Άρθρα-Αναλύσεις

Γιατί η Ελλάδα δε θα Βγει από το Ευρώ

Γιατί η Ελλάδα δε θα Βγει από το Ευρώ

Τέλος στο καταστροφικό σενάριο αποχώρησης της Ελλάδας αλλά και οποιασδήποτε άλλης αδύναμης χώρας από το ευρώ, δίνει η Goldman Sachs σε σημείωμα της προς τους πελάτες της. Όπως σημειώνει το σπάσιμο του ευρώ αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο θέμα των αγορών σήμερα με την αγορά να στοιχηματίζει με πιθανότητες 25%-30% πως μία χώρα μπορεί να δει την πόρτα της εξόδου από την ΟΝΕ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010, όμως ... το στοίχημα αυτό θα το χάσει!

Η Μεγάλη Στροφή στην Ενεργειακή Πολιτική των ΗΠΑ

Η Μεγάλη Στροφή στην Ενεργειακή Πολιτική των ΗΠΑ

Δεν χρειαζόταν να ακούσουμε τον λόγο ορκωμοσίας του νέου προέδρου των ΗΠΑ, του Μπαράκ Ομπάμα για να αντιληφθούμε ότι η νέα διοίκηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές και διαφοροποιήσεις από την μέχρι σήμερα ακολουθούμενη ενεργειακή πολιτική του μεγαλύτερου ενεργειακού καταναλωτή του κόσμου που είναι οι ΗΠΑ.

Το Ερώτημα Είναι πώς θα Δράσουμε

Το Ερώτημα Είναι πώς θα Δράσουμε

Οι ΗΠΑ δεν είναι απλώς άλλη μια χώρα και ο πρόεδρός τους δεν είναι απλώς ένας ακόμη πολιτικός. Το ποιος είναι, οι επιλογές που κάνει, ενδιαφέρουν δισεκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν χρειάζεται να υπενθυμίσουμε στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ότι ο κόσμος βρίσκεται σε χαοτική κατάσταση.

Γιατί δεν πρόκειται να Διαλυθεί η Ευρωζώνη

Γιατί δεν πρόκειται να Διαλυθεί η Ευρωζώνη

Tι θα συνέβαινε εάν μία χώρα-μέλος της ευρωζώνης αδυνατούσε να εξυπηρετήσει το χρέος της; Kοντά στα 10α γενέθλια της ευρωζώνης, η ερώτηση αυτή είναι η πιο συχνά υποβαλλόμενη. H πιθανότητα μίας χρεοκοπίας είναι μικρή αλλά ξεκάθαρα βαίνει αυξανόμενη. H απόφαση της Standard & Poor’s να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Eλλάδας και της Iσπανία και να θέσει στον προθάλαμο της υποβάθμισης την Iρλανδία, τράνταξε τους επενδυτές.

O Ρουμπίνι Προβλέπει οι Απώλειες από την Κρίση να Φτάσουν τα 3,6 τρισ.

O Ρουμπίνι Προβλέπει οι Απώλειες από την Κρίση να Φτάσουν τα 3,6 τρισ.

Ο οικονομολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Νουριέλ Ρουμπίνι, γνωστός και ως «Κασσάνδρα των Αγορών», προβλέπει ότι οι απώλειες από τη χρηματοπιστωτική κρίση μπορεί να κορυφωθούν από το ένα τρισ. στα 3,6 τρισ. δολάρια, παγκοσμίως. Σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε χθες στο Ντουμπάι, ο κ. Ρουμπίνι τόνισε ότι εάν επιβεβαιωθεί αυτή τη εκτίμηση, «το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα θα έχει καταλήξει σε χρεοκοπία. Διανύουμε μια συστημική τραπεζική κρίση».

Λόγος περί Μαχλύων

Λόγος περί Μαχλύων

Δεν μου είναι άγνωστη η σοφιστική τέχνη, άρα ούτε και ο συνδηλωτικός τρόπος ομιλίας, ο υπόρρητος τρόπος γραφής, κάτι που κανέναν δεν ενοχλεί. Στη δαρβινική ζούγκλα της παρούσας εποχής, είναι καλό –όπως συχνά μου έχει συσταθεί- να μη φωνάζω πολύ. Ο κίνδυνος είναι προφανής.

Μετά την Ορκωμοσία, Τι;

Μετά την Ορκωμοσία, Τι;

Σήμερα το μεσημέρι, όταν ο Μπάρακ Ομπάμα θα διαβάζει τον όρκο και θα αναλαμβάνει την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, η αμερικανική ιστορία θα καταγράφει με χρυσά γράμματα τη μεγάλη στιγμή: Ο γιός ενός μετανάστη από την Αφρική και μίας λευκής από την Χαβάη, θα παίρνει με τα στιβαρά του χέρια τα ηνία της μόνης υπερδύναμης, με στόχο να την βγάλει από τον μαρασμό.

Η Ευρώπη Όμηρος της Ουκρανίας

Η Ευρώπη Όμηρος της Ουκρανίας

Στα άκρα οδήγησε το Κίεβο τη σύγκρουση με τη Ρωσία, με αφορμή τη διέλευση του φυσικού αερίου, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να υπονομεύσει την αξιπιστία της και να ωθήσει τις δυτικοευρωπαϊκές χώρες στην εξεύρεση εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

Ανάγκη για Μακρόπνοα Σχέδια στην Οικονομία

Ανάγκη για Μακρόπνοα Σχέδια στην Οικονομία

Απαντώντας προ ημερών στους επικριτές του που θεωρούν πως το πακέτο μέτρων του δεν αρκεί για να τονώσει την οικονομία, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ανοικτός σε ιδέες του περί του «πώς μπορούν να διοχετευθούν τα χρήματα πιο αποτελεσματικά ώστε να δοθεί η πρώτη ώθηση στην οικονομία». Η πρώτη ώθηση, όμως, δεν είναι παρά μόνον μέρος του προβλήματος.

Η Παγκόσμια Κρίση είναι Βαθιά και θα Διαρκέσει Πολύ

Η Παγκόσμια Κρίση είναι Βαθιά και θα Διαρκέσει Πολύ

Δεκαοκτώ μήνες μετά την πυροδότηση της κρίσης στην οικονομία των ΗΠΑ, οι κεντρικές τράπεζες αναζητούν το βάθος και τη διάρκεια της κρίσης, έχοντας εξαντλήσει το οπλοστάσιο της νομισματικής πολιτικής. Δυστυχώς χρειάστηκε ενάμισης χρόνος για να κατανοήσουν αυτό που ο F. Mishkin (καθηγητής του Columbia και μέλος της Fed έως τα μέσα του 2008) καταγράφει γλαφυρότατα στα εισαγωγικά μαθήματα των «The economics of financial markets»

Τι Κρύβει ο «Πόλεμος» για το Φυσικό Αέριο

Τι Κρύβει ο «Πόλεμος» για το Φυσικό Αέριο

Μεγάλες περιοχές της Ευρώπης παραμένουν χωρίς φυσικό αέριο μέσα στον χειμώνα, καθώς η συμφωνία της Ρωσίας με την Ουκρανία για την αποκατάσταση της τροφοδοσίας κατέρρευσε για δεύτερη φορά. Το πιο παράξενο σε αυτή τη διαμάχη της Ρωσίας με την Ουκρανία για το φυσικό αέριο είναι ότι φαίνεται κυρίως τεχνική και εύκολα επιλύσιμη, αν υπήρχε η παραμικρή διάθεση από τις δύο πλευρές.

Έσωσε την Παρτίδα ο Σαρκοζί

Έσωσε την Παρτίδα ο Σαρκοζί

Όλοι παραδέχονται ότι η Ευρώπη διέρχεται μια βαθιά και πολύπλευρη κρίση. Και τούτο διότι αφ' ενός μεν δεν κατόρθωσε να λύσει τα μεγάλα προβλήματα τα οποία την ταλαιπωρούν -οι μειωμένοι ρυθμοί ανάπτυξης, η αυξημένη ανεργία, η διαρκώς αυξανόμενη παράνομη μετανάστευση, το έντονο δημογραφικό έλλειμμα είναι μερικά απ' αυτά- και αφ' ετέρου δεν μπόρεσε -παρά τις δύο προσπάθειες που έγιναν- να θεσμοθετήσει κανόνες που θα επιτρέπουν την πιο εύρυθμη λειτουργία της Ε.Ε., με 27 πλέον κράτη-μέλη.

Απαραίτητες οι Μεταρρυθμίσεις στην Ενέργεια στην Ε.Ε.

Απαραίτητες οι Μεταρρυθμίσεις στην Ενέργεια στην Ε.Ε.

Ορθώς η Ε.Ε. έθεσε ως πρώτη προτεραιότητά της την προσπάθεια να εξασφαλίσει ένα τέλος στη διαμάχη Ρωσίας - Ουκρανίας για το φυσικό αέριο, που άφησε χωρίς καύσιμα εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες. Θα πρέπει τώρα να κάνει την ίδια προσπάθεια για να εφαρμόσει τις πολυσυζητημένες μεταρρυθμίσεις στον τομέα ενέργειας, προκειμένου να περιορίσει τον κίνδυνο μιας μελλοντικής πετρελαϊκής κρίσης.

Δυσοίωνες οι Προοπτικές για την Oικονομία το 2009

Δυσοίωνες οι Προοπτικές για την Oικονομία το 2009

Η απώλεια εισοδήματος από τις συνεχιζόμενες για τρίτο έτος επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και από τα φοροεισπρακτικά μέτρα του περασμένου Σεπτεμβρίου και οι έντονες διαρθρωτικές αδυναμίες αποδυναμώνουν ακόμα περισσότερο την ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να απορροφήσει τους κραδασμούς ενός εξαιρετικά αντίξοου οικονομικού περιβάλλοντος στον χώρο της ανάπτυξης, της παραγωγής, της ζήτησης, της απασχόλησης και της δημοσιονομικής διαχείρισης.

Είναι Νωρίς για Αισιοδοξία

Είναι Νωρίς για Αισιοδοξία

Τελείωσε η κρίση που προκλήθηκε στις χρηματοοικονομικές αγορές μετά την κατάρρευση της Lehman; Μπαίνουμε στον πειρασμό να πούμε «ναι». Η χρεοκοπία της Lehman Brothers στα μέσα Σεπτεμβρίου οδήγησε σε άμεση αύξηση της μεταβλητότητας στις μετοχές, καθώς και στο κόστος των εταιρικών ομολόγων υψηλού κινδύνου.

Η εν Εξελίξει Ρωσο-Ουκρανική Κρίση και οι Επιπτώσεις της στην Ασφάλεια του Ενεργειακού Εφοδιασμού της Ευρώπης

Η εν Εξελίξει Ρωσο-Ουκρανική Κρίση και οι Επιπτώσεις της στην Ασφάλεια του Ενεργειακού Εφοδιασμού της Ευρώπης

Η διακοπή της παροχής Ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ουκρανία το πρωϊ της φετινής Πρωτοχρονιάς και η διακοπή της παροχής αερίου προς τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης στη συνέχεια, δεν είναι πρωτόγνωρη. Είχαν προηγηθεί ανάλογα περιστατικά το 1993 και πιο πρόσφατα την Πρωτοχρονιά του 2006.