Σχόλιο

Οι Προτεραιότητες της Κοπεγχάγης

Οι Προτεραιότητες της Κοπεγχάγης

Καθώς πλησιάζει η διάσκεψη της Κοπεγχάγης, τον επόμενο μήνα, δεν πρέπει να αποσπάται η προσοχή των πολιτικών από τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό σκεπτικιστών που αμφισβητούν την ανάγκη για παγκόσμια δράση ενάντια στην αλλαγή του κλίματος.

Κρίσιμο Τεστ για την Οικονομία

Κρίσιμο Τεστ για την Οικονομία

Η κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα καλείται να κερδίσει το στοίχημα που έχει βάλει με τον εαυτό της, να δώσει δηλαδή ξεκάθαρες και πειστικές απαντήσεις: Πρώτον, για το πώς θα δρομολογήσει τη διαδικασία εξυγίανσης της δημοσιονομικής κατάστασης για να μειωθεί σταδιακά το έλλειμμα και, δεύτερον, πώς αυτό θα πραγματοποιηθεί σε συνδυασμό με την αύξηση των δαπανών για την Παιδεία και άλλους τομείς και πώς θα δρομολογηθεί η στροφή του αναπτυξιακού πρότυπου της ελληνικής οικονομίας στην «πράσινη» ανάπτυξη.

Πράσινη Αντι-Ανάπτυξη

Πράσινη Αντι-Ανάπτυξη

Κάποιες ρηξικέλευθες προτάσεις του υπογράφοντος περί πράσινης ανάπτυξης (Είναι βάσιμη μια πράσινη αισιοδοξία; «Ελευθεροτυπία» 26/9) προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις. Γενικά, οι παραδοσιακές οικολογικές και αριστερές τάσεις σοκάρονται από την πράσινη ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας, την οικονομική επιδότηση ιδιωτών, την αξιοποίηση κεφαλαιοκρατικών προτύπων παραγωγής.

Προώθηση Νέου Αναπτυξιακού Μοντέλου

Προώθηση Νέου Αναπτυξιακού Μοντέλου

H κρίση στην ελληνική οικονομία πρέπει να αντιμετωπιστεί ως πρόκληση αλλά και ως ευκαιρία για το συνολικό αναπροσανατολισμό της οικονομικής πολιτικής και την προώθηση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου.

Πετρέλαιο και Ελληνική Οικονομία

Πετρέλαιο και Ελληνική Οικονομία

Οι διεθνείς τιμές πετρελαίου έχουν πάλι πάρει την ανηφόρα και την εβδομάδα που πέρασε ξεπέρασαν για πρώτη φορά στους 10 τελευταίους μήνες το ψυχολογικό όριο των $80 το βαρέλι. Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι παράγοντες στην αγορά που εκτιμούν ότι έχουμε εισέλθει σ’ έναν νέο κύκλο ανοδικών τιμών με προβλέψεις για εκτίναξη στα 100 δολάρια το βαρέλι το Α’ εξάμηνο του 2010. Σε κάθε περίπτωση οι σημερινές τιμές αντανακλούν τα νέα δεδομένα ως προς την προσφορά και ζήτηση που τείνουν να διαμορφωθούν στην παγκόσμια αγορά και οδηγούνται κυρίως από τις εξελίξεις στις χώρες του BRIC, όπου η ζήτηση φαίνεται να επανέρχεται ποιο γρήγορα στα υψηλά επίπεδα απ’ ότι είχε αρχικά προβλεφθεί

Είναι Καιρός να Αναλάβει Δράση η ΕΚΤ

Είναι Καιρός να Αναλάβει Δράση η ΕΚΤ

Το ευρώ έχει εκτιναχθεί στα ύψη. Η ακατάσχετη άνοδός του, από τα τέλη του 2000, διεκόπη προσωρινά στο δεύτερο εξάμηνο του 2008, για να επανέλθει όμως δριμύτερη φέτος. Η ισχύς όμως του νομίσματος πλήττει τους εξαγωγικούς τομείς της ζώνης του ευρώ, σε μία περίοδο που η ανεργία και η υπερβάλλουσα παραγωγική ικανότητα συνεχίζουν την ανιούσα. Από την άλλη όμως, έχει βοηθήσει την ΕΚΤ να ανταποκρίνεται στο στόχο της για σταθερότητα των τιμών σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα

Τα Απαραίτητα Επτά Βήματα

Τα Απαραίτητα Επτά Βήματα

Η αντίδραση των Βρυξελλών, όπως αναφέρεται στο οικονομικό ρεπορτάζ, ήταν αναμενόμενη. Η Ελλάδα μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες έλεγε στους κοινοτικούς αξιωματούχους ότι για το 2009 θα έχει δημοσιονομικό έλλειμμα περίπου 6% του ΑΕΠ, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές «ψιθύριζε» 8%-9% και τώρα λέει 12%-14%. Ο,τι και να πουν έχουν δίκιο.

Μοναδική Ευκαιρία για τις ΑΠΕ

Μοναδική Ευκαιρία για τις ΑΠΕ

Αποτελεί πλέον κοινή διαπίστωση ότι οι ΑΠΕ θα πρέπει να καταλάβουν ένα διαρκώς μεγαλύτερο ποσοστό του ενεργειακού ισοζυγίου κάθε κράτους-μέλους της Ε.Ε., από τη στιγμή που η Κλιματική Αλλαγή έχει αναδειχθεί σε καθοριστικό παράγοντα στην διαμόρφωση της ενεργειακής στρατηγικής.

O Αντιαποικιακός Αγώνας στον Πειραιά

O Αντιαποικιακός Αγώνας στον Πειραιά

Για να προχωρήσουν κάποιες μεταρρυθμίσεις στις ΔΕΚΟ της τελευταίας κομμουνιστικής γωνιάς της Ευρώπης, όλες οι κυβερνήσεις λάδωναν τους εργαζόμενους και τους συνδικαλιστές τους, με έξοδα των φορολογουμένων. Το είδαμε να γίνεται στον ΟΤΕ, στην «Ολυμπιακή». Κατά τον ίδιο τρόπο υπήρξαν τα «ανταλλάγματα» στους εργαζόμενους του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά, ώστε να επιτραπεί σε μια δεύτερη εταιρεία να κάνει δουλειά το λιμάνι

Πετρελαϊκός Πόλεμος

Πετρελαϊκός Πόλεμος

H «σπόντα» του γνωστού επιχειρηματία στον κλάδο πετρελαίου κ. Πολ Γκετί ότι «οι αθώοι μπορεί να κληρονομήσουν τη γη, αλλά όχι τους φυσικούς πόρους της», μεταφράζεται επακριβώς στη γλώσσα... των Μανδαρίνων. Είναι γνωστό ότι η Κίνα «διψά» για πρώτες ύλες. Το τελευταίο διάστημα οι κινεζικές πετρελαϊκές εταιρείες είχαν μείνει πίσω σε σύγκριση με τις αμερικανικές, ιδιαίτερα όταν απερρίφθη η προσφορά της China National Offshore Oil Corporation (CNOOC) για την εξαγορά της Unocal το 2005, και προωθήθηκε η αντίστοιχη της Chevron. Ομως, φαίνεται πως η ύφεση άλλαξε την κατάσταση

Χιονοστιβάδα Προσδοκιών

Χιονοστιβάδα Προσδοκιών

Η προηγούμενη κυβέρνηση έλαβε μια σειρά από μέτρα στον χώρο της Ενέργειας, δημιουργώντας προσδοκίες. Κάποιες από τις πρωτοβουλίες εκείνες περπάτησαν, αλλά σε γενικές γραμμές οι προσδοκίες δεν επαληθεύτηκαν. Τώρα, η νέα κυβέρνηση, βάζοντας τον πήχυ ακόμη υψηλότερα, δημιουργεί στην ουσία μια χιονοστιβάδα προσδοκιών. Αλλά όσο μεγαλύτερες αυτές είναι τόσο μεγαλύτερη είναι και η ανυπομονησία όσων περιμένουν να τις δουν να υλοποιούνται.

Κανόνες «Ναι» αλλά Τώρα

Κανόνες «Ναι» αλλά Τώρα

Στην εκπόνηση νέου ρυθμιστικού σχεδίου για το λεκανοπέδιο της Aττικής και επανεξέταση από μηδενική βάση ουσιαστικά όλων των χωροταξικών σχεδίων της χώρας προχωρά η κυβέρνηση. Πρόκειται για κρίσιμα «εργαλεία» που προσδιορίζουν τα πλαίσια για την οικονομική, οικιστική, επιχειρηματική και περιβαλλοντική ανάπτυξη της χώρας με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, τουλάχιστον

ΗΠΑ και Κόσμος Χρειάζονται πιο Αδύναμο Δολάριο

ΗΠΑ και Κόσμος Χρειάζονται πιο Αδύναμο Δολάριο

Ο Λόρενς Σάμερς, επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, εξέφρασε πρόσφατα την υποστήριξή του για «ένα ισχυρό δολάριο το οποίο θα βασίζεται σε ισχυρά θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία». Η θέση αυτή ήταν η απάντησή του στην πρόσφατη κατρακύλα του αμερικανικού νομίσματος, το οποίο έχει υποχωρήσει κατά 13,3% σε σχέση με το υψηλότερο έτους, τον περασμένο Μάρτιο. Αυτή η υποχώρηση, όμως, δεν δικαιολογεί φόβο ούτε και πρέπει να παρεμποδιστεί.

Θετικό Πρόσημο

Θετικό Πρόσημο

Η δημιουργία από την κυβέρνηση του Γ. Α. Παπανδρέου ενός ξεχωριστού υπουργείου για θέματα Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής με την παράλληλη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του Εμπορίου και της Ανταγωνιστικότητας στο Υπουργείο Οικονομίας, αποτελεί πραγματική τομή και πράξη εκσυγχρονισμού για τον απαρχαιωμένο και δυσλειτουργικό Ελληνικό κρατικό διοικητικό μηχανισμό.

Ελπίδα για την Οικονομία

Ελπίδα για την Οικονομία

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης από ένα μείγμα νέων και έμπειρων στελεχών αποτελεί εκ των πραγμάτων, όπως κάθε νέα κυβέρνηση, μια ελπίδα για τη χώρα. Aπό την επιτυχία της νέας ισχυρής ομάδας που αναλαμβάνει το τιμόνι σε μια τόσο δύσκολη στιγμή η κοινωνία έχει υψηλές προσδοκίες. O νέος πρωθυπουργός επέλεξε μια σύνθεση που δημιουργεί την αίσθηση μια ομάδας με ομοιογένεια και κοινούς στόχους για αποτελεσματική διακυβέρνηση.

Η Δύσκολη Ενεργειακή Πραγματικότητα

Η Δύσκολη Ενεργειακή Πραγματικότητα

Η ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ έρχεται σε μία δύσκολη από ενεργειακής άποψης συγκυρίας σε διεθνές επίπεδο. Η αβεβαιότητα που επικρατεί για τον μελλοντικό ρόλο των υδρογονανθράκων όσο και η αφόρητη πίεση για δράση στον τομέα της Κλιματικής Αλλαγής, παράγοντες που κρατούν στα ύψη τις τιμές ενέργειας, συνθέτουν ένα πολύπλοκο σκηνικό με απρόβλεπτες εξελίξεις.