Άρθρα-Αναλύσεις

Όχι, δεν Λύθηκε το Πρόβλημα με τα Σχέδια Διάσωσης

Όχι, δεν Λύθηκε το Πρόβλημα με τα Σχέδια Διάσωσης

Το σχέδιο επέτυχε να αποτρέψει μια μείζονα κρίση στις χρηματαγορές και αυτό είναι θετικό. Αυτό, όμως, είναι και το μοναδικό καλό που έχω να σχολιάσω. Τώρα που έχουν παρέλθει κάποιες ημέρες και δεν βλέπουμε τα πράγματα από την ίδια οπτική γωνία, ας εξετάσουμε κάποιες από τις οικονομικές επιπτώσεις του σχεδίου διάσωσης. Πρώτα απ’ όλα δεν αναφέρει συγκεκριμένες εγγυήσεις για τη χρηματαγορά.

Το Σουηδικό Μοντέλο

Το Σουηδικό Μοντέλο

Η εξελισσόμενη παγκόσμια πιστωτική κρίση, που αναμφίβολα είναι η χειρότερη από το 1929, δείχνει πως μια συγχρονισμένη ύφεση στις αναπτυγμένες χώρες είναι πλέον αναπόφευκτη. Οι αγορές άρχισαν πλέον να προεξοφλούν το σενάριο της παγκόσμιας ύφεσης με ιλιγγιώδη ταχύτητα, καθώς καταγράφηκαν κύματα ρευστοποιήσεων μετοχών των κυκλικών κλάδων, των πρώτων υλών, των αναδυόμενων αγορών, αλλά και των ομολόγων υψηλότερου ρίσκου, ενώ ενισχυμένα βρέθηκαν τα ομόλογα χαμηλής διάρκειας, ο χρυσός, το δολάριο, το γεν και το ελβετικό φράγκο.

Τώρα Φταίει το Πετρέλαιο;

Τώρα Φταίει το Πετρέλαιο;

Οι τελευταίοι τρεις μήνες άλλαξαν τον χρηματοοικονομικό κόσμο. Αλλά δεν ήταν τόσο άσχημοι για τις μετοχές των χρηματοοικονομικών οργανισμών. Ωστόσο, οι παγκόσμιες μετοχές «γλίστρησαν» σε μια πετρελαιοκηλίδα και ο μαύρος χρυσός ενδεχομένως να είναι ο καταλύτης για την πορεία κατάρρευσης των μετοχών σε αργή κίνηση, που επαναλήφθηκε χθες.

Όχι, δεν Λύθηκε το Πρόβλημα με τα Σχέδια Διάσωσης

Όχι, δεν Λύθηκε το Πρόβλημα με τα Σχέδια Διάσωσης

Το σχέδιο επέτυχε να αποτρέψει μια μείζονα κρίση στις χρηματαγορές και αυτό είναι θετικό. Αυτό, όμως, είναι και το μοναδικό καλό που έχω να σχολιάσω. Τώρα που έχουν παρέλθει κάποιες ημέρες και δεν βλέπουμε τα πράγματα από την ίδια οπτική γωνία, ας εξετάσουμε κάποιες από τις οικονομικές επιπτώσεις του σχεδίου διάσωσης.

Paulson: Κτυπάμε τη «Ρίζα του Κακού»

Paulson: Κτυπάμε τη «Ρίζα του Κακού»

Το σχέδιο διάσωσης που ανακοίνωσαν οι αμερικανικές αρχές προκειμένου να προστατεύσουν τις τράπεζες αποτελεί «ένα σημαντικό βήμα προς την σταθεροποίηση του συστήματος», όπως επισημαίνει σε συνέντευξή του στους «FT», ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, κ. Henry Paulson.

H Επόμενη Μέρα της Κρίσης

H Επόμενη Μέρα της Κρίσης

Η αξιοποίηση του πνεύματος συνεργασίας που επέτρεψε την επίτευξη συμφωνίας την Κυριακή για τη διάσωση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος ώστε να δρομολογηθούν πολύ ευρύτερες αλλαγές στη λειτουργία των αγορών σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, θα κυριαρχήσει στη σύνοδο κορυφής των «27» της Ενωσης που αρχίζει σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο στις Βρυξέλλες.

Ρώσοι Ολιγάρχες

Ρώσοι Ολιγάρχες

Οι πολυεκατομμυριούχοι πλήττονται. Ως ένδειξη της πίεσης που δέχεται η αυτοκρατορία του, o Ολεγκ Ντεριπάσκα -τον Μάρτιο ανακηρύχθηκε ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας από το περιοδικό Forbes, με περιουσία ύψους 28 δισ. δολαρίων- έχει εκχωρήσει τα μερίδιά του στη Magna International, την καναδική εταιρεία κατασκευής ανταλλακτικών αυτοκινήτων, και τη γερμανική Hochtief, μέσα σε μία εβδομάδα.

Επιστροφή στην Πραγματικότητα

Επιστροφή στην Πραγματικότητα

Ηταν αναμενόμενο ότι μια μεγάλη άνοδος θα ακολουθούσε μετά από μια τεράστια πτώση. Μετά από μία περίοδο που πραγματοποιούνταν πωλήσεις και αγορές χωρίς διακρίσεις, χθες επέστρεψε στις αγορές ένας βαθμός διαφοροποίησης. Τα μηνύματα είναι ανησυχητικά. Η αγορά ομολόγων εκτιμά ότι η κίνηση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών να αγοράσει μερίδια στις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ απομακρύνει τον κίνδυνο της γενικής κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος.

«Άνεμος αλλαγής» Πνέει στην Παγκόσμια Αγορά Αιολικής Ενέργειας

«Άνεμος αλλαγής» Πνέει στην Παγκόσμια Αγορά Αιολικής Ενέργειας

Η αιολική ενέργεια θεωρείται ως η πιο ώριμη από τις επικρατούσες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αν η παραγωγή ηλεκτρισμού, σε παγκόσμιο επίπεδο, πρόκειται να αποκτήσει πιο καθαρά χαρακτηριστικά, πρέπει να διαδραματίσει έναν μεγαλύτερο ρόλο.

Διεθνής κρίση: Πλησιάζουν οι Tίτλοι του Tέλους;

Διεθνής κρίση: Πλησιάζουν οι Tίτλοι του Tέλους;

Το «σημείο σταθμός» στην εξέλιξη της πιστωτικής κρίσης έχει φθάσει, σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή της UBS, κ. Philip Finch. Όπως τονίζει οι κρατικοποιήσεις μέρους του τραπεζικού συστήματος σε Ευρώπη και ΗΠΑ μπορεί να σηματοδοτήσει την «αρχή του τέλους» για την κρίση, αν και η οικονομική ανάπτυξη δυσχεραίνει. Μέσω των κρατικών παρεμβάσεων μειώνεται η ανησυχία για πιθανές νέες καταρρεύσεις τραπεζών και ως εκ τούτου η ομαλότητα επιστρέφει στις αγορές.

Ο Ενεργειακός Γίγαντας με τα Πήλινα Πόδια…

Ο Ενεργειακός Γίγαντας με τα Πήλινα Πόδια…

Για να εκτιμήσει κανείς, τα επιτεύγματα στη βιομηχανία πετρελαίου της Βόρειας Θάλασσας, πρέπει να πετάξει για πάνω από μια ώρα με ελικόπτερο, πάνω από τα ταραγμένα νερά που χωρίζουν την Σκωτία από την Νορβηγία. Αγωγοί έχουν ποντιστεί στο βυθό, 600 πόδια κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ οι εξέδρες άντλησης του «μαύρου χρυσού» μοιάζουν με τρομακτικά μηχανουργικά τέρατα, προκαλώντας το δέος . Αποτελούν, επίσης, πηγή κινδύνων.

Joseph S. Nye: «Κλιματική Αλλαγή και Ασφάλεια»

Joseph S. Nye: «Κλιματική Αλλαγή και Ασφάλεια»

O Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους άρχισε να αναγνωρίζει τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις του αυτά τα οκτώ χρόνια απέτυχαν να πάρουν πρωτοβουλίες για το θέμα. Αυτό ίσως αλλάξει μετά το 2008. Και οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και Τζον Μακ Κέιν, υπόσχονται να πάρουν την υπόθεση «κλιματική αλλαγή» πιο σοβαρά.

Το Καλύτερο Σενάριο Είναι μια Ήπια Ύφεση

Το Καλύτερο Σενάριο Είναι μια Ήπια Ύφεση

Όταν ένας άνθρωπος δεν έχει οξυγόνο, μελανιάζει, χάνει τις αισθήσεις του και τελικά πεθαίνει. Οταν μια οικονομία δεν έχει πίστωση, γίνεται κάτι ανάλογο. Η χρηματοπιστωτική κρίση επεκτείνεται και εντείνεται και η παγκόσμια οικονομία αρχίζει να ασφυκτιά. Γι’ αυτό και οι κεντρικές τράπεζες κατέφυγαν σε μέτρα εκτάκτου ανάγκης, συμπεριλαμβανομένης της συντονισμένης μείωσης των επιτοκίων στις 8 Οκτωβρίου.

Ο Βραχνάς των Ι.Χ.

Ο Βραχνάς των Ι.Χ.

Tην περασμένη Κυριακή έγραψα για ένα πρόβλημα καθημερινότητας και πρότεινα τη σχετική λύση. Το ίδιο θα κάνω και σήμερα. Η ζωή στις ελληνικές πόλεις γίνεται συνεχώς πιο αγχωτική και δύσκολη. Η καθημερινή απώλεια πολύτιμου χρόνου είναι εξοργιστική. Οι εξαιρετικά χαμηλές ταχύτητες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς εξωθούν τους πολίτες στο Ι.Χ. με αποτέλεσμα ακόμη μεγαλύτερη επιβράδυνση των ΜΜΜ.

Τον Τόπο μας, Εμείς οι Ελληνες, δεν τον Αγαπούμε

Τον Τόπο μας, Εμείς οι Ελληνες, δεν τον Αγαπούμε

Από την αδιαφορία και τη σιωπή, όσον αφορά το περιβάλλον, η χώρα μας έχει περάσει σε ένα επίπεδο γενικευμένης φλυαρίας. Η σημασία του υπογραμμίζεται παντού: σε λόγους πολιτικών και σε εκδηλώσεις κοινωνικές, στις τηλεοπτικές εκπομπές και σε δημοσιεύματα των εφημερίδων. Μεγάλες εταιρίες, τράπεζες και οργανισμοί ανακηρύσσονται υπέρμαχοι του περιβάλλοντος, ενώ τα δεινά που μας επιφυλάσσει το μέλλον περιγράφονται από όλους με μελανά χρώματα.

«Η ΔΕΗ και η Προτεραιότητα του Περιβάλλοντος»

«Η ΔΕΗ και η Προτεραιότητα του Περιβάλλοντος»

Διαβάζοντας το άρθρο του κ. Μάνου «η Προτεραιότητα του Περιβάλλοντος», διαπίστωσα ότι ανήκω μάλλον στους φίλους του, που βρίσκουν την άποψη του περί αναδιάταξης του κράτους «ώστε να υπηρετεί κατά προτεραιότητα ό, τι συνδέεται με Περιβάλλον, Ιστορία-Πολιτισμό, Ηλιο και Θάλασσα», ενδιαφέρουσα. Είναι προφανές ότι οι κλιματικές αλλαγές, είναι ένα μέγιστο ζήτημα το οποίο ευαισθητοποιεί το σύνολο της κοινωνίας, και ότι o τρόπος αντιμετώπισής του είναι ένα στοίχημα για τις κυβερνήσεις, που στοχεύουν στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας με αποτελεσματικότερη προστασία του περιβάλλοντος.