Επιστήμη & Τεχνολογία

Με το κινητό ανάβουν τα φώτα της πόλης!

Με το κινητό ανάβουν τα φώτα της πόλης!

Τα φώτα στους δρόμους της πόλης Ντέρεντρουπ στη Γερμανία σβήνουν κάθε βράδυ στις 11. Και όποιος δεν θέλει να περπατάει στα σκοτάδια; Δεν έχει παρά να πατήσει έναν κωδικό στο κινητό του για να λουστεί ο δρόμος στοφως. Κάπως έτσι λειτουργεί αυτό που θα μπορούσε να είναι μία από τις εφευρέσεις της χρονιάς.

Νέα Καθυστέρηση για την Επανεκκίνηση του Επιταχυντή του CERN

Νέα Καθυστέρηση για την Επανεκκίνηση του Επιταχυντή του CERN

Στο τέλος Νοεμβρίου, δηλαδή με άλλο ένα μήνα καθυστέρηση, θα ξεκινήσει η επαναλειτουργία του μεγάλου υπόγειου επιταχυντή του CERN στα γαλλο-ελβετικά σύνορα. Αν αυτή η ημερομηνία, που προέκυψε από νέες δηλώσεις του εκπροσώπου CERN, όντως ισχύσει, τότε οι συγκρούσεις υποατομικών σωματιδίων θα αρχίσουν το Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία.

Πραγματική Επανάσταση Εναντίον της Βενζίνης

Πραγματική Επανάσταση Εναντίον της Βενζίνης

Είναι άραγε δυνατόν να κρίνεται το μέλλον της αυτοκίνησης από ένα σπορ μοντέλο που απευθύνεται στους λίγους και τους «έχοντες»; Κι όμως, είναι. Γιατί αν τα υβριδικά οχήματα θεωρούνται ορόσημο στην προσπάθεια για τη σταδιακή απεξάρτησή μας από τους υδρογονάνθρακες, τότε η εταιρεία Tesla μας καλεί σε πραγματική επανάσταση εναντίον της βενζίνης.

Το Μέλλον και τα Προβλήματα της NASA

Το Μέλλον και τα Προβλήματα της NASA

Σε συνάντηση με κυβερνητική επιτροπή, οι επιστήμονες και οι μηχανικοί της NASA υπερασπίστηκαν τον σχεδιασμό της υπηρεσίας για την περίοδο μετά το 2011, οπότε και αναμένεται να παροπλιστεί το διαστημικό λεωφορείο.

Το Ενεργειακό Τοπίο Μεταμορφώνεται

Το Ενεργειακό Τοπίο Μεταμορφώνεται

Ενα απόγευμα της περασμένης εβδομάδας στο απαστράπτον λευκό εργοστάσιο του Aλεντάουν της Πενσιλβάνια, ο Μπομπ Πίτερς τροφοδοτούσε με προσοχή φύλλα αλουμινίου σε ειδικό μηχάνημα, που τα έκοβε σε τετράγωνο σχήμα. Επρόκειτο για ένα από τα πρώτα βήματα στην κατασκευή νέου τύπου μπαταρίας, μικρότερης από πακέτο κορν φλέικς, με ισχύ ανάλογη εκείνης μιας συμβατικής μπαταρίας αυτοκινήτου.

Η Θάλασσα στο Ποτήρι μας

Η Θάλασσα στο Ποτήρι μας

Η λύση της αφαλάτωσης υπόσχεται πολλά σε έναν πλανήτη που απειλείται από τις κλιματικές μεταβολές και ταυτόχρονα έχει να συντηρήσει 6,77 δισ.ανθρώπους! Μια νέα μέθοδος που επιτυγχάνει υψηλού επιπέδου αφαλάτωση και ταυτόχρονα χωράει σε ένα...φορτηγάκι χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό

Το Απόλυτο «Πράσινο» Αυτοκίνητο

Το Απόλυτο «Πράσινο» Αυτοκίνητο

Oύτε «τίγρεις στη μηχανή» ούτε εξατμίσεις ούτε μαρσαρίσματα ούτε καν ρελαντί. Το πρώτο απολύτως «πράσινο» αυτοκίνητο ευρείας παραγωγής το κατασκεύασε η Μitsubishi. Και δεν υπάρχει κανένας φόβος μη σου σβήσει! Διότι το i-ΜiΕV λειτουργεί αποκλειστικά με ηλεκτρισμό. Η κυκλοφορία του θα ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα προς το παρόν μόνο στην Ιαπωνία.

Tεχνητός εγκέφαλος σε δέκα χρόνια

Tεχνητός εγκέφαλος σε δέκα χρόνια

Ένας ολοκληρωμένος και λειτουργικός ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να κατασκευαστεί μέσα σε μια δεκαετία από σήμερα, σύμφωνα με εκτιμήσεις κορυφαίου επιστήμονα. Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου της Λωζάνης Χένρι Μάρκραμ, διευθυντής του Προγράμματος “Blue Brain” και του Ινστιτούτου «Εγκέφαλος-Νους», έχει ήδη ανακατασκευάσει σε ένα βαθμό τον εγκέφαλο ενός αρουραίου

Ενας Κομήτης «Γρατσούνισε» τον Δία

Ενας Κομήτης «Γρατσούνισε» τον Δία

H παρατηρητικότητα αλλά και η τύχη ενός ερασιτέχνη αστρονόμου από την Αυστραλία οδήγησαν στην καταγραφή ενός εντυπωσιακού κοσμικού φαινομένου. Ενας κομήτης έπεσε στον πλανήτη Δία δημιουργώντας μια γιγαντιαία κηλίδα στην επιφάνεια του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.

Μπάλες Φωτιάς Δημιούργησαν τους Πλανήτες

Μπάλες Φωτιάς Δημιούργησαν τους Πλανήτες

Μια νέα θεωρία για τη δημιουργία των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος αναπτύχθηκε από βρετανό ερευνητή. Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι οι πλανήτες δημιουργούνται από τα υλικά (σκόνη- αέρια) που υπάρχουν στον μεγάλο δίσκο ύλης που περιβάλλει ένα άστρο σαν τον Ηλιο. Αυτό ισχύει και για το δικό μας ηλιακό σύστημα.

Υποθαλάσσιες Γεννήτριες Τροφοδοτούν Χιλιάδες Σπίτια!

Υποθαλάσσιες Γεννήτριες Τροφοδοτούν Χιλιάδες Σπίτια!

Λονδίνο. – Σχεδόν 30 χρόνια χρειάσθηκε για να γίνη πράξις η θεωρία για την εκμετάλλευση των υποθαλασσίων ρευμάτων όσον αφορά στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Όπως αναφέρει πρόσφατο δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της «Ντώυτσε Βέλλε», η βρετανική εταιρεία Marine Current Turbines, που θεωρείτε πρωτοπόρος στην παραγωγή οικολογικού ρεύματος, έχει εγκαταστήσει στο Στρανγκφορντ Λώου, νότια του Μπέλφαστ στην Ιρλανδία, δύο υποθαλάσσιες γεννήτριες, οι οποίες, με την βοήθεια των υποθαλασσίων ρευμάτων, καλύπτουν τις ανάγκες ηλεκτρικού ρεύματος σε τουλάχιστον 1.000 κατοικίες

Εκπομπές Διοξειδίου και από το Surfing στο Διαδίκτυο

Εκπομπές Διοξειδίου και από το Surfing στο Διαδίκτυο

Για κάθε δευτερόλεπτο που κάποιος περνάει σε μια ιστοσελίδα εκπέμπονται περίπου 20 μιλιγραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα. Είτε πρόκειται για surfing είτε για «κατέβασμα» ή αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όλες αυτές οι δραστηριότητες έχουν τον περιβαλλοντικό τους αντίκτυπο. Αυτό τονίζει ο δρ. Alexander Wissner Gross του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ σε μελέτη του.

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης από την «Άλλη Ελλάδα»

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης από την «Άλλη Ελλάδα»

«Καλωσόρισες. Χαίρομαι ιδιαίτερα που σε γνωρίζω. Γιατί έχω μια αισιοδοξία γι’ αυτόν τον τόπο, για την Ελλάδα. Λέω “η άλλη Ελλάδα είναι πολύ δυνατή”». Με αυτά τα λόγια υποδέχτηκε χθες, στο προεδρικό μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας τον 28χρονο καθηγητή πληροφορικής του ΜΙΤ Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, ο οποίος συνοδευόταν από τον καθηγητή του στο Μπέρκλεϊ Χρήστο Παπαδημητρίου

Ηλιακή Σκηνή του Μέλλοντος

Ηλιακή Σκηνή του Μέλλοντος

Για εκείνους οι οποίοι αγαπούν το κάμπινγκ και τους αρέσει να κατασκηνώνουν στο ύπαιθρο, η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Οrange σε συνεργασία με την αμερικανική εταιρεία Κaleidoscope οραματίστηκε τη «σκηνή του μέλλοντος», εξοπλισμένη με ειδικό σύστημα συγκέντρωσης των ηλιακών ακτίνων και μετατροπής τους σε ηλεκτρική ενέργεια

Πιο Γρήγορο και... «Ελληνικό» το Νέο iΡhone

Πιο Γρήγορο και... «Ελληνικό» το Νέο iΡhone

Είναι πιο γρήγορο, πιο οικολογικό, υπακούει σε προφορικές εντολές και «μιλάει» ελληνικά. Η Αpple παρουσίασε το νέο iΡhone 3GS φιλοδοξώντας να μεγαλώσει και άλλο την απόσταση που τη χωρίζει από τους ανταγωνιστές της. Αν και η τιμή της συσκευής παραμένει τσουχτερή, οι φαν της στην Ελλάδα δεν έχουν παρά να κάνουν υπομονή έως τα μέσα Ιουλίου