Άρθρα-Αναλύσεις

Που Οδηγείται η Διεθνής Αγορά Πετρελαίου;

Που Οδηγείται η Διεθνής Αγορά Πετρελαίου;

Μπορεί η περικοπή της παραγωγής του ΟΠΕΚ που αποφασίσθηκε εχθές από το καρτέλ κατά την συνάντησή του στο Οράν της Αλγερίας, να επαναφέρει την ισορροπία και την τάξη στην αγορά; Η γενναία μείωση της παραγωγής κατά 2.2 εκατ. βαρέλια ημερησίως θα είναι ικανή να αντιστρέψει την καθοδική πορεία της αγοράς η οποία είδε τις τιμές να μειώνονται κατά $100 το βαρέλι μέσα σε μόνο 5 μήνες;

Ο Τρισέ Έχει Δίκιο

Ο Τρισέ Έχει Δίκιο

Συχνά φαίνεται σαν να ακούγεται η ηχώ της παλιάς γερμανικής Bundesbank στις ανακοινώσεις της ΕΚΤ. Στην προχθεσινή του συνέντευξη στην εφημερίδα Financial Times, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, έδειξε συνετή αποφασιστικότητα με το να υπερασπίζεται τους δημοσιονομικούς κανόνες που στηρίζουν τη νομισματική αρχή την οποία εποπτεύει.

Οι Βαθύτερες Αιτίες της Κρίσης στην Ελλάδα

Οι Βαθύτερες Αιτίες της Κρίσης στην Ελλάδα

Την επομένη των πρόσφατων ταραχών στην Ελλάδα, το μόνο σαφές είναι ότι η πολιτική ατζέντα επικαλύπτει εκείνη της οικονομίας. Το 2009 ίσως αποδειχτεί σημείο καμπής για την Ελλάδα, καθώς φαίνεται ότι θα είναι έτος επιλογών και αποφάσεων. Με την ιδιότητα του παρατηρητή που βρίσκεται έξω από το παιχνίδι, η Ελλάδα με εκπλήσσει ως χώρα των αντιφάσεων όλο και πιο δυσαρεστημένη με τον εαυτό της.

Η Οικονομία δεν θα Aντέξει αν δεν Αποκατασταθεί η Ομαλότης

Η Οικονομία δεν θα Aντέξει αν δεν Αποκατασταθεί η Ομαλότης

Το πλήγμα που έχει υποστή η ελληνική οικονομία από την πρωτοφανή αναστάτωση των τελευταίων ημερών είναι βαρύτατο. Και αν δεν αναληφθούν αμέσως πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση της ομαλότητος, τα πράγματα θα εξελιχθούν πολύ χειρότερα. Διότι εκτός από την διεθνή κρίση, που ούτως ή άλλως πλήττει την οικονομία, εδώ πλέον δημιουργούνται συνθήκες που ενδέχεται να οδηγήσουν σε κλείσιμο χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις και να οδηγήσουν στην ανεργία τεράστιο αριθμό εργαζομένων.

Η Συνταγή Κρούγκμαν για την Ύφεση

Η Συνταγή Κρούγκμαν για την Ύφεση

Ο Πολ Κρούγκμαν δέχτηκε έντονη επίθεση το τελευταίο διάστημα σχετικά με την πολιτική του New Deal. Στο νέο του βιβλίο «The Return of Depression Economics» εστιάστηκε κυρίως στη σημασία των δαπανών του μοντέλου- New Deal. Τόνισε χαρακτηριστικά, ότι η αποτυχία του New Deal ήταν ότι δεν δαπανήθηκαν αρκετά χρήματα, ενώ παράλληλα πρόσθεσε ότι ορισμένοι συγγραφείς και οικονομολόγοι παρερμήνευσαν την οικονομική ύφεση της δεκαετίας του '30, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν μία χειρότερη εικόνα για την αμερικανική οικονομία.

Τα Μεγάλα Κέντρα στη Δίνη της Κρίσης

Τα Μεγάλα Κέντρα στη Δίνη της Κρίσης

Οταν το ξαφνικό τέλος ενός πιστωτικού «πάρτι» συνέπεσε, πέρυσι, με ένα ράλι στις τιμές των εμπορευμάτων, οι πλουσιότερες χώρες του κόσμου βρέθηκαν εκτεθειμένες στις χειρότερες προοπτικές που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί. Και μπορεί έκτοτε το πετρέλαιο να έχει φθηνύνει, αλλά οι τράπεζες έχουν υποστεί βαρύτατο πλήγμα, ενώ η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο.

Τα Δίνουν  Όλα για το Πετρέλαιο

Τα Δίνουν Όλα για το Πετρέλαιο

Μνήμες «Σισμίκ» και «Χόρα» ξύπνησαν στο Αιγαίο με αφορμή τη μίνι κρίση που ξέσπασε ξαφνικά 80 μίλια νότια του Καστελόριζου, όταν, την περασμένη εβδομάδα, νορβηγικό ερευνητικό σκάφος ναυλωμένο από την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας προσπάθησε να κάνει έρευνα για υδρογονάνθρακες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η υφαλοκρηπίδα συμπίπτει με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), που σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας ορίζεται στα 200 ναυτικά μίλια.

Οι Kίνδυνοι που Aπειλούν το Eυρώ

Οι Kίνδυνοι που Aπειλούν το Eυρώ

Στα τέλη της δεκαετίας του 60 ένας από τους γνωστότερους διαφωνούντες στην ΕΣΣΔ ο Αντρέι Αμαλρίκ εξέδωσε ως «Σαμιζντατ», παράνομα δηλαδή μελέτη με τίτλο «Θα επιβιώσει η Σοβιετική Ενωση μέχρι το 1987;». Οταν το κείμενο έφθασε και μεταφράσθηκε στη Δύση θεωρήθηκε χαρακτηριστικό παράδειγμα των επιπτώσεων που μπορεί να έχει η απομόνωση σε καμιά περίπτωση άξιο προσοχής σενάριο. Τελικά, ο Αμαλρίκ είχε πέσει έξω τέσσερα χρόνια...

Τα Μαύρα Φεγγάρια της Οικονομίας

Τα Μαύρα Φεγγάρια της Οικονομίας

Tο μεγάλο ράλι του αμερικανικού δολαρίου έχει προς το παρόν τελειώσει. Πρόκειται άραγε για ένα διάλειμμα πριν ξαναρχίσει και πάλι το ράλι, ή είναι η απαρχή άλλης μιας πτώσης; Βάσει ενός σταθμισμένου καλαθιού νομισμάτων, το δολάριο ενισχύθηκε κατά 22,7% από τον Ιούλιο έως το ανώτερο επίπεδό του τον προηγούμενο μήνα. Τούτο, φυσικά, δεν οφείλεται στις καλές επιδόσεις της αμερικανικής οικονομίας.

Η Απαρχή των Εξαρχείων και οι Σημερινοί Εμπρηστές

Η Απαρχή των Εξαρχείων και οι Σημερινοί Εμπρηστές

Τα τραγικά γεγονότα βίας που ζήσαμε τις τελευταίες νύχτες στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, με πυρκαγιές και λεηλασίες κρατικών και ιδιωτικών περιουσιών, δεν ανέδειξαν μόνο την ανυπαρξία της κυβέρνησης και την ανικανότητα της Αστυνομίας, αλλά πρόβαλαν και τον ρόλο καταστροφής που έχει επωμισθεί με προγραμματισμό και ετοιμότητα μια ευάριθμη ομάδα νέων ανθρώπων, οι περισσότεροι των οποίων είναι γόνοι της μεσαίας και ανώτερης αστικής τάξης.

Το Στοίχημα του Πετρελαίου

Το Στοίχημα του Πετρελαίου

Υπάρχει περίπτωση η τιμή του πετρελαίου να ανακάμψει στα 80 δολάρια το βαρέλι μέχρι τον Μάρτιο και στα 100 δολάρια μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο; Με την τιμή του πετρελαίου να κυμαίνεται στα 45 δολάρια το βαρέλι και τη διεθνή οικονομία να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, μία τέτοια πιθανότητα μοιάζει αρκετά δύσκολη.

Ενεργειακά Aδιέξοδα και Eυκαιρίες - Ο ρόλος της Ελλάδας στον Eφοδιασμό της Ευρώπης με Φυσικό Αέριο

Ενεργειακά Aδιέξοδα και Eυκαιρίες - Ο ρόλος της Ελλάδας στον Eφοδιασμό της Ευρώπης με Φυσικό Αέριο

Η συζήτηση για τον ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή είναι παλαιά, αλλά μέχρι στιγμής χωρίς κανένα ουσιώδες αποτέλεσμα. Και ενώ το περιβάλλον μέσα στο οποίο εξελίσσεται η συζήτηση μεταβάλλεται σημαντικά, τόσο από οικονομική όσο και από γεωπολιτική πλευρά, η στρατηγική η οποία ακολουθείται παραμένει πρωτόγονη και ασήμαντη.

Η Απροθυμία της Ευρώπης

Η Απροθυμία της Ευρώπης

Ηταν «συγκινητικό, αλλά ίσως όχι πολύ ευγενικό». Αυτό ήταν το σχόλιο του ιταλού υπουργού Εξωτερικών Φρατίνι για την τελευταία συμμετοχή της Κοντολίζα Ράις σε διάσκεψη των ομολόγων της. Το «συγκινητικό» αναφερόταν στα θερμά λόγια που αντάλλαξαν με την απερχόμενη υπουργό όλοι οι υπουργοί που πήραν μέρος στη διάσκεψη του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα. Το «όχι πολύ ευγενικό» στο ότι δεν της έκαναν κανένα (πολιτικό) χατίρι.

Οι Ανθρώπινες Αδυναμίες Έπαιξαν Ρόλο στην Κρίση

Οι Ανθρώπινες Αδυναμίες Έπαιξαν Ρόλο στην Κρίση

Το να παραδέχεται κανείς τα σφάλματά του είναι σπάνιο στις μέρες μας. Σε ένα προεκλογικό ντιμπέιτ με τον Τζον Κέρι, το 2004, ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους είπε, με το γνωστό αμίμητο ύφος του, πως δεν μπορεί να ονομάσει ένα σφάλμα που διέπραξε κατά την πρώτη θητεία του.

Ο Εφιάλτης του 1929 Επιστρέφει

Ο Εφιάλτης του 1929 Επιστρέφει

Το 1929 της μεγάλης κρίσης έχει γίνει για τους οικονομολόγους, και όχι μόνο γι' αυτούς, ένα από εκείνα τα χρόνια που διαιρούν τις εποχές. Μια χρονιά αποκαλυπτική. Λίγο έλειψε να τελειώσει η μεγάλη μονομαχία μεταξύ καπιταλισμού και σοσιαλισμού με νίκη του τελευταίου. Το 1929 προκάλεσε το ναζισμό και οδήγησε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Νέο τοπίο στις ευρωπαϊκές αερομεταφορές

Νέο τοπίο στις ευρωπαϊκές αερομεταφορές

Μεγάλες αλλαγές συντελούνται το τελευταίο διάστημα στο τομέα των ευρωπαϊκών αερομεταφορών. Οι αεροπορικές εταιρείες αναζητούν διαρκώς νέους συνεταίρους με στόχο την μείωση του κόστους λειτουργίας τους και την προσέλκυση πελατών από περισσότερες περιοχές του κόσμου. Ιδιαίτερα κατά το πρώτο μισό του 2008 ο κλάδος επλήγη από τις τιμές ρεκόρ των καυσίμων. Τα προβλήματα, όμως, συνεχίζονται καθώς η παγκόσμια οικονομική κρίσις έχει ως αποτέλεσμα την σημαντική μείωση του αριθμού των επιβατών.