Άρθρα-Αναλύσεις

Βιετνάμ η Νέα Πρόκληση

Βιετνάμ η Νέα Πρόκληση

Βρέθηκα πρόσφατα στο Βιετνάμ συνοδεύοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην επίσημη επίσκεψή του. Ήταν η πρώτη φορά που ο Έλληνας Πρόεδρος επισκέπτεται αυτή τη χώρα. Οι σχέσεις μας με το Βιετνάμ είναι σε άριστο επίπεδο, το 2007 άνοιξε Πρεσβεία στο Ανόι και ο πρωθυπουργός έχει ήδη πραγματοποιήσει μια επίσκεψη, καθώς και ο πρόεδρος του Βιετνάμ έχει βρεθεί ήδη στην Αθήνα.

Οι Επενδύσεις Είναι Αναγκαίες για να Ικανοποιηθεί η Παγκόσμια Ζήτηση για Αργό Πετρέλαιο

Οι Επενδύσεις Είναι Αναγκαίες για να Ικανοποιηθεί η Παγκόσμια Ζήτηση για Αργό Πετρέλαιο

Καθώς οι τιμές του αργού πετρελαίου εκτινάχτηκαν, προ μηνών, σε επίπεδα που προσέγγισαν τα 150 δολάρια το βαρέλι πολλαπλασιάστηκαν οι προειδοποιήσεις από εκείνους που πιστεύουν ότι τα κοιτάσματα πετρελαίου εξαντλούνται με ταχύ ρυθμό. Μέλη του διεθνούς πετρελαϊκού κατεστημένου τείνουν να συμφωνήσουν με τη δοξασία πως ο τομέας θα πρέπει να επενδύσει τεράστια κεφάλαια προκειμένου να αντιμετωπίσει την κάθετη μείωση του παραγόμενου πετρελαίου από τα υφιστάμενα κοιτάσματα.

Aπό το Ζενίθ στο Ναδίρ

Aπό το Ζενίθ στο Ναδίρ

H υποχώρηση των παγκόσμιων τιμών πετρελαίου από το ρεκόρ του Iουλίου στα 147 δολάρια/βαρέλι στα επίπεδα των 65 δολ. έγινε με ακόμη πιο δραματικό τρόπο απ΄ ό,τι η άνοδος που προηγήθηκε. H απόφαση του OΠEK να μειώσει την παραγωγή του κατά 1,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από την 1η Nοεμβρίου ενδεχομένως να μην συμβάλει καθόλου στην αντιστροφή της πτώσης.

Αναλύοντας την Απόφαση της Fed

Αναλύοντας την Απόφαση της Fed

Οι αγορές πήραν αυτό που ήθελαν. Πριν από τη χθεσινή συνεδρίαση της Fed, τα Fed Funds έδειξαν σιγουριά ότι το βασικό επιτόκιο του δολαρίου θα μειωθεί από το 1,5% στο 1%. H μόνη αμφιβολία που υπήρχε ήταν εάν η Fed θα συνέχιζε να ανησυχεί για τον πληθωρισμό, και τελικά αυτή επέλεξε να επισημάνει μόνο κινδύνους για την ανάπτυξη.

Η Νέα Ρωσία

Η Νέα Ρωσία

Oι ημέρες είναι δύσκολες για τους Pώσους. Tέσσερις προβληματικές τράπεζες διασώθηκαν από κρατικές εταιρείες τον τελευταίο μήνα. Mε νωπές ακόμη τις μνήμες από την εξαφάνιση πολλών αποταμιεύσεων από το 1991, ορισμένοι «νευρικοί» Pώσοι, σύμφωνα με φήμες, μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους από μικρότερες τράπεζες στις κρατικές Sberbank και VTB, ή ανταλλάσσουν ρούβλια με δολάρια.

Τοπίο στην Ομίχλη

Τοπίο στην Ομίχλη

Δεν είναι μόνον οι αυτοκινητοβιομηχανίες του Nτιτρόιτ που υποφέρουν από την κρίση στις χρηματοοικονομικές αγορές. Tα αρνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από τη Daimler, τη Fiat και τη Renault -για να μην αναφέρουμε την Hyundai- έδειξαν ότι οι μειωμένες πωλήσεις αυτοκινήτων αποτελούν παγκόσμιο φαινόμενο.

Χρηματοπιστωτική Kρίση και Περιβάλλον

Χρηματοπιστωτική Kρίση και Περιβάλλον

Εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, ορισμένοι θέτουν το ερώτημα πώς είναι δυνατόν να αντιμετωπισθεί η κλιματική αλλαγή; Αντίθετα, θα ήταν καλύτερο να απευθύνουμε το ερώτημα: πώς είναι δυνατόν να μην αντιμετωπισθεί;

Αλλαγή Πλεύσης στην Ενέργεια

Αλλαγή Πλεύσης στην Ενέργεια

Καθώς διανύουμε μια περίοδο παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, μπορεί να αισθανθούμε τον πειρασμό να κάνουμε τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα δευτερεύοντα στόχο. Στην πραγματικότητα, όμως, αυτό συνδέεται άμεσα με τη μελλοντική οικονομική ευρωστία μας. Οσο οι υψηλές τιμές του πετρελαίου και του αερίου τροφοδοτούν τον πληθωρισμό, η εξάρτηση από την ενέργεια υψηλών εκπομπών άνθρακα συμβάλλει τώρα στα οικονομικά δεινά μας και απειλεί την περιβαλλοντική μας ασφάλεια και γεωπολιτική σταθερότητα.

Η Αχαριστία των Ισχυρών

Η Αχαριστία των Ισχυρών

Όταν οι περισσότεροι λαοί της Ευρώπης υπέκυπταν στα μηχανοκίνητα χιτλερικά στρατεύματα διαδοχικώς και εντός ολίγων ημερών (η Γαλλία σε 43 ημέρες, η Πολωνία σε 30, το Βέλγιο σε 18, η Ολλανδία σε 4, η Γιουγκοσλαβία σε 3, η δε Τσεχοσλοβακία και η Δανία σε μία ημέρα), η Ελλάδα των 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων αντιστάθηκε στον Άξονα επί 219 ημέρες.

Χωρίς Άμεσες Επιπτώσεις η Μείωση Παραγωγής του OPEC

Χωρίς Άμεσες Επιπτώσεις η Μείωση Παραγωγής του OPEC

Η απόφαση των χωρών μελών του OPEC κατά την έκτακτη συνάντηση τους στη Βιέννη την περασμένη Παρασκευή (24/10) για μείωση της παραγωγής του καρτέλ κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ποσό που αντιστοιχεί στο 1,7% της παγκόσμιας παραγωγής και 4,5% αυτής του OPEC, δεν στάθηκε ικανή να σταματήσει το κατρακύλισμα των αγορών.

Ο Εμπρηστικός Ρόλος του Πετρελαίου στην Αμερικανική Κρίση

Ο Εμπρηστικός Ρόλος του Πετρελαίου στην Αμερικανική Κρίση

Ποιος κρύβεται πίσω από την πρόσφατη κατάρρευση της αμερικανικής οικονομικής και χρηματιστηριακής φούσκας; Το πετρέλαιο. Η τιμή του «μαύρου χρυσού» έπαιξε τον ρόλο καταλύτη για να σπάσει η πολυαναμενόμενη φούσκα στην αμερικανική αγορά ακινήτων και, όπως τη δεκαετία του '90, ήταν η βασική κινητήριος δύναμη των επιδόσεων «ντριμ τιμ» της αμερικανικής οικονομίας.

Λάθος Στοιχήματα

Λάθος Στοιχήματα

Οι αγορές συναλλάγματος είναι ένα παιγνίδι μηδενικού αθροίσματος. Για οποιοδήποτε ζευγάρι νομισμάτων, τα κέρδη του ενός θα γίνονται εις βάρος του άλλου. Βάσει ιστορικών δεδομένων, οι κρίσεις στις χρηματαγορές συμβαίνουν μόνον όταν αποτυγχάνουν οι προσπάθειες των κυβερνήσεων να διατηρήσουν σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία.

Η Απομυθοποίηση της Απορρύθμισης στις Αγορές

Η Απομυθοποίηση της Απορρύθμισης στις Αγορές

Το φθινόπωρο του 2008 σηματοδοτεί το τέλος μίας εποχής. Εχοντας μείνει για μία γενιά εκτός του κλάδου των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, εθνικές κυβερνήσεις αναγκάζονται να παρέμβουν για να σώσουν το τραπεζικό σύστημα και τις αγορές.

Το Φαινόμενο της Ταϊβάν

Το Φαινόμενο της Ταϊβάν

Σε λίγους μήνες συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από τότε που ο στρατηγός Τσανγκ-Καϊ-Σεκ, έχοντας ηττηθεί στον κινεζικό εμφύλιο από τους κομμουνιστές του Μάο-Τσε-Τουνγκ, δημιούργησε σε ένα πανάρχαιο νησί, την Δημοκρατία της Κίνας, η οποία ήταν και επισήμως αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ και πολλές δυτικές χώρες μέχρι την δεκαετία του ’70.

Oι Τέσσερις Άξονες της Τρίτης Βιομηχανικής Επανάστασης

Oι Τέσσερις Άξονες της Τρίτης Βιομηχανικής Επανάστασης

H Tρίτη Bιομηχανική Eπανάσταση μπορεί να οδηγήσει στο μέλλον σε μία πιο βιώσιμη Eυρώπη με στόχο την απεξάρτηση από την οικονομία του άνθρακα και την αποτροπή των κλιματικών αλλαγών. Aυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής κ. Jeremy Rifkin, πρόεδρος του Foundation on Economic Trends και σύμβουλος, μεταξύ άλλων, της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής σε θέματα οικονομίας, κλιματικής αλλαγής και ενέργειας

Στον Aστερισμό της Aβεβαιότητας οι Aγορές

Στον Aστερισμό της Aβεβαιότητας οι Aγορές

Oι εντεινόμενοι φόβοι για το πιθανό εύρος της παγκόσμιας ύφεσης πυροδότησε, χθες, νέο κύμα αναταράξεων στις χρηματοοικονομικές αγορές. Οι μετοχές, τα ομόλογα και τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών παρέμειναν υπό καθεστώς έντονης πίεσης καθώς οι επενδυτές που αποστρέφονται την ανάληψη ρίσκου έσπευσαν να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους, ενώ το δολάριο και το γεν εξακολουθούν να επωφελούνται από την απομόχλευση (deleveraging), δηλαδή, τη μείωση του δανεισμού.Τα περιθώρια απόδοσης των πιστώσεων διευρύνθηκαν εκ νέου.