Άρθρα-Αναλύσεις

Δολάριο και Ισχυρό Ευρώ

Δολάριο και Ισχυρό Ευρώ

Από το 2002 ως και το γ΄ τρίμηνο του 2008 το ευρώ είχε ανοδική πορεία έναντι του δολαρίου, αλλά τα γεγονότα που ακολούθησαν την κατάρρευση της Lehman Βrothers ανέτρεψαν την τάση αυτή και το δολάριο ως «ασφαλές καταφύγιο» σε περιόδους κρίσης πήρε και πάλι την ανιούσα. Καθώς, με βάση ιστορικά παραδείγματα μάλιστα, διάφορα νομισματικά συστήματα δημιουργήθηκαν για να εγκαταλειφθούν στη συνέχεια (π.χ., Μπρέτον Γουντς, Λατινική Νομισματική Ενωση κτλ.), υπήρξαν τότε ανησυχίες ακόμη και για την τύχη του ευρώ.

Το Παρελθόν Οδηγός για το Μέλλον...

Το Παρελθόν Οδηγός για το Μέλλον...

Η Τσεχία καθυστερεί για λίγες μέρες την επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας με την επίκληση του κινδύνου να διεκδικήσουν οι απελαθέντες το 1945 Γερμανοί Σουδήτες την περιουσία τους. Πέρσι ο πρόεδρος της Πολωνίας είχε σπεύσει να χαρακτηρίσει τον υποθαλάσσιο αγωγό Φυσικού Αερίου Northstream ως νέο Σύμφωνο Ρίμπεντροπ-Μολότοφ...

Πάρτε με Πίσω στην Κωνσταντινούπολη!

Πάρτε με Πίσω στην Κωνσταντινούπολη!

Δεν είναι δυνατό να προχωρήσει μια αυτοκρατορία ενώ υφίσταται οικονομική κρίση, αυξανόμενα ελλείμματα, υπέρμετρες φιλοδοξίες στην εξωτερική πολιτική. Η Αμερική χρειάζεται επειγόντως σοβαρή στρατηγική συμβουλευτική. Οι ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ η Ρώμη, και η υιοθέτηση των στρατηγικών της επιλογών -της ανηλεούς αυτοκρατορικής επέκτασης, της κυριαρχίας επί ξένων λαών και της αδίστακτης χρήσης του ολοκληρωτικού πολέμου- το μόνο που θα φέρει είναι η επιτάχυνση της παρακμής τους

Η Ύφεση στις ΗΠΑ Τελείωσε, Αλλά...

Η Ύφεση στις ΗΠΑ Τελείωσε, Αλλά...

Η ύφεση στις ΗΠΑ τελείωσε. Η απόδειξη γι' αυτό ήρθε με την είδηση ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,5% σε ετήσια βάση το γ' τρίμηνο του έτους, ξεπερνώντας τις προβλέψεις. Οι μετοχές πραγματοποίησαν ράλι, ενώ το δολάριο δέχθηκε ισχυρές πιέσεις.

Παράδειγμα προς Μίμηση ή Αποφυγή;

Παράδειγμα προς Μίμηση ή Αποφυγή;

Το γεγονός ότι η εικόνα μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) έχει αμαυρωθεί τα τελευταία χρόνια ελάχιστα αμφισβητείται, όπως δεν αμφισβητείται επίσης ότι η αξιοπιστία μας έχει καίρια τρωθεί. Από την κατάσταση όπου στις αρχές της δεκαετίας, η Ελλάδα παρουσιαζόταν ως «χώρα - παράδειγμα προς μίμηση» καταφέραμε σήμερα να είμαστε η «χώρα- παράδειγμα προς αποφυγή».

Oι Πόλεμοι για το Νερό: Mια Άποψη που Πρέπει να Αναθεωρηθεί

Oι Πόλεμοι για το Νερό: Mια Άποψη που Πρέπει να Αναθεωρηθεί

Σύμφωνα με τον Aaron Wolf προκειμένου να διεξαγάγει πόλεμο ένα κράτος, θα πρέπει να αντιμετωπίζει έλλειψη ύδατος και να βρίσκεται πιο μακριά από τα αποθέματα νερού. Δεν θα πρέπει να είναι δημοκρατικό, δεδομένου ότι σύμφωνα με τον νόμο του Mπόιλ οι δημοκρατίες δεν είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στην πρόκληση πολέμων. Aρκετές προϋποθέσεις που μειώνουν την πιθανότητα του πολέμου.

Οθωμανική Νοσταλγία και Πραγματικότητα...

Οθωμανική Νοσταλγία και Πραγματικότητα...

Τα όσα είπε επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Νταβούτογλου πριν από λίγες μέρες στο Σεράγεβο για τα Οθωμανικά Βαλκάνια ως πρότυπο οικονομικής αλληλεξάρτησης συνεργασίας και πολιτιστικής αρμονίας ήταν αναμενόμενα: απευθυνόταν στο ακροατήριο των Βόσνιων Μουσουλμάνων που βιώνει μια ιστορική ανασφάλεια από την εποχή του τερματισμού της Οθωμανικής Κυριαρχίας το 1876-77

Πως θα Λυθεί το Δημοσιονομικό Πρόβλημα

Πως θα Λυθεί το Δημοσιονομικό Πρόβλημα

Τι χρειαζόμαστε στην ελληνική οικονομία; Τιθάσευση των ελλειμμάτων, περιορισμό του δημόσιου χρέους, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας, των εξαγωγών. Μόνο που όλα αυτά δεν διατάσσονται. Χρειάζονται συγκεκριμένες πολιτικές για να επιτευχθούν. Αυτές δε οι πολιτικές έχουν, σε πολλές περιπτώσεις, πολιτικό κόστος.

Nα μη Χαθεί Ούτε Μέρα Μέχρι τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης

Nα μη Χαθεί Ούτε Μέρα Μέχρι τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης

Λιγότερες από 50 ημέρες απομένουν ώς τη σύνοδο της Κοπεγχάγης και την εβδομάδα που πέρασε υπουργοί από είκοσι χώρες συναντήθηκαν στο Λονδίνο, για να αντιμετωπίσουν μία από τις πιο πιεστικές προκλήσεις ενόψει μιας διεθνούς συμφωνίας για το κλίμα: τον λιθάνθρακα.

Γιατί η Υποβάθμιση της Fitch δεν Ήταν Κεραυνός

Γιατί η Υποβάθμιση της Fitch δεν Ήταν Κεραυνός

Η πρόσφατη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελληνικής οικονομίας από τη Fitch δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Δεν πρέπει να την πάρουμε αψήφιστα, αλλά ούτε και να μας οδηγήσει σε κατάθλιψη. Ήταν μια προειδοποίηση, ένα ‘καμπανάκι κινδύνου’. Έχει σημασία, διότι η Ελλάδα δανείζεται πολύ μεγάλα ποσά από το εξωτερικό, εξαιρετικά μεγάλα για το μέγεθός της και το επίπεδο της οικονομικής της ανάπτυξης (περίπου 55-65 δις ευρώ το χρόνο) αν το δούμε συγκριτικά με τις άλλες χώρες-μέλη της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αποφασίζοντας για το Μέλλον του Πλανήτη

Αποφασίζοντας για το Μέλλον του Πλανήτη

Το Δεκέμβριο του 2009, η Κοπεγχάγη θα φιλοξενήσει την πλέον σημαντική συνάντηση μετά το 1997 (Κιότο) σχετιζόμενη με τις κλιματικές αλλαγές. Εάν η συνάντηση με τη συμμετοχή των υπουργών Περιβάλλοντος και άλλων κυβερνητικών στελεχών αποβεί επιτυχής, η συμφωνία θα έχει δεσμεύσει όλα τα κράτη σε μία μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050 περίπου κατά 80% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Η Κρίση Μπορεί να Τελείωσε, το Πιστωτικό Κραχ, Όχι

Η Κρίση Μπορεί να Τελείωσε, το Πιστωτικό Κραχ, Όχι

Τώρα που η κατάσταση των τραπεζών σταθεροποιήθηκε, να περιμένετε μεγαλύτερη προσοχή και ανησυχία για μείωση στη χορήγηση δανείων, που υπήρξε καίριο συστατικό της επιβίωσής τους. Τα πακέτα διάσωσης σε αμφότερες τις όχθες του Ατλαντικού απομάκρυναν τις τράπεζες από το χείλος του γκρεμού, αλλά οι τελευταίες, όσο συγκέντρωναν κεφάλαια, τόσο εφάρμοζαν αυστηρότερους όρους και προϋποθέσεις δανεισμού, αυξάνοντας τις τιμές και αποκλείοντας τους αδυνάμους από τις πιστώσεις.

Μοναδική Λύση η Αναδιάρθρωση

Μοναδική Λύση η Αναδιάρθρωση

Οταν η χώρα ενσωματώθηκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση και υιοθέτησε ως νόμισμά της το ευρώ, με επανειλημμένες παρεμβάσεις μου στον δημόσιο διάλογο είχα επισημάνει τι ακριβώς συνεπάγονταν αυτές οι αποφάσεις από την άποψη της οικονομικής πολιτικής που έπρεπε να ακολουθήσουμε για να μπορέσουμε να επωφεληθούμε.

Προς Μια Νέα Παγκόσμια Τάξη

Προς Μια Νέα Παγκόσμια Τάξη

«Από καιρό τώρα το παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό βρισκόταν σε φάση αλλαγής. Όμως, με αφορμή και την οικονομική κρίση, πολλές εξελίξεις επισπεύδονται. Και αυτό συμβαίνει διότι κανένα πολιτικό ή οικονομικό σύστημα δεν παραμένει ακίνητο -ιδιαιτέρως δε μετά από βαθιές κρίσεις. Σήμερα λοιπόν βιώνουμε μεγάλες αλλαγές και προέχει να προσπαθήσουμε να τις καταλάβουμε».

Η Tριπλή «Eμπλοκή» του Δεκεμβρίου

Η Tριπλή «Eμπλοκή» του Δεκεμβρίου

Η Ελλάδα ίσως βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθώς τον Δεκέμβριο ενδέχεται να αντιμετωπίσει μια τριπλή «εμπλοκή»: αρνητικές εξελίξεις στα θέματα της συνέχισης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας και της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ, υπό τη σκιά του αιτήματος για κατανόηση και αλληλεγγύη από τους εταίρους μας όσον αφορά τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

Γιατί Χρειαζόμαστε Ένα Ασθενέστερο Δολάριο

Γιατί Χρειαζόμαστε Ένα Ασθενέστερο Δολάριο

Φανταστείτε έναν κόσμο με ένα μικρό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στις HΠA, ένα κάπως μεγαλύτερο έλλειμμα στην Eυρωζώνη και ένα όχι και τόσο υπερβολικό πλεόνασμα στην Aσία. Σε έναν τέτοιο κόσμο, οι οικονομικοί αναλυτές δεν θα ασχολούνταν πια με τις παγκόσμιες ανισορροπίες, αλλά θα έπρεπε να βρουν ένα διαφορετικό θέμα.