Σχόλιο

Το δίλημμα το Έχουν τα Σκόπια

Το δίλημμα το Έχουν τα Σκόπια

Η αμερικανική διπλωματία εξ αρχής προσανατόλισε τον Μάθιου Νίμιτς στη λογική της διπλής ονομασίας. Η Αθήνα υποστήριζε ότι για όλες τις χρήσεις πρέπει να υπάρχει ένα και μόνο ένα όνομα. Οπως απεδείχθη, όμως, η θέση αυτή δεν ήταν στέρεη. Το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε προ ημερών ότι η σύνθετη ονομασία θα προορίζεται για διεθνή χρήση. Με άλλα λόγια, εγκατέλειψε την απαίτηση για χρήση και στο εσωτερικό.

Το Απυρόβλητο των Τραπεζών

Το Απυρόβλητο των Τραπεζών

Εδώ και ένα χρόνο το διεθνές τραπεζικό σύστημα δοκιμάζεται από μία διαρκώς διευρυνόμενη κρίση. Ως γνωστό η κρίση ξεκίνησε από την δευτερεύουσα αγορά στεγαστικών δανείων (subprime) στις ΗΠΑ. Η ασύστολη παροχή στεγαστικών δανείων χωρίς την τήρηση παραδοσιακών τραπεζικών κριτηρίων και η ακόμη πιο ριψοκίνδυνη δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων, μέσω τιτλοποίησης, βασισμένη σε μία έτσι και αλλιώς ασταθή αγορά, οδήγησε σε μία άνευ προηγουμένου χρηματιστηριακή – κτηματομεσιτική φούσκα που αίφνης, τέτοιο καιρό πέρυσι, έσπασε.

Φωτοβολταϊκά σε Κατοικίες και Άλλα Κτίρια

Φωτοβολταϊκά σε Κατοικίες και Άλλα Κτίρια

Με αφορμή την πρόσφατη Εγκύκλιο του Υπουργείου που αποσαφηνίζει το φορολογικό καθεστώς στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά στον οικιακό τομέα αισθάνομαι την ανάγκη να κάνω μερικά σχόλια. Τέτοιες μικρές εφαρμογές πρακτικά είναι απαγορευτικές στην Ελλάδα γιατί θεωρούνται επιχειρηματικές δραστηριότητες και υπόκεινται στις διατάξεις του Κ.Β.&Σ., υπαγωγή στο ΤΕΒΕ κλπ. Αλλά και στην περίπτωση που κάποιος ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα υπάρχει πρόβλημα όταν συνταξιοδοτηθεί, όπως επίσης στην περίπτωση αγοράς κατοικίας με φωτοβολταϊκά.

Επαρχία...

Επαρχία...

Οσα χρόνια και αν περάσουν, ο επαρχιωτισμός της ελληνικής τηλεόρασης δεν πάει κάτω με τίποτα. Τελευταίο, χειροπιαστό, παράδειγμα η απίστευτη τηλεοπτική υπερβολή με αφορμή την όντως σφοδρή κακοκαιρία στην Αττική. Η κινδυνολογία και ο κιτρινισμός κυριάρχησαν για μία ακόμη φορά. Αυτό, όμως, που ξεχωρίζει είναι τα –σχεδόν– μονοθεματικά δελτία. Την Κυριακή είχαμε δύο πολύ σημαντικά γεγονότα: την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και τις εκλογές στην Κύπρο. Η ελληνική τηλεόραση, η οποία είχε δώσει ρεσιτάλ υπερβολικής ενασχόλησης και για το Κόσοβο και για το Σχέδιο Ανάν, αφιέρωσε περίπου δύο λεπτά στα δελτία της Κυριακής γι’ αυτές τις εξελίξεις. Είχαν προηγηθεί βλέπετε 40 και κάτι λεπτά με συνδέσεις με το τελευταίο χωριό της Εύβοιας. Αυτού του τύπου τα δελτία δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο!

Η Εκτίναξη του Πετρελαίου πάνω από τα $100

Η Εκτίναξη του Πετρελαίου πάνω από τα $100

Για δεύτερη συνεχή ημέρα οι τιμές του αργού στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων NYMEX της Ν. Υόρκης, κινήθηκαν πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι. Χθες (20/2) η ποικιλία WTI έκλεισε στα 100,74 δολάρια για παραδώσεις Μαρτίου ενώ τα συμβόλαια της ίδιας ποικιλίας για παραδώσεις Απριλίου διαπραγματεύοντο στα 99.70 δολάρια το βαρέλι και η ποικιλία Brent στο ICE στα 98,42 δολάρια/βαρέλι. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν πάρει φωτιά και δεν είναι λίγοι, από αυτούς που γνωρίζουν καλά την αγορά, που υποστηρίζουν ότι έχουμε εισέλθει για τα καλά πλέον σ’ ένα νέο ανοδικό κύκλο που σύντομα θα δούμε τις τιμές να εκτοξεύονται στα 105 και 110 δολάρια το βαρέλι.

Η Ελλάδα και ο Ευρωασιατικός Διάδρομος Αερίου

Η Ελλάδα και ο Ευρωασιατικός Διάδρομος Αερίου

Την περασμένη εβδομάδα υπεγράφη στην Ζυρίχη μία εξόχως ενδιαφέρουσα συμφωνία μεταξύ δύο πολύ γνωστών Ευρωπαϊκών ενεργειακών εταιρειών, της Ελβετικής EGL και της Νορβηγικής StatoilHydro, που αφορούσε στην δημιουργία ενός νέου αγωγού αερίου που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ελλάδα προς την Ιταλία, αξιοποιώντας τον ήδη υπάρχοντα Ελληνο-Τουρκικό αγωγό αερίου. Παρά το γεγονός ότι η κατασκευή ενός τέτοιου αγωγού, θα έχει σοβαρές και πολύ θετικές επιπτώσεις για την Ελλάδα η σημαντική αυτή είδηση αγνοήθηκε επιδεικτικά από τις περισσότερες εφημερίδες και τα ΜΜΕ.

To Tέλος του Λαθρεμπορίου στα Καύσιμα;

To Tέλος του Λαθρεμπορίου στα Καύσιμα;

Από την περασμένη Παρασκευή (15/2) έχει αρχίσει να εφαρμόζεται το νέο σύστημα προμήθειας πετρελαίου θέρμανσης το οποίο βασίζεται στην εξομοίωση των φόρων στα καύσιμα. Το σύστημα αυτό το οποίο έχει στόχο την πάταξη του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής στο κύκλωμα της εμπορίας πετρελαίου, μελετήθηκε και τελικά υιοθετήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών μετά από πολύμηνες συζητήσεις και αλληλοενημέρωση τόσο με τις εταιρείες εμπορίας (βλέπε ΣΕΕΠΕ) όσο και με τους πρατηριούχους (βλέπε ΟΒΕ) οι οποίοι και καλούνται σήμερα να επωμισθούν το μεγάλο χρηματοοικονομικό κόστος που προϋποθέτει η εφαρμογή του συστήματος.

Η κατά Μεντβιέντεφ οικονομία

Η κατά Μεντβιέντεφ οικονομία

Κανένας κρατικός καπιταλισμός δεν μπορεί να είναι αποδοτικός στον 21ο αιώνα. Με τη φράση αυτή και κάτω από τα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων, παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα το προεδρικό του οικονομικό πρόγραμμα, ο υποψήφιος για το «στέμμα» στη Ρωσία Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, στο πανρωσικό οικονομικό φόρουμ, στο Κρασνοντάρ.

Μία Απορία

Μία Απορία

Σε πρόσφατο σχόλιο του energia.gr (βλέπε Tout va Bien, στις 12/2) είχαμε αναφερθεί στις επερχόμενες θερινές αιχμές και την ανάγκη για αλλαγή στάσης από πλευράς κυβέρνησης με την θέσπιση μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας. Βέβαια κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει καθ’ ότι απαιτείται μακροπρόθεσμη στόχευση και καλός προγραμματισμός, στοιχεία τα οποία μάλλον στερείται η σημερινή κυβέρνηση .

Ο σκοτεινός ρόλος των οίκων αξιολόγησης

Ο σκοτεινός ρόλος των οίκων αξιολόγησης

Οι μεγάλοι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης – Moody’s, Standard & Poor’s και Fitch – ενδεχομένως να μην έχασαν χρήματα από την πιστωτική κρίση, αλλά πήραν το μερίδιό τους σε … βιτριόλι και κατηγορίες. Οι ψόγοι εναντίον τους είναι ότι, στην καλύτερη περίπτωση, είναι χαζοί που υποτίμησαν τους κινδύνους των δομημένων χρηματοοικονομικών παραγώγων, και στη χειρότερη ότι με κυνικό τρόπο υπερχρέωσαν τα ομόλογα για να αυξήσουν τα κέρδη τους. Κι όμως, εάν οι ιθύνοντες στις ρυθμιστικές αρχές σκοπεύουν να παρέμβουν, θα πρέπει να γίνει με πλήρη επίγνωση για το τι πήγε άσχημα με τις αξιολογήσεις τους και για ποιον λόγο.

Tout va Bien

Tout va Bien

Παρά την πρόσφατη αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, την παρατηρούμενη κάμψη στους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας και γενικότερα την αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει την οικονομική ζωή της χώρας, η υψηλή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στους επερχόμενους καλοκαιρινούς μήνες θεωρείται δεδομένη. Οι αρμόδιοι γνωρίζουν ότι για μία ακόμη φορά το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας θα δοκιμαστεί σκληρά και ψάχνουν τώρα να βρουν έτοιμες λύσεις είτε μέσω εισαγωγών ηλεκτρισμού, είτε μέσω της ενοικίασης με διαδικασίες εξπρές ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων αιχμής είτε ακόμη με νομικά τερτίπια, που θα επιτρέψουν την αλλαγή όρων λειτουργίας και την ένταξη στο σύστημα της ανενεργής μέχρι σήμερα μονάδας συμπαραγωγής της Endesa Hellas που αρχικά είχε σχεδιαστεί για να εξυπηρετεί τις ανάγκες της Αλουμινίου Ελλάδος.

Ώρα αποφάσεων για τον Πρωθυπουργό

Ώρα αποφάσεων για τον Πρωθυπουργό

Η χώρα πνίγεται στις αναθυμιάσεις απίστευτων σκανδάλων που εμπλέκουν πολιτικά πρόσωπα, μεγαλοδημοσιογράφους, επιχειρηματίες και γιγαντιαίες πολυεθνικές, ενώ η εμφανής ανικανότητα της φυσικής ηγεσίας της αστυνομίας να ελέγξει έστω και στοιχειωδώς αναμενόμενες κινητοποιήσεις φασιστικών ομάδων των δύο πολιτικών άκρων βυθίζει τις πόλεις μας στη βία, την ανασφάλεια και το χάος. Το ερώτημα στα χείλη όλων είναι που βρίσκεται ο πρωθυπουργός. Διότι οι υπουργοί είναι εκτελεστικά όργανα διορισμένα από αυτόν για την εφαρμογή μιάς πολιτικής που αυτός έχει εμπνευσθεί και επιδιώκει να εφαρμόσει. Οταν απουσιάζει ο πρωθυπουργός αποτελματώνεται η κυβέρνηση. Και ολόκληρη η χώρα αδρανεί.

«Χάρτα Πρασίνου» για να Kρύψετε το Tσιμέντο

«Χάρτα Πρασίνου» για να Kρύψετε το Tσιμέντο

«Μνημείο υποκρισίας» χαρακτηρίζει η δημοτική παράταξη «Συμπαράταξη για την Αθήνα» τη «Χάρτα Πρασίνου» που έδωσε στη δημοσιότητα ο δήμαρχος Αθηναίων Ν. Κακλαμάνης, σύμφωνα με την οποία σε κάθε κάτοικο της Αθήνας αντιστοιχούν 6,84 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου.

Δεν Τολμάμε να Σπάσουμε Aυγά

Δεν Τολμάμε να Σπάσουμε Aυγά

Δεν είναι τυχαίο πως οι περισσότερες πολιτικές διακηρύξεις στην χώρα μας πνίγονται στην ασάφεια, στις γενικότητες και στον βερμπαλισμό. Ολοι αποφεύγουν το συγκεκριμένο. Και μοιράζουν ταμπέλες παντού. Πάντα με βάση τον φτηνό λαϊκισμό.

Ευρωεκλογές Χωρίς την Ευρώπη

Ευρωεκλογές Χωρίς την Ευρώπη

Σε λίγες ημέρες οι Έλληνες πολίτες θα προσέλθουν να ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.  Όχι για το κόμμα που θα κυβερνήσει την χώρα. Όχι για τον επόμενο Πρωθυπουργό της Ελλάδος. Είναι σαφές ότι κάποιοι βρίσκονται σε σύγχυση. Διότι θέτουν ως διακύβευμα την σταθερότητα της χώρας. Διότι στοχεύουν στην μάχη των εντυπώσεων. Διότι συναγωνίζονται αν θα είναι δεύτερο ή τρίτο χώρα. Διότι αναλώνονται σε φθηνές επικοινωνιακές πολιτικές. Διότι απλώς αγωνιούν για την επόμενη ημέρα της αρχηγίας τους. Εχει κι αυτό μια λογική. Ωστόσο δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Εν προκειμένω ο Έλληνας πολίτης θα ψηφίσει για να στείλει τους ανθρώπους που θα μας εκπροσωπήσουν στην επόμενη Ευρωβουλή. Σε μια Ευρώπη που δείχνει να τελεί υπό κατάρρευση, που αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις των καιρών.