Άρθρα-Αναλύσεις

Το Φθηνό Πετρέλαιο Συνιστά Απειλή για τη Διασφάλιση Ενεργειακών Προμηθειών

Το Φθηνό Πετρέλαιο Συνιστά Απειλή για τη Διασφάλιση Ενεργειακών Προμηθειών

Ο Κριστόφ ντε Μαργκερί, ο διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής Τotal προειδοποιούσε πριν από περισσότερο από ένα χρόνο ότι πολιτικά εμπόδια, όπως είναι οι κυρώσεις σημαίνουν πως η παραγωγή αργού πετρελαίου, σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν θα μπορεί να υπερβεί τα 95 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Το Πετρέλαιο Ρυθμίζει την Πολιτική Ατζέντα

Το Πετρέλαιο Ρυθμίζει την Πολιτική Ατζέντα

Καθώς η τιμή του πετρελαίου ακολουθούσε σταθερά ανοδική πορεία, τα τελευταία χρόνια, οι ηγέτες της Βενεζουέλας, του Ιράν και της Ρωσίας πραγματοποίησαν θριαμβευτική είσοδο στη διεθνή σκηνή, χρησιμοποιώντας τη «διπλωματία του καρνέ επιταγών» και –σε ορισμένες περιπτώσεις– τον εκφοβισμό.

Πτώση στο Πετρέλαιο

Πτώση στο Πετρέλαιο

Τελικά, υπάρχει και μία καλή είδηση από τη χρηματοοικονομική κρίση: Οι τιμές του πετρελαίου έχουν καταρρεύσει. Τον Ιούλιο, η τιμή του αργού στη Νέα Υόρκη διαπραγματευόταν πάνω από τα 146 δολάρια ανά βαρέλι. Μετά από τρεις μήνες είχε μειωθεί σχεδόν κατά το ήμισυ, σε 74 δολάρια ανά βαρέλι. Ορισμένοι πιστεύουν ότι θα υποχωρήσει περαιτέρω.

Ενέργεια: Γιατί η Πτώση των Τιμών Ωφελεί τις Εταιρείες Πετρελαίου

Ενέργεια: Γιατί η Πτώση των Τιμών Ωφελεί τις Εταιρείες Πετρελαίου

Η μείωση των τιμών ενέργειας θεωρείται καλή είδηση για τους καταναλωτές. Η τάση όμως αυτή θα μπορούσε να προσφέρει απρόσμενη ανακούφιση και στους μεγάλους πετρελαϊκούς ομίλους.Η αύξηση της τιμής αργού απέφερε στους διεθνείς ενεργειακούς ομίλους κέρδη - ρεκόρ το τελευταίο έτος. Τώρα όμως οι αγορές εμπορευμάτων έχουν αλλάξει κατεύθυνση, με την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση να έχει μειώσει τη ζήτηση για ορυκτά καύσιμα και να οδηγεί τις τιμές σε καθοδική πορεία.

Επίχειρα του Ψυχρού Πολέμου

Επίχειρα του Ψυχρού Πολέμου

Είναι μεγάλο λάθος να θεωρείται η τρέχουσα οικονομική κρίση revanche των κρατιστών έναντι των νεοφιλελευθέρων. Πρέπει, αντιθέτως, να λειτουργήσει ως shock therapy, για να ξεπεραστούν τα επιβλαβή ιδεολογήματα που μας κληροδότησε ο Ψυχρός Πόλεμος.

Ολέθρια Σχέση

Ολέθρια Σχέση

Tη δεκαετία του 1970 παρατηρήθηκε ένας σημαντικός περιορισμός της προσφοράς πετρελαίου, ο οποίος είχε προκαλέσει κλιμάκωση της τιμής του μαύρου χρυσού και άλλων πρώτων υλών οδηγώντας στην άνοδο των μισθών και των τιμών, παράλληλα με σημαντική οικονομική επιβράδυνση- ύφεση. Τελικά η δεκαετία αυτή χαρακτηρίστηκε από «θανατηφόρα δόση» στασιμοπληθωρισμού, ενώ αποτέλεσε μια από τις χειρότερες περιόδους για τις μετοχικές αγορές.

Eπιβράδυνση Μade in China

Eπιβράδυνση Μade in China

H Kίνα ανακοίνωσε, τη Δευτέρα, την υιοθέτηση νέων μέτρων που αποσκοπούν να τονώσουν την αγορά ακίνητης περιουσίας και τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης της εγχώριας οικονομίας επιβραδύνθηκε στο 9%. Διαμορφώθηκε, δηλαδή, στο χαμηλότερο ποσοστό της τελευταίας πενταετίας και πολύ χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Αποφεύχθηκε η Καταστροφή, Όχι η Κρίση

Αποφεύχθηκε η Καταστροφή, Όχι η Κρίση

Η πλήρης οικονομική κατάρρευση αποφεύχθηκε αλλά η πιστωτική κρίση δεν έχει τελειώσει ακόμα. Eπειτα από μία νέα δραματική παρέμβαση, οι κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο αντιμετωπίζουν πλέον κατά πρόσωπο το διττό πρόβλημα που πλήττει τις τράπεζες. Το πρόβλημα της ρευστότητας και τη δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων. Οι κινήσεις στις οποίες προέβησαν ενίσχυσαν τα χρηματιστήρια και σταθεροποίησαν τις πιστωτικές αγορές.

Το Δραματικό Παρασκήνιο της Πολιτικής Συμφωνίας

Το Δραματικό Παρασκήνιο της Πολιτικής Συμφωνίας

Την ώρα που η κατάσταση άρχισε να μετατρέπεται στη χειρότερη κρίση μετά την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης, οι ηγέτες του βιομηχανικά ανεπτυγμένου κόσμου αποτελούσαν μια κακόφωνη ασυμφωνία, τραγουδώντας ο καθένας τον δικό του σκοπό την ώρα που οι χρηματαγορές γύρω τους κατέρρεαν.

H Πορεία της Κατάρρευσης ενός Γίγαντα

H Πορεία της Κατάρρευσης ενός Γίγαντα

Στις 15 Σεπτεμβρίου, η Κάθριν Νοντ, μέλος του επιστημονικού προσωπικού στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, έλεγξε τον τραπεζικό λογαριασμό της στην Washington Mutual πριν ξεκινήσει για ένα δεκαήμερο οδικό ταξίδι. Μόλις επέστρεψε στη Νέα Υόρκη επισκέφτηκε την ιστοσελίδα της τράπεζάς της. «Ελαβα ένα μήνυμα που έλεγε ότι πλέον ήμουν πελάτης της JPMorgan και ότι η Washington Mutual δεν υπήρχε», λέει και προσθέτει: «Επαθα σοκ».

Tι Mπορεί να Bγει από τις Στάχτες

Tι Mπορεί να Bγει από τις Στάχτες

Αυτή είναι μία καθοριστική στιγμή για την παγκόσμια οικονομία. Zούμε την πρώτη χρηματοοικονομική κρίση αυτής της εποχής της παγκοσμιοποίησης. Kαι οι αποφάσεις που λαμβάνουμε θα μας επηρεάσουν όχι μόνο για τις επόμενες εβδομάδες, αλλά για τα επόμενα χρόνια.

Aκόμη δεν Eίδαμε Tίποτα...

Aκόμη δεν Eίδαμε Tίποτα...

Ο Γκιγέρμο Aμάν, ο επικεφαλής του τμήματος προσωπικού μιας ισπανικής εταιρείας κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού, ετοιμάζεται, ήδη, για τους χαλεπούς καιρούς που έρχονται. H Ormazabal που εδρεύει στο Mπιλμπάο θα μειώσει, το επόμενο έτος, στο μισό την παραγωγή της που προορίζεται για την εγχώρια αγορά, ενώ η μείωση για την παγκόσμια αγορά θα ανέλθει στο 35%, λέει ο ίδιος.

Κρίση και Γεωστρατηγικές Αλλαγές

Κρίση και Γεωστρατηγικές Αλλαγές

O νέος μετά την κρίση κόσμος άρχισε ήδη να κάνει την εμφάνισή του. Μπορεί κανείς να μη γνωρίζει το τελικό οικοδόμημα, αφού οι διεργασίες είναι βαθιές και επομένως απαιτούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Υπάρχουν όμως ορισμένα στοιχεία που μας δείχνουν την κατεύθυνση των αλλαγών

Αλλαγή Οικονομικής Πολιτικής Τώρα

Αλλαγή Οικονομικής Πολιτικής Τώρα

H κυβέρνηση ανακοίνωσε την εβδομάδα που πέρασε μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών συνολικού ύψους 28 δισ. ευρώ. Tα μέτρα αυτά, αν και αναγκαία κάτω από τις σημερινές συνθήκες, δεν παρέχουν τα απαραίτητα εχέγγυα ότι θα διοχετευθούν για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας προς όφελος των φορολογούμενων.

Συμβαδίζουν Οικονομική και Οικολογική Κρίση

Συμβαδίζουν Οικονομική και Οικολογική Κρίση

Αυτό δεν είναι τίποτα. Δηλαδή τίποτα σε σχέση με όσα έρχονται. Η οικονομική κρίση που μας κοστίζει τόσο ακριβά είναι μόνο ο προάγγελος της πραγματικής κατάρρευσης που θα έρθει όταν η ανθρωπότητα περάσει τα οικολογικά όρια. Ενώ κοιτάζουμε σαστισμένοι τους οικονομικούς δείκτες να καταρρέουν, μας προσπερνούν κάποιοι τελείως διαφορετικοί δείκτες.

Γκόρντον Μπράουν, ο Tιμονιέρης της Kρίσης

Γκόρντον Μπράουν, ο Tιμονιέρης της Kρίσης

H κρίση ωφέλησε τον Γκόρντον Μπράουν και λειτούργησε υπέρ της βραχείας και επιλεκτικής μνήμης - ένας από τους παράγοντες, που συνέβαλαν στον άκρατο δανεισμό και την κατάρρευση της αγοράς ήταν και αυτός ο ίδιος. Ωστόσο, σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος τους τελευταίους μήνες κλυδωνιζόταν, εισέπραξε επαίνους.