Άρθρα-Αναλύσεις

«Όχι» σε μια Νέα Εκδοχή Οικονομικών Ανισορροπιών

«Όχι» σε μια Νέα Εκδοχή Οικονομικών Ανισορροπιών

Oι ηγέτες της Ομάδας των Είκοσι κάνουν λόγο περί δημιουργίας ενός νέου οικοδομήματος για την παραπαίουσα παγκόσμια οικονομία. Υπάρχει, εντούτοις, ο μεγάλος κίνδυνος να ενθαρρύνει η έκτακτη σύνοδός τους στο Λονδίνο, σε περίπου τρεις εβδομάδες, μια πρόχειρα επιδιορθωμένη εκδοχή της αστάθειας, η οποία προκάλεσε εξαρχής την κρίση.

Η Τρίτη Φάση της Κρίσης

Η Τρίτη Φάση της Κρίσης

Η κατάρρευση της αγοράς στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου των ΗΠΑ σηματοδότησε την πρώτη φάση της τρέχουσας κρίσης που άρχισε να ξεδιπλώνεται από τον Αύγουστο του 2007. Η δεύτερη φάση χαρακτηρίστηκε από τη χρεοκοπία της Lehman Βrothers στα μέσα Σεπτεμβρίου του 2008, που εκτόξευσε τον συστημικό κίνδυνο παγώνοντας τις διατραπεζικές αγορές.

Οι Eυρωπαίοι Πολιτικοί Εθελοτυφλούν Μπροστά στην Κρίση

Οι Eυρωπαίοι Πολιτικοί Εθελοτυφλούν Μπροστά στην Κρίση

Μετά την κινητικότητα του φθινοπώρου, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ολιγωρούν και δείχνουν απρόθυμοι να υιοθετήσουν μια μεγάλη δέσμη μέτρων τόνωσης της οικονομίας, αντίστοιχη εκείνης των ΗΠΑ ή να καταφύγουν σε μη συμβατικά εργαλεία νομισματικής πολιτικής, όπως αυτά που έχουν δρομολογηθεί στη Βρετανία.

Η Άγκυρα «Κλειδί» για τα Σχέδια των ΗΠΑ

Η Άγκυρα «Κλειδί» για τα Σχέδια των ΗΠΑ

Αναμενόμενη ήταν η επίσκεψη του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Τουρκία και αμερικανοί αξιωματούχοι με τους οποίους είχε συναντηθεί πριν από δύο εβδομάδες στην Ουάσιγκτον η υπουργός κυρία Ντόρα Μπακογιάννη τής είχαν κάνει σχετικό υπαινιγμό. Κατά τις εκτιμήσεις αμερικανών στρατιωτικών και πολιτικών, η Τουρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή και, ως ένα σημείο, «κλειδί» στα σχέδια του Λευκού Οίκου για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης και της Κεντρικής Ανατολής.

Η Κρίση που Έρχεται

Η Κρίση που Έρχεται

Ενώ στις αναπτυγμένες χώρες η παγκόσμια, συνολική πλέον, κρίση έχει εξελιχθεί σε σοβαρή ύφεση, στην Ελλάδα δεν είδαμε ακόμα τα χειρότερα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ελληνική οικονομία διαφέρει αισθητά, από πλευράς δομών, από τις αντίστοιχες οικονομίες οι οποίες έχουν αναπτυγμένες βιομηχανικές διαρθρώσεις και τραπεζικά συστήματα με προωθημένη ενσωμάτωση στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Πώς η Ελλάδα Μπορεί να Διαχειριστεί την Ύφεση

Πώς η Ελλάδα Μπορεί να Διαχειριστεί την Ύφεση

Αν και σαράντα ένα από τα εξήντα πέντε μου χρόνια τα έχω ζήσει εκτός Ελλάδος, η πατρίδα μου δεν φεύγει ποτέ από τον νου μου. Η τελευταία όμως επίσκεψη στην Αθήνα στάθηκε απογοητευτική, καθώς μου φανέρωσε μια παράξενη πτυχή της τρέχουσας οικονομικής, ηθικής και πολιτικής κρίσης. Οι πολυάριθμοι συνομιλητές μου, κατά τη διάρκεια των κοινωνικών και επαγγελματικών μου συναντήσεων, ήταν όλοι βυθισμένοι στην ομφαλοσκόπηση, μιλώντας για λύσεις που περιστρέφονταν γύρω από έντονες προσωπικές αντιπαλότητες και όχι γύρω από τη λογική.

Εκτός Ελέγχου ο Δημόσιος Δανεισμός

Εκτός Ελέγχου ο Δημόσιος Δανεισμός

Οι διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας δεν ανέκυψαν με την πρόσφατη οικονομική κρίση. Είναι διαχρονικές, χιλιοειπωμένες και άρρηκτα συνυφασμένες με την σαθρή δομή του Ελληνικού Δημοσίου και του κομματικού Κράτους. Κανένα από τα πολιτικά κόμματα που διαχειρίσθηκαν την τύχη του τόπου τις τελευταίες δεκαετίες δεν μπόρεσε αποτελεσματικά να αντιμετωπίσει τα κακώς κείμενα.

«Πράσινος» Πόλεμος

«Πράσινος» Πόλεμος

Σε μία περίοδο που το διεθνές εμπόριο αποτελεί ένα από τα πιο προφανή θύματα της διεθνούς ύφεσης, τα οικονομικά κίνητρα που προορίζονται για φιλικά προς το περιβάλλον αγαθά και υπηρεσίες θα μπορούσαν να έχουν θετικό αντίκτυπο τόσο στην παγκοσμιοποίηση όσο και στο περιβάλλον.

Είναι Oυτοπικά τα Σχέδια Σταθεροποίησης;

Είναι Oυτοπικά τα Σχέδια Σταθεροποίησης;

Μπορεί η υφιστάμενη οικονομική κρίση να εμφυσήσει νέα πνοή στο όραμα του Ζαν Μονέ (Jean Monnet) για μια Ευρώπη όπου οι εθνικές διαφορές θα παραμεριστούν για χάρη των οικονομικών συμφερόντων της Γηραιάς Ηπείρου; Καθώς οι αρχές εποπτείας των αγορών προετοιμάζονται για τη σύνοδο του G20, που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο μήνα στο Λονδίνο, οι κυβερνήσεις πασχίζουν να σχεδιάσουν από την αρχή τα χρηματοοικονομικά συστήματά τους.

Το «Νιου Ντηλ» Ομπάμα: Ανάμεσα στην «Πράσινη Οικονομία» και την Αναζήτηση Συναίνεσης

Το «Νιου Ντηλ» Ομπάμα: Ανάμεσα στην «Πράσινη Οικονομία» και την Αναζήτηση Συναίνεσης

Την προηγούμενη Πέμπτη, 26 Φεβρουάριου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα κατέθεσε ενώπιον του Κογκρέσου την περίληψη της πρότασής του για τον Ομοσπονδιακό Προϋπολογισμό του 2010. Τόσο η πρόταση αυτή όσο και το πακέτο ανόρθωσης της αμερικανικής οικονομίας, το οποίο έχει εγκριθεί από τις 13 του προηγούμενου μήνα, κύρια εργαλεία εφαρμογής του νέου «Νιου Ντηλ» που επιχειρεί να εφαρμόσει ο Ομπάμα, έχουν ως έναν από τους κύριους άξονές τους την «πράσινη» ενέργεια.

Ο Ασωπός είναι Εθνικό Πρόβλημα

Ο Ασωπός είναι Εθνικό Πρόβλημα

Από όποια οπτική γωνιά και αν το δούμε, ανεξαρτήτως ηλικίας, θρησκεύματος ή επαγγέλματος, το πιο σημαντικό τρόφιμο είναι το νερό, το ταπεινό Η2Ο. Το νερό είναι το μόριο της ζωής και θα έπρεπε να μας απασχολεί σε καθημερινή βάση. Χωρίς νερό δεν μπορούμε να ζήσουμε ούτε μία ημέρα και η πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό ήταν και είναι casus belli, όπως έχει δείξει και αποδείξει η Ιστορία τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στη Μεσοποταμία.

Κρίση: η επόμενη ημέρα

Κρίση: η επόμενη ημέρα

Η15η Σεπτεμβρίου του 2008 είναι ήδη μια σημαδεμένη σελίδα στο ημερολόγιο της παγκόσμιας ιστορίας. Είναι η ημέρα όπου στη Μέκκα του καπιταλισμού, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αρνείται να σώσει από τη χρεοκοπία τη Λίμαν Μπράδερς, ανοίγοντας έτσι την πόρτα σε μια αλυσιδωτή κρίση παρόμοια αυτής του 1929. Όμως, αντίθετα με τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, οι απεριόριστες πηγές ενέργειας που τροφοδοτούν την ατμομηχανή της ανάπτυξης δεν είναι πια εδώ.

Η Πράσινη Ανάπτυξη

Η Πράσινη Ανάπτυξη

Η αναζωογόνηση της οικονομικής δραστηριότητας βρίσκεται, και σωστά, στην παγκόσμια ημερήσια διάταξη. Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται να ξαναθέσουν σε κίνηση την παγκόσμια οικονομία. Ωστόσο, ταυτόχρονα με την αντιμετώπιση της επείγουσας ανάγκης για την αναζωογόνηση της οικονομίας, οι ηγέτες πρέπει να συνεργαστούν για να διασφαλίσουν ότι το οικονομικό μοντέλο που ντε φάκτο δημιουργείται, είναι βιώσιμο τόσο για τον πλανήτη όσο και για το μέλλον μας σ’ αυτόν.

Τα Χειρότερα είναι Εδώ

Τα Χειρότερα είναι Εδώ

Η διεθνής οικονομική ύφεση θα είναι σημαντικά μεγαλύτερη από αυτή που είχε προβλέψει τον προηγούμενο μήνα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Κλάους Σμιντ-Χέμπελ. Οι περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Αγγλίας είναι απόλυτα δικαιολογημένες, όπως υποστηρίζει

Η Οικονομική Κρίση Καθυστερεί την Χρηματοδότηση της Κοινοπραξίας του  Καρατσαγκανάκ

Η Οικονομική Κρίση Καθυστερεί την Χρηματοδότηση της Κοινοπραξίας του Καρατσαγκανάκ

Η διεθνής οικονομική κρίση αναμένεται να καθυστερήσει μία σχεδιαζόμενη συνεργασία ανάμεσα στην Ρωσία και το Καζακστάν, σύμφωνα με τον Υπουργό Ενεργειακών και Φυσικών πόρων του Καζακστάν κ. Sauat Mynbayev. Μία αρχική συμφωνία το 2007 προέβλεπε την παροχή φυσικού αερίου από το πεδίο του Καρατσαγκανάκ στο Καζακστάν προς τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας της Gazprom στο Όρενμπουργκ.

Το Κινεζικό Δίλημμα για το Δολάριο

Το Κινεζικό Δίλημμα για το Δολάριο

Η διαπραγμάτευση των μετοχών της Blackstone στο χρηματιστηριακό ταμπλό τον Ιούνιο του 2007 έχει ήδη περάσει στην ιστορία ως ένα από τα συμβολικά γεγονότα που οδήγησαν στην οικονομική «φούσκα» της Αμερικής. Επιπλέον η εισαγωγή του ομίλου private equity στο χρηματιστήριο άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία των αγορών, με το οποίο σχηματίζεται ο κόσμος που αναδύεται από την τρέχουσα χρηματοπιστωτική κρίση με την Κίνα να αμφισβητεί το βαθύ οικονομικό της δεσμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες.