων στην E.E. και ιδίως της ευρωζώνης και ιδού η απόδειξη.Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας το 2009 ήταν 135, 9 δις ευρώ. Τα 108 τα αποκόμισε από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Από αυτά τα 77 δισεκατομμύρια από τις άλλες 15 χώρες της Ευρωζώνης.