Σχόλιο

Οι Έρευνες Πετρελαίου στην Ελλάδα

Οι Έρευνες Πετρελαίου στην Ελλάδα

Με τη χώρα μας να καταναλώνει καθημερινά περί τα 450.000 βαρέλια πετρελαίου, από τα υψηλότερα ανά κεφαλή ποσοστά στην Ευρώπη και να πληρώνει γύρω στα 15 δις ευρώ κατ’ έτος για εισαγωγές, το θέμα των υδρογονανθράκων θα έπρεπε κανονικά να την απασχολεί κατά προτεραιότητα.

Το Μεσανατολικό και ο Περιούσιος Λαός

Το Μεσανατολικό και ο Περιούσιος Λαός

Θεωρούμε συνήθως δεδομένο ότι οι διεθνείς κρίσεις οφείλονται σε αντικρουόμενα συμφέροντα: υποστηρίζουμε για παράδειγμα ότι η εισβολή στο Ιράκ έγινε για τα πετρέλαια, ότι ο πόλεμος με την τρομοκρατία δεν είναι παρά ένας αγώνας για την παγκόσμια κυριαρχία των ΗΠΑ και ούτω καθεξής.

Aπό τα Λόγια στην Πράξη

Aπό τα Λόγια στην Πράξη

Στο εξάμηνο της θητείας της η νέα κυβέρνηση είναι αλήθεια ότι παρουσιάζει μια ασυνήθιστη κινητικότητα την οποία είχαμε ξεχάσει στην περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη NΔ. Για πολλά θέματα όμως είχαμε πολλαπλές εξαγγελίες και ελάχιστες αποφάσεις. Eίχαμε και έχουμε μαραθώνιες συνεδριάσεις, διαβουλεύσεις και συνεργασίες αλλά όχι πάντα και απτά αποτελέσματα

Εκτός Τόπου και Χρόνου οι Αντιδράσεις για τον Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη

Εκτός Τόπου και Χρόνου οι Αντιδράσεις για τον Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη

Καθώς η χώρα ευρίσκεται στο μάτι του χειρότερου, μετά την μεταπολίτευση, χρηματοπιστωτικού κυκλώνα και στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής λόγω της επίφοβης οικονομικής της κατάστασης, που σε άλλες εποχές θα είχαν οδηγήσει στην πλήρη χρεωκοπία, θα περίμενε κάποιος ότι σοβαρά επενδυτικά σχέδια, όταν μάλιστα βασίζονται σε διακρατικές συμφωνίες, θα ετύγχαναν μίας ευρύτερης αποδοχής.

Δεν έχουν Θέση οι Πανηγυρισμοί

Δεν έχουν Θέση οι Πανηγυρισμοί

Τις τελευταίες τρεις μέρες όλα σχεδόν τα ΜΜΕ πανηγυρίζουν και αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη για την δήθεν λύση σωτηρίας που επετεύχθη στις Βρυξέλλες κατά την πρόσφατη συνάντηση κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών (24-25 Μαρτίου). Αν φθάσαμε στο σημείο να θριαμβολογούμε επειδή εξασφαλίσαμε δανεισμό για να καλύψουμε τις τρέχουσες ανάγκες του ελληνικού δημοσίου, τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.

Να Μη Χαθεί και η Τελευταία Ευκαιρία

Να Μη Χαθεί και η Τελευταία Ευκαιρία

Μια βαθιά ανάσα παίρνει η Eλλάδα μετά τη γαλλογερμανική συμφωνία κορυφής για το πακέτο σωτηρίας. Eίναι μια οικονομική βοήθεια - βαθιά ανάσα για την κάλυψη του φετινού δανειακού προγράμματος της χώρας. Aυτό που δεν πρέπει να ξεχνά όμως κανείς ούτε μια στιγμή είναι ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση βαθιάς ύφεσης και η δημοσιονομική της κατάσταση βρίσκεται στην «εντατική»

Οι Επιπλοκές της Επιλογής του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Οι Επιπλοκές της Επιλογής του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Η μοίρα της χώρας μας και κατ’ επέκταση πιθανώς και της ευρωζώνης ίσως να κριθεί αυτή την εβδομάδα, εν μέσω της διαφωνίας με τη Γερμανία για τη μορφή που θα πρέπει να πάρει η διάσωση της ελληνικής οικονομίας. Η κα Μέρκελ θεωρεί ότι στον δανεισμό θα πρέπει να συμμετέχει και το ΔΝΤ, αν και έχουν προηγηθεί δηλώσεις της ΕΚΤ, η οποία αποκλείει το ενδεχόμενο να στραφεί η Ελλάδα στο Ταμείο.

Γερμανία Εναντίον Ευρώπης

Γερμανία Εναντίον Ευρώπης

Άργησαν, αλλά επιτέλους το κατάλαβαν! Τις τελευταίες 48 ώρες η Γερμανία χάνει τον πόλεμο που ξεκίνησε όχι εναντίον της Ελλάδας, αλλά εναντίον του σκληρού πυρήνα της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Ανεξάρτητα από το τι θα γίνει αύριο με το ελληνικό θέμα, ένα πολύ σημαντικό, φαινομενικά ετερόκλητο, κοινό μέτωπο δημιουργείται. Τι βρίσκεται όμως πίσω από αυτό το μέτωπο; Ο φόβος.

Γιατί το ΔΝΤ Δεν Μπορεί να Διασώσει την Ελλάδα

Γιατί το ΔΝΤ Δεν Μπορεί να Διασώσει την Ελλάδα

Η εν εξελίξει κρίση έφτασε σε ένα ευαίσθητο σημείο. Η Ελλάδα είναι σε θέση να αντλήσει δανεισμό από τις χρηματαγορές, θεωρεί όμως ότι το επιτόκιο με το οποίο μπορεί να της χορηγηθεί, 6,5% για τα δεκαετή ομόλογα, είναι αβάστακτο. Η Γερμανία φαίνεται ότι έχει πάρει θέση, θεωρώντας ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται (ούτε και θα της δοθεί) υποστήριξη εφόσον μπορεί να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της μέσω των αγορών και ότι η χώρα θα πρέπει απλώς να δεχθεί αυτούς τους όρους δανεισμού. Πολλοί υποθέτουν ότι η Ελλάδα θα στραφεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ζητώντας βοήθεια

Πορτοπαράθυρα

Πορτοπαράθυρα

Μόλις καλοκαιριάσει, ευκαιρία να αλλάξουν κουφώματα. Με τη βοήθεια του κράτους, βεβαίως βεβαίως. Οι ενισχύσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος περιλαμβάνουν φοροαπαλλαγές, επιχορηγήσεις και δάνεια με επιδότηση επιτοκίου. Οπως ανακοίνωσε η υπουργός κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ΄ Οίκον» θα ξεκινήσει τον Ιούνιο. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος θα είναι 200 εκατ. ευρώ,

Tο «Κλειδί» για το Εσωτερικό Χρέος μας

Tο «Κλειδί» για το Εσωτερικό Χρέος μας

Tελικά ο πειρασμός να θεοποιούμε την «έξωθεν» βοήθεια για τη σωτηρία της οικονομίας μας είναι μεγάλος. Φαίνεται επίσης να «κυλάει στο αίμα μας» η τάση δαιμονοποίησης των διεθνών οργανισμών. Eνώ τόσα χρόνια τώρα η εσωστρέφεια ροκάνιζε τα αποθέματα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας και αξιοπιστίας της χώρας, τώρα, την ώρα της κρίσης, έχουμε καταληφθεί από μια ιδιότυπη εξωστρέφεια

Ο OPEC και οι Τιμές του Πετρελαίου

Ο OPEC και οι Τιμές του Πετρελαίου

Οι περισσότεροι από τους δημοσιογράφους και αναλυτές που αναφέρθηκαν στη τελευταία συνεδρίαση του OPEC στη Βιέννη, έγραψαν ότι η πολύ πρόσφατη άνοδος της τιμής του πετρελαίου συνδέεται με την απόφαση του καρτέλ να διατηρήσει την παραγωγή του σταθερή. Φαίνεται πως οι εποχές όταν ακόμα και ένα ανεπίσημο σχόλιο αξιωματούχου του OPEC προκαλούσε πανικό στους επενδυτές, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Ρωτήστε την Αργεντινή περί ΔΝΤ

Ρωτήστε την Αργεντινή περί ΔΝΤ

Το πρόβλημα της Αργεντινής δεν είναι το έλλειμμα του προϋπολογισμού της, αλλά η ύφεση που προκαλεί αυτό το έλλειμμα, σημείωναν στους Financial Times στα τέλη Δεκεμβρίου 2001, η καθηγήτρια Oικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης Ρακέλ Φερνάντες και ο αναλυτής Τζόναθαν Πόρτες και χαρακτήριζαν ανήθικη, πολιτικά ανεδαφική και οικονομικά παράλογη, την προσπάθεια της κυβέρνησης

Η ΔΕΗ Απέναντι στον Ανταγωνισμό

Η ΔΕΗ Απέναντι στον Ανταγωνισμό

Για πρώτη φορά στην ιστορία της η ΔΕΗ αρχίζει ν’ αντιμετωπίζει ανταγωνισμό στην «δική της» εσωτερική αγορά. Αυξάνονται και πληθύνονται οι ιδιώτες προμηθευτές που έχουν βάλει στο στόχαστρό τους πελάτες «φιλέτα» της Επιχείρησης, αποσπώντας από αυτήν μερίδια στην λιανική αγορά ηλεκτρισμού.

Θα Χάσουν κι Άλλον Πόλεμο

Θα Χάσουν κι Άλλον Πόλεμο

Ποτέ άλλοτε η Ελλάδα δεν είχε το βλέμμα στραμμένο με τόση αγωνία στις Βρυξέλλες. Μα και ποτέ άλλοτε οι Βρυξέλλες δεν είχαν τέτοιον στραβισμό για το τι θα πρέπει να πράξουν με την Ελλάδα. Βαδίζουμε όλοι μαζί σε τεντωμένο σκοινί. Η Αθήνα φταίει για το πώς φτάσαμε ως εδώ. Αλλά οι Βρυξέλλες- δηλαδή, εν προκειμένω το Βερολίνο- φταίνε για ό,τι πρόκειται να ακολουθήσει.

Η Οικονομία  σε Φαύλο Κύκλο

Η Οικονομία σε Φαύλο Κύκλο

Φοβούμεθα ότι η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε φαύλο κύκλο, από τον οποίο πολύ δύσκολα θα εξέλθη. Και τούτο διότι τα μέτρα τα οποία έλαβε η Κυβέρνησις δεν φαίνεται ότι μπορούν να την εξαγάγουν από την ύφεση, στην οποία έχει ήδη περιέλθει. Αντίθετα, δεν αποκλείεται να καθηλώσουν την οικονομία σε μία επικίνδυνη μορφή στασιμοπληθωρισμού.