Σχόλιο

H Εσωτερική Σύγκρουση στη ΔΕΗ

H Εσωτερική Σύγκρουση στη ΔΕΗ

Η σύγκρουση μέσα σε έναν οργανισμό, είτε πρόκειται για μια κυβέρνηση, είτε για μια επιχείρηση, θεωρείται κατά βάση αρνητικό φαινόμενο. Αποδεικνύεται μάλιστα και χρονοβόρο, δεδομένου ότι έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα διευθυντικά στελέχη ξοδεύουν το 20% του χρόνου τους για την επίλυση μιας σύγκρουσης. Κατά μία άποψη, προκαλείται όταν υπάρχει αδυναμία για τη λήψη μιας απόφασης που αφορά στην επιχείρηση, είτε γιατί δε υφίσταται κοινά αποδεκτή λύση, είτε γιατί τα άτομα που εμπλέκονται κάνουν επιλογές που διαφέρουν μεταξύ τους

Μήνυμα Σταθερότητας από τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές

Μήνυμα Σταθερότητας από τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές

Ως ένα σαφές μήνυμα σταθερότητας και όχι σε εθνικές εκλογές και κυβερνητικές περιπέτειες μπορεί να μεταφρασθεί το αποτέλεσμα του Α’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν χθες στις 13 περιφέρειες της χώρας. Όπως παρατηρούν παράγοντες της αγοράς οι εκλογές έδωσαν ψήφο σταθερότητας και συνέχειας στην πολιτική των μεταρρυθμίσεων για να μην ανακοπεί η προσπάθεια διάσωσης της χώρας

Χαριστική Βολή στην Οικονομία

Χαριστική Βολή στην Οικονομία

Δύο πτυχές έχει η κρίσις την οποία διέρχεται η οικονομία μας. Η μία είναι η δημοσιονομική. Το κράτος δαπανούσε και εξακολουθεί να δαπανά περισσότερα από όσα εισπράττει, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να δημιουργούνται νέα ελλείμματα, τα οποία, συμποσούμενα και με τα τοκοχρεωλύσια, έχουν εκτινάξει το δημόσιο χρέος σε αστρονομικά ύψη. Η άλλη πτυχή αφορά στην πραγματική οικονομία, η οποία όμως επίσης έχει πηγή γενέσεως το κράτος.

Σε Αναμονή οι Αποφάσεις για την Ενεργειακή Αγορά Λόγω Εκλογών

Σε Αναμονή οι Αποφάσεις για την Ενεργειακή Αγορά Λόγω Εκλογών

Έχουμε εισέλθει πλέον στην τελική ευθεία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, που έχουν προσλάβει χαρακτήρα βαρόμετρου για την πολιτική της κυβέρνησης υπό τη σκιά του Μνημονίου και τη αποδοτικότητα της για την διάσωση της χώρας από μια πιθανή χρεοκοπία.

Ο Χρησμός της Σαουδικής Αραβίας για το Πετρέλαιο

Ο Χρησμός της Σαουδικής Αραβίας για το Πετρέλαιο

Οι δηλώσεις των Σαουδαράβων για την πορεία της αγοράς πετρελαίου και ιδίως των τιμών είναι συνήθως αρκετά σύντομες και σιβυλλικές, αναγκάζοντας τους διεθνείς αναλυτές να πασχίζουν να βγάλουν νόημα. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο υπουργός Πετρελαίου, Αλί Ναίμι, προέβλεψε μια τιμή μεταξύ 70 και 90 δολαρίων για το βαρέλι το 2011, η οποία όπως τόνισε, ικανοποιεί τους παραγωγούς, αλλά είναι και επιβεβλημένη από τα ίδια τα κράτη για να στηρίξει την ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Η «Χρυσοτόκος Όρνιθα» των Φωτοβολταϊκών

Η «Χρυσοτόκος Όρνιθα» των Φωτοβολταϊκών

Στην Ελλάδα διαρκώς ανακαλύπτουμε τον…τροχό. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση σήκωσε τη σημαία της πράσινης ανάπτυξης, δημιουργήθηκαν πλείστες όσες προσδοκίες σε επιχειρηματίες, στρατιές συμβούλων και καταναλωτικό κοινό ότι «εδώ υπάρχουν φράγκα»

Εκλογές Κάθε Χρόνο

Εκλογές Κάθε Χρόνο

Η Ελλάδα πρέπει να είναι από τις λίγες χώρες στον κόσμο, ίσως και η μοναδική, όπου ο πολιτικός κόσμος είναι εθισμένος τόσο πολύ στην εκλογολογία με πάγιο αίτημα την όσο το δυνατό πιο συχνή διενέργεια εθνικών εκλογών. Γιατί πράγματι είναι μοναδικό το φαινόμενο ότι από την επόμενη οιασδήποτε εκλογικής αναμέτρησης αρχίζει η συζήτηση για το πότε θα διεξαχθούν πάλι εκλογές.

Ελπίδα για την Αγορά το Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον

Ελπίδα για την Αγορά το Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον

Η αγορά δομικών υλικών, που έχει υποστεί καθίζηση λόγω της άπνοιας από το 2008 και μετά της οικοδομικής δραστηριότητας, βάσισε πολλές προσδοκίες για ανάκαμψη στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον». Ένα πρόγραμμα πραγματικά φιλόδοξο και αξιόλογο, δεδομένου ότι στοχεύει στην εξοικονόμηση πολύτιμης ενέργειας, μέσα από τις παρεμβάσεις σε παλιά κτήρια που αντιπροσωπεύουν το 89% των υφιστάμενων της χώρας.

Η «Κίνα της Ευρώπης»

Η «Κίνα της Ευρώπης»

Ένα σύγχρονο οικονομικό θαύμα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η σημερινή Τουρκία, η οποία μόλις δεκαπέντε χρόνια πριν μαστιζόταν από πληθωρισμό λατινοαμερικανικού τύπου, με μία χρεωκοπημένη οικονομία. Στις μέρες μας, η γειτονική χώρα εμφανίζει υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και χαμηλό πληθωρισμό, ενώ το τραπεζικό της σύστημα χαίρει … άκρας υγείας

Προτάσεις Επί Προτάσεων της Τρόικας για τη Λιγνιτική Παραγωγή της ΔΕΗ

Προτάσεις Επί Προτάσεων της Τρόικας για τη Λιγνιτική Παραγωγή της ΔΕΗ

Η διαχείριση του ζητήματος της λιγνιτικής παραγωγής και η συμμετοχή στο συγκεκριμένο καύσιμο και ιδιωτών παραγωγών παραμένει αμετακίνητα το πρώτο θέμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Κι αυτό διαφάνηκε ξεκάθαρα κατά την επίσκεψη των κοινοτικών ελεγκτών στη χώρα μας την προηγούμενη εβδομάδα.

Η Απουσία Μακροχρόνιου Ενεργειακού Σχεδιασμού  Εμπόδιο για την Ανάπτυξη

Η Απουσία Μακροχρόνιου Ενεργειακού Σχεδιασμού Εμπόδιο για την Ανάπτυξη

Το ναυάγιο της πολυθρύλητης επένδυσης στον Αστακό, πέρα από τις άσχημες εντυπώσεις που δημιουργεί για την εικόνα της Ελλάδος ως επενδυτικού προορισμού, είναι βέβαιο ότι επηρεάζει και την ίδια την ανάπτυξη που είναι το μέγα ζητούμενο στην αρνητική οικονομική συγκυρία που ευρίσκεται σήμερα η χώρα. Το ναυάγιο του Αστακού όχι μόνο εκτροχιάζει τις προσπάθειες της Κυβέρνησης για την προσέλκυση μερικών μεγάλων επενδύσεων, οι οποίες εάν πραγματοποιηθούν είναι βέβαιο ότι θα δράσουν ως μαγνήτης για την τόνωση του επενδυτικού κλίματος, αλλά ενισχύει το κλίμα απαισιοδοξίας και εσωστρέφειας που κατακλύζει πλέον την αγορά

Σε Πλήρη Εφαρμογή Πλέον η Πράσινη Υπέρ-Πολιτική της Κίνας

Σε Πλήρη Εφαρμογή Πλέον η Πράσινη Υπέρ-Πολιτική της Κίνας

Ο πρόσφατος διαξιφισμός της Κίνας με την Ιαπωνία μπορεί να αποτελεί μια μακρινή διαμάχη για τα ευρωπαϊκά και ελληνικά δεδομένα, πλην όμως έχει εν δυνάμει σημαντικές προεκτάσεις για την παγκόσμια αγορά των ΑΠΕ, η οποία παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία τις βουλές του Πεκίνου.

Επιβεβαίωση της Στήλης για την Ακύρωση της Επένδυσης του Αστακού

Επιβεβαίωση της Στήλης για την Ακύρωση της Επένδυσης του Αστακού

Πριν από δέκα ημέρες, από αυτήν εδώ τη στήλη, το energia παρέθεσε μια σειρά επιχειρημάτων που συνηγορούν στο γεγονός ότι η επένδυση του Αστακού δεν είναι success story, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση. Πριν αλέκτωρ φωνήσαι, ανακοινώθηκε μόλις χθες ότι μπαίνουν τίτλοι τέλους στην επένδυση, με τους κεφαλαιούχους από το Κατάρ να αποχωρούν από το επενδυτικό σχήμα, θεωρώντας την επένδυση μη βιώσιμη.

Τα Greek Statistics Κτύπησαν και την Ενέργεια

Τα Greek Statistics Κτύπησαν και την Ενέργεια

Ενώ για μία ακόμη φορά αναβλήθηκε από την Eurostat η ανακοίνωση των αναθεωρημένων στοιχείων για την πορεία των ελλειμμάτων και των χρεών της Ελλάδας για την περίοδο 2006-2009, εντείνονται οι ανησυχίες ότι το έλλειμμα του 2009 μπορεί να είναι σημαντικά μεγαλύτερο από το συμφωνηθέν σήμερα 13,8% δημιουργώντας έτσι εύλογες απορίες για την αξιοπιστία της κυβέρνησης. Μία εξέλιξη η οποία είναι βέβαιο ότι θα έχει εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις στα οικονομικά μεγέθη και την εφαρμογή του Μνημονίου.

Τι θα Πουν και τι θα Ακούσουν Μεθαύριο οι Κοινοτικοί Ελεγκτές ;

Τι θα Πουν και τι θα Ακούσουν Μεθαύριο οι Κοινοτικοί Ελεγκτές ;

Σε δύο ημέρες έρχεται στην Αθήνα κοινοτικό κλιμάκιο ελεγκτών, για να διαπιστώσει την πρόοδο των παρεμβάσεων στην εγχώρια ενεργειακή αγορά, με βάση και τις υποδείξεις που έγιναν κατά την πρώτη επίσκεψη, τον περασμένο Ιούλιο. Από τότε, βέβαια, έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι, ελήφθησαν ορισμένες αποφάσεις, οι οποίες η πλειοψηφία της αγοράς θεωρεί ότι κινούνται προς θετική κατεύθυνση, όμως, χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμη. Αυτό που δεν έχουμε δει ως τώρα, δηλαδή, είναι οι δομικές αλλαγές της αγοράς, αυτές οι οποίες επί της ουσίας θα κρίνουν την ανοχή των κοινοτικών ελεγκτών

Και  Όμως είναι Απαραίτητη η Ίδρυση Φορέα για τις Έρευνες Υδρογονανθράκων

Και Όμως είναι Απαραίτητη η Ίδρυση Φορέα για τις Έρευνες Υδρογονανθράκων

Επανερχόμεθα στο θέμα του φορέα καθότι οι διεθνείς αλλά και οι Ευρωπαϊκές εξελίξεις στον χώρο του πετρελαίου συνηγορούν στην άποψη ότι μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια θα εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για αύξηση της παραγωγής υδρογονανθράκων στις εκτός OPEC χώρες.Σήμερα το ενδιαφέρον αρκετών πολυεθνικών πετρελαϊκών εταιρειών στρέφεται μοιραία προς την Ανατολική Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα καθώς πρόσφατες έρευνες έχουν επιβεβαιώσει την ύπαρξη σχετικά μεγάλων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.