Σχόλιο

Εκλογές ως Συνήθως

Εκλογές ως Συνήθως

Προφανώς θα πρέπει να μας εξηγήσει ο πρωθυπουργός τους λόγους που τον εμπόδισαν να πραγματοποιήσει τις αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος. Για τις οποίες τώρα ζητεί νωπή λαϊκή εντολή. Δεν του έφτανε δηλαδή η εντολή του 2004 ή έστω του 2007 ώστε η κυβέρνησή του να πάρει «χωρίς παλινωδίες όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων», όπως λέει ο ίδιος

Μία Νέα Ευκαιρία

Μία Νέα Ευκαιρία

Μπορεί οι εκλογές που εξήγγειλε εχθές ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής να προκηρύσσονται σε χρόνο άβολο για μεγάλη μερίδα των πολιτικών αλλά και του εκλογικού σώματος, το οποίο δικαιολογημένα δυσανασχετεί γιατί είναι υποχρεωμένο σε διάστημα λιγότερο των 4 μηνών να προσέλθει εκ νέου στις κάλπες, όμως τα προβλήματα τα οποία έχουν σωρευθεί είναι τέτοια που ίσως μία νέα λαϊκή εντολή να διευκολύνει τη διέξοδο από τη σημερινή κρίση.

Απαιτείται Μετάκλησις Ξένων Ειδικών

Απαιτείται Μετάκλησις Ξένων Ειδικών

Η πρόσφατη ολοσχερής καταστροφή του εναπομείναντος πράσινου στην Αττική έφερε για μία ακόμη φορά στο προσκήνιο την πλήρη αποδιοργάνωση αλλά και την θλιβερή ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού. Εάν μία μικρή δασική φωτιά (τουλάχιστον στην αρχική της φάση) στην Αττική, όπου διαβεί ο μέσος πληθυσμός της χώρας, δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί και ελεγχθεί κατά προτεραιότητα με αποτέλεσμα να απειληθεί με καταστροφή τεράστιες οικολογικές εκτάσεις τότε τι άλλο μέλλει να γίνει;

Δεν Ήξεραν, Δεν Ρώταγαν

Δεν Ήξεραν, Δεν Ρώταγαν

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες σε ναυάγιο οδηγείται η αποκρατικοποίηση, ή εάν θέλετε η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή για την Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ). Οι σύμβουλοι αποκρατικοποίησης Alpha Bank, Deutsche Bank, Rothschild και UBS, που αναμένεται στο τέλος του μήνα να δώσουν την εισήγησή τους στο υπουργείο Οικονομίας - Οικονομικών, έχουν ήδη ενημερώσει για τις δυσκολίες του όλου εγχειρήματος.

Η Ανάκαμψη είναι Δεδομένη;

Η Ανάκαμψη είναι Δεδομένη;

Παραδοσιακά ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας κατά τον οποίο οι κορυφαίοι διαχειριστές κεφαλαίων επιστρέφουν ανανεωμένοι από την παραλία, ανακαλύπτουν τι έπραξαν οι ενθουσιώδεις υφιστάμενοί τους, και πουλάνε. Από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο ο δείκτης S&P 500 υποχωρεί κατά μέσο όρο κατά 0,5%, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση σε σχέση με κάθε μήνα (μόνον ο Φεβρουάριος έπεται).

Η Χαλαρή Κυβέρνηση και η Καταστροφή της Αττικής

Η Χαλαρή Κυβέρνηση και η Καταστροφή της Αττικής

Η πρωτοσέλιδη φωτογραφία που εδημοσίευσαν χθες τα διεθνή μέσα με την Ακρόπολη να ξεπροβάλλει μέσα από καπνούς από τα γύρω φλεγόμενα βουνά της Αττικής ήτο το οριστικό κτύπημα σε μία έτσι κι αλλιώς δύσκολη τουριστική χρονιά. Ουδείς συνετός τουρίστας θα επιθυμούσε αίφνης να βρεθεί περικυκλωμένος από φλόγες και μάλιστα σε μία αστική περιοχή όπως η ευρύτερη Αθήνα.

Yπάρχουν «Υπεύθυνοι»;

Yπάρχουν «Υπεύθυνοι»;

Αναπόφευκτη η καταστροφή; Aν απαντήσουμε καταφατικά αναγνωρίζοντας το αήττητο στον «στρατηγό άνεμο» ή στους αόρατους «οικοπεδοφάγους - εμπρηστές» θα πρέπει να παραιτηθούμε από την αξίωσή μας να παίζουν τον ρόλο τους οι κρατικές υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με το καθήκον προστασίας της δημόσιας και ατομικής ιδιοκτησίας.

Φόβοι και Ελπίδες

Φόβοι και Ελπίδες

Oτι το πολιτικό σύστημα τελεί σε πλήρη σύγχυση δεν χωρεί πλέον καμία αμφιβολία. Η αναδειχθείσα στο προσκήνιο υπόθεση της Siemens ανέσυρετους κρυμμένους σκελετούς, τα λεγόμενα «ζωτικά ψεύδη» των κομμάτων κατέρρευσαν, η νευρικότητα επικράτησε και ο αποσυντονισμός επήλθε στη χειρότερη δυνατή στιγμή, σε χρόνοκατά τον οποίο ο χειρισμός της πολυσήμαντης οικονομικής κρίσης απαιτείκύρος και αξιοπιστία από τις πολιτικές δυνάμεις. Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση είναι κλονισμένη, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι υποχρεωμένο να αμύνεται και από χθες οι γερμανικές «χορηγίες» απασχολούν σύσσωμη την Αριστερά. Με άλλα λόγια,τείνει να επικρατήσει το χειρότερο πολιτικό σενάριο σε τούτο τον καιρό της μεγάλης οικονομικής κρίσης

Ο Δρόμος Προς Την Ύφεση

Ο Δρόμος Προς Την Ύφεση

Πολλές είναι οι ενδείξεις που ρίχνουν αισθητές αχτίδες φωτός στην παγκόσμια οικονομία. Προσωπικά, είμεθα βέβαιοι ότι οι Πυθίες και οι Κασσάνδρες της Αποκαλύψεως θα διαψευσθούν, ίσως και με πάταγο, από τις εξελίξεις. Η παγκόσμια οικονομία, μετά από μία διετία διορθώσεων –από τις οποίες κάποιοι δεν διδάχθηκαν πολλά πράγματα– θα μπει σε φάση ανακάμψεως. Όχι, ωστόσο, χωρίς να έχουν δημιουργηθεί σοβαρές διεθνείς ανακατατάξεις, οι οποίες, κατά την ταπεινή μας γνώμη, θα εντείνονται όσο θα προχωρά ο χρόνος που οριοθετεί και τον 21ο αιώνα. Οι ανακατατάξεις αυτές θα βρουν την Ελλάδα σχεδόν ρακένδυτη, μέσα σε μία Ευρώπη που επίσης είναι προβληματική

Μπουργκάς; Αλεξανδρούπολη

Μπουργκάς; Αλεξανδρούπολη

Με το που σχημάτισε κυβέρνηση ο νέος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, έπιασε αναμμένα κάρβουνα στα χέρια του. Ο ίδιος μάλλον θα προτιμούσε να ξεκινήσει στο προνομιακό για εκείνον πεδίο, αυτό της πάταξης της διαφθοράς και της εγκληματικότητας, όμως του προέκυψε το ακανθώδες θέμα των αγωγών.

Διορθώνοντας τη Φύση

Διορθώνοντας τη Φύση

Στην Εθνική Οδό Αθηνών- Λαμίας και στο ύψος της Ανθήλης, ο Σπερχειός συναντά τον αυτοκινητόδρομο ή μάλλον ο δεύτερος συναντά τον πρώτο. Μερικές εκατοντάδες μέτρα δυτικότερα, μεγαλοπρεπείς πινακίδες μάς πληροφορούν για τον πλουσιότατο προϋπολογισμό που διαθέτει το κράτος με τη συγχρηματοδότηση της Ευρ. Επιτροπής για τη «διευθέτηση» της κοίτης του ποταμού

Μόσχα καλεί Αγκυρα

Μόσχα καλεί Αγκυρα

Αν οι ρώσοι πολιτικοί αναλυτές και σχολιαστές ερμηνεύουν σωστά τις «ενδείξεις» που, όπως βεβαιώνουν, είχαν από την επίσκεψη εργασίας του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Αγκυρα την περασμένη εβδομάδα τότε ο ρώσος πρωθυπουργός έκανε και κάποιες υποδείξεις στον τούρκο ομόλογό του μαζί με τις σημαντικές συμφωνίες τις οποίες έκλεισε μαζί του. Μερικές από αυτές τις υποδείξεις έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Οι Χαμένοι Επιμένουν...

Οι Χαμένοι Επιμένουν...

Ύστερα από μια εβδομάδα παραμονής στο αεροπλανοφόρο «Ρόναλντ Ρέιγκαν» στον Περσικό Κόλπο, μπορώ να αναφέρω με σιγουριά ότι οι κακοί χάνουν. Τα σημάδια αποσάθρωσης που παρατηρούμε σήμερα στο μουσουλμανικό κόσμο αφορούν τις εξτρεμιστικές ισλαμικές οργανώσεις και κυβερνήσεις, που απέτυχαν να πείσουν με τα επιχειρήματα ή τις πράξεις τους ότι η πουριτανική εκδοχή του Ισλάμ είναι η ορθή.

Ο Περιζήτητος Εταίρος

Ο Περιζήτητος Εταίρος

Oι σχέσεις Ελλάδος - Ρωσίας διήλθαν περίοδο σημαντικής ακμής επί των κυβερνήσεων του κ. Κώστα Καραμανλή, σε σημείο που να προκαλέσουν ενόχληση στην Ουάσιγκτον, αν και επισήμως δεν κατεγράφη ένταση. Αλλά από τον περασμένο Νοέμβριο, οπότε εξελέγη ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Μπαράκ Ομπάμα, υπήρξε ομολογουμένως μια κάποια στασιμότης.

Kοινή Λογική

Kοινή Λογική

H οικονομία δεν είναι μια υπόθεση των ειδικών και δεν επιτυγχάνει κανείς με την απλή προσκόμιση ακαδημαϊκών τίτλων. Χρειάζονται οπωσδήποτε και αυτοί, αλλά πάνω από όλα η οικονομία όπως και η ζωή είναι ζήτημα κοινής λογικής που δυστυχώς στην εποχή μας απουσιάζει συχνά από εκείνους που λαμβάνουν τις αποφάσεις.

Η Ανηφόρα του Πετρελαίου

Η Ανηφόρα του Πετρελαίου

Για μια ακόμη φορά οι διεθνείς τιμές πετρελαίου έχουν πάρει την ανιούσα αφού σήμερα (5/8) ξεπέρασαν τα $74,0 το βαρέλι για την ποικιλία Brent στο ICE του Λονδίνου ακολουθώντας μία σταθερά ανοδική πορεία τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Ενωρίτερα, προς τα τέλη του Ιουνίου είχαν μειωθεί στα $59 το βαρέλι, για να επανακάμψουν το β΄ δεκαπενθήμερο του Ιουλίου επηρεασμένες κυρίως από την θετική πορεία των αγορών σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη και αλλού.