Άρθρα-Αναλύσεις

Η Ευρωπαϊκή Ασυμμετρία Φέρνει Αδιέξοδα

Η Ευρωπαϊκή Ασυμμετρία Φέρνει Αδιέξοδα

Εκπλήσσει πράγματι η, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ε.Ε., βαθύτητα της ύφεσης στην ευρωζώνη (-2% περίπου για το 2009), αν και οι περισσότερες χώρες-μέλη και οι τράπεζές τους δεν είχαν μπλέξει με τα λεγόμενα «τοξικά χαρτιά», τουλάχιστον όχι τόσο όσο στην Αμερική.

Ο Μύθος του Σισύφου

Ο Μύθος του Σισύφου

Προς το τέλος του 2008 και στις αρχές του νέου έτους ορισμένοι αναλυτές παρομοίασαν τα εμπορεύματα, μία από τις τελευταίες αξίες που κατέρρευσαν πέρυσι, με τις Σειρήνες της ελληνικής μυθολογίας υποστηρίζοντας ότι η βιαιότητα της πτώσης των τιμών τους «τους καλεί για τοποθετήσεις». Ωστόσο σήμερα είναι πεπεισμένοι ότι τα εμπορεύματα θα βιώσουν μια περίοδο που θα μοιάζει περισσότερο με τον μύθο του Σισύφου (από την αρχαία ελληνική μυθολογία επίσης).

Απαιτείται Νέα Ενεργειακή Πολιτική

Απαιτείται Νέα Ενεργειακή Πολιτική

Αυτές τις ημέρες ο νέος υπουργός Ανάπτυξης εξήγγειλε ότι δεν θα επιτρέψει να κατασκευασθούν στην Ελλάδα μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο τον λιθάνθρακα. Μετά τις εκλογές του 2004, και οι δύο υπουργοί Ανάπτυξης που προηγήθηκαν είχαν ενθαρρύνει νέες μονάδες με λιθάνθρακα, οι οποίες μάλιστα περιελήφθησαν στο νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΔΕΗ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Κακώς Κείμενα της Ελληνικής Πραγματικότητας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Κακώς Κείμενα της Ελληνικής Πραγματικότητας

Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι η πληθώρα των μηνυμάτων και των λοιπών ερεθισμάτων σχετικά με θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και της σωστής χρήσης της ενέργειας σε κατακλύζουν από την πρώτη στιγμή που φθάνεις στην πρωτεύουσα της Ευρώπης τις Βρυξέλες, μέσα από διαφημιστικά έντυπα, αφίσες και μια πληθώρα άλλων τρόπων και δημιουργούν ακόμα και στον πιο ανίδεο στα θέματα αυτά την υποχρέωση να ακολουθήσει κάποιους συγκεκριμένους κανόνες προκειμένου να σεβαστεί και το περιβάλλον αλλά και να προβληματιστεί πάνω σε ενεργειακά θέματα που στην Ελλάδα θεωρούνται δυστυχώς ακόμα ως ένα είδος ταμπού και δεν τολμάει κανείς ούτε να μιλήσει γι αυτά ούτε να τα αναφέρει, όπως επί παραδείγματι η πυρηνική ενέργεια.

Ο Ερντογάν Aπομακρύνει την Τουρκία από τη Δύση

Ο Ερντογάν Aπομακρύνει την Τουρκία από τη Δύση

Η Τουρκία είναι μια μουσουλμανική χώρα ειδικού τύπου- η μόνη ανάμεσα σε 50 και πλέον μουσουλμανικές η οποία μετέχει στο ΝΑΤΟ, βρίσκεται σε ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ, είναι φιλελεύθερη δημοκρατία και έχει κανονικές σχέσεις με το Ισραήλ. Υπό την παρούσα κυβέρνηση όμως χάνει αυτή την ιδιαιτερότητα. Οι φιλελεύθερες πολιτικές τάσεις εξαφανίζονται, οι συνομιλίες με την ΕΕ βάλτωσαν, οι δεσμοί με τα αντιδυτικά κράτη, όπως το Ιράν, βελτιώθηκαν και οι σχέσεις με το Ισραήλ επιδεινώθηκαν.

Μαθαίνοντας από την Κρίση

Μαθαίνοντας από την Κρίση

Δεν υπάρχει πια αμφιβολία: Είναι η χειρότερη κρίση του παγκόσμιου καπιταλισμού, τουλάχιστον, από τη δεκαετία του ’30. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει τη βαρύτερη παγκόσμια ύφεση των τελευταίων 60 ετών. Οι «κυρίαρχοι του σύμπαντος», τα «χρυσά παιδιά» της Γουόλ Στριτ και οι ράθυμες ρυθμιστικές αρχές τους, δύσκολα θα τα είχαν θαλασσώσει χειρότερα.

Καθαρή Eνέργεια ως Eπενδυτική Eπιλογή

Καθαρή Eνέργεια ως Eπενδυτική Eπιλογή

Μια από τις καλύτερες επενδυτικές επιλογές ήταν τα τελευταία χρόνια και παρά την κρίση η καθαρή ενέργεια, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση Green Investing που δημοσιεύτηκε από το World. Όπως επισημαίνεται, τα τελευταία χρόνια και πριν την πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση στις διεθνείς αγορές, οι επενδυτές πέτυχαν εξαιρετικά κέρδη από τις επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια σε όλα τα στάδια της αλυσίδας αξίας.

Παράλογη Ενεργειακή Πολιτική

Παράλογη Ενεργειακή Πολιτική

Ελάχιστα σημαντικά για την ζωή μας ζητήματα, αντιμετωπίζονται σε αυτή την χώρα με σοβαρότητα. Η ενέργεια δεν αποτελεί εξαίρεση. Και δεν εννοούμε μόνο το θέμα των αγωγών, αλλά το σύνολο του σχεδιασμού για την ενεργειακή μας επάρκεια στα επόμενα χρόνια. Δεν είναι μόνον το Κράτος και οι οργανισμοί του, που και εν προκειμένω επιδεικνύουν την συνήθη προχειρότητα, η οποία χαρακτηρίζει τις ενέργειές τους.

Τζορτζ Σόρος: Οι Προβλέψεις μου για το 2009

Τζορτζ Σόρος: Οι Προβλέψεις μου για το 2009

Το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας θα εξαρτηθεί από το αν ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα παρουσιάσει ένα εκτεταμένο και συνεκτικό πακέτο μέτρων, αλλά και από το πώς θα εφαρμόσει τα μέτρα αυτά. Το πώς θα απαντήσουν οι Κινέζοι, οι Ευρωπαίοι και οι άλλοι μεγάλοι παίκτες είναι εξίσου σημαντικό. Αν υπάρξει σωστή διεθνής συνεργασία, η παγκόσμια οικονομία θα αρχίσει ίσως να σκαρφαλώνει προς την έξοδο από τη βαθιά τρύπα ως το τέλος του 2009. Αν δεν υπάρξει, θα αντιμετωπίσουμε μια πολύ μεγαλύτερη περίοδο οικονομικής και πολιτικής αναταραχής και παρακμής.

Που Οδηγούνται οι Διεθνείς Τιμές Πετρελαίου

Που Οδηγούνται οι Διεθνείς Τιμές Πετρελαίου

Στο ερώτημα του τίτλου η απλή απάντηση θα ήτο ότι οι τιμές οδηγούνται στο άγνωστο, χωρίς βάρκα και χωρίς ελπίδα. Βέβαια στην ζωή και ιδιαίτερα στην διεθνή πετρελαιαγορά τίποτε δεν είναι απλό και όλα έχουν σχεδόν πάντοτε δύο όψεις. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι οι διεθνείς τιμές έχουν βρει μία νέα ζώνη αναφοράς, ή να θέλετε ισορροπίας μεταξύ $40 και $50 δολαρίων το βαρέλι όπως δείχνει η πορεία τους τους τελευταίους δύο μήνες.

Δύσβατος ο Δρόμος προς την Ανάκαμψη της Οικονομίας

Δύσβατος ο Δρόμος προς την Ανάκαμψη της Οικονομίας

Πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, φοβούμενες μήπως χάσουν την οικονομική τους κυριαρχία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο -όπως είχε συμβεί το 1997, στη διάρκεια της ασιατικής χρηματοοικονομικής κρίσης- συγκέντρωσαν αποθέματα, αξίας πολλών δισ. δολαρίων.

Ρωσία: από τη μια Κρίση στην Άλλη

Ρωσία: από τη μια Κρίση στην Άλλη

Η κρίση των μέσων της δεκαετίας του '80 Εκείνη την εποχή η σοβιετική διευθυνόμενη οικονομία εξακολουθούσε να είναι πολύ διαφορετική από την οικονομία της αγοράς στη δύση. Αντιμετώπιζε ως εκ τούτου ειδικά προβλήματά. Οφείλαμε να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα της οικονομίας, αλλά δε διαθέταμε τα μέσα με τα οποία αντιμετώπιζαν ανάλογα προβλήματα στις οικονομίες της αγοράς.

Ενεργειακή Ασφάλεια και η Διπλωματία των Αγωγών

Ενεργειακή Ασφάλεια και η Διπλωματία των Αγωγών

Η Ευρώπη αυτό τον χειμώνα κρύωσε. Το εφιαλτικό σενάριο του 2006 επανελήφθη. Η Ρωσία, απαιτώντας την εξόφληση των χρεών της Ουκρανίας καθώς και την έγγραφη δέσμευση του Κιέβου στις νέες τιμές που καθόρισε για το εξαγόμενο φυσικό αέριο η μονοπωλιακή Γκάζπρομ, εμφανίσθηκε και πάλι σαν ο κακός γείτονας. Κόβοντας τις παροχές αερίου προς την Δύση.

«Θέλετε Αέριο; Ξεχάστε την Κύπρο!»

«Θέλετε Αέριο; Ξεχάστε την Κύπρο!»

Πάνω από τέσσερα χρόνια είχε να επισκεφθεί τις Bρυξέλλες ο Tούρκος πρωθυπουργός Pετζέπ Tαγίπ Eρντογάν. Δεν του βγήκε όμως καθόλου σε καλό η απόφασή του να επισκεφθεί την έδρα της Kομισιόν αυτή την εβδομάδα. H αλαζονεία του τον οδήγησε σε ένα βαρύτατο πολιτικό σφάλμα: αποπειράθηκε να εκβιάσει ενεργειακά την Ευρωπαϊκή Ενωση!

Η Μάχη Συμφερόντων στις ΗΠΑ

Η Μάχη Συμφερόντων στις ΗΠΑ

Οταν οι χιλιάδες των Αμερικανών που βρέθηκαν στο περίφημο Mall της Ουάσιγκτον την περασμένη Τρίτη χειροκρότησαν παρατεταμένα και με πάθος τον Μπάρακ Ομπάμα, αμέσως μετά την ορκωμοσία του ως του 44ου προέδρου των ΗΠΑ, στην ουσία έβγαζαν από μέσα τους τη μεγάλη χαρά τους για την αποχώρηση του πλέον αποτυχημένου Αμερικανού ηγέτη, του Τζαρτζ Μπους, και της κυβέρνησής του.

Πόσο Υπαρκτός ο Κίνδυνος Διάλυσης της Ευρωζώνης;

Πόσο Υπαρκτός ο Κίνδυνος Διάλυσης της Ευρωζώνης;

Τι θα συνέβαινε εάν ένα κράτος - μέλος της ευρωζώνης αδυνατούσε να αποπληρώσει τα χρέη του; Πρόκειται για ένα ερώτημα που διατυπώνεται συχνά όσον αφορά την ευρωζώνη, επ’ ευκαιρία της 10ης επετείου από την κυκλοφορία του ευρώ. Η πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο είναι μικρή, αλλά όχι ανύπαρκτη.