Σχόλιο

Πιο Κοντά στη Ρωσία

Πιο Κοντά στη Ρωσία

Τόσο η αστραπιαία επίσκεψη στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα του νέου αφεντικού της Gazprom του κ. Alexander Ivanovits Medvedev, η χθεσινή συνάντηση στη Μόσχα της μικτής επιτροπής για τη μελέτη του Ελληνικού τμήματος του αγωγού αερίου South Stream, και η κινητοποίηση του τελευταίου μήνα γύρω από αυτό το θέμα, πιστοποιούν την άριστη συνεργασία μεταξύ Αθήνας και Μόσχας με απώτερο στόχο τη διέλευση του νότιου άξονα του South Stream μέσω της Ελλάδας.

Η Δυστοκία των ΑΠΕ

Η Δυστοκία των ΑΠΕ

Όπως και επίσημα επιβεβαιώθηκε χθες κατά τη διάρκεια Ημερίδας που οργάνωσε το ΙΕΝΕ σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών για τα σοβαρά προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα ενεργειακά έργα στη χώρα μας κατά το στάδιο υλοποίησης τους, ο ρυθμός εγκατάστασης νέας ισχύος στα αιολικά πάρκα έχει μειωθεί δραματικά τα τρία τελευταία χρόνια, όπου είναι ζήτημα εάν έχουν προστεθεί 150 MW νέας ισχύος.

Ελευσίνια Διυλιστήρια

Ελευσίνια Διυλιστήρια

Εβδομάδα κινητοποιήσεων για το περιβάλλον στο Θριάσιο αυτή που έρχεται. Η επίθεση που δέχεται το Θριάσιο από επενδύσεις τύπου Χαλυβουργικής-ΔΕΗ αποτελεί τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και συσπείρωσε κατοίκους, φορείς, τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. Την Τετάρτη κλείνουν οι υπηρεσίες της Νομαρχίας, των Δήμων Δυτικής Αττικής και τα σχολεία.

Για Μία Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Πολιτική

Για Μία Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Πολιτική

Μια ευρωπαϊκή πολιτική ενεργειακών τεχνολογιών, που θα αποσκοπεί στην επιταχυνόμενη ανάπτυξη και την ευρείας κλίμακας εφαρμογή καθαρών, βιώσιμων και αποτελεσματικών ενεργειακών τεχνολογιών, αποτελεί θεμελιώδη παράγοντα για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της ενέργειας και του κλίματος για το 2020 και θα συμβάλει στην παγκόσμια μετάβαση προς μια οικονομία με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050, επισημαίνει σε απόφασή του το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όλα Μισά και Προαιρετικά

Όλα Μισά και Προαιρετικά

Έπειτα από χρόνια καθυστερήσεων και μια καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η Ελλάδα ετοιμάζεται επιτέλους να ενσωματώσει την Οδηγία για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια. Ωστόσο και αυτή η θετική εξέλιξη δεν καταφέρνει να ξεφύγει από τον κανόνα που θέλει τα πράγματα στη χώρα μας να γίνονται μισά.

Η Μεγάλη Στροφή των Πετρελαϊκών Εταιρειών

Η Μεγάλη Στροφή των Πετρελαϊκών Εταιρειών

Τελευταία στοιχεία του Centre for Global Energy Studies του γνωστού Think Tank του Λονδίνου, δείχνουν ότι η αναμενόμενη αύξηση της παραγωγής αργού από τις χώρες εκτός OPEC εντός του 2008 είναι οριακή στα 280 χιλιάδες βαρέλια ανά ημέρα με συνολική παραγωγή στα 46,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Σύμφωνα με στοιχεία του CGES η παγκόσμια εκτός OPEC μειώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια.

Είναι σε θέση να κάνει πλέον έργα η ΔΕΗ;

Είναι σε θέση να κάνει πλέον έργα η ΔΕΗ;

Ο τίτλος και το σχόλιο ανήκει στον δημοσιογράφο Μιχάλη Καϊτατζίδη και δημοσιεύτηκε πριν δύο εβδομάδες στην «Ελευθεροτυπία». Εν όψει της χθεσινής συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΔΕΗ και των όσων αποφασίστηκαν εκεί για τον προγραμματισμό των δύο θερμοηλεκτρικών μονάδων σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα (βλέπε σημερινό πρώτο θέμα στο energia.gr), αναδημοσιεύουμε σήμερα το σχόλιο της «Ε», καθώς πιστεύουμε πως εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα επίκαιρο.

ΡΑΕ: Μήνυμα σε Λάθος Χρόνο

ΡΑΕ: Μήνυμα σε Λάθος Χρόνο

Εδώ και μερικές ημέρες έχει ξεκινήσει μια μεγάλη διαφημιστική καμπάνια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) με στόχο την ενημέρωση του ευρύ κοινού για την ύπαρξη και το ρόλο της Ρυθμιστικής αυτής Αρχής. Πέρα από τα προφανή περί ΡΑΕ και του εποπτικού της ρόλου στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου η διαφήμιση επεκτείνεται και σε άλλα ευαίσθητα, ιδιαίτερα αυτήν την εποχή, θέματα όπως τα περί «ικανοποίησης των ενεργειακών αναγκών όλων των καταναλωτών» αλλά και της «εξασφάλισης επαρκούς υποδομής για την ενέργεια και την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας». «Στο πλαίσιο αυτό», καταλήγει το κείμενο της διαφήμισης, «προωθούνται η εξοικονόμηση ενέργειας, η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών στην παραγωγή και σε δίκτυα και οι ΑΠΕ».

Το Δουλοκτητικό Κράτος

Το Δουλοκτητικό Κράτος

Όλα δείχνουν, όλα βεβαιώνουν ότι η χώρα έχει εισέλθει σε βαθιά κρίση. Καμιά δύναμη επιρροής, όσο ισχυρή και αν είναι, δεν μπορεί πλέον να συνωμοτεί για την παράταση της σιωπής γύρω από αυτήν την πραγματικότητα. Το τέλος της εμπιστοσύνης σε αυτό το πολιτικό σύστημα έχει ήδη επέλθει. Κουρασμένοι και ανήμποροι πολιτικοί εκφραστές –πλην ολίγων φωτεινών και ελπιδοφόρων εξαιρέσεων– παρακολουθούν ακίνητοι στην όχθη τη ροή των πραγμάτων. Η κοινωνία με τους τρόπους που διαθέτει ορθώνεται όσο μπορεί και απαιτεί, άλλοτε με χαμηλή και άλλοτε με δυνατή φωνή, την ανατροπή αυτής της κατάστασης.

Σπάνε τα Σύνορα στην Ευρωπαϊκή Αγορά Ενέργειας

Σπάνε τα Σύνορα στην Ευρωπαϊκή Αγορά Ενέργειας

Η διαμάχη μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μεγάλων εθνικών ενεργειακών εταιρειών αναφορικά με την απελευθέρωση της αγοράς ενεργείας, έπειτα μάλιστα από την αιφνιδιαστική είδηση ότι η γερμανική Ε.ΟΝ προδιατίθεται να διασπάσει την παραγωγική της ισχύ, φαίνεται ότι εξελίσσεται σε πραγματικό πόλεμο με χτυπήματα κάτω απ’ την μέση και με έντονες παρασκηνιακές εξελίξεις.

Το Ακριβό Πετρέλαιο και η Αντιμετώπισή του.

Το Ακριβό Πετρέλαιο και η Αντιμετώπισή του.

Το πετρέλαιο στην διεθνή αγορά έφθασε τα 105 δολάρια το βαρέλι και σύντομα θα αναρριχηθεί στα 110 δολάρια επιβεβαιώνοντας πλήρως την αρθρογραφία του energia.gr (βλέπε κύριο άρθρο Κ. Ν. Σταμπολή στο energia.gr στις 3/3/08) . Οι επιπτώσεις στην εσωτερική αγορά είναι ήδη αισθητές με την απλή αμόλυβδη να πωλείται στο 1,15 με 1,20 ευρώ το λίτρο δηλαδή 30% πιο ακριβά από πέρυσι, ενώ είναι ζήτημα χρόνου αυτή να φθάσει το 1,30 ευρώ το λίτρο με εξαιρετικά πιθανό σενάριο το 1,50 μέχρι το καλοκαίρι.

Ασφαλιστικός Εξορθολογισμός

Ασφαλιστικός Εξορθολογισμός

Η κυβέρνηση τόλμησε. Αποφάσισε να μη μεταθέσει το πρόβλημα του ασφαλιστικού στις επόμενες γενιές και τις επόμενες κυβερνήσεις, αλλά να το αντιμετωπίσει. Παρά τις λυσσαλέες αντιδράσεις λίγων συντεχνιών οι «ήπιες και μετριοπαθείς και κοινωνικά δίκαιες» –όπως τις χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός– αλλαγές θα προχωρήσουν.

Το Δίλημμα του ΟΠΕΚ*

Το Δίλημμα του ΟΠΕΚ*

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ Πετρελαίου του ΟΠΕΚ (Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Εξαγωγών Κρατών) θα προβληματιστούν περισσότερο από το φυσιολογικό στη συνάντησή τους στη Βιέννη την προσεχή εβδομάδα.

Το Λάθος στα Βαλκάνια

Το Λάθος στα Βαλκάνια

Το τέλος της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο γράφεται αυτές τις ημέρες με τον πλέον άγαρμπο, αλλά και παράνομο τρόπο. Ασχετα με το ποιος είχε δίκιο και ποιος άδικο πριν από δέκα χρόνια, μια χώρα τιμωρείται με ακρωτηριασμό και παράλληλα ανοίγει το κουτί της Πανδώρας για την αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια, που είχε κλείσει μετά τη Βοσνία.

Τα Βιοκαύσιμα δεν θα Θρέψουν τους Πεινασμένους

Τα Βιοκαύσιμα δεν θα Θρέψουν τους Πεινασμένους

Μεταξύ 1990 και 2005 το ποσοστό των παιδιών κάτω των 5 ετών που ήταν λιποβαρή μειώθηκε κατά 20%. Αλλά αυτή η διαδικασία απειλείται να αντιστραφεί. Οι αυξανόμενες τιμές τροφίμων σημαίνουν πως ο υποσιτισμός και η πείνα θα απειλήσουν άλλη μια φορά πολλούς από αυτούς που βρίσκονται στο χαμηλότερο σκαλοπάτι της παγκόσμιας οικονομικής κλίμακας. Καθώς οι πρόσφατες αυξήσεις τιμών δεν θα είναι μόνιμες, οι παραγωγοί θα πρέπει να σταματήσουν να χαραμίζουν τα αγροτικά προϊόντα επιδοτώντας τα βιοκαύσιμα, και να δώσουν στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης του ΟΗΕ τα κεφάλαια που χρειάζεται για να διανέμει θερμίδες σε όσους δεν μπορούν να το κάνουν από μόνοι τους.

Χωρίς Ενεργειακή Στρατηγική η Ελλάδα στην ΝΑ Ευρώπη

Χωρίς Ενεργειακή Στρατηγική η Ελλάδα στην ΝΑ Ευρώπη

Η ενασχόληση της πολιτικής ηγεσίας την τελευταία πενταετία με θέματα που έχουν σχέση με την μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου μέσω αγωγών πέριξ και δια μέσω της Ελλάδος, και η συστηματική προβολή τους μέσω των ΜΜΕ, έχουν δώσει την ψευδαίσθηση ότι η χώρα μας διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στα ενεργειακά δρώμενα της ευρύτερης περιφέρειας. Επίσης απατηλή είναι η εντύπωση που έχει δημιουργηθεί στην κοινή γνώμη ότι υπάρχει διαμορφωμένη μία εξωστρεφής ενεργειακή πολιτική της χώρας μας, η οποία μάλιστα προωθείται δυναμικά στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Αν και κάτι τέτοιο θα ήτο λίαν επιθυμητό και ενδεδειγμένο, αφού η Ελλάδα σε σύγκριση με τις γύρω χώρες ευρίσκεται ακόμη σε πλεονεκτική θέση από άποψη οικονομικής και πολιτισμικής ανάπτυξης, η αλήθεια είναι ότι μία στοχευμένη ενεργειακή στρατηγική σε περιφερειακό επίπεδο δεν υφίσταται καν.