Σχόλιο

Η Πορεία της Αγοράς Εμπορευμάτων

Η Πορεία της Αγοράς Εμπορευμάτων

Οι αγορές εμπορευμάτων υπάρχουν εδώ και αιώνες. Αλλά μόνον την τελευταία 10ετία υπήρξαν δημοφιλείς επενδύσεις και αγοράστηκαν και πουλήθηκαν ακριβώς όπως οι μετοχές και τα ομόλογα. Τα εμπορεύματα έχουν γίνει διαπραγματεύσιμες αξίες. Σύμφωνα με την Barclays Capital, τα υπό διαχείριση κεφάλαια στις αγορές εμπορευμάτων αυξήθηκαν σε περίπου 250 δισεκατομμύρια δολάρια σήμερα από μόλις 10 δισ. δολάρια στις αρχές της 10ετίας.

Η Αποτυχία της Κοπεγχάγης

Η Αποτυχία της Κοπεγχάγης

Μια κενή συμφωνία είναι χειρότερη από το να μην υπάρξει καμιά συμφωνία, είχε πει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα πριν αναχωρήσει για τη σύνοδο της Κοπεγχάγης. Τελικά, η συμφωνία, την οποία κατήρτισαν από κοινού οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία και η Νότιος Αφρική, δεν είναι παρά ένα σύνολο φιλόδοξων επιθυμιών.

Πετρέλαιο και Πληθωρισμός

Πετρέλαιο και Πληθωρισμός

Υπάρχουν αρκετοί επενδυτές που ανησυχούν για τον πληθωρισμό, όχι μόνον εκείνοι που εξακολουθούν να αγοράζουν χρυσό. Ωστόσο, υπάρχει ένας κίνδυνος που δεν ανησυχεί τον Μπεν Μπερνάκε και τους συναδέλφους του στην επιτροπή που χαράσσει την νομισματική πολιτική των ΗΠΑ (FOMC). Στα ανακοινωθέντα των μηνιαίων συνεδριάσεων της FOMC υπογραμμίζεται η έκφραση «υποτονικός πληθωρισμός».

«Kαθαρή Εντολή» για Μέτρα Άμεσης Απόδοσης

«Kαθαρή Εντολή» για Μέτρα Άμεσης Απόδοσης

H λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης δεν χωράει αναβολή. Δεν είναι μόνο οι διεθνείς πιέσεις αλλά και τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας που επιτάσσουν λύσεις άμεσης απόδοσης. Oι συνθήκες είναι ίσως ώριμες όσο ποτέ. Oι αγορές είναι αμείλικτες -όχι γιατί αυθαιρετούν αλλά γιατί μετρούν το ύψος του χρέους και πράττουν ανάλογα.

Pεαλιστική Προσέγγιση

Pεαλιστική Προσέγγιση

Η δραματική κατάσταση στην οικονομία που τείνει να μετεξελιχθεί σε βρόχο για την κοινωνία φαίνεται πως έχει προκαλέσει συναγερμό στην κυβέρνηση η οποία καλείται να αντιμετωπίσει μια εξαιρετικά επικίνδυνη πίεση των αγορών.

Αλλαγή Σκηνικού και Πρωταγωνιστών στο Πετρέλαιο

Αλλαγή Σκηνικού και Πρωταγωνιστών στο Πετρέλαιο

Η πρόσφατη δημοπράτηση των κοιτασμάτων του Ιράκ ανέδειξε τις νέες τάσεις που επικρατούν πλέον στον κλάδο του πετρελαίου διεθνώς. Καταρχήν, επιβεβαίωσε την διείσδυση των κρατικών επιχειρήσεων σε περιοχές μακριά από την παραδοσιακή σφαίρα επιρροής τους. Δεύτερον, απέδειξε ότι οι μεγάλες δυτικές εταιρείες είναι πλέον διατεθειμένες να αποδεχτούν μικρότερα περιθώρια κέρδους ώστε να αποκομίσουν μακροπρόθεσμα οφέλη. Και τέλος, φάνηκε ότι η εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ δεν είχε ως αποτέλεσμα την εκμετάλλευση των αποθεμάτων του από τις αμερικανικές πετρελαϊκές, ένα κλισέ το οποίο επικράτησε τα προηγούμενα χρόνια.

Ασάφειες και Βεβαιότητες

Ασάφειες και Βεβαιότητες

Η αποκρυπτογράφηση των αποτελεσμάτων της συναντήσεως που είχε ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμερικανό πρόεδρο κ. Μπαράκ Ομπάμα είναι εγχείρημα παρακινδυνευμένο. Το βέβαιο είναι ότι η Αγκυρα διεκδικεί ρόλο ουσιαστικότερο και ευρύτερο στη σημερινή συγκυρία και η αύξηση της τουρκικής παρεμβατικότητας στην ευρύτερη περιοχή είναι σαφής, ιδιαίτερα με την ανάληψη του χαρτοφυλακίου του υπουργείου Εξωτερικών από τον κ. Αχμέτ Νταβούτογλου.

Αποφάσεις, Τώρα

Αποφάσεις, Τώρα

Αυτές τις μέρες η Eλλάδα έγινε το κέντρο του κόσμου αλλά δυστυχώς όχι για το καλό μας. Oι πάντες μιλούν, γράφουν, πιέζουν και απορούν ταυτοχρόνως για το τι συμβαίνει επιτέλους στη μικρή χώρα των Bαλκανίων που όμως είναι ένα από τα μέλη της ζώνης του Eυρώ.

Να Γίνει η Ιδέα Πράξη

Να Γίνει η Ιδέα Πράξη

Ενας από τους βασικούς στόχους της κυβερνητικής πολιτικής είναι μια γενικευμένη στροφή στην «πράσινη ανάπτυξη», στην «πράσινη επιχειρηματικότητα». Δημιουργείται ένα ειδικό ταμείο, το Tαμείο Aναχρηματοδότησης της Oικονομίας, το οποίο θα αντλεί κεφάλαια από τις αγορές, μέσω έκδοσης ειδικών ομολόγων, παραδείγματος χάρη «πράσινων» ομολόγων, και θα προωθεί συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα για τη χρηματοδότηση μεγάλων παραγωγικών αναδιαρθρώσεων.

Οι Στόχοι της Κυβέρνησης για το 2020 Απαιτούν Πολλά Περισσότερα

Οι Στόχοι της Κυβέρνησης για το 2020 Απαιτούν Πολλά Περισσότερα

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις της υπουργού ΠΕΚΑ, κας Τίνας Μπιρμπίλη για τους στόχους της Ελλάδας για το 2020 αναφορικά με τη μείωση των εκπομπών και τη συμμετοχή των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρισμού, προοιωνίζονται μια πραγματική κοσμογονία στον ενεργειακό κλάδο της χώρας μας. Αποτελούν ευγενείς στόχους, σύμφωνους με την παγκόσμια προσπάθεια για την καταπολέμηση της Κλιματικής Αλλαγής, αλλά παρατηρούνται ταυτόχρονα και σοβαρές ελλείψεις στην εκφρασθείσα πολιτική του υπουργείου.

Η Πρόκληση της Κοπεγχάγης

Η Πρόκληση της Κοπεγχάγης

Σήμερα ξεκινάει τις εργασίες της στην πρωτεύουσα της Δανίας, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, η Παγκόσμια Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή, γνωστή ως COP 15. Το ζητούμενο είναι μία νέα δεσμευτική συμφωνία για τον περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου για την περίοδο 2012-2020. Μία συμφωνία η οποία θα αντικαταστήσει την ισχύουσα σήμερα συνθήκη του Κιότο που υπεγράφη το 1997 και ετέθη σε ισχύ μόλις το 2005.

Ανοίξτε τις Αγορές!

Ανοίξτε τις Αγορές!

Η άφιξη στη Ρεβυθούσα προχθές του πρώτου ιδιωτικού φορτίου υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), για λογαριασμό των ομίλων Βαρδινογιάννη – Μυτιληναίου, και η αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να ανταποκριθεί στις διαδικασίες παραλαβής και αποθήκευσης του φορτίου – κάτι που τελικά επετεύχθη μετά από ένα νομικό και διοικητικό μαραθώνιο και υπό την πίεση καταγγελιών στην Ε.Ε – δείχνει με τον πιο εύγλωττο τρόπο τις εγγενείς αδυναμίες του Ελληνικού ενεργειακού συστήματος και του κρατικού μηχανισμού να συμβαδίσει με τους ρυθμούς της ελεύθερης και άκρως ανταγωνιστικής διεθνούς ενεργειακής αγοράς.

Καλά τα Λόγια Αλλά Καλύτερες οι Πράξεις

Καλά τα Λόγια Αλλά Καλύτερες οι Πράξεις

Η οικονομία είναι πρωτίστως κλίμα. Aυτό αποδείχθηκε περίτρανα για μία ακόμη φορά τις τελευταίες μέρες. Οπως παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός, ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός έβαλε την Eλλάδα στη «μαύρη λίστα» των ξένων οίκων, των αγορών που ζήτησαν υψηλότερα επιτόκια για να συνεχίσουν να αγοράζουν ελληνικούς κρατικούς τίτλους, για να συνεχίσουν να μας δανείζουν.

Το Παιχνίδι της Κίνας με το Κλίμα

Το Παιχνίδι της Κίνας με το Κλίμα

Αφού πλέον οι μεγαλύτεροι ρυπαντές του πλανήτη έχουν προχωρήσει σε δηλώσεις ή και δεσμεύσεις σχετικά με την προσπάθεια μείωσης των εκπομπών τους, στο προσκήνιο έρχεται το δεύτερο ακανθώδες ζήτημα στη μάχη κατά της Κλιματικής Αλλαγής: Η αναζήτηση συναίνεσης για τους μηχανισμούς εκείνους που θα ελέγξουν την επίτευξη των στόχων αυτών σε ετήσια βάση, στα πλαίσια πάντα μιας διεθνούς συνθήκης μετά την, κατά τα φαινόμενα, άκαρπη Κοπεγχάγη

Παιχνίδια με το Περιβάλλον

Παιχνίδια με το Περιβάλλον

Η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη είπε το αυτονόητο, αυτό που υποστηρίζουν δυόμισι δεκαετίες οι πολίτες και ποτέ κανείς κυβερνητικός δεν τόλμησε να πει: η εκτροπή του Αχελώου προς τη Θεσσαλία θα προχωρήσει μόνο εφόσον εξακριβωθεί ότι δεν υπάρχουν υδάτινα αποθέματα στον κάμπο.

Το Κόστος των ΑΠΕ

Το Κόστος των ΑΠΕ

Μπορεί ο ήλιος και ο άνεμος, τα νερά και τα φυτά της φύσης να προσφέρονται δωρεάν, και να αποτελούν το δώρο του Δημιουργού προς τον άνθρωπο, όμως η αξιοποίηση τους για την παραγωγή χρήσιμης ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας έχει ένα κάποιο κόστος. Το κόστος αυτό διαφέρει ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες παραγωγής και χρήσης αλλά και την μορφή της ανανεώσιμης πηγής ενέργειας που θέλουμε να εκμεταλλευτούμε.