Άρθρα-Αναλύσεις

Αβεβαιότητα Χαρακτηρίζει την Παγκόσμια Αγορά Πετρελαίου

Αβεβαιότητα Χαρακτηρίζει την Παγκόσμια Αγορά Πετρελαίου

Εν όψει της κρίσιμης συνάντησης των G-20 αυτήν την εβδομάδα στο Λονδίνο και της νέας χρηματοοικονομικής διεθνούς τάξης που ενδέχεται να προκύψει, ο ρόλος του πετρελαίου ως βασικού εμπορεύματος αναφοράς (reference commodity) με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σε σύγκριση με όλα τα άλλα εμπορεύματα, αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

H Φύση Έχει… Οικονομικό Δείκτη

H Φύση Έχει… Οικονομικό Δείκτη

Αν και είμαι πεπεισμένος ότι η τρέχουσα οικονομική κρίση είναι το προϊόν του τέλματος, στο οποίο βρίσκονται τόσο η αγορά όσο και η Μητέρα Φύση, ενδεχομένως κάποιοι θα πουν: Ξέρουμε πότε η αγορά φθάνει στα όριά της. Φαίνεται από τους κόκκινους αριθμούς στον δείκτη Dow. Ωστόσο, η Μητέρα Φύση δεν έχει δείκτη Dow. Τι σε κάνει να νομίζεις ότι έχει φθάσει στα όριά της; Κι αν έχει φθάσει, ποιος νοιάζεται;

Σβήνουμε το Φως, Ανάβουμε την Ελπίδα

Σβήνουμε το Φως, Ανάβουμε την Ελπίδα

Oι ιδέες γεννούν τις πράξεις και μια ιδέα όπως η «Ωρα της Γης», η οποία ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια από το Σίδνεϊ της Αυστραλίας, έδειξε έναν έξυπνο και πρακτικό δρόμο που μπορούμε να ακολουθήσουμε για την ευαισθητοποίηση στα περιβαλλοντικά θέματα.

Προτάσεις της WWF Ώστε να Προωθηθούν οι Ανανεώσιμες Πηγές

Προτάσεις της WWF Ώστε να Προωθηθούν οι Ανανεώσιμες Πηγές

Υπό συνθήκες κλιματικής αλλαγής, η Ελλάδα καλείται να αναδιαμορφώσει τον ενεργειακό της χάρτη, ώστε να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες, να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Μεταξύ άλλων έχει την υποχρέωση να αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση του συνόλου της ενέργειας στο 18% έως το 2020. Αυτό το ποσοστό μεταφράζεται σε περίπου 35% μερίδιο των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή.

Οικονομική Κρίση: Χθες, Σήμερα, Αύριο

Οικονομική Κρίση: Χθες, Σήμερα, Αύριο

Η παγκόσμια οικονομία περνάει τις δυσκολότερες στιγμές των τελευταίων 80 ετών, από την οικονομική κρίση που μόλις ξεκίνησε. Το μέγεθος των απωλειών που θα προκληθούν, δεν μπορεί ακόμη να εκτιμηθεί. Ούτε η διάρκεια της κρίσης. Πρόκειται για μια διαρκώς εξελισσόμενη κατάσταση, η οποία διαφοροποιείται με βάση τα αποτελέσματα των επιμέρους ενεργειών και παρεμβάσεων.

Γενναία Στροφή στις ΑΠΕ

Γενναία Στροφή στις ΑΠΕ

Η επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής αλλά και οι ορατές πλέον συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, με το ρυθμό ανάπτυξης να μειώνεται δραστικά, επιχειρήσεις να κλείνουν και εκατομμύρια ανθρώπους να οδηγούνται σε ανεργία ή υποαπασχόληση, καθιστούν περισσότερο επίκαιρη παρά ποτέ την ανάγκη αλλαγής αναπτυξιακού μοντέλου.

Οι Τέσσερις Προϋποθέσεις για Ανάκαμψη

Οι Τέσσερις Προϋποθέσεις για Ανάκαμψη

Συζητάμε για το τέλος της οικονομικής κρίσης ενόσω αυτή βαθαίνει περαιτέρω. Οι προβλέψεις αναθεωρούνται διαρκώς επί τα χείρω. Κι όμως, μια σχετικά γρήγορη ανάκαμψη είναι εφικτή, υπό τέσσερις προϋποθέσεις. Πρώτον, οι αρχές οφείλουν να προχωρήσουν στην αναθεώρηση και ανασυγκρότηση των ισολογισμών του χρηματοπιστωτικού κλάδου, αποκτώντας τον έλεγχο τραπεζών όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο, χωρίς χάσιμο άλλου χρόνου.

Αφήστε την Αμεροληψία να Θριαμβεύσει Επί των Κερδών

Αφήστε την Αμεροληψία να Θριαμβεύσει Επί των Κερδών

Η παγκόσμια ανάπτυξη έχει σημειώσει κάμψη και η χρηματοδότησή της βρίσκεται σε αποδιοργάνωση. Για μια ακόμη φορά τα όρια της θεσμικής λογικής είναι αυταπόδεικτα. Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν υπήρξε προειδοποίηση. Η ιστορία επαναλαμβάνεται: την εμπιστοσύνη διαδέχεται η ψυχική ευφορία, ο πανικός ακολουθείται από την παρακμή, η λιτότητα προηγείται της ανοικοδόμησης.

Η Αναζήτηση του Νέου και των Νέων

Η Αναζήτηση του Νέου και των Νέων

Μια ομιλία που εμπνεύστηκε από τα προβλήματα των σύγχρονων νέων αλλά μετετράπη σε πολιτικό λόγο, ο οποίος θα πρέπει να προκάλεσε στιγμές αμηχανίας στους πολιτικούς που βρίσκονταν στα καθίσματα της πρώτης σειράς, επιφύλαξε ο σερ Βασίλειος Μαρκεζίνης στο ακροατήριο του Μεγάρου Μουσικής. Το κοινό που παρακολούθησε τη διάλεξη πάντως τον χειροκρότησε θερμά.

Οι Αναγκαίες Μεταρρυθμίσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι Αναγκαίες Μεταρρυθμίσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η οικονομική κρίση θέτει υπό αμφισβήτηση τις βασικές αξίες και θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η πίστη μας στα μακροπρόθεσμα οφέλη της ελεύθερης διακίνησης προσώπων, κεφαλαίων, αγαθών και υπηρεσιών έχει να αντιμετωπίσει τους βραχυπρόθεσμους πειρασμούς του προστατευτισμού. Η ηγετική θέση της ΕΕ στο θέμα της αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών δέχεται πιέσεις από εκείνους που προτείνουν αναθεώρηση της πολιτικής μας.

Η Nέα Tάσις στην Aνάγνωση των Bιβλίων

Η Nέα Tάσις στην Aνάγνωση των Bιβλίων

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν συνδέσει το βιβλίο και με το προσεγμένο εξώφυλλό του και γενικώτερα με την ωραία μυρωδιά του χαρτιού. Το τοποθετούν στην βιβλιοθήκη τους, δημιουργώντας μεγάλες συλλογές, που ξεχωρίζουν όχι μόνο για την πλούσια και ενδιαφέρουσα θεματολογία τους, αλλά και για το χαριτωμένο παρουσιαστικό τους. Η συνήθεια αυτή όμως αναμένεται να αλλάξη στο μέλλον.

Οι Υπαίτιοι της Κρίσης

Οι Υπαίτιοι της Κρίσης

O επί 18 χρόνια, επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Αλαν Γκρίνσπαν, παρενέβαινε επιτυχώς στις διάφορες κρίσεις όπως αυτές του 1987, του 1998 και του 2001, αλλά πάντοτε εκ των υστέρων. Σήμερα όμως είναι πλέον ξεκάθαρο ότι αυτή η τακτική είναι ανεπαρκής και ότι πρέπει να δίνεται έμφαση στην πρόληψη των αρνητικών εξελίξεων παρά στη θεραπεία της.

Το Ντόμινο Εξελίσσεται

Το Ντόμινο Εξελίσσεται

Η ξαφνική χρεοκοπία επιχειρηματία πολυτελών αυτοκινήτων συνιστά μια πρώτη ένδειξη όλων αυτών που επίκεινται. Πρώτα κόβεται ο «αέρας» και μετά ακολουθούν όλα τα υπόλοιπα. Αυτοί που πιστεύουν ότι επειδή δεν διαθέτουμε βαριά βιομηχανία, θα μας πάρει η κρίση ξώφαλτσα, φαίνεται ότι κάνουν μάλλον λάθος. Η πυραμίδα προς τα κάτω ξεκινάει από τον «αέρα».

Ανησυχώ για την Ευρώπη

Ανησυχώ για την Ευρώπη

Ανησυχώ για την Ευρώπη. Η αλήθεια είναι ότι ανησυχώ για ολόκληρο τον κόσμο- δεν υπάρχουν ασφαλείς παράδεισοι από την παγκόσμια οικονομική καταιγίδα. Όμως η κατάσταση στην Ευρώπη με ανησυχεί ακόμη περισσότερο από την κατάσταση στις ΗΠΑ. Για να γίνω σαφής, δεν πρόκειται να επαναλάβω την κλασική αμερικανική κατηγορία ότι οι φόροι στην Ευρώπη είναι πολύ υψηλοί και οι παροχές πολύ γενναιόδωρες.

Πιάσαμε Πάτο;

Πιάσαμε Πάτο;

Αυτό ήταν λοιπόν και τελείωσε; Οι μετοχές βρίσκονται στο μέσον ενός ράλι. Έως το μέσον των συναλλαγών στη Νέα Υόρκη, ο δείκτης S&P 500 ενισχυόταν περισσότερο από 15% σε σχέση με το χαμηλότερο επίπεδό του, στις 666 μονάδες, την Παρασκευή της 6ης Μαρτίου. Και άλλες αγορές είχαν πάρτι.

Κατεπείγουσα η Αντιμετώπιση των Κλιματικών Αλλαγών

Κατεπείγουσα η Αντιμετώπιση των Κλιματικών Αλλαγών

Μην παρασυρθείτε από τον κρύο χειμώνα στην Ευρώπη και τη βόρεια Αμερική ή από τη διάσκεψη αυτή την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη για το κλίμα. Αντιθέτως, δώστε περισσότερη σημασία στη μεγάλη συγκέντρωση της Κοπεγχάγης, ύστερα από τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων ότι οι κλιματικές αλλαγές προχωρούν πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι προέβλεπαν τα σενάρια, τα οποία διατύπωσε η Διακυβερνητική Επιτροπή για τις Κλιματικές Αλλαγές (IPPC) πριν από δύο χρόνια.