Σχόλιο

Γιατί η Eλλάδα Πρέπει να Απευθυνθεί στο ΔNT

Γιατί η Eλλάδα Πρέπει να Απευθυνθεί στο ΔNT

Eχοντας εθιστεί στα υψηλά ελλείμματα, η Eλλάδα πρέπει να εφαρμόσει όχι μόνο περιοριστική δημοσιονομική πολιτική αλλά και βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές για να καταστεί πιο ανταγωνιστική. Yπάρχουν τρεις τρόποι τόνωσης της ανταγωνιστικότητας. Πρώτον, μια δεκαετία αποπληθωρισμού που οδηγεί στη μείωση των τιμών μισθών και αγαθών. Δεύτερον, η επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών που αυξάνει την παραγωγικότητα ενόσω οι μισθολογικές αυξήσεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα είναι συγκρατημένες. Tρίτον, η εξασθένιση του ευρώ, που πάντως δεν λύνει το πρόβλημα της «ψαλίδας» ανταγωνιστικότητας εντός της Eυρωζώνης

Σκελετοί Εξοχής

Σκελετοί Εξοχής

O Υμηττός μπήκε σε καθεστώς προστασίας. Με απόφαση της υπουργού Πρασινάδας κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη αναστέλλεται η έκδοση οικοδομικών αδειών για ένα έτος. Μια απόφαση για το καλό του δάσους. Βέβαια όσοι διαθέτουν οικόπεδα στην περιοχή θα βρίζουν την ώρα και τη στιγμή που ξεφύτρωσε μια υπουργός που δεν θέλει να φυτρώνουν παντού οικοδομές.

Το Λάθος

Το Λάθος

Όσοι παρακολουθούν από κοντά τις οικονομικές υποθέσεις της χώρας γνωρίζουν ότι η σημερινή τραγική κατάσταση είναι αποτέλεσμα χαμένων ευκαιριών και ημιτελών προσπαθειών. Η εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών έγινε πρώτο θέμα πολλές φορές.

Στήριξη Μέχρι... Θανάτου

Στήριξη Μέχρι... Θανάτου

ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ η Ελλάδα πολιτική στήριξη και βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ενωση για να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό της πρόβλημα, αλλά αντί γι' αυτό δέχεται νέο μπαράζ πιέσεων, για να πάρει εδώ και τώρα συμπληρωματικά μέτρα. ΠΡΙΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΟΥΝ οι αποφάσεις στήριξης, τις περιέγραψε καθαρά ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, δηλώνοντας σε συνέντευξή του ότι η Ελλάδα πρέπει πρώτα να θεραπεύσει τις αδυναμίες της και «μετά μπορεί να υπολογίζει στην αλληλεγγύη μας» και πρόσθεσε ότι, αν αμφισβητηθεί από τις αγορές η αξιοπιστία των ελληνικών μέτρων, «τότε θα πρέπει να ληφθούν συμπληρωματικά μέτρα. Η ευρωζώνη δεν θα παρέμβει, παρά μόνον όταν γίνει αυτό. Πρόκειται για μια στήριξη υπό όρους»

Πράξη Αυτοπροστασίας Παρά Αλληλεγγύης

Πράξη Αυτοπροστασίας Παρά Αλληλεγγύης

Η δημοσιονομική κρίση έφερε με δραματικό τρόπο στην επιφάνεια όχι μόνο την κατάρρευση του δικού μας κλεπτοκρατικού μοντέλου, αλλά και τις εγγενείς ανεπάρκειες της Ε.Ε. Η ευρωπαϊκή ενοποίηση δρομολογήθηκε σε περίοδο σχετικά «ήρεμων υδάτων» και οικοδομήθηκε υπό την επήρεια του άρρητου, αλλά υποβόσκοντος ιδεολογήματος ότι οι συνθήκες θα ήταν πάντα έτσι.

Γιατί δεν Πείθονται οι Κεφαλαιαγορές

Γιατί δεν Πείθονται οι Κεφαλαιαγορές

Ορισμένοι απορούν γιατί τα spreads των ελληνικών ομολόγων δεν μειώθηκαν σημαντικά παρά την «πολιτική» στήριξη της Ε.Ε. για την Ελλάδα και τα πρόσθετα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση (επιπλέον φορολογία βενζίνης και περικοπές αμοιβών στο Δημόσιο). Ενας από τους λόγους είναι οι αντικρουόμενες δηλώσεις των αξιωματούχων της Ευρωζώνης και η έλλειψη ενθουσιασμού της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης για τη διάσωση της Ελλάδας, που μεταφράστηκαν σε ασάφεια στις λεπτομέρειες της διάσωσης (δηλ. αν θα δοθεί δάνειο ή εγγυήσεις, από ποιον φορέα, και πότε).

Για τον Κώστα Αξελό

Για τον Κώστα Αξελό

Δεν θα μοιραστώ ποτέ πια με τον Κώστα Αξελό, μια δυο ώρες, κάθε τόσο, στο «Σελέκτ», το ιστορικό καφενείο του Μονπαρνάς, στο Παρίσι, μιλώντας για τόσα μικρά και μεγάλα πράγματα και αναζητώντας εγώ ο της βιαστικής καθημερινότητας την εξήγηση του στοχαστή και αυτός, κυρίως τα τελευταία χρόνια, νέα από την Ελλάδα και τους επιζώντες φίλους μας.

Χωρίς Ψευδαισθήσεις

Χωρίς Ψευδαισθήσεις

Η ελληνική κρίση επανέφερε όλα τα ευρωπαϊκά στερεότυπα. Οι επικρίσεις εναντίον της Ελλάδας επαναλαμβάνουν την θεωρία περί Βαλκανίων, η οποία ιδεολογικοποίησε τους πρόσφατους γιουκοσλαβικούς πολέμους. Ακόμη και οι έπαινοι είναι προσβλητικά ρατσιστικοί. Στον Monde της 5ης Φεβρουαρίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός παρουσιάζεται «si peu balkanique, si different» (τόσο λίγο Βαλκάνιος, τόσο διαφορετικός)

Το «Πολιτικό» Ασφάλιστρο Κινδύνου

Το «Πολιτικό» Ασφάλιστρο Κινδύνου

Oλοι δείχνουν να συμφωνούν σήμερα ότι το υπερβολικό ασφάλιστρο κινδύνου για δανεισμό (spread) που πληρώνει το Ελληνικό Δημόσιο για να δανειστεί δεν είναι διατηρήσιμο και ότι πρέπει να μειωθεί σύντομα, γιατί υπονομεύει τα θεμέλια της οικονομίας.

Το Παίγνιο

Το Παίγνιο

Τα πράγματα φαίνεται ότι έχουν απολύτως ξεφύγει. Οι αδηφάγες αγορές και οι αδίστακτοι κερδοσκόποιπου τις συνοδεύουν,αφού εξήντλησαντην Ελλάδα, μετακινήθηκαν από προχθές στην Ιβηρικήχερσόνησο, ασκώντας πιέσεις όχι μόνο στην ασθενή Πορτογαλία, αλλά και στην ισχυρότερη Ισπανία. Και όλα τα στοιχεία βεβαιώνουν ότι το επόμενο διάστημα θα επιτεθούν τόσο στην Ιταλία όσο και στη Μεγάλη Βρετανία

Η «Απομάγευση» του Κόσμου του Νεοέλληνα

Η «Απομάγευση» του Κόσμου του Νεοέλληνα

Να «προσγειωθούν» και να ξεχάσουν τα ταξίδια στο φεγγάρι ζήτησε από τους Αμερικανούς ο Μπαράκ Ομπάμα, κατά την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2011 στο Κογκρέσο. Ζήτησε από τους πολίτες να τα βγάλουν πέρα με τα μέσα που διαθέτουν και να σταματήσουν να διαχειρίζονται τα δολάρια σαν χρήματα της Μonopoly...

The Party is Over

The Party is Over

Το να αφαιρείς εισόδημα από κάποιον δεν είναι και ό,τι πιο ευχάριστο μπορεί να του συμβεί. Αναμφίβολα, κανείς δεν μπορεί να ζητήσει από τους δημοσίους υπαλλήλους να πετούν στα σύννεφα ύστερα και από τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τα μισθολογικά τους. Κάθε νόμισμα όμως, έχει δύο όψεις.

Για Ποια Αθήνα Μιλάμε;

Για Ποια Αθήνα Μιλάμε;

H γκετοποίηση περιοχών της Αθήνας είναι μια σύνθετη πραγματικότητα, αλλά ας μη γελιόμαστε ότι αυτό είναι το μόνο πρόβλημα της πρωτεύουσας. Το γνωρίζουμε όλοι ότι ολόκληρο το κομμάτι από την Κοραή και κάτω προς την Ομόνοια είναι μία ανεξέλεγκτη και απωθητική περιοχή ανομίας και παραβατικότητας. Το αναγνωρίσαμε, επιτέλους, και επισήμως, αλλά αυτό που λείπει είναι η δράση και όχι η θεωρία.

Λεπτές Ισορροπίες

Λεπτές Ισορροπίες

Κατά τον ευρωπαίο επίτροπο υπεύθυνο επί των οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων οι φιλόδοξοι στόχοι του ελληνικού Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) είναι επιτεύξιμοι, αν και περιβάλλονται από κινδύνους και γι΄ αυτό κάθε φορά που θα υπάρχουν αποκλίσεις θα ζητούνται επιπλέον μέτρα...

Η Ελλάδα Πρέπει να Σωθεί Μόνη της

Η Ελλάδα Πρέπει να Σωθεί Μόνη της

Στο επίκεντρο της συνόδου του Nταβός βρίσκεται η Eλλάδα, δυστυχώς για τις απελπιστικά αρνητικές δημοσιονομικές της επιδόσεις. Tο κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ, καθώς πρωθυπουργοί, κεντρικοί τραπεζίτες, επικεφαλής χρηματοοικονομικών οργανισμών, όλοι οι σύνεδροι στο διεθνές αυτό φόρουμ, είχαν ως θέμα συζήτησης ένα και μόνο, το ελληνικό πρόβλημα.

Ανάπτυξη και Ενέργεια Πάνε Μαζί

Ανάπτυξη και Ενέργεια Πάνε Μαζί

Την στιγμή που η κυβέρνηση ψάχνει απεγνωσμένα για δανεικά στο Πεκίνο, την Σαγκάη και στο Χονγκ-Κονγκ για να καλύψει τις ανελαστικές χρηματοδοτικές ανάγκες του δημοσίου και με τις διεθνείς χρηματαγορές να υπαγορεύουν σχεδόν τοκογλυφικά επιτόκια, το ερώτημα τίθεται πλέον για τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή στο ΠΣΑ.